Nyhetsbrev från Lidköpings kommun

Logotyp Lidköpings kommun

Ny näringslivsenhet i Lidköpings kommun

För första gången på åtta år hanteras nu näringslivsfrågorna helt och hållet i den kommunala organisationen. På näringslivsenheten kommer vi att arbeta för att kommunen ska vara en god samarbetspartner för det lokala näringslivet. Uppdraget är att underlätta för befintliga företag att kunna, våga och vilja växa och nya företag ska se kommunen som en naturlig etableringsort.

Näringslivsenheten jobbar på bred front, dels i interna förbättringsprocesser med målet att få ett bättre företagsklimat men också med externt nätverkande och projekt i nära samarbete med bransch- och näringslivsorganisationer. En viktig del i vårt arbete är att ha kunskap om vår omvärld och att stötta företagen med att hitta rätt arbetskraft, bland annat genom samarbete mellan skola/arbetsliv och inflyttarservice. I uppdraget ingår också landsbygdsutveckling och internationella kontakter.

Vår vision är att Lidköping ska vara en hållbar och välkomnande kommun och ett av målen är att bli 45 000 kommuninvånare innan år 2030.

Näringslivsenheten

Från vänster: Malin Olsson Lundqvist, landsbygdsutvecklare och ansvarig för internationella frågor, Emma Korjonen, Handelsutvecklare och ansvarig för samarbete skola näringsliv, Anna Sundbom, näringslivschef, Marcus Johansson, näringslivsutvecklare

 
Emma Korjonen

Ny handelsutvecklare på plats

Emma Korjonen går nu in i rollen som tf Handelsutvecklare och kommer jobba i nära samarbete med bl.a. Handelsrådet och Fastighetsägarna, en roll som varit mycket efterfrågad. Emma har en utbildning i företagsekonomi med inriktning handel och flera års erfarenhet av detaljhandel.

 
Anna Sundbom och Urban Olsson

Anna Sundbom, Näringslivschef och Urban Olsson, Samhällsbyggnadschef

Fortsatt bra resultat gällande företagsklimat – öppen jämförelse från Sveriges kommuner och regioner

– Vi är glada att trenden håller i sig och att vi behåller ett högt resultat i det sammanlagda indexet. Vårt arbete med att förbättra servicen och rutinerna fortsätter oavbrutet och den här undersökningen ger oss bra underlag för det, säger Anna Sundbom, näringslivschef och Urban Olsson, Samhällsbyggnadschef i Lidköping.

Läs pressmeddelandet i sin helhet här

 

 
Lidköpings kommuns hemsida

 

Anstånd för kunder och snabbare betalning

Normalt har Lidköpings kommun 30 dagars betaltid för kunder till kommunen. Men för att underlätta för näringsidkare och föreningar under Coronapandemin har Kommunstyrelsen och kommunens nämnder beslutat att ge ytterligare anstånd med 60 dagar, alltså totalt 90 dagar. Detta gäller för fakturor utställda under perioden 15 februari och 30 september 2021.
Kommunstyrelsen har även beslutat att du som är leverantör till kommunen ska kunna få betalt för dina varor/tjänster snabbare under pandemin. I normalfallet betalar kommunen sina fakturor efter 30 dagar men under tidsperioden 15 februari till 30 juni 2021 kan företag och föreningar efter ansökan i denna e-tjänst om att få betalt efter 15 dagar.
Vänligen notera att dessa åtgärder kan bara ges till företag och föreningar, inte privatpersoner.
https://sjalvservice.lidkoping.se/anstand-fakturor

 
Personal på Lidköpings kommun

Felanmälan och Driftinformation

Lidköpings kommun har tre verktyg för hantering av Felanmälan och Driftinformation. En web/app-tjänst, en sms-tjänst och ett journummer för telefon, 0510-77 11 00. På kommunens hemsida kan du läsa mer om dessa tjänster eller hitta länkar för att ladda ner appen. Sedan kan man sanbbt och enkelt följa pågående ärenden eller anmäla om du hittat något fel på exempelvis gatubelysning, parkbänk eller cykelväg.

Klicka här för mer information

 
På gång

Fastighetsägarklimatet i Lidköping

Nu är det dags för presentation av Fastighetsägarklimatet i Lidköping.
Alma Ohlin, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Skaraborg håller i dragningen.

Fastighetsägarklimatet genomförs med syftet att undersöka hur fastighetsägare i regionen uppfattar fastighetsägarklimatet.


Datum: Onsdagen den 26 maj  
8.30-10.00
Digitalt via teams

Anmälan senast 25 maj till alma.ohlin@fastighetsagarna.se

Välkommen hälsar
Alma Ohlin
Fastighetsägarna i Skaraborg

Anna Sundbom
Näringslivschef Lidköpings kommun

 

Information om upphandling

Välkommen på ett digitalt möte där du får träffa David Braic, upphandlingschef i Lidköpings kommun samt Anna Sundbom, näringslivschef.

Lidköpings kommun upphandlar tjänster och varor för stora belopp varje år. Vad är det som styr upphandlingarna och hur fungerar det? 

David kommer även att presentera en ny e-tjänst kring upphandling.

Kommunerna Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara och Vara har en gemensam upphandlingsenhet som ligger i Lidköping. Lidköping sköter samordning och ledning av upphandlingsverksamheten i de sex kommunerna och administrerar övergripande upphandlingsärenden.

Datum: Fredagen 7 maj 8.00 - 9.30

Digitalt via Teams

Anmäl dig till mötet via denna länk

Exportnytt Väst

Ett nyhetsprogram riktat till dig som exportör!

I nyhetsprogrammet den 29 april kommer vi att undersöka hur exporten ser ut i regionen.

Vilka är regionens starka kluster? Svar får vi från organisationer som arbetar i flera av kommunerna i regionen utanför Göteborg. Jonas Widerström, International Business Coordinator, Borås Stad, Magnus Ling, Projektledare Sweden Game Arena, Science Park Skövde och Henrik Runnemalm, Forskningschef hos GKN Aerospace Sweden AB kommer att visa på hur mycket som pågår i regionen.

För mer information och anmälan klicka här

Produktionstekniska dagen

Torsdagen den 27 maj hålls årets Produktionstekniska dag. Temat i år är ”hållbar produktionsteknik med Internet of Things”. Välkommen att ta del av den senaste forskningen, ny teknik och inspirerande föreläsningar.

Produktionstekniska dagen blir även i år helt digital, välkommen att boka din plats redan idag. Information om innehåll och agenda uppdateras löpande och kommer att finnas på den här sidan.

Tid: Torsdagen den 27 maj kl. 08:00-12:00
Plats: Online
Målgrupp: Tillverkande industri och tjänsteföretag, forskning och studenter 

Anmäl dig på IDCs hemsida

 

Stöd och rådgivning

Omsättningsstöd

Driver du enskild firma och har drabbats ekonomiskt på grund av coronapandemin?.

Den nya ansökningsperioden öppnar den 2 mars och ansökan kan göras till och med 30 april 2021. Läs mer på länsstyrelsens hemsida

Omsättningsstöd till handelsbolag

Handelsbolag som har fått ett större omsättningstapp till följd av coronapandemin kan ansöka om ekonomiskt stöd. Länsstyrelsen handlägger stödet men du gör din ansökan hos Boverket.

Läs mer på länsstyrelsens hemsida

Företagare och Covid-19

På kommunens hemsida har vi samlat viktig information och länkar till nationella, regionala och lokala åtgärder för att hjälpa näringslivet under Covid-19.

Läs mer på kommunens hemsida

 
App för felanmälan

Vi söker ett 40-tal näringsidkare!

Det pågår nu ett rätt intensivt arbete i Lidköping med att höja tryggheten för allmänheten. Polisen och kommunen jobbar aktivt tillsammans för att hitta nya sätt att både nå ut men även på plats få olika verktyg för att få bättre överblick och förståelse. En app (EST Skaraborg) har tagits fram för att underlätta inrapportering av incidenter stora som små, vilka enkelt och snabbt registreras och skickas in via appen. Appen är inte offentlig till skillnad från felanmälningsappen, den är intern och används i nuläget av ett antal rapportörer i kommunen. Det jobbas nu aktivt att få in fler rapportörer över hela kommunen till skillnad mot tidigare där redan riktade insatser pågår. 

Är ni intresserade eller har ytterligare frågor så hör gärna av er till Dag Stulen, Utvecklingsledare Lidköpings kommun

E-post: dagtore.stulen@lidkoping.se

 
Klimatklivet

Ansökningsomgång öppen 13 -27 april

Nu finns det åter möjlighet att söka stöd från Klimatklivet. En nyhet är att ansökningsfrågorna nu finns samlade i ett word-dokument, för att underlätta för sökande att förbereda sin ansökan. Observera dock att slutgiltiga ansökan måste lämnas in via länsstyrelsernas e-tjänst 

Stöd och vägledningar hos Naturvårdsverkets hemsida 

(se word-dokumentet "Mall med de frågor som finns i e-tjänsten")

Lidköping 575

Lidköping 575 år - det ska vi fira

Delaktighet och stolthet

Känslan av delaktighet och stolthet som ett firande medför känns extra viktigt i den tid vi lever just nu. Kanske blir det inte som utan en rådande pandemi men vi är övertygade om att den kreativitet som finns kan skapa minnesvärda stunder och aktiviteter. Väl värda en 575-åring.

Och stolta, det är ju Lidköpingsborna utan tvekan redan över sin stad.

Vad händer då?

Kring den 17 juni, dagen då Lidköping fick sina stadsprivilegier, sker det officiella firandet och det uppmärksammas genom en rad aktiviteter, alla aktiviteter planeras i enlighet med Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer. Anteckna det datumet.

Vilka arrangemang som planeras inom ramen för firandet kan du se på Destination Läckö - Kinnekulles evenemangskalender

Vad som är på gång kommer också att spridas i kommunens olika kanaler.

Självklart kommer vi följa de råd och rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten.

 
FacebookLinkedInTwitterInstagram

Besök oss på vår webbplats eller i våra sociala kanaler

Platsvarumärke

Lidköpings kommun 531 88 Lidköping
Skicka E-post till oss
Tel: 0510-77 00 00
Besöksadress: Skaragatan 8

Vill du avsluta din prenumeration? | Klicka här!