SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare >>
Tipsa en vän om E-NYTT >>  Avsluta prenumeration >>

2021-03-30

Påskbild

Glad Påsk!🐰🐣

Nu är påsklovet här för många och vi på Tremedia vill passa på och önskar er alla en riktigt Glad Påsk!

Efter påsk kommer vi att göra vårt stora pappersutskick för året. Då kommer foldern om årets nya produkter som vänder sig till dig som ska informera om gymnasieskolan och andra skolformer.

Då kommer vi även att lägga upp alla nya produkter på vår webbplats.

Tremedias kontor kommer att ha stängt under påskhelgen och vi åter på kontoret tisdagen den 6 april.

Trevlig helg!

 
https://www.skolverket.se/om-oss/kalender/validering-och-vagledning-for-att-forkorta-individens-utbildningsvag?utm_campaign=uhr-syv-2020-03-25&utm_medium=email&utm_source=apsis

Seminarium om validering och vägledning för att förkorta individens utbildningsväg

Skolverket bjuder in till ett digitalt seminarium om olika sätt att organisera och genomföra validering samt vikten av vägledning i processen.

Målgrupp: Huvudmän, rektorer och studie- och yrkesvägledare inom Komvux

 
Mer om program och anmälan finns på skolverket.se
 
 

Seminarium för vuxvägledare med verktyg för att vägleda karriärväxlare

Om coronaläget tillåter, anordnas ett seminarium inom Nordplus Vuxen på plats i Helsingfors 31 augusti till 1 september 2021.

 
Sista anmälningsdag är 16 juni 2021
 
 

Att ansöka om bedömning av utländsk utbildning med pappersblankett

Det är smidigast att ansöka om bedömning av utländsk utbildning på vår webbplats. Men för den som har skyddade personuppgifter eller saknar e-postadress finns möjligheten att använda en pappersblankett.

 
Pappersblankett för bedömning av utländsk utbildning finns på uhr.se
 
 

Meritpoäng för områdeskurser tas bort maj 2022

I och med införandet av de nya tillträdesreglerna 2022 tas områdesbehörigheterna bort. Det innebär att även meritpoängen för områdeskurser tas bort till antagning till utbildningar som startar efter maj 2022, alltså från och med sommarkurserna.

 
Nya tillträdesregler 2022
 
 

Yrkeshögskolan fortsätter expandera

Antalet sökande till yrkeshögskolan ökade kraftigt 2020. Behöriga sökande ökade med 31 procent till drygt 69 400. Antagna som påbörjat studier ökade också med 26 procent till 35 800 antagna. Studerande på yrkeshögskolan uppgick till 77 900.

 
Allt fler söker yrkeshögskoleutbildning
 
 

Här finns jobben efter högskolan

En högskoleutbildning ökar chanserna till jobb. Det gäller särskilt inom hälso- och sjukvård och pedagogiska yrken.

Den 15 april är sista ansökningsdagen till höstens utbildningar på universitet och högskolor. Att satsa på studier efter gymnasiet ger fortsatt bra möjligheter till jobb när man är klar. Störst efterfrågan blir det särskilt inom hälso- och sjukvård och utbildningssektorn de närmaste fem åren. Där är det redan idag brist på arbetskraft.

– När man väljer en utbildning är det viktigt att tänka på att det leder till ett yrkesområde som intresserar en. Det är också viktigt att man tar reda på hur jobbchanserna väntas se ut på sikt då arbetsmarknadsläget ser olika ut för olika yrken, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen

 
Framtidsjobben på högskolenivå 2025
 
 

Nationell rekommendation om fjärr- och distansundervisning i gymnasieskolan upphör

Folkhälsomyndighetens rekommendation om att undervisningen i gymnasieskolan ska bedrivas som en blandning av fjärr- eller distansundervisning och närundervisning gäller till och med den 1 april 2021. I dag har Folkhälsomyndigheten meddelat att rekommendationen inte kommer att förlängas.

– Dagens besked innebär att det inte längre kommer finnas en nationell rekommendation om fjärr- och distansundervisning i gymnasieskolan efter den 1 april. Skolan är avgörande för elevernas framtid. Vårterminen är snart inne i sitt sista skede och skolarbetet är högt prioriterat. Därför är det rimligt att regionala och lokala förutsättningar i än högre utsträckning avgör om fjärr- eller distansundervisning måste bedrivas framöver, säger utbildningsminister Anna Ekström.

 
Möjlighet till närundervisning på gymnasiet efter 1 april
 
 

Anna Ekström: Vi har problem med likvärdigheten i skolan

– Vi har problem med likvärdigheten och vi har problem med insynen i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). Hon vill se riktade statliga satsningar till skolor där behoven är som störst.

 
Hela artikeln på Dagens nyheter
 
 

Valideringskartan: Nytt verktyg för att hitta möjligheter till validering

Genom att samla allt på ett ställe ska valideringskartan underlätta för i första hand personer som arbetar med vägledning, till exempel studie- och yrkesvägledare, handläggare på arbetsförmedlingen eller omställningscoacher. Men kartan kan även komma till nytta för andra grupper och användas i utbildande syfte.

 
Nytt verktyg för SYV, omställningscoacher och arbetsförmedlare
 
 
Till valideringskartan
 
 

Nära 46 procent fler sökande till årets sommarkurser

När anmälan stängde den 15 mars hade 64 747 personer sökt en eller fler av årets sommarkurser (ST) vid högskolorna – en ökning med 46 procent eller 20 290 personer. Totalt 25 universitet och högskolor får fler sökande sommaren 2021 jämfört med förra året.

 
Statistik över sökande till årets sommarkurser
 
 

Konsekvenser av coronapandemin på högskolan så här långt

Coronapandemin har satt såväl personalen vid landets universitet och högskolor som studenterna på hårda prov. Men studenternas prestationer har inte sjunkit nämnvärt, och inte heller avhoppen har ökat. Däremot ökar antalet disciplinärenden kraftigt. Det är några av resultaten när Universitetskanslersämbetet (UKÄ) släpper sin första delrapport om coronapandemins konsekvenser på högskolan.

 
Pandemins påverkan på högskolan
 
 
Delrapporten om coronapandemin och högskolan
 
 

Allt fler unga blir hemmasittare när den psykiska ohälsan ökar

Många barn och unga har en långvarig skolfrånvaro eller slutar helt gå dit. I en ny bok av skildrar Nadja Yllner sin dotters isolering när hon slutade gå i skolan och de påfrestningar som detta innebar för familjen. Samtidigt varnar forskare för att hemmasittande unga kan komma att kosta samhället enorma summor i förlängningen.

 
Problematisk skolfrånvaro och psykisk ohälsa
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2021