Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Namn åt de döda


Månadsbrev 2021-03 för Namn åt de döda


Bästa forskarvänner!

Då var det dags för ett nyhetsbrev igen. Vi är nu klara till 91% och alla församlingar är i princip bokade. Jättebra jobbat! Nu gäller det ”bara” att klara det sista före slutdatum. Som nämndes i decembers brev så måste kompletteringar för tiden 1860-2017 skickas in före 1 juni, och registreringar för tiden 1830-1859 skickas in före den 1 juli.

Under de senaste åren, sedan Sveriges Dödbok 7 kom ut, har det skickats in närmare 50000 rättelser och kompletteringar med Rätta-knappen. Dessa, som inkommit fram till 18 januari, har bearbetats och validerats i största möjliga mån. I stor utsträckning kommer de att ersätta tidigare uppgifter. Dessutom kommer ett stort antal rapporterade dubbletter att tas bort. Det är befogat att rikta ett stort tack också till alla som bidragit med rättelser!

I samband med detta arbete har rättelseformuläret uppdaterats, för att göra det tydligare var alla uppgifter ska fyllas i. Det har varit för lätt att råka skriva namn och datum i felaktiga fält, men nu bör det vara mer uppenbart vad som är rätt.

Är vi då färdiga med NÅDD? Nej, lyckligtvis inte! I nästa projekt kommer åren 1815-1829 att registreras, för utgivning under 2023. Därefter väntar åren 1800-1814 för utgivning 2025. Visst blir det häftigt att kunna täcka in hela 1800-talet i Sveriges Dödbok!

Nu gäller att alla gör klart och avslutar sina pågående uppdrag. Det är också bra att vi har en reserv av registrerare som kan hjälpa till akut på slutet. Om behovet uppkommer så kommer jag i första hand att organisera gemensamma insatser i vår Facebook-grupp, för att ta hand om församlingar som av en eller annan anledning inte kommit in. Det fungerade mycket bra förra gången. Länk till FB-gruppen finns här nedan.

Detta har alltså högsta prioritet, men om du inte har något pågående uppdrag i NÅDD så går det bra att börja på nästa projekt. Kanske du vill ”paxa” din favoritförsamling, och sätta igång redan nu? Då finns en preliminär bokningslista med statistik för nästa projekt här:

https://www.rotter.se/data/dodbok/statistik%202023.html

Klicka på länet för att välja församling.

Därmed önskar jag alla en riktigt skön vår och så syns vi i mejlboxen och FB-gruppen!

Anders Berg
Projektledare
Epost:  dodbok@rotter.se
Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/1797004830532076/

 

 

2 537 församlingar/delar och 2 023 000 poster är klara per 2021-03-18.  Dessa har registrerats av  ca 430 volontärer (enskilda och föreningar).


Ett utskick från Sveriges Släktforskarförbund och projektet Namn åt de döda.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.