Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyheter och glimtar från Evangeliska Frikyrkans internationella mission

Nummer 3 2021

Vi är sända av Jesus till samma människor som Han

Gud vill upprättelse och förändring. Redan i Gamla testamentet finns det en påtaglig omsorg om de mest utsatta, änkan, främlingen och den faderlöse. Det blir även tydligt hos Jesus själv. Jesus beskriver att som fadern sänt honom så sänder han lärjungarna och i förlängningen oss. Jesus fokus på de utsatta och marginaliserade - de utan röst eller de som tvingas vara tysta - blir i den sändningen även vårt fokus.

Det här nyhetsbrevet tar upp hur vi i samarbete med Gud arbetar för människor i olika regioner som på olika sätt riskerar att förlora sin röst och sitt inflytande. Jag hoppas att de olika perspektiven ska ge kraft till dig, både i bön och engagemang.

Tack för ditt engagemang, din förbön och omsorg,

 

Daniel Råsberg,

missionsideolog Evangeliska Frikyrkan


I den lokala kvinnogruppen fick Sita både hjälp att ta sig ur en situation då hon utnyttjades av sin man och hans familj, och möjlighet att lära sig sömnad och starta ett företag.

Mot människohandel i Nepal: Idag hjälper Sita andra som tvingas leva som hon gjorde

30-åriga Sita i Nepal blev misshandlad av sin man och slutligen också övergiven. Hon mådde väldigt dåligt både psykiskt och fysiskt, men fick till slut hjälp av en lokal kvinnogrupp som bildats genom EFKs projekt mot människohandel. Idag är hon själv engagerad i kvinnogruppen och har fått möjlighet att starta en egen sömnadsverksamhet.

- Jag hade kunnat vara död nu om jag inte träffat projektpersonalen och fått hjälp.

Läs hela Sitas berättelse om vägen ur utnyttjandet.


Andreas om mission: Att vänta och att vittna

"Förenklat kan man säga att Jesus bad sina lärjungar att göra två saker: Vänta och vittna. Vänta på den Helige Anden och sedan vittna om Jesus i Jerusalem, Samarien och till jordens yttersta gräns. Det är intressant att se ordningen. Först vänta, sen vittna. Kanske kan vi lära oss något av detta?"

Läs vad Andreas Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika, skriver om att pandemin kan bli en tid att reflektera över vem missionens Gud är och att allt beror på honom och hans initiativ.

Melita: Fem saker jag lärt mig som kvinna i tjänst för Gud

Melita Vidovic i Serbiska baptistunionen, som vi i EFK samarbetar med, var tretton år när hon fick sin första Bibel och ivrigt började dela Guds ord med sin omgivning. Ganska snart möttes hon dock av motstånd. Av andra kristna - för att hon var kvinna. Här skriver hon själv om sina erfarenheter och delar med sig av fem lärdomar som hon vill skicka med till andra kvinnor som upplever liknande situationer.

Ta del av Melitas fem lärdomar här!


I CCABs projekt köpte man in datorer och skrivare för att barnen, som saknar tillgång till dator och mobil hemma, skulle kunna komma och få sina läxor utskrivna.

Paraguay: Tack vare CCABs omställning kunde 400 barn klara skolan

När Paraguay gick ner i total lockdown förra våren, med polispatruller som såg till att ingen rörde sig i onödan på gatorna, visade EFKs partner CCAB framfötterna i att hitta andra lösningar att fortsätta arbetet för barnens bästa. Efter ett tag öppnade man upp samhället lite grann men tidigt i pandemin beslöt man att hålla skolorna fortsatt stängda.

- I ett fattigt land där dator verkligen inte är något som alla äger och där det kanske finns en mobil i familjen är distansstudier inte ett bra alternativ. För många barn skulle det senaste året ha varit ett förlorat läsår, berättar Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön.

Läs mer om detta viktiga arbete här!


Aktuella böneämnen

  • Vi tackar Gud för alla de kvinnor vi möter i vårt arbete mot människohandel i Asien. Vi ber om helande i familjer, och vi ber att fler människor ska agera för att skydda utsatta kvinnor och barn.
  • Be för Cabo Delgabo-provinsen i norra Moçambique. Omkring 700 000 människor är på flykt från det brutala våldet som de utsätts för från militanta islamister sedan drygt tre år. I november rapporterades om ett fruktansvärt massmord på 52 människor, och nu rapporterar man om att våldet eskalerar och att även barn, så unga som 11-åringar, dödats genom halshuggning. Låt oss ropa till Kungars Kung och Herrars Herre att bryta ondskans makt över detta område, och särskilt om beskydd över barnen.
  • I mars är det tio år sedan Syrienkriget startade. Be för situationen och för EFKs samarbetspartners i bland annat Libanon och Syrien.
  • Be för Brasilien, som är oerhört svårt drabbat av covid-19 just nu. Smittspridningen är stor, många människor dör och situationen för sjukvården är kritisk. Be för vår partnerkyrka CIBI i landet, be för de människor som vi relaterar till och be för befolkningen i stort.


Lästips: Extra tjockt nummer om EFKs mission

Specialnumret av EFKs tidning Direkt är som vanligt fylld med berättelser om vad Gud gör i Sverige och världen och som vi i EFK får vara en del av. I det här numret fördjupar vi oss i EFKs längtan att bygga församlingar i världen och får möta Ferro och Anna-Maria Mehmedovic i Spanien, Victor John i Indien, Shongwe i Eswatini och SAT-7 i Nordafrika.

Läs tidningen på webben!

Visst är din församling med på Torpturnén 2021!?

2021 kommer Sverige att bubbla av Torp! Tillsammans med tio regioner blir Torp en turné. Vi är nästan 300 församlingar inom EFK och vi drömmer om att minst 100 st församlingar är med och gör Torpturnén 2021. Det är superenkelt!

Läs mer och var med på torpkonferensen.nu!


Om EFKs internationella arbete

EFK arbetar i 33 länder. Vi har ca 80 utsända missionärer just nu - en del är på väg ut andra på väg hem. Vi arbetar i partnerskap med 66 olika organisationer, kyrkor och samfund. Vi har ett 100-tal små och stora projekt. Vi arbetar i fyra fokusområden: Församlingsbyggande, Barns rättigheter, Mot människohandel och med Hållbar försörjning.

Tipsa gärna andra om vårt nyhetsbrev - www.efk.se/utblick


Besök oss på EFKs webbplats eller följ oss i våra sociala kanaler.

facebookinstagram

Du får detta nyhetsbrev eftersom du själv skrivit upp dig som prenumerant, är ordförande i en EFK-församling, är kontaktperson för din församlings missionsråd eller liknande, eller för att du på annat sätt är kopplad till EFKs internationella arbete. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter, kontakta kontaktuppgiftsansvarig@efk.se

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.