Nyhetsbrev Näringsliv

 

Nummer 3/2021

Mars månad börjar gå mot sitt slut och vi kan konstatera att vi går mot ljusare och varmare tider. Härligt!

I detta tredje nyhetsbrev för året kan du bland annat läsa om att Loxy Sweden expanderar, att Norra Mos växer ytterligare och att vi snart slår rekord i antalet padelbanor. Här kan du också läsa om Kumla kommuns miljö- och byggnadspris och om den digitala hållbarhetskonferens som ska hållas i april. Läs mer om detta och anmäl dig gärna!

 
 

Loxy Sweden expanderar

Loxy Swedens verksamhet består i att utveckla, tillverka och sälja plastfilmer för tätning av klädessömmar, reflexfilmer samt filmer för medicintekniska produkter med mera.

Loxys VD Håkan Jimstad berättar att företaget satsar i Kumla. Man har utökat sina lokaler från cirka 5 000 kvm till 10 000 kvm. I de nya lokalerna kommer man att stegvis utöka med nya verksamheter och under 2021 är planerna att utöka personalen från 20 till närmare 30 personer.

 
Bilden är hämtad från hsb.se. Den visar en illustration över den nya fastigheten på Södra Kungsvägen och kan avvika från verkligheten.

Norra Mos växer vidare

I Norra Mos, väster om företaget Renta, pågår ett intensivt markarbete med lastbilar och grävmaskiner. Det är Hantverkarhusen i Närke AB som bygger både varma och kalla lokaler för uthyrning. 

Inflyttning planeras till den första november 2021. 

 
Bilden är hämtad från hsb.se. Den visar en illustration över den nya fastigheten på Södra Kungsvägen och kan avvika från verkligheten.

Svenskt rekord i padelbanor?

Kumla växer och så gör också antalet padelbanor.

Den första maj i år planerar Daniel Wistrand och Anton Gruffman att öppna den nya padelhallen i Norra Mos, som erbjuder sju inomhusbanor. I dagarna har också utbyggnaden av Papa Padel påbörjats där fyra banor ska bli sju, detta planeras vara klart i början av hösten. Sedan har det också framkommit att Christer Weideman ska bygga en padelhall innehållande sju banor på Marsvägen.

Ovanstående innebär att vi i vår kommun kommer att ha 21 inomhusbanor, samt ett antal utomhusbanor, vid årets slut. I nationell media har det framförts att Skövde har rekord med flest inomhusbanor per invånare. Skövde kommer att ha 50 banor på en kommunbefolkning på 56 530 personer, vilket ger en padelbana per 1 131 invånare. Men det kommer att slås av Kumla med 21 banor på 21 862 invånare, vilket blir en bana per 1 041 invånare!

 
 
Blågrön Mosaikslända. Foto: Mikael Ramnerö, Närkes Insektsförening.

HÅLLBARHET

Vad kan vi tillsammans göra för ett hållbart Kumla?

Tisdagen den 20 april går startskottet för ett långsiktigt arbete med fokus på hållbarhet i Kumla kommun och då vill vi att du är med!

- Hållbarhet är så mycket mer än att arbeta med miljö och klimat. Det är ett arbete som vi vill sätta fokus på under en förmiddag med er alla. Tillsammans kan vi göra Kumla kommun liiite bättre och sätta oss på kartan för Agenda 2030, säger kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson.

Denna konferens är startskottet för ett långsiktigt arbete inom Agenda 2030. Det blir en förmiddag där vi pratar hållbarhet och samhällsutveckling! Att göra Kumla till en plats där miljön, människorna och näringslivet mår bra och kan fortsätta må bra i framtiden är någonting vi alla behöver hjälpas åt med. Som kommun är vi en stor aktör som kan göra mycket men vi rår inte på utvecklingen helt på egen hand.

- Jag ser verkligen fram emot denna dag! Hållbarhet spänner över så många olika områden och vi som kommun kan inte angripa dessa själv utan här krävs det att vi krokar arm med övriga delar av samhället för att få största möjliga effekt, säger kommundirektör Daniel Jansson-Hammargren.

Intresserad av att vara med och bidra?

Då ska du anmäla dig vår digitala hållbarhetskonferens.

Tisdagen den 20 april kl. 9-12, via Teams. Länk till konferensen kommer att skickas ut innan.

Progam och anmälan hittar du här!

 

MILJÖ- OCH BYGGNADSPRIS

Uppmärksamma den bästa insatsen för miljön och byggnadsvården i Kumla kommun

Det är ju så roligt att uppmärksamma eldsjälar eller de som gör det där lilla extra, eller hur? Och nu är det dags att nominera Kumla kommuns miljö- och byggnadspris. Med priset vill vi belöna eller uppmuntra ett gott miljö- eller byggnadsvårdsarbete.  

Känner du till någon person, något företag, kanske en skolklass, förening eller organisation som har genomfört en värdefull insats under 2020, eller som kanske håller på med ett arbete inom miljö- eller byggnadsvård? Passa på att nominera!

Varför ett sådant här pris? 

Priset ska leda till att stimulera och utveckla miljöarbetet samt intresset för arkitektur och bevarande i Kumla kommun. 

Förra året delade vi inte ut priset, av den tråkiga anledningen att vi inte fick några nomineringar. Så vill vi inte ha det igen. Nu vill vi verkligen uppmärksamma alla som bryr sig om miljö- och byggnadskulturen.  

Så här nominerar du 

  • Du nominerar genom den här e-tjänsten. 
  • Du kan nominera personer som är bosatta i Kumla kommun, eller som har annan särskild anknytning till kommunen, skolklasser, företag, föreningar och organisationer som är etablerade i kommunen. 
  • Det är du som är medborgare i Kumla kommun och som inte är ledamot eller ersättare i samhällsbyggnadsnämnden, som kan nominera.  
 

KUMLA VÄXER

Kumla kommun: +124 invånare

Under förra året ökade Kumla kommun sin befolkning med 124 personer till att vid årsskiftet 2020/21 vara 21 862 invånare. Statistiken från SCB berättar att Kumla har ett positivt födelsenetto men också ett positivt flyttningsnetto, både vad gäller inrikes och utrikes omflyttningar.

I regionen är det främst Örebro kommun och Sydnärke som ökar. I Sydnärke ökar alla utom Laxå kommun som tillhör ett bälte med kommuner i västra och norra delen av regionen som tappar i antal invånare. Kumla kan också glädjas åt att alla kommuner som gränsar till Kumla visar tillväxt i befolkning.