Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Vår vision - Med trygghet, nyfikenhet och nytänkande bygger vi en ny bro till ett större Nybro

Med anledning av Covid-19 pandemin har regeringen vidtagit flera olika åtgärder för att minska de negativa effekterna som virusets framfart har för näringslivet. Eftersom allt händer väldigt snabbt i detta är det bra att hålla koll på de olika myndigheternas webbplatser. Nedan har vi samlat användbar information.

SKÄRPTA REGLER FÖR SERVERINGSTÄLLEN 1 MARS TILL 11 APRIL 2021  
1 mars infördes nya restriktioner för restauranger, caféer och andra serveringsställen. De skärpta reglerna innebär att serveringsställen ska hålla stängt för förtäring på stället mellan klockan 20.30 och klockan 05.00.

Det är däremot tillåtet att hålla öppet för försäljning av mat och alkoholfri dryck som inte förtärs på stället, dvs. avhämtning/takeaway. Om serveringsstället finns i en handelsplats (t ex köpcenter/galleria - eller annan plats där det riskerar att bli trängsel) begränsas antal besökare i ett sällskap till en person med några undantag. Se Folkhälsomyndighetens webb för komplett information.

 

NYA ANSÖKNINGSOMGÅNGAR FÖR OMSTÄLLNINGSSTÖD AUGUSTI 2020-FEBRUARI 2021 
Omställningsstödet för perioderna augusti-oktober 2020, november-december 2020 och januari-februari 2021 går att söka från 25 februari 2021 till och med 30 april 2021. Stödet liknar till stor del tidigare omställningsstöd, men det beräknas något annorlunda. De företag/verksamheter som har rätt till stöd kommer att få ersättning för mellan 70–90 procent av sina icke täckta fasta kostnader. Även maxbeloppet för stödperioderna förändras. Du behöver göra separata ansökningar för respektive period. Utförlig information hittar du på Skatteverket. På Mina sidor hos Skatteverket kan du se om din ansökan har kommit in. Stödet söks via en tjänst på skatteverket.se.

Vi väntar fortfarande på att regelverket ska bli klart och att ansökningsmöjligheter ska öppna för Handelsbolag.

OMSÄTTNINGSSTÖD TILL ENSKILDA NÄRINGSIDKARE AUGUSTI-FEBRUARI HAR ÖPPNAT - FLER OMFATTAS!
Fler enskilda näringsidkare omfattas av de förändrade reglerna i det nya omsättningsstödet. Nu finns även möjlighet för dig som var föräldraledig eller sjukskriven helt eller delvis 2019 att söka ekonomiskt stöd*. Länsstyrelsen i Östergötland handlägger stödet. Utförlig information om stödet. Du gör ansökan hos Boverket. Länk till Boverkets e-tjänst. Stödet är uppdelat i tre stödperioder:

  • augusti–oktober 2020 - stödet 75 procent av det du tappat i nettoomsättning
  • november–december 2020 - stödet 90 procent av det du tappat i nettoomsättning stödet 90 procent av det du tappat i nettoomsättning
  • januari–februari 2021.

Motsvarande månader under 2019 utgör respektive stödperiods referensperiod.
*Om du har fått föräldrapenning eller sjukpenning enligt socialförsäkringsbalken under sammanlagt mer än hälften av antalet kalenderdagar under den referensperiod med föregående år ska istället stödperiodens motsvarande månader 2018 utgöra stödperiodens referensperiod (alternativ referensperiod).

 

KORTTIDSARBETE 2021 - ANSÖKAN ÖPPNAR 29 MARS 2021
Vi har tidigare informerat om att stödet till korttidsarbete (Tidigare kallat korttidspermittering) förlängs till juni 2021. Nu är det dock klart och du kan ansöka hos Tillväxtverket från den 29 mars. Det kommer att vara möjligt att söka stödet retroaktivt från den 1 december 2020. Information och ansökan hittar du här hos Tillväxtverket.

VERKAR DET KRÅNGLIGT ATT SÖKA STÖDEN? 
Har ditt företag under 20 anställda och har sätet och verksamheten i Kalmar län? Då  kan du få 8 timmas kostnadsfri rådgivning via Region Kalmar län. Du kan få ekonomisk, finansiell eller juridisk rådgivning och även konkret hjälp och stöd för att söka till exempel omsättnings- eller omställningsstöd. En enkel anmälan är allt som behövs. Om du får din anmälan beviljad får du en lista med redan upphandlade konsulter att välja på. 


Verksamts undersida om Pandemilagen hittar du bland annat information om nya regler och restriktioner som fattas med stöd i lagen och vad de innebär för dig som företagare. Vi vill tipsa om dessa länkar:

Jourhavande företagslots - hela listan Kalmar län
Vi hjälper och guidar dig bland stödpaket och stödinsatser med anledning av Covid-19.

Stöd till näringsliv och kultur- Region Kalmar län

Vägledning- när smittan kommer
Region kalmar län har tagit fram en vägledning för dig som är arbetsgivare, privat företagare eller ansvarig för en verksamhet. Vägledningen, När smittan kommer, är tänkt att fungera som ett stöd vid bekräftade fall på arbetsplatsen eller i verksamheten och kan även användas vid förberedelser för ett eventuellt utbrott på arbetsplatsen/i verksamheten. Vägledningen beskriver också smittskyddsläkarens ansvar och hur en smittspårning går till.

Folkhälsomyndighetens informationsmaterial 
Vi vill påminna om de material som Folkhälsomyndigheten har tagit fram till olika verksamheter för att minska smittspridningen. Länk till informationsmaterial.
 
verksamt.se hittar du samlat viktig information till dig som är företagare. Sidorna uppdateras löpande.

Nybro kommunåtgärder för att stötta det lokala näringslivet


Nybro Kommun- Näringslivsenheten
Dunderbergsgatan 2 382 40 Nybro 
Växel 0481-450 00 
Facebook Näringsliv Nybro 
Hemsida www.nybro.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.