DEN NASJONALE IBSENPRISEN 2021 tilldelas

Foto: Anders Bier

Foto: Nadja Meister

JON FOSSE

för monologen SLIK VAR DET. Motiveringen lyder:

"Med Slik var det møter store eksistensielle tema den konkrete og fysiske avslutningen av et menneskeliv. Det evige og bestandige, ekstrem ensomhet og dødens rykninger i en kropp forenes i en formfullendt, ren og klar tekst. Slik var det er som en salme, og den postulerende tittelen har i seg en selvtillit som bærer gjennom hele verket, det har en kraft som en som leser opplever å bli omsluttet av. Slik var det er uovertruffent presist i rytme, språk og tone. Mellom de enkle ordene i teksten åpner det seg sprekker der man kan øyne et helt liv, men også avgrunner og tomrom. Livets og kunstens omkostninger er omdreiningspunktet i et verk som samtidig er svøpt i en lun humor. Det store møter det skrøpelige i Slik var det. En kropp på scenen tømmes for liv, og i det forenes det gåtefulle med avslutningens brutale punktum."

SLIK VAR DET hade urpremiär i november 2020 på Den Nationale Scene.

Vidare är Jon Fosse aktuell med TRILOGIENDet Norske Teatret
samt med två kommande urpremiärer hösten 2021:
I SVARTE SKOGEN INNE och STERK VIND.

 

DET SVENSKA IBSENSÄLLSKAPETS IBSENPRIS 2021 tilldelas

Foto: Anders Bier

Foto: Sara P Borgström

ALEJANDRO LEIVA WENGER

Motiveringen lyder:

"Alejandro Leiva Wenger tilldelas Det svenska Ibsensällskapets Ibsenpris 2021 för att han i en dramatik präglad av tankeskärpa och poetisk sensibilitet, i starkt släktskap med Ibsen, destabiliserar förhållandet mellan dåtid och nutid, historia och fiktion, minne och inbillningskraft, och därigenom ger oss skakande insikter om människan i samtiden."

Alejandro Leiva Wenger är aktuell med ARVET som har urpremiär på Folkteatern Göteborg den 21 april 2021. De två urpremiärerna PAPPAS FÖDELSEDAG på Kulturhuset Stadsteatern och BORKMANIA på Malmö Stadsteater är båda tillsvidare uppskjutna på grund av rådande pandemi.

 

Vill du läsa?

Skriv till oss så skickar vi!

/Berit, Lena, Sara och Rickard