18 mars 2021

Kan EU-regler åberopas för medföljande?
Advokat Tove Sjövall reder ut frågan.

Frågan om hur EU-reglerna kan användas för familjer som vill flytta till Sverige intresserar många. 

Med anledning av den tillfälliga migrationslagen och svårigheterna återvändande familjer möts av ställer sig vissa frågan om det finns möjlighet att komma till Sverige via ett annat EU-land. Så kan EU-regler åberopas för medföljande familjemedlemmar från tredje land när en svensk medborgare återvänder till Sverige med sin familj efter vistelse i ett annat EU-land? SVIV:s expert Tove Sjövall, advokat och ägare av Advokatbyrå Tove Sjövall AB har svaret.  

 
Läs mer →
 
 

Utlandssvenskarnas behov och perspektiv.
Vi agerar utan att värdera andra.

Frustrationen, sorgen eller ilskan når oss via mejl, sociala medier eller telefonen. Trots att alla uppkomna situationer är olika finns det många gemensamma nämnare. Utifrån denna input benar vi på ett övergripande plan ut vari problemet ligger. Därefter kontaktar vi beslutsfattare eller sakkunniga för att diskutera olika lösningsförslag.

I dessa kontakter lyfter vi utlandssvenskarnas behov och perspektiv, och det utan att sätta någon annan grupp i den andra vågskålen. Och det är viktigt att det förblir så. Alla har rätt att få sin röst lyssnad till. Vår roll är att vara utlandssvenskarnas röst i Sverige, något som vi har varit sedan 1938 och definitivt tänker fortsätta med.

Du som ännu inte är medlem, bli gärna det. Ju fler vi är, desto starkare hörs vår röst.

 

Sluta köra över utlandssvenskarna.
SVIV:s debattartikel i Aftonbladet.

Härom veckan publicerades vår debattartikel på Aftonbladets debattsida där vi tryckte på att utlandssvenskarnas behov och perspektiv måste beaktas i den nya migrationslagstiftingen. I korthet handlar det om att familjer inte ska splittras, orimliga försörjningskrav ska slopas och att handläggningstiderna måste kortas markant. Debattartikeln möttes av en replik som vi svarade på.

 
Läs mer →
 
 

Lokala förparlament under våren 2021.
Vilka är de största utmaningarna i ditt land?

Inför Utlandssvenskarnas parlament den 31 augusti anordnar Svenskar i Världen tillsammans med lokala representanter ett flertal förparlament runt om i världen. Syftet är att lyfta fram regionens eller landets topp tre viktigaste eller mest prioriterade utmaningar kopplat till svenska lagar och regler. Anmälan krävs - först till kvarn!

 
Läs mer →
 
 

Utmaningar diskuteras med Skatteverket.
Vilka lösningar finns i sikte?

Några av de utmaningar som utlandssvenskar stöter på berör Skatteverket, exempelvis samordningsnummer, olika certifikat och folkbokföring. Hur ser Skatteverkets prioriteringar ut och vilka lösningar finns i sikte? Vi har träffat Stina Ögren, enhetschef på Skatteverkets rättsavdelning och Anne-Charlotte Hakefjäll, sektionschef på samma avdelning och diskuterat olika lösningsförslag.

 
Läs mer →
 
 
 

Vad händer med ett ärende när migrationslagen ändras?
Familjens Jurist svarar på frågan.

Om en person som inte är från EU/EES vill flytta till Sverige tillsammans med sin partner som är svensk medborgare och har skickat in sin ansökan – vilken lag kommer Migrationsverket att ta hänsyn till, den tillfälliga eller den nya? Familjens Jurist svarar på detta. 

 
Läs mer →
 
 

Internationellt nätverk för kvinnor.
Nu även fokus på företagsverksamhet.

SWEA Professional är en intressegrupp inom SWEA International som vänder sig till svenska kvinnor som är nyfikna på företagsverksamhet och intresserade av affärsrelationer, arbetsliv, yrkesfrågor och karriär. Läs vårt reportage med Suzanne Southard, ordförande i SWEA International om satsningen. 

Eftersom SWEA är partner till oss får alla härliga Sweor 20% rabatt på medlemskap i Svenskar i Världen.  

 
Läs mer →
 
 
 

Livefika med Fonus och Familjens Jurist.
Vad gäller vid dödsfall utomlands?

Den 20 april bjuder vi på en ny Livefika. Denna gång kommer Mats Lundgren, transportchef på Fonus, och Ewa-Maria van der Kwast, utlandsspecialist på Familjens Jurist, att berätta vad man som utlandssvensk bör göra för att vara förberedd inför det oundvikliga.

 
Läs mer →
 
 

Finansiella förutsättningar och krav i USA.
FATCA, DODD FRANK, PFIC - vad innebär det?

Den som bor i, eller funderar på att flytta till USA, möts ofta av förkortningarna FATCA, DODD FRANK och PFIC. Men vad innebär de egentligen? SEB:s Head of Tax and Legal, Jörgen Grönlund, reder ut begreppen.  

 
Läs mer →
 
 

Vi måste göra det enklare för utlandssvenskar.
Det säger Socialförsäkringsutskottets ordförande Maria Malmer Stenergard.

Vi har diskuterat utlandssvenskarnas utmaningar och önskemål med Socialförsäkringsutskottets ordförande Maria Malmer Stenergard, tillika Moderaternas migrationspolitiska talesperson. Personnummer istället för samordningsnummer, att återfå ett förlorat medborgarskap efter 22 års ålder, vilande SGI vid utflytt och uppehållstillstånd för medföljande är några av de frågor som lyftes under mötet.

 
Läs mer →
 
 

Vad tycker partierna?
Liberalerna och Vänsterpartiet svarar.

I vårt arbete med att säkra att alla partier fångar upp utlandssvenskarnas perspektiv i sina diskussioner inför nya migrationslagen har vi mejlat samtliga partiledare, gruppledare och migrationspolitiska talespersoner. Vi har nu fått svar från Liberalerna och Vänsterpartiet. En av dem går helt på vår linje. 

 
Läs mer →
 
 

Tipsa om vårt nyhetsbrev.
Gillar du nyhetsbrevet, kanske din vän också gör det.

Har du en vän som bor utomlands, är sugen på att flytta utomlands eller kanske är på väg hem till Sverige efter en tid utomlands? Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev genom att klicka på länken nedan.

 
Jag vill tipsa en vän →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2021-03-12
Hur ser Socialdemokraterna på utlandssvenskarnas utmaningar?
Vi har fått återkoppling från Socialdemokraternas statssekreterare Camilla Frick, som har svarat på 21 av de totalt 29 resolutioner som togs fram under Utlandssvenskarnas parlament 2019.
Läs här →

2021-03-11
Centerpartiet svarar på resolutioner
Efter att ha skickat ut resolutioner till våra samtliga riksdagspartier har vi nu fått svar från Centerpartiet. Ragnhild Elfsö, administrativ sekreterare på Centerpartiets riksdagskansli har svarat på 22 av de totalt 29 resolutionerna.
Läs här →

2021-03-09
Näringsutskottet svarar på resolutioner
Resolutioner om förnyelse av körkort, telefoni och internet, samt nätverk för hemkommande svenskar skickades till Näringsutskottet. Nu har vi fått svar från ordförande Lars Hjälmered (M).
Läs här →

2021-03-09
Så vill Sverigedemokraterna underlätta för utlandssvenskarna
SD har skrivit en artikel om hur de ser på migrationsdebatten och hur de vill underlätta för utlandssvenskarna.
Läs här →

2021-02-24
Dagens SINK-skatt retar många utlandssvenskar
En sänkning av SINK-skatten ligger högt upp på många utlandssvenskars önskelista. Vi har lyft frågan med andre vice ordförande i Skatteutskottet, Niklas Wykman (M).  
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Familjens Jurist, Fonus, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.