Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV NR 2 2021

Även de utan lättnade i restriktioner som krävs för att rörelsen ska komma igång med tävlingar stundar en orienteringsvår och jag är övertygad om att vi gemensamt likt förra året kommer att arrangera och erbjuda varandra i klubbar och kretsar en hel massa orienteringsmöjligheter framöver. Sedan återstår att vara redo för ev. möjligheter att få till små tävlingsarrangemang igen, när de än må komma.

Samtidigt händer också en del annat. VOF har exempelvis genomfört årsmötet och vi fick där en purfärsk, ny och inpirerad ordförande i Johan Larsson från OK Skogshjortarna. Och den 20 mars är det dags för ett extrainsatt förbundsmöte där beslut ska tas om en del förslag och motioner som kommer utveckla orienteringssporten framöver.

Vill också passa på att uppmana föreningar att arrangera vad som går och är ok enligt rådande restriktioner, Naturpass, Hittaut, veckans banor och klubbträningar, mm, för visst vill väl fler än mig ut i skogen igen nu när våren är på intåg och orienterandet lockar mer än på mycket länge! #merskärmtid åt alla!

Med vänliga hälsningar
Magnus Sundmark
magnus.vof@vgidrott.se
0725-447736


Ledare: Tack till alla som arrangerar, leker maffia och tack för mig!

Johan Törnroth, avgående ordförande i Västergötlands OF och medlem i Hestra IF, skriver i sin sista ledare om att visa tacksamhet till alla kämpande arrangörer. Och hur leken ”maffia” kan förändra någons liv.

Läs mer


Ny Johan tog över klubban

På onsdagskvällen den 10 mars samlades ett digert orienteringsgäng vid sina datorer på hemmaplan då det var dags för Västergötlands OFs årsmöte, som denna gång genomfördes digitalt. En hel del avhandlades och Johan Larsson valdes till ny ordförande.

Läs mer


Dags för anmälan till Västgötatruppen 2021

Nu finns inbjudan till årets Västgötatrupp på plats och anmälan har öppnat. Alla 15-16 åringar är mycket varmt välkomna att ingå i truppen. Sista anmälningsdag är den 6 april.

Läs mer


...och O-CAMP då?
Jo, det planeras för fullt och även den inbjudan är planerad att släppas inom kort, så håll utkik!
Lägret planeras till den 20-24 juni.

Här finns O-CAMPs hemsida


Många kretsträningar stundar

Inför annalkande vår pågår förberedelser för kretstränaraktiviteter i åtta av distriktets nio kretsar. Det som erbjuds är i huvudsak teknikträningar och för genomförandet tas så klart höjd för gällande restriktioner.

Läs mer


Världsstjärnor sätter guldkant på träningsdagar

Mars är här och nu rullar distriktets aktivverksamhet igång! Västergötlands OF inbjuder till träningsdagar den 20/3 och den 27/3 och förutom teknikträning väntas föreläsningar av Gustav Bergman och Karolin Ohlsson.

OBS! Notera att det går alldeles utmärkt att endast medverka vid föreläsningarna om så önskas!

Läs mer


Arrangera det som går

Fortsatt inget utrymme för tävlingsarrangemang men det finns viss hopp om lättnader i april. Tills dess finns så klart stora möjligheter till annan form av orientering såsom Naturpass, Hittaut och veckans bana.

Läs mer


Västgötamodellen 2021

Västgötamodellen, ett stöddokument för tävlingsarrangörer i Västergötland, är nu uppdaterat för årets orienteringssäsong och det innehåller en del nyheter.

Läs mer


Härligt tävlingsprogram i vår!

Vi hoppas på en vårsäsong med möjlighet att genomföra de arrangemangs som står till buds, så snart möjlighet ges. Det är ett digert program!
Via länken hittar du översikten för vårens alla planerade tävlingar i Västergötland!

Läs mer


Marknadsför ert arrangemang!

Nytag. Omtag. Kalla det vad du vill men blir det möjligt, utifrån Coronapandemin, att genomföra arrangemang under våren kan det vara läge för en offensiv hållning igen!
Kanske kan det vara läge att satsa lite extra på ert arrangemang?
Inför 2021 års säsong erbjuder förbundet alla arrangörer; större annonser, mer spridning och större artikel i tre olika marknadsföringspaket genom förbundets kanaler. Till samma priser som 2019 och 2020!

Läs mer


Fokus på rekryteringslyft

2020 har varit ett år som till stora delar varit lamslaget av Coronapandemin. Det har därför också gett styrelsen och kansliet möjlighet att blicka framåt och planera för kommande projekt. Här presenteras ett av de projekten, Rekryteringslyftet!

Läs mer


Ungoteket specialreportage

Gänget som fixar det mesta i OK Gipen.
Linus, Anton och Axel ser till att det händer grejer i OK Gipen. Senast var de banläggare när klubben arrangerade Götaälvdalsträffen, i våras gick det att springa banor som Axel lagt på sin egenritade karta och Linus arrangerar klubbträningar och är styrelseledamot.

Läs mer


Planerad verksamhet 2021

Träningsdagar, Västgötatoppen, Västgötatruppen, tävlingsresor och läger, O-Camp och OL-konfirmation, allt finns på plats i kalendern för 2021.

Läs mer


VÄSTGÖTATOPPEN är tävlingsserien för orienterare och orienteringsklubbar i Västergötland. Västgötatoppen startade 2018 och inför tredje omgången nu 2021, då 2020 blev inställt, görs bara ett par små justeringar i upplägget

Läs mer


Använd orientering.se

Orientering.se är en sajt för utövaren. Där finns all orientering i funktionen "Hitta Orientering" och bara fliken "Så funkar Orientering" ger den ovane orienteraren behövlig basinformation. Detta kan er förening använda i informationssyfte.

Till sidan


Direktlänkar till tre fantastiska möjligheter för både förening och utövare!

Hitta aktuell information...
...om Coronapandemin

Nedan finner ni överliggande organisationers och myndigheters information om Coronasmittan, med påverkan, råd, tips och restriktioner.

SOFTs samlingssida

RF-SISUs samlingssida

Folkhälsomyndigheten

Krisinformation.se

Vi stödjer orientering i Västergötland!


Direktlänkar


Arrangemang och tävlingar

Här finns
tävlingsprogrammet
för 2021!

Tävlingar 2021 i Eventor

I Eventor finner du aktuellt läge för vilka tävlingar som genomförs och vilka som har ställts in, samt vilka träningsmöjligheter som erbjuds i ditt område

Läs mer


Ansök om tävling 2022!

Sista ansökningsdag för tävlingar 2022 framflyttad!
Sista ansökningsdag för mästerskapstävling (ej SM), nationell tävling och distriktstävling 2022 är framflyttad till 31 maj.

Läs mer


God uppslutning vid digitala arrangemangsträffar

Måndag den 1 mars och onsdag den 3 mars hölls digitala arrangemangsträffar för årets tävlingsarrangörer i Västergötland och samtliga arrangörsföreningar fanns representerade.

Läs mer


Ny digital info-träff för arrangörer

Måndagen den 15 mars klockan 20.00-21.00 bjuder SOFT in alla vårens arrangörer till en ny digital informationsträff om senaste coronastatus. 

Läs mer


Unionsmatchen 2021

Senaste informationen gällande Unionsmatchen 2021 gör gällande att siktet är inställt på ett möjligt genomförande under senhösten.

Läs mer


Vill du bidra till ett stärkt ledarskap - bli utbildare

Är du en av våra nya utbildare? Nu rekryterar vi utbildare till Introduktionsutbildning för orienteringstränare.

Läs mer


Vill du utveckla orienteringen i Västergötland?

Med en roll i Västergötlands OFs tävlingskommitté får du medverka kring allt som rör tävlingsverksamheten i distriktet, både nu och framåt. Ett lika delar intressant som roligt uppdrag!

Läs mer


Digitala årsmöten

Årsmötet är idrottsföreningens viktigaste möte, men i och med coronakrisen kan det vara svårt att genomföra årsmötet fysiskt. RF och SISU Idrottsutbildarna har därför tagit fram vägledning för föreningar som vill eller ska genomföra årsmötet digitalt.

Läs mer


Förlängd behörighet för banläggare

För de av distriktets banläggare vars behörighet löpte ut 2020 förlängs giltigheten till och med 2021. Detta på grund av inställandet av Utbildningshelgen vilket, i alla fall för nu, avsevärt försvårar möjligheten för dessa att genom utbildning behålla sin behörighet.

Läs mer


Stöd- & projektmedel

Vad vill er förening utveckla och vara offensiva kring? Genom idrottens organisation finns flertalet stöd och bidrag att söka och ta del av. Nedan finns samlad information om flertalet av dessa som nu står er till buds!

Läs mer


Mer coronastöd att söka tack vare Västra Götalandsregionen

Idrottsföreningar i Västra Götaland kan söka ekonomiskt stöd för att bibehålla verksamhet under pandemin. Stödet görs möjligt tack vare bidrag från regionen.

Läs mer


Klart man hänger med!


SISU stöttar er förening!

SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund och arbetar med/stöttar/utvecklar föreningar och individer.

Läs mer på deras hemsida om möjligheterna för er förening och förkovra dig i deras gedigna utbildningsutbud


Nyheter från SOFT

Stark trio klar för SOFT

Svenska Orienteringsförbundet har nu skrivit avtal med tre projektledare som ska arbeta med fokus på jämställdhet, inkludering och paraverksamhet. Varmt välkomna säger vi till Mette Brolinson, Helena Hehlke och Lina Nilsson!

Läs mer


Stöd för Veckans bana i Eventor

Ett enkelt stöd för Veckans bana är infört i Eventor. Det gör det möjligt att visa Veckans bana separat i kalendern.

Läs mer


VM, EM och världscupen i Idre sänds på SVT

SVT Sport sänder allt mer orientering. Nu är det spikat att EM i Schweiz, VM i Tjeckien och världscuptävlingarna på Idre Fjäll kommer att kunna följas i någon av SVT:s huvudkanaler.

Läs mer


Uppdatering på kartfronten

Uppdaterad version av kartnormen
Några mindre justeringar har gjorts i senaste versionen av kartnormen, version ISOM 2017-2, vilken kan laddas ner här från hemsidan.
Läs mer

Uppdaterad symboluppsättning för Ocad
I samband med att IOF uppdaterat dokumentet för tryck och färgdefinitioner har SOFT tagit fram en uppdaterad symboluppsättning för Ocad.
Läs mer

Uppdaterat dokument för tryck och färgdefinitioner
I Kartnytt nr 2, 2020, skrev vi om att IOF uppdaterat dokumentet för tryck och färgdefinitioner. I den svenska översättningen var det några mindre saker som inte kom med. Dessa har nu uppdaterats.
Läs mer


Nyheter från Skogssport

Nytt besked öppnar för natt-SM:

 ”Stort att ompröva och fatta det logiska beslutet”

Ett nytt beslut av Österåkers kommun innebär att chanserna att kunna genomföra natt-SM 16 april ökar väsentligt:

- Jag är glad över den dialog vi haft med Österåkers kommun, att de verkligen har lyssnat på oss och också kunnat ändra sitt beslut, säger Svenska Orienteringsförbundets idrottschef Tomas Stenström.

Läs mer


Krönika: "Vi kräver inga orimligheter"

"Vi kämpar på varje dag för att påtala vikten av allt orienteringsidrotten gör och kan göra för folkhälsan. Vi påtalar hur liten risken är för smittspridning i skogen och hur otroligt märkligt det är att vi inte får genomföra vår idrott när många andra verksamheter kan bedrivas". Det skriver Svenska Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson i sin krönika.

Läs mer


Det innebär det nya förslaget till likvärdigt tävlande

Nu är det svenska landslaget i mountainbikeorientering uttaget.
Tre damer och fyra herrar ingår i A-landslaget, och det stora målet är VM i Finland i juni.

Tre västgötar har tagit plats i A- eller Utvecklingslandslaget.

Läs mer


VM-guld till Tove i kombination

Tove Alexandersson kan nu titulera sig världsmästare även i skidalpinism.
Hon vann den kombinerade tävlingen vid VM i Andorra.
Tove Alexandersson har vunnit VM-guld i orientering, skidorientering och skyrunning sedan tidigare.

Läs mer


Här är det svenska landslaget i mtb-o

Vad är nytt i styrelsens reviderade förslag till likvärdigt tävlingsupplägg som svensk orientering ska rösta om vid förbundsmötet i mars? Förbundets ordförande Maria Krafft Helgesson förklarar.

Läs mer


KAMPANJ: Testa oss - 1 krona för första månaden

Nu kan du som inte redan är prenumerant testa Orienteringsmagasinet Skogssport digitalt för en krona första månaden. Läs mer om erbjudandet i artikeln.

Läs mer


Vill du dela nyhetsbrevet?


Dela på Facebook
Dela på Twitter


Kontakt

facebooktwitterinstagramhomepage

Västergötlands Orienteringsförbund
www.svenskorientering.se/vastergotland 
magnus.vof@vgidrott.se - 0725-447736

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem/kontakt hos oss eller någon orienteringsförening i Västergötland, eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.