Nyhetsbrev nr 21, från Seniorkonsult Direkt i mars 2021. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Ny konstbok formgiven av Stefan Raabe

Konstbok, Sackarias Luhanko, formgiven av Stefan Raabe
Konstbok, Sackarias Luhanko, formgiven av Stefan Raabe
Konstbok, Sackarias Luhanko, formgiven av Stefan Raabe
Bokomslag, Konstbok "Sackarias Luhanko"

Konstbok "Sackarias Luhanko" har sitt fokus i konst som Sackarias har skapat under de tre senaste åren. Så här skrev Catarina Nitz på Eskilstuna Kuriren om boken när den lanserades i februari:

"Stefan Raabes visioner förvandlade den 100-sidorsboken med retroperspektiva bilder av konstverk och biografiska texter till en lättläst "coffeetablebook" som fångar essensen av konstnären Sackarias Luhanko, hans konst och sättet han tänker och arbetar."

Grafisk formgivare, Stefan Raabe, Seniorkonsult Direkt
Specialist på grafisk formgivning, Stefan Raabe

Bakom konstbokens idé och formgivning, står en av våra specialister, grafisk formgivare Stefan Raabe.

Förutom konstnären Sackarias Luhanko, ingick Mats Boussard, fotograf och Rocco Gustafsson, faktor i samarbetet.


Spread the owl

Ugglesymbol, Seniorkonsult Direkt

Vi gillar "ugglor på vift". Tack för alla direktlänkar till Seniorkonsult Direkt.


Samlingsplats för säkerhet

sakerhetskollen.se - samlingsplats för säkerhet online
Bild: sakerhetskollen.se

På sakerhetskollen.se kan du vända dig för att få förebyggande hjälp och råd och för att känna dig säkrare online samt kunskap om ökad digital brottslighet. 

Stöldskyddsföreningen, SSF, har tagit initiativ till samlingsplatsen.

SSF samarbetar aktivt med olika myndigheter, försäkringsbolag och banker för att ligga i framkant och på sajten kan du göra självtester för att se hur din digitala säkerhet är och tipsa om digital brottslighet. 


Nya perspektiv

Hubble teleskopet
Hubble teleskopet

Se nära 13 miljarder år tillbaka i tiden! Ja, du läste rätt. Hur är det ens möjligt?!

Hubble - med ögat mot rymdenSe Vetenskapens Världs avsnitt "" på SVT Play. Kan ses fram till den 30 juli i år. 

Plötsligt krymper alla bekymmer och man inser att vi människor är såå små :)

Tänk att vi lever i en tid där det är möjligt att få "följa med" på en resa ut i universum!

Helt fantastiska bilder.


Sökmotor som inte spårar dig

Duck Duck Go - sökmotor som inte spårar dig

Duckduckgo är en söktjänst som fokuserar på användarnas personliga integritet och anonymitet.

Personidentifierande information sägs varken lagras vid besök på webbplatsen eller associeras med söktermer, vilket även gäller IP-adresser.

Inget skickas heller till någon tredje part.

Källa: Wikipedia (SV)


Nationalblomma

Bild av Emphyrio från Pixabay
Bild av Emphyrio från Pixabay

Svenska Botaniska Föreningen initierade en omröstning om en nationalblomma. Den 13 mars presenterades resultatet - liten blåklocka.

Över 81 000 personer deltog i omröstningarna.


Ha en fin vår

Vitsippor, foto: Sven G Nilsson
Fotograf: Sven G Nilsson

Eva & Pia

Janne: Utsikten är ofta väldigt fin och det är kul att vara nybörjare!

Analys- och undersökningskonsult samt lokförare Jan Schiratzki, Seniorkonsult Direkt
Analys- och undersökningskonsult samt lokförare Jan Schiratzki

Jan Schiratzki är analys- och undersökningskonsult med mer än 20 års erfarenhet av analysarbete. 

Sedan 2004 driver han företaget K2Analys och bland befintliga och tidigare uppdragsgivarna hittar vi välkända varumärken som Aftonbladet, Hjärt- och Lungfonden, Landshypotek, Master Card, NK, Pfizer, Skandia, TV4.se med flera. 

Sedan januari i år är han anställd som lokförare och har påbörjat en internutbildning på Green Cargo.

I slutet av maj kommer han troligtvis att köra godståg själv. 

Vi har ställt honom följande frågor:

Vad var det som fick dig att ta steget över till ett helt nytt yrkesområde?

Nja, jag var väl lite trött på att höra min egen röst säga samma saker som jag sagt många gånger förr… Men det var liksom ett ”offensivt byte”. Jag har ju haft det väldigt bra i mitt förra yrke (som jag inte heller helt släppt utan mitt bolag, K2analys, lever kvar på lite sparlåga med mig och en anställd på deltid), jag har ju alltid haft bra med jobb, jobbat med bra människor, ofta på kul och lite småtjusiga ställen och tjänat helt ok med pengar men var bara sugen på att se och göra något helt nytt (och gärna något lite mer konkret). Det är kul att vara nybörjare!

(F.ö var det en kul spaning från avskedsfikat på den byrå jag konsultade på då jag hoppade av för att börja lokförarskola att alla som varit med lite längre, säg de över 35 år, var superentusiastiska och lite uppspelta över att någon ”gör något nytt” medan de relativt nyanställda (de supersmarta 27-åringarna) förvisso visade artigt intresse men nog egentligen mest verkade tycka att det var lite konstigt)

Är jobbet sådant som du förväntade dig?

Jag hade inte så mycket förväntningar. Lokförare är inte alls någon pojkdröm eller så för min del. Tanken startade nästan som ett skämt efter tips från en kompis som har kontorsjobb på ett järnvägsbolag.

Men allt har varit lite svårare än vad jag hade trott; svårare att komma in på skola (ryktet säger att mellan 1-3 av 10 antas efter tester etc), lite mer pluggande i skolan och därefter har marknaden kraschat (delvis pga Covid) och det är alldeles för många nyutbildade förare jämfört med behovet (för endast ett par år sedan var det tvärt om, läs mer här och här), så nu är jag glad över att ha fått jobb och dessutom på godssidan vilket var det jag helst ville jobba med!

Vad är det roligaste i jobbet som lokförare?

(Jag är ju inte riktigt klar än, kör inte själv/ensam ännu). Jag vet inte exakt, men det är mysigt att susa runt ute i skogen mitt i natten, utsikten är ofta väldigt fin och som ny är det mycket nytt att hålla i huvudet, både kring själva körandet, det praktiska och det som rör regelverket (som nog till stora delar är ett lapptäcke som byggts ut sedan järnvägens barndom och därmed ofta ganska spretigt), det är ett självständigt jobb där man måste fixa ganska mycket på egen hand vilket ju är kul (i alla fall då det går bra ;-).

Blir du trött på frågor som: Har du bytt spår i livet? eller går livet som på räls nu?? Eller får du aldrig dem, i så fall ställer vi dem nu?

Jo, jag kanske har fått meddelanden som inletts med ”Tut-tut” lite oftare än vad jag egentligen tycker är superkul…;-)

Men jag förstår förstås frågan och; Japp, det känns bra!


Ny bok om hjärnan och lärandet

BJ Foggs bok, Mikrovanor
BJ Foggs bok, Mikrovanor

"Nyckeln till nya vanor är att lägga ribban lågt", menar forskaren BJ Fogg. Några andra saker är också viktiga.

Författaren BJ Fogg är forskare i beteendevetenskap och driver ett forskningslabb vid Stanford.

Många av Silicon Valleys mest dominerande och framgångsrika företagare har gått BJ Foggs kurser i beteendedesign. 

Tre steg till en ny vana: 

  1. Välj en mikrovana. Mikrovanan är en förminskad version av den blivande vanan som att göra två armhävningar. Ju mer ansträngande någonting är, desto lägre är sannolikheten att vi gör det, säger BJ Fogg, så genom att sätta ribban riktigt lågt är sannolikheten större att den genomförs. Mikrovanor ska utföras direkt efter ankarsituationen (se punkt 2). 
  2. Förankra vanan med något du gör. För att etablera en vana är det enklare att koppla den till en befintlig rutin eller en händelse, vilket BJ Fogg kallar en ankarsituation. Ankarsituationen är en påminnelse om att den nya mikrovanan ska utföras. 
  3. Fira dina framgångar. Efter den genomförda handlingen du bestämt dig för att göra, ska framgången firas på något sätt som skapar en positiv känsla. Om det finns ett högre mål, kan firandet gärna kopplas till det. 

Läs mer och beställ BJ Foggs bok Mikrovanor, här.


Motion ger nya hjärnceller

Med ökad ålder, så minskar nybildningen av hjärnceller, men motion ökar bildandet av nya hjärnceller, enligt forskning. 

"Regelbunden motion höjer den kognitiva nivån och det bildas fler hjärnceller, även hos äldre oavsett utgångsläge", säger den amerikanska hjärnforskaren Fred Gage i den svenska faktaserien "Din hjärna", som finns att se på SVT Play. 

Läs mer om TV-programmet...


Ökat fokus på cirkulär ekonomi

EU har handlingsplaner för omställning till en cirkulär ekonomi . Information om cirkulär ekonomi kan du numera hitta på såväl Naturvårdsverkets som Sveriges regerings hemsida

En särskild delegation för ändamålet har skapats, "Delegationen för cirkulär ekonomi", som ska stödja arbetet med att ställa om hela Sverige till en cirkulär ekonomi. 

Vad är en cirkulär ekonomi?

Så här skriver Naturskyddsföreningen om begreppet:

Enkelt uttryckt kan man säga att en cirkulär ekonomi är motsatsen till den traditionella, linjära ekonomin som vi har idag. Istället för att tillverka, köpa, använda och sedan slänga sakerna, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. Och när sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen – allt för att tära mindre på jordens resurser och minska vårt avfall. Ett modernt ord för kretslopp helt enkelt.

Linjär ekonomi

Linjär ekonomi

Vårt gamla sätt att producera, konsumera, använda och slänga saker fungerar inte länge.

Cirkulär ekonomi

Cirkulär ekonomi, Naturskyddsföreningens hemsida

På Tillväxtverkets hemsida finns en guide, "Cirkulär Business model Canvas" för företag att utveckla nya affärsmodeller. På Svenska Institutet för Standarder, SIS, finns olika standarder som stöttar den cirkulära ekonomin inom olika områden. 

Näringslivet spelar en central roll i utvecklingen mot den cirkulära ekonomin. Så här skriver Svenskt Näringsliv på sin hemsida:

"Den cirkulära ekonomin innebär nya affärsmöjligheter och kan bidra till ökad konkurrenskraft för svenska företag". 

Föreningen Medveten konsumtion, har startat en kurs om hur du som konsument istället kan bli en "cirkulent" som tar ansvar för en hållbar utveckling genom en medveten livsstil. 

I en rapport som Storbritanniens finansdepartement har beställt om ekonomi och biologisk mångfald, framgår det att vi människor behöver ändra på hur vi konsumerar och producerar saker. Detta då vår nuvarande syn på ekonomisk tillväxt är ett problem som leder till artutrotning och miljöförstöring.

Huvudförfattare till den här rapporten, är Partha Dasgupta, professor i nationalekonomi vid universitetet i Cambridge.

Läs mer om rapporten och ladda ner den här. 


Det finns tre sorters människor:

De som får saker att hända, de som ser på när saker händer och de som undrar "Vad var det som hände?


Seniorkonsult Direkt är ett rikstäckande nätverk av erfarna specialister som är företagare med minst tio års erfarenhet inom sin specialistkompetens. På seniorkonsultdirekt.se når du specialistkompetens snabbt.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du ingår i Seniorkonsult Direkt eller för att du har visat intresse för nätverket Seniorkonsult Direkt. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter