NYHETSBREV MARS 2021

Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Öppna det i webbläsaren

Hej ##firstname##

Välkomna till vår-vintermånaden mars. Det är härligt när ljuset kommer tillbaka, vintern släpper sitt grepp och man kan se fram emot sol och lite värme.

Det återstår nu knappt fyra månader av innevarande Rotary år. Till en början träffades vi fysiskt, övergick till blandade möten(hybrid) för att sedan mötas helt digitalt. Att vi saknar våra fysiska möten är det nog ingen som förnekar men utveckling av de digitala möjligheterna har öppnat nya vägar.

Många klubbar genomför digitala möten men några har ”tagit en paus” och väntar på att samhället skall öppnas. Min övertygelse är att klubbarna i D2360 kommer att ”vakna”. Längtan efter varandra är stor.

 

Vad kan man göra? - Här är goda exempel från Gbg Örgryte RK och Landvetter Råda RK och tips om möjligheten ”att låna en föredragshållare”

Walk and Talk i Göteborg Örgryte RK

Pandemin hindrar oss från våra fysiska Rotarymöten. Vi saknar samtalet vid lunchen och den naturliga kontakten trots veckovisa, väl genomförda digitala möten med bra föredrag. För att råda bot på detta genomför vi under våren en vandring varje månad. Vi upptäcker nya platser, vi får tid att umgås ett par timmar, vi pratar med varandra, vi får en härlig naturupplevelse, vi får frisk luft och vi stärker vår hälsa. Och självfallet håller vi avstånd.

Nästa vandring sker den 18 mars, målet är Killingholmen, sträckan vi går är 7 km och terrängen är lätt.

Välkommen!

Bild: Eric Nilsson

Landvetter Råda RK håller alla uppdaterade med nyhetsbrev och ställer inte in utan ställer om.

Sedan februari 2019 skickas varje fredag ett nyhetsbrev ut. I brevet kan man läsa om vårt senaste möte. Där berättar vi också om vad som händer de närmsta veckorna i vår klubb och i vårt distrikt.

I brevet finns länkar till alla möten och event. Brevet förstärker sammanhållningen mellan medlemmanar. Då nyhetsbrevet även går ut till alla som någon gång har visat intresse för vår klubb kan vi locka ännu fler att bli medlemmar hos oss.

Programvaran som behövs finns gratis. I klubben gäller det bara att några personer samarbetar kring innehåll och att någon sätter ihop materialet.

Bild: Robert Olsson

Låna en föredragshållare

Många klubbar har idag svårt att hitta föredragshållare till sina veckomöten. Men man behöver ju inte hitta en unik föredragshållare för just er klubb utan man kan låna föredragshållare från andra klubbar som spelat in sina föreläsningar. Så har t ex Göteborg-City Rotaryklubb gjort sedan länge. Du hittar deras föredrag på sidan https://www.youtube.com/c/RotaryGöteborgCity/videos. På klubbmötet gör du så här, hälsa alla välkomna, berätta om dagens föredrag och starta videon på nätet. Om du använder Zoom så glöm inte att efter delning trycka igång datorns ljud ut till deltagarna. Man kan också välja en mängd olika föredrag som är cirka 30 minuter och som finns på nätet. Sök på YouTube, https://www.youtube.com/, eller Vimeo, https://vimeo.com/. Rotary har 1750 filmer på Vimeo, https://vimeo.com/rotary, och om man söker Rotary på YouTube får man ett antal träff. Om du är osäker på tekniken så följ någon klubb som har Zoom möten, t ex Göteborg-Kronhuset, https://www.rotary.se/goteborg-kronhuset/home/, och se hur det fungerar.

Ulf Andersson Göteborg Kronhuset RK

 

Finns kanske fler exempel? Hör av er till u.b.andreasson.rotar@gmail.com

På gång i distriktet

PEACE FELLOW - Bjud in Marijana till ett klubbmöte

Marijana Marcotic från Bosnien Herzegovina är distriktets nya ambassadör för Peace Center i Uppsala. Hon genomför tack vara stipendium från TRF en masterutbildning på 2 år vid Uppsala Universitet, ett av 7 Peacecenter i världen.

Marijana kommer gärna till er klubb (digitalt förstås) och berättar mer. Skriv en rad till u.b.andreasson.rotary@gmail.com 

Läs mer om Marjiana och Peace Center på distriktets hemsida

 

FRIENDSHIP - mervärdet i D2360 som växer i populäritet.

Ett 60-tal medlemmar från över 30 olika klubbar deltog i Friendship#4 den 24 februari. Covid-19 lockade och många frågor fick svar. Det har blivit succé att träffas över klubbgränserna. Att få möjlighet att diskutera i smågrupper skapar nya kontakter.

 

Missa inte nästa tillfälle onsdag 30 mars kl 18.00. Inbjudan kommer via Facebook och direkt till alla presidenter för spridning till alla medlemmar.

 

MARSFILM - Rotary Ungdom

Ny film från distriktets filmgrupp:

Rotarys viktigaste fredsprojekt!

Alla filmer hittar ni på Rotary2360.se under galleri

Rotary ger fina möjligheter för ungdomar som vill upptäcka ett nytt land, en ny kultur och lära sig ett nytt språk.

Ettårsutbyten är för de som är 15-17 år och vill plugga ett år utomlands. Sommarutbyten för den som vill åka utomlands några sommarveckor och läger finns för de som är mellan 15-24 år.

Dessutom kan den som avslutat gymnasiet söka Georgiastipendiet. Se ansökan och information på www.rotarystudent.se  eller mejla mig om du har frågor ulla.lindberg@rotarystudent.se  Välkommen med din ansökan!

 

"ENTUSIASTERNA" - Erfarenhetsutbyte ger resultat.

12 januari träffades 71 entusiaster på Zoom. Fem ämnesområden hade i förväg presenterats: yrkesnätverket, medlemsrekrytering, gemenskap, projekt och hållbarhet. Indelning i smågrupper gjordes utifrån det ämne som man var mest intresserad av. Vilket resultat vi fick! 10 grupper bildades. Flera grupper har träffats på egen hand efter 12/1. Återträff för alla entusiaster är 23/3. Vill du vara med- hör av dig till u.b.andreasson.rotary@gmail.com. Det finns plats för fler!

Här ett gott exempel på en grupp med brinnande intresse för att utveckla gemenskap/kamratskap och som träffats flera gånger. Inte mindre än 8 klubbar finns representerade.

Vid ett tillfälle satsade man helt på det sociala och hade en vinprovning guidade av Angela Liljenberg. Många av tankegångarna utgår från att stödja medlemmar som är relativt inaktiva att närvara på klubbmöten, att göra klubbmötena mer attraktiva och främja social gemenskap

Här några av de glada entusiasterna i gruppen: Maria, Sten-Åke, Birgitta och Stefan

Inom området ”Hållbarhet” har entusiastmötena skapats ny Facebook grupp ”Hållbar utveckling Rotary 2360”. Vill du gå med i gruppen?

 

Återsamling  alla entusiaster 23 mars kl. 18.00-19.30

 

HÅLLBARHET - Nytt fokusområde inom Rotary

Projekt fjordtorsk i Byfjorden

Ett samprojekt mellan Uddevalla Skansen RK, Uddevalla Byfjorden RK och Ljungskile RK,  är ett utmärkt och aktuellt exempel från D2360. Genom konstgjorda rev, som sänks till botten, förbättrar man förutsättningarna för torsken att leka och reproducera sig.

 

Läs mer om projektet på distriktets hemsida.

 

LINKEDIN ROTARY D2360:  Bli medlem i gruppen idag.

Nu har vi också startat upp Rotary Business-Värdefulla möten

En ny digital plattform för dig som vill knyta kontakter i din yrkesroll. Är du yrkesverksam? Missa inte chansen att under 30-45 minuter skapa nya affärsrelationer till en kostnad av ”din tid” endast. Ett möte per månad planeras.

Nästa möte är den 7/4 kl. 08.30. Inbjudan kommer i Distrikt 2360’s LinkedIn grupp.

Då gästas vi av Carina Ridenius som håller ett kort föredrag om hur man ska tänka för att pitcha. Carina driver sitt företag PIK Presentationsteknik AB där hon hjälper sina kunder med kommunikationsmetoder för vinstgivande är affärer. Carina är också president i Göteborgs Rotaryklubb.

 

CLUB VISIONING

Ett verktyg för vitalisering av klubben. Göteborg Marieholm är först ut. För mer information kontakta : leif.tommy.jonsson@telia.com

 

OFFICIELL INBJUDAN - Nominering av Guvernör 2024-2025

Att vara guvernör i D 2360 är ett spännande och stimulerande uppdrag. Vilket härligt distrikt vi har med så många engagerade medlemmar och vilket lyft det blivit för min egen klubb Landvetter Råda. Så här säger Magnus Fagerström inkommande president i klubben:

”DG-året har ökat engagemanget och gemenskapen i klubben.  Vi har gemensamt arrangerat och varit värd för PETS, Guvernörsskiftet och Distriktskonferensen. Många medlemmar har bidragit med sin kompetens, vilket lett till ett utökat och fördjupat samarbete inom klubben. Vi tror inte att vi hade lyckats med detta utan DG-året.”

Magnus Fagerström

DG-teamet Landvetter-Råda RK

Finns den kommande guvernören hos er? Tveka inte att nominera!

Se inbjudan nedan! Har du frågor? Hör av dig till u.b.andrasson.rotary@gmail.com eller 0707-721294

 

SÄTT MÅL I ROTARY CLUB CENTRAL

Att sätta mål leder ofta till resultat. Det är inte svårt att sätta mål i Club Central. 20-21 uppmanas klubbarna att sätta minst 13 mål av de 26 föreslagna.

Du hittar tydliga guider på distriktet hemsida under support

 
Till ÅRSHJULET
 
 

Vi gratulerar

 

Grattis på årsdagen!

Göteborg Säve - 34 år (9/3)

Varberg - 73 år (9/3)

Åmål Tuppen - 30 år (16/3)

Göteborg Gamlestaden - 63 år (17/3

Mölndal - 75 år (25/3)

 

KALENDER

Månadens Tema

WATER AND SANITATION MONTH

I Rotary uppmärksammas i mars månad särskilt fokusområdet vatten och sanitet, som är helt avgörande för livet. Tack till alla rotarianer för de värdefulla insatser som görs ute i värden.

Tips vad ni behöver tänka lite extra på i mars hittar ni i distriktets Årshjul.

 
 

 

Aktiviteterna över klubbgränserna pågår för fullt och med ökad intensitet. Många är nu engagerade och distriktsteamet och jag ser fram emot projekt som kan leva vidare och utvecklas i många år framåt. Tveka inte, om ni har frågor eller andra tankar, att kontakta mig på u.b.andreasson.rotary@gmail.com eller ring 0707-721294 Välkomna!

 

Tillsammans gör vi skillnad!

Ulla-Britt Andreasson

Guvernör D2360, 2020-2021

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Rotary Distrikt 2360 eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.