NYHETSBREV 25 MARS

 

Vi närmar oss slutet på repetitionsprocessen för Vi som ärvde! 

Inget har blivit som det var tänkt, men trots omvägarna pandemin inneburit har vi enträget jobbat på med föreställningen! På fredag är det äntligen dags att visa upp arbetet för alla som har medverkat i projektet. Kommande vecka kommer även några få ha möjlighet att ta del av kortare processvisningar på teatern i grupper om 8 personer. 

Efter påsk skiftar vi fokus och påbörjar en kortfilmsinspelning baserad på föreställningen. Mer info om detta kommer längre fram! 

Vi som ärvde kommer sedan få vila fram till 2023 då vi ser fram emot att bjuda in publik till Angereds Teater igen, för den här föreställningen vill ni inte missa! Den som väntar på något gott…

“Ni är för många, kanske den frie trygge säger.
Kan vi bli för många som vet vad frihet är?” 

(ur Flykten valde oss - Stig Dagerman)

 

Foto: Ramtin Parvaneh

Vi som ärvde är en dokumentärt baserad, polyfon föreställning som vill lyfta fram de fysiska, emotionella och psykologiska erfarenheterna av exil och diaspora: Vad gör immigration med en? Hur villkorar och präglar det liv och framtid för både en själv och kommande generationer?

Mot bakgrund av de historiska händelserna till följd av revolutionen i Iran 1979 och det efterkommande 8-åriga kriget mellan Iran och Irak, lyfter föreställningen Vi som ärvde berättelserna från de som tvingades lämna sitt land för att undkomma kriget, förtryck och förföljelse. Exil och migration är centrala motiv i vår tid och en realitet för många i Sverige och världen. 

Föreställningen utgår från den iranska flyktingvågen till Sverige på 80-talet och bygger på texter av personer som har ärvt bland andra Marjaneh Bakhtiari, Talajeh Nasiri, Parham Pazooki och Navid Modiri. Genom filmade intervjuer får vi ta del av berättelser från de som flydde för 40 år sedan och på scenen möter vi deras barn.

Läs mer om vi som ärvde här!

VI SOM ÄRVDE ÄR EN FÖRESTÄLLNING AV ANGEREDS TEATER I SAMARBETE MED GÖTEBORGS STADSTEATER OCH BACKA TEATER.

 

Ensemble Arbi Alviati, Frida Bagri*, Kimiya Faghih, Misagh Sharifian och Pedram Shahlai. 

Idé Ramtin Parvaneh Texter av Marjaneh Bakhtiari, Navid Modiri, Parham Pazooki, Talajeh Nasiri, Dimen Abdulla, ensemblen mfl. Regissörer Ramtin Parvaneh & Johanna Larsson Dramaturg Talajeh Nasiri Scenografer Vaster Eklund & Johanna Larsson Filmproducent Vaster Eklund Kompositör & musiker Pedram Shahlai Ljusdesigner Jenny W Fogelberg Ljuddesigner Martin Fremling Kostymdesigner Karin Weststrand Maskdesigner Lars Carlsson Koreografer Fredrika Byman Moberg, Soledad Howe 

* praktikant från Teaterhögskolan i Luleå.