Allt hänger ihop. Det har varit sant länge, men är mer både relevant och komplicerat än någonsin, bland annat beroende på internet of things och de nya krav på digital kompetens som modern spårning ställer. Ett fel i en mycket lång händelsekedja, där vissa ”länkar” kan vara mobila, kan ha sin förklaring långt därifrån. Hur hittar vi korrelationer och kausaliteter? Och, hur gör vi detta med hjälp av den digitala tekniken, helst helt utan inblandning av människor.
Spårning och spårbarhet gäller komponenter, men i vissa branscher också material. En produktkomponents egenskaper skall relateras till hur den tillverkades, handhavanden och miljöfaktorer så att hela livscykeln täcks in. Säkerheten (både security och safety) är viktig. Eventuella förfalskningar (piratkopior), exempelvis, måste avslöjas, kanske med hjälp av blockkedjor.
Material och komponenter måste taggas. Standardisering av koder krävs för att möjliggöra samarbeten över organisations- och landsgränser längs med hela livscykeln. Detta måste byggas på system som alla accepterar och som är hållbara över tid. All kodning måste samtidigt underhållas. Informationsmängderna är enorma och ökar i takt med att automatiseringen ökar.
Under 2021 kommer vi att ha spårning och spårbarhet som ett tema. Missa inte dessa webbinarier.
----------------------------------------------------------------
Webbinarium: 12 maj 2021, kl 10-11.
Spårning och spårbarhet i en digitaliserad anläggningsförvaltning
Inriktning: Strategisk
Medverkande: Ramin Karim, Luleå Tekniska Universitet
Varför du skall vara med: Att kunna följa upp anläggningsobjekt under hela dess livscykel är ytterst viktigt för digitalisering och användning av AI inom anläggningsförvaltning. Men vad ska man tänka på, vad finns det för tekniker, och hur kan man spåra fysiska och digitala anläggningsobjekt?
Webbinarium: 27 augusti 2021, kl 10-11
Spårning och spårbarhet mha digitala tvillingar
Inriktning: Strategisk
Medverkande: Marcus Frantzén, PhD, Chalmers
Varför du skall vara med: Digitala tvillingar ses som mycket lovande där många av teknikerna inom Industrie 4.0 länkas samman för att skapa bättre produkter och processer. Stora datamängder leder till att det blir oerhört viktigt att ha spårbarhet genom hela livscykeln.
Webbinarium: 10 september 2021, tid 10-11
Spårning och spårbarhet: Om standardisering
Inriktning: Strategisk
Medverkande: Marie-Louise Bergholt och Raul Carlsson, Rise
Varför du skall vara med: Spårning och spårbarhet är viktiga för att möjliggöra en intern som extern horisontell integration. Det i sin tur underlättas av en standardisering av hur informationen kodas. Finns en sådan standard, vad är läget? Hur gör vi när en standard saknas?
Webbinarium: 6 oktober 2021, tid 10-11
Spårning och spårbarhet: Vad kan produktionen lära av produkterna?
Inriktning: Strategisk
Medverkande: Karl-David Pettersson och Mikael Carlsson (GKN Aerospace)
Varför du skall vara med: ”Om vi hade skött våra produkter lika dåligt som vi sköter vår produktionsanläggning hade vi inte haft några kunder”. Så uttrycker sig en underhållschef. Vad kan vi lära oss om produktionen utifrån vad som händer med våra produkter under deras livscykel och hur fångar vi sambanden?
Rundabordssamtal: 10 november 2021, 9-11, med en inlagd bensträckare
Spårning och spårbarhet: Vilka är slutsatserna?
Inriktning: Strategisk
Medverkande: Ramin Karim (LTU), Anders Skoogh (Chalmers), Markus Fransén (Chalmers), Marie-Louise Bergholt (Rise) och Raul Carlsson (Rise), Karl-David Pettersson och Mikael Carlsson (GKN Aerospace), Peter J Isberg (ABB), Sune Jonsson (OKG), Johnny Stiger (SKF), Peter Almqvist (Siemens)
Varför du skall vara med: De medverkande ger sina personliga synpunkter på frågan om spårning och spårbarhet från de föregående webbinarierna. Därefter är ordet fritt: Vilken potential ser vi nu och i framtiden? Vilka utmaningar innebär en sådan potential? Hur skall vi arbeta med frågan inom Sustainbility Circle?