Problem att visa nyhetsbrevet? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här.

Ordförande Robert Uitto har ordet

Länsteatrarna i Sveriges ordförande Robert Uitto, foto Jonas Jörneberg

"Samtidigt som vi äntligen fick uppleva kulturens kraft igen i virtuella konstutställningar, direktsända intervjuer, föreställningar, konserter, samtal, debatter och politiska avsiktsförklaringar från riksdagspartier och partiledare under kulturkonventet Folk och Kultur, kunde vi också konstatera att vår oro är befogad när det kommer till hoten mot kulturen och mot kulturarbetare och kulturpolitiker.

Inte minst en del partipolitiska inspel kändes oroande, utmanande och hotfulla.

I flera seminarier och programpunkter fördes diskussionen kring detta ämne. Behoven av motkrafter togs upp. Vi som organisation måste fortsätta att vara tydliga i vår kamp för den fria kulturen, det fria ordet och demokratin!

Styrelsen för Länsteatrarna i Sverige har nu tagit initiativ till att bjuda in till samtal med riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner och vi har redan fått datum från flera av dem.

Våra länsteatrar och den regionala scenkonsten behövs mer än någonsin för konstnärliga upplevelser, underhållning, njutning, provokation, debatt, samtal, upplevelser och skapandet av öppna diskussioner som främjar öppna samtal för demokratins skull.

Vi hoppas mycket på 2021 och mötet med publiken. Vi gör det så klart tillsammans!"

Läs hela Roberts krönika för februari här.


Teater Halland satsar på utomhusteater för 70-plussare

Foto Malin Arnesson

Teater Halland erbjuder nu sin publik som är 70+ ett flertal korta teaterföreställningar som spelas i en trädgård eller på en innergård eller något annat lämpligt ställe ute i friska luften. Om du har tillgång till en spelplats tillräckligt stor för att kunna hålla distans och om du bor i Halland, så går det bra att boka. Det är dessutom helt gratis!

-Gensvaret från vår 70+ publik har varit jublande positivt, säger Anna Sjövall, vd och konstnärlig ledare för Teater Halland.

-Många har varit isolerade länge, och att kunna se teater i sin egen trädgård med några få vänner har spridit ren glädje. 

Läs en intervju med Anna här.


Att återvinna Carmen på Scenkonst Sörmland

Foto Gustav Ågerstrand

Dansföreställningen Carmen Recycled, i regi av Maria Magdolna Beky Winnerstam, är en av tre föreställningar på temat Makt och Kärlek som Scenkonst Sörmland producerar 2021. Flamencoartisten Pia ”del Norte” Pohjakallio har koreograferat och medverkar som dansare. Vi kontaktade Pia för att få veta mer om föreställningen och om flamencon i Sverige!

 -Flamencon har en stor plats i Carmen Recycled och det är underbart att en produktion, som faktiskt har blivit av under denna speciella tid, har flamencoinnehåll, säger Pia Pohjakallio.

-Det har vi verkligen Scenkonst Sörmland att tacka för, ett hus med så mycket kompetens och tro på konstens och kulturens nödvändighet

Läs en intervju med Pia här.


Gunilla Röör regisserar på Norrbottensteatern

Gunilla Röör, foto Magnus Stenberg och Jonas Hellman Driessen

Gunilla Röör regisserar Broarna i Madison County, en av Norrbottensteaterns aktuella föreställningar, som skulle ha haft premiär i vår, men teatern fattade nyligen beslutet att skjuta upp vårens föreställningar till 2022. Läs mer här. Till Gunillas glädje påverkar det dock inte repetitionsarbetet, som fortsätter som förut. 

- Jag är så sugen på att arbeta, säger Gunilla Röör. 

Läs en intervju mede Gunilla här.


Har du några frågor?

Kontakta gärna Michael  på Länsteatrarnas kansli så hjälper han dig vidare.

Michael Johansson

Verksamhetsledare, Länsteatrarna i Sverige
+46 70 234 04 89


Länsteatrarna i Sverige, c/o Svensk Scenkonst, Birger Jarlsgatan 39, 11145 Stockholm

Rapport från Folk och Kultur

"Vi på Länsteatrarna i Sverige är självklart stolta att vara en av flera organisationer som står bakom Folk och Kultur och glada över det fantastiska innehållet, samt det stora gensvaret från deltagarna."

Michael Johansson, verksamhetsledare för  Länsteatrarna i Sverige skriver en kort rapport över Länsteatrarnas medverkan på årets digitala kulturkonvent, som ägde rum 10-12 februari. Läs mer


Streama Jag springer!

Foto Mattias Johansson

Byteatern Kalmar Länsteaters och Regionteatern Blekinge Kronobergs Jag Springer stoppades av pandemin. Nu får de som inte hann se föreställningen en ny chans. Mellan 18 februari och 18 mars går den att streama via plattformen VoydLäs mer


Regionteater Väst jobbar på!

Humbug, foto teatern

Regionteater Väst är Sveriges största turnerande scenkonstinstitution för en ung publik och en av landets största producenter av dans och teater. Även den pandemidrabbade säsongen våren 2021 presenterar teatern två urpremiärer: Humbug och Kleopatra. Vi ställde några frågor till regissörerna och fick en lägesrapport från vd Susanna Dahlberg.

- Vi jobbar på! Fokus är till 100% på den unga publiken och eftersom grundskolorna är öppna finns det mycket vi kan göra. Läs mer


Norrdans skapar konstfilm

Foto Lia Jacobi

Prisbelönte filmaren Carl Olsson, koreografen Ludvig Daae och Norrdans gör gemensam sak och tar ett nytt grepp om dansverket Vi kan göra va du vill - som hade premiär på Norrdans i februari 2020. Nu ska verket bli konstfilm. Läs mer


Teater Västernorrland ställer om

Tårtbagaren, foto Lia Jacobi

Teater Västernorrland fokuserar våren 2021 på uppdraget att nå ut till länets barn och unga och satsar på föreställningar och workshop i skolan, samt digitala föreställningar. 
Läs mer


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.