Se nyhetsbrevet i 
webbläsaren


Det är snart dags för ett av årets viktigaste event, Underhållsdagarna! Den här gången kommer konferensen att genomföras som digital livesändning, vilket är ett nytt och spännande format för oss.

Startfältet är starkt och tekniken är väl beprövad, vilket gör att detta event kommer att bli minnesvärt. Talarna kommer att finnas på plats på scenen tillsammans med moderatorn Torsten Ekström, vd för Svenskt Underhåll AB.

Du som deltar kan sitta antingen på kontoret eller i favoritfåtöljen hemma och ta del av dagens utmaningar och möjligheter samt få en försmak av framtidens underhåll med fokus på bland annat datadrivet underhåll.

Vi kommer att använda en digital eventplattform som idag används av aktörer som Bonnier, Dagens Industri med flera. Här erbjuds bra möjligheter för deltagarna att komma i kontakt med andra deltagare och utställarna samt ställa frågor till de olika talarna och besöka digitala utställarrum.

Ladda ned programbladet

Fullständigt program, information om talarna och anmälan till Underhållsdagarna hittar du på: www.underhallsdagarna.se.

Varmt välkommen att delta på Underhållsdagarna!

Anmäl dig och boka in den 16 mars 2021 i kalendern!


På gång inom föreningen

Det är full fart i föreningen och ett stort antal aktiviteter är på gång parallellt!

Våra kommittéer är aktiva och deltagarna är mycket engagerade. Inom kommittén Säkerhet, hälsa och miljö kommer ett arbetet påbörjas med att skapa en mall för arbetstillstånd som medlemmarna kan använda fritt och anpassa dem till den egna verksamheten. Hör av dig till oss om du vill vara med i detta arbete eller i någon av våra andra kommittéer, via mejl; info@svuh.se.

I vår kommitté Framtidens underhåll kopplar vi samman den nya tekniken med en tänkt framtida organisation och nya roller för underhållspersonalen. Vid våra möten sker löpande presentationer inom dessa områden. Hållbar utveckling är ett område som blir alltmer uppmärksammat och inom kommittén pågår arbetet med att ta fram en definition av begreppet Hållbart underhåll.

Standardisering och underhållsstandarder har alltid varit ett fokusområde och i vår Standardiseringskommitté arbetar vi aktivt vidare med att medverka i framtagning och spridningen av underhållsstandarder. Den svenska översättningen EN 17007 – Underhållsprocesser och tillhörande indikatorer är nu klar och publicerad. Vi har fått förtroendet att ta över ordförandeskapet för SIS/TK 113, SIS tekniska kommitté för underhåll, vilket gör att samarbetet med SIS fördjupas ytterligare.

I kommittén Kompetensutveckling fortsätter arbetet i vårt europeiska projekt inom ramen för Erasmus+ där vi utvecklar som nya kvalifikationer samt tar fram system för validering och certifiering för underhållspersonal. Vi finslipar på kvalifikationerna och anpassar dem till EU-kraven samt utvecklar löpande nya frågor på både ledar- och ingenjörsnivå.

Vi har återlanserat valideringsverktyget ValidMaint för underhållspersonal och först ut är personal på operativ nivå, d.v.s. elektriker, mekaniker, automationselektriker och underhållstekniker. Läs mer här eller hör av dig till oss om du vill veta mer om hur du kan validera dina kunskaper.

Vi ser även över hur framtidens tentamen för underhållsledare, underhållsingenjörer och underhållsarbetsledare kan komma att utformas för att bli mer flexibla och även anpassas till den nya tekniken, d.v.s. bli datorbaserade. Här pågår det diskussioner inom EFNMS Certification Committee.

Vi hoppas på att kunna genomföra fysiska aktiviteter som exempelvis konferenser och workshops under hösten och här pågår planeringsarbetet för fullt. Tills dess är det digitala event som gäller med bland annat Underhållsdagarna den 16:e mars och kortare webbkonferenser.

Vi har påbörjat förberedelserna inför Underhållsmässan 2022 som genomförs den 15-18 mars 2022. Redan nu kan du anmäla antingen dig själv eller ditt företag till någon av våra exklusiva tävlingar; Årets Underhållsledare, Årets Examensarbete, Stora Produktivitetspriset eller Maintenance Champions League. Prisutdelningarna sker under mässveckan.


Dags att ansöka till yrkeshögskolan!

Underhållstekniker är ett spännande och utvecklande framtidsyrke. Det är nu hög tid att påbörja ansökan till yrkeshögskoleutbildningar.

Svensk industri genomgår en stor omställning till en "smart" teknik där automation i kombination med maskininlärning och AI kommer att vara avgörande för industrins framtid. Detta kräver nya kompetenser och mer specialiserade yrkesroller.

Vi ser att det ständigt tillkommer nya arbetsuppgifter för underhållstekniker och titlar som applikationsingenjör och dataanalytiker dyker allt oftare upp i jobbannonser. 

Majoriteten av dem som har gått en underhållsteknikerutbildning får jobb och det är främst inom automation och digitalisering som det framtida behovet är störst. Även den praktiska tillämpningen av mekanik och el är eftertraktad då det löpande pågår ett generationsskifte.

Även om du själv inte kommer att söka så har du kanske medarbetare eller andra i din närhet som du kan tipsa. Det är viktigt att ännu fler utbildar sig inom området då det redan nu finns en stor brist på underhållstekniker inom industrin.

Vi har sammanställt en lista på ett antal yrkeshögskoleutbildningar inom underhåll och driftsäkerhet i vår Utbildningsportal och lagt upp länkar till andra webbplatser för att hjälpa dig att hitta rätt utbildning.


Anmäl dig till EFNMS tentamen inom underhåll!

Kompetensutveckling är mycket viktigt för att vara förberedd inför framtiden. Genom att bli godkänd på EFNMS tentamen inom underhåll får du ett bevis på detta och kan dessutom erhålla ett certifikat.

Kompetens är en påvisad förmåga att kunna tillämpa kunskaper och färdigheter i enlighet med uppställda krav för en viss yrkesprofil, så kallade kvalifikationer.

Certifiering är en process i vilken det fastställs om en person innehar specificerade krav på kompetens. Detta sker vanligtvis genom en tentamen och/eller ett praktiskt prov. En person kan bli certifierad efter en bevisad uppnådd krävd kompetens.

Tentamen genomförs under en heldag och tentamensuppgifterna är baserade på de teoretiska kunskapskraven som har fastställts av EFNMS, European Federation of National Maintenance Societies.

Vi genomför EFNMS tentamen inom underhåll två gånger per år och nästa omgång sker i juni, närmare bestämt den 17:e juni för underhållsledare och den 18:e juni för underhållstekniker.

Läs mer om certifieringen och tentamen för underhållsledare via denna länk och för underhållstekniker via denna länk.


Med anledning av det osäkra läget kring Covid-19 har vi tillfälligt pausat våra fysiska aktiviteter, men återupptar dem så snart läget tillåter. Läs mer på vår hemsida eller sociala medier för uppdaterad information.

16 mars 2021: Underhållsdagarna

I samarbete med branschtidningen U&D bjuder vi traditionsenligt på en konferens med många intressanta och matnyttiga föredrag inom underhåll, driftsäkerhet och förvaltning av fysiska tillgångar. Läs mer och anmäl er här!

14-16 juni 2021: Euromaintenance

Den holländska underhållsföreningen, NVDO, bjuder in detta event där det är tänkt att flera tusen personer inom underhållsbranschen från hela världen kommer att samlas. Eventet innehåller intressanta presentationer, workshops, demonstrationer och en utställning samt företagsbesök i regionen. Läs mer här!

Tentamen för underhållsledare

17 juni 2021, Stockholm

Vid denna tentamen, vilken baseras på de teoretiska kunskapskraven som fastställts av EFNMS bedöms underhållsledares kunskaper och färdigheter.

Sista anmälningsdag är 3 juni 2021!

Läs mer om tentamen här!

Tentamen för underhållstekniker

18 juni 2021, Stockholm

Vid denna tentamen, vilken baseras på de teoretiska kunskapskraven som fastställts av EFNMS bedöms underhållsteknikers kunskaper och färdigheter.

Sista anmälningsdag är 3 juni 2021!

Läs mer om tentamen här!


Följ oss via sociala medier!

Håll dig uppdaterad om vad som händer på Svenskt Underhåll. Vi uppdaterar våra sociala medier löpande med de aktiviteter som vi genomför och planerar att göra.

Du hittar oss via:

linkedinfacebookhomepageyoutube

Svenskt Underhåll är en del av EFNMS


Riksorganisationen Svenskt Underhåll, Gustavslundsvägen 12, 167 51 Bromma

Tel.: 08-664 09 25, e-post: info@svuh.se, hemsida: www.svuh.se


Vill du inte längre ha nyhetsbrev? Avsluta prenumeration

Hur vi hanterar personuppgifter: Dataskyddspolicy