Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev gris 1/2021

Innehåll

  • Vårens kurser

  • Missade du Smittsäkrads webbinar – ”Vildsvin in på knuten”?
  • Varför är det bra att äta svenskt kött?

  • Klimatavtryck för svensk grisproduktion

  • Gård & Djurhälsans veterinär Jenny Bengtsson föreslås som ny styrelseledamot i Lantmännen
  • Utveckling av rekommendationer för effektiv klövverkning av suggor

  • Vägledning för slaktgrisar med DanBred Duroc

  • Vill du ha digital rådgivning?

  • Vår hemsida- din kunskapsbank!

Vårens kurser

Håll utkik på hemsidan efter aktuella kurser. Dessa publiceras löpande.
Just nu har vi följande kurser planerade:

Smittskydd i två delar, Digital kurs, 17 & 29 mars - FULLBOKAD!
Stark från start, Digital kurs, 24 mars

Avvänjning utan zink, Digital kurs, 13 april

Villkorad läkemedelsanvändning (D9)i två delar, Digital kurs, 26 & 27 april
Seminering, Digital kurs, 28 april
Säker och smärtfri kastration, Digital kurs, 4 maj

Läs mer och anmäl dig på hemsidan

Missade du webbinaret – ”Vildsvin in på knuten”?

Du kan se inspelningen genom att klicka på länken:


https://youtu.be/icmLKP9Vqd0

Deltog gjorde:

Linda Ernholm från SVA, doktorand med fokus på smitta av afrikansk svinpest från vildsvin, berättar om andra länders erfarenheter, redovisar resultaten från en färsk svensk enkät och förklarar mer om hur själva viruset fungerar.

Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, pratar om vildsvin in på knuten ur en jägares perspektiv och informerar om Vildsvinshjälpen.

Avslutningsvis informerar Johanna Fjelkner, djurhälsoveterinär och programansvarig Smittsäkrad Besättning Gris, om arbetet framåt inom Smittsäkrad Besättning Gris.

 

Varför är det bra att äta svenskt kött?

Handlingsplan Gris, Nöt och Lamm etapp 2 har som målsättning att öka efterfrågan på kött från Sverige. Ett av delmålen är att ta fram fakta om varför det är nyttigt och bra att äta kött. I ett projekt, finansierat av Branschutvecklingspengen, har man tillsammans med Svenskt Kött tagit fram fakta om kött. Materialet är fritt att ladda ner och använda, du hittar det här.

Gård & Djurhälsans veterinär Jenny Bengtsson föreslås som ny styrelseledamot i Lantmännen

Lantmännen har presenterat valberedningens förslag till ny styrelse och Jenny Bengtsson, djurhälsoveterinär för gris på Gård & Djurhälsan, föreslås som ny ledamot i koncernstyrelsen. Utöver arbetet som veterinär driver Jenny tillsammans med sin sambo en gård mellan Falkenberg och Ullared med inriktning på växtodling och nötköttsproduktion. Företagsstämman går av stapeln den 11 maj 2021.

Grattis till nomineringen Jenny!

Klimatavtryck för svensk grisproduktion

Svensk grisproduktion har förbättrat sitt klimatavtryck från 3,2 till 2,5 kg CO2e/kg slaktad gris sedan 2005. Förklaringen ligger i förbättrad produktionseffektivitet, förhållandevis hög användning av biprodukter samt minskad andel soja i foderstaten.

Läs mer om resultaten i RISE-rapporten här

 

Utveckling av rekommendationer för effektiv klövverkning av suggor

Problem med klövskador och hälta är mycket vanliga hos suggor och är primär orsak till avlivning och den näst viktigaste orsaken till ofrivillig slakt, särskilt bland unga suggor. Ekonomiska förluster kopplade till hälta brukar omfatta extra arbete, extra veterinärkostnader, kostnader för avlivning på gården, avdrag vid slakt och kostnader relaterade till försämrad reproduktion.

Ett projekt, finansierat av Svenska Köttföretagen AB, om funktionell klövverkning visar att rätt klövverkning kan ge signifikanta förändringar i belastningsfördelning i klöven. Verkning resulterade i mindre tryck mot klövens bakre del, vilket kan vara gynnsamt för förebyggandet av klövskador. 

Läs mer i slutrapporten

 

Vägledning för slaktgrisar med DanBred Duroc

Nu kan vi presentera en vägledning som bygger på praktiska erfarenheter från svenska slaktgrisproducenter som använder DanBred Duroc som faderras. Under introduktionsperioden (som sträcker sig över tre år) har produktionsresultaten i slaktgrisledet följts upp noga med hjälp av WinPig. Vägledningen kan hjälpa dig lyckas med uppfödningen av Duroc under svenska förhållanden.

Läs vägledningen för slaktgrisar med DanBred Duroc här

Läs rapporten från projektet här

 

Vill du ha digital rådgivning?

Digital rådgivning innebär att vi kommunicerar via skärm (telefon, platta eller dator). Detta är ett utmärkt sätt för dig att kunna diskutera resultatet på produktionsrapporten eller t ex visa upp ett beteende på grisarna via video. Vi blir tidseffektiva och sparar dessutom reskostnader. Detta kan utnyttjas som fristående rådgivning eller i kombination med fysiskt rådgivningsbesök före eller efter. Just nu har vi gratis-prova-på-erbjudande där du kan boka ett möte med veterinär, produktionsrådgivare eller WinPig support.

Läs mer om digital rådgivning och anmäl intresse här

 

Vår hemsida- din kunskapsbank!

Gård & Djurhälsan erbjuder såväl veterinära som produktionsrådgivningstjänster med bättre djurhälsa, produktion och ekonomi i fokus.

På vår hemsida kan du hitta de tjänster och produkter som vi erbjuder dig som arbetar inom grisproduktionen. Där finns också en förteckning över aktuella kurser, samt en omfattande kunskapsbank med faktaartiklar inom många olika områden.  Tveka inte att ta kontakt med oss om du har några frågor kring din produktion.

www.gardochdjurhalsan.se

Vill du ha nyhetsbrevet i din mailkorg utan kostnad?

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.