Nyhetsbrev Näringsliv

 

Nummer 2/2021

Vi har under början av året fått uppleva riktig vinter, med snö och många minusgrader. Vips så är snön ett minne blott och termometern visar nu plusgrader. På bara några dagar har vi gått från iskall vinter till känslan av att våren väntar runt hörnet.

Trots att coronapandemin och dess restriktioner hänger kvar finns hopp om en ökad vaccinering så att vi snart kan återgå till mer normala förhållanden. Längre dagar och mer ljus, fågelsång på morgnarna – och vi hoppas på en ljusare årstid också för näringslivet i Kumla!

 
 

Ny näringslivchef i Kumla kommun

Vi hälsar Hanna Jonasson välkommen till oss i Kumla kommun. Från den 3 maj kommer Kumlas nya Näringslivschef Hanna Jonasson att vara på plats.

Hanna har tidigare varit anställd i Kumla kommun, men har de senaste fyra åren varit regionchef på Företagarna i Örebro och Värmland.

Hanna bor i Kumla och hon ser fram emot att få börja jobba i Kumla och lära känna företagarna.

- Det känns fantastiskt roligt att få ta mig an uppdraget som näringslivschef i Kumla kommun! Det finns otroligt många duktiga företagare i kommunen, stor potential att utveckla och mycket framtidstro. Det gillar jag. Utan företag stannar Kumla och att tillsammans med näringslivet, politiker, tjänstepersoner och andra aktörer arbeta för att skapa ett bättre företagsklimat och en positiv näringslivsutveckling i kommunen är viktigt för alla, säger Hanna Jonasson.

 
Bilden är hämtad från hsb.se. Den visar en illustration över den nya fastigheten på Södra Kungsvägen och kan avvika från verkligheten.

Bilden är hämtad från hsb.se. Den visar en illustration över den nya fastigheten på Södra Kungsvägen och kan avvika från verkligheten.

Nya centrala lägenheter på gång

Vi har träffat Joel Hämälä på Fastighetsbyrån och han berättar att byggnationen av Bostadsrättsföreningen Djupadal på Kungsvägen har startat.

Redan idag är drygt 85 procent av de 49 lägenheterna sålda och inflytt blir det under senare delen av 2022.

Nästa större projekt för Fastighetsbyrån är bostadsrättsföreningen Jägaren på Stenevägen/Magasinsgatan. Joel berättar att säljstart av dessa lägenheter blir i mars eller april i vår och att man redan har ett 30-tal intresseanmälningar.

Nya lägenheter klara för inflytt

Det händer mycket på bostadsmarknaden i Kumla. Den 1 mars börjar inflyttning i ”Hem för gamla” på Köpmangatan. Någon månad senare är det inflyttning hos Sjöborgs fastigheter på Västra Drottninggatan. Sammantaget är det cirka 100 nya lägenheter i de två objekten.

 
 
Blågrön Mosaikslända. Foto: Mikael Ramnerö, Närkes Insektsförening.

DJUR OCH NATUR

Närkes Trollsländor

Vet du att av 53 påträffade trollsländor i Närke så har man hittat 47 stycken i Kumla kommun, berättar trollslände-fantasten Per Karlsson-Linderum. Per framhåller att det finns några riktigt bra platser i Kumla kommun för att studera trollsländor, exempelvis Björka lertag där man hittat 33 olika arter men också vid Öjamossen och Älgasjön som ligger i utkanten av Hardemo. Har man tur kan man också få en glimt av Närkes landskapsinsekt som är Vassmosaiksländan.

Per Karlsson-Linderum är, förutom att han arbetar på Naturskolan i Kumla kommun, också medförfattare till den nyss utkomna boken ”Närkes Trollsländor” som bygger på en inventering av trollsländer under åren 2016-2020. De 53 arterna i Närke är mycket rikligt fotograferade och på 287 sidor får man bland annat lära sig att trollsländors utseende och beteende, vilken miljö de trivs i, förekomst och fenologi. Vad är då fenologi, jo artens flygtid!

Foto: Mikael Ramnerö, Närkes Insektsförening.

 

VISITKUMLA.SE

#visitkumla

Finns du på sociala medier med ditt företag?

Använd gärna #visit.kumla på ditt Instagramkonto så är kommunen med och delar dina inlägg. Använd gärna #visitkumla (OBS utan punkt) på Facebook så kan vi även där lyfta fram ditt företag och din verksamhet.