SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare >>
Tipsa en vän om E-NYTT >>  Avsluta prenumeration >>

2021-02-22

Ny affisch Särskild behörighet

Nu uppdaterad!
Affisch Särskild behörighet till högskolan

Sedan vi sist tryckte affischen som presenterar “Särskild behörighet till högskolan” så har det skett en del förändringar när det gäller motsvarandebedömningar. Nu finns en ny affisch att beställa med måtten 50 x 70 cm (det mindre affischformatet).

Affischen ligger på tryck i skrivande stund och leverans kommer att ske till alla som beställt vecka 9.

 
Beställ affischen Särskild behörighet
 
 

Kostnadfri pdf!
Meritkurser och meritpoäng

Vi har även tagit fram en pdf-fil med en översikt för meritpoäng och meritkurser. Den går i samma stil som affischen “Särskild behörighet” och är kostnadsfri att ladda ner och skriva ut eller dela med eleverna. Pdf-filen med meritpoäng och meritkurser finns även att ladda ner för eleverna på webbplatsen www.programvaljaren.se.

 
Ladda ner kostnadsfri pdf med "Meritpoäng och meritkurser"
 
Meritkurser och meritpoäng
 

Yrkespaket – en efterfrågad väg till arbete

Yrkespaketen, som fungerar som ett mer fokuserat spår för gymnasieungdomar ut i arbetslivet, är efterfrågade och används i stor utsträckning. Det visar en studie från Skolverket.

Elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram på gymnasiet kan välja att gå en specifik kombination av kurser som motsvarar kompetenskraven för olika yrkesområden, så kallade yrkespaket. De nationella yrkespaketen är utformade av Skolverket i samråd med branschkunniga.

– Vår undersökning visar att yrkespaketen både är vanligt förekommande och omtyckta på gymnasieskolor runt om i landet. Det är ett tecken på att de behövs, säger Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket.

 
Läs mer på skolverket.se
 
 

Rapport om övergången till komvux

I rapporten “Övergången mellan gymnasieskolan och komvux” undersöker Skolverket varför inte fler ungdomar utan gymnasieexamen slutför sina studier i komvux. Rapporten fokuserar på studie- och yrkesvägledningen i gymnasieskolan, det kommunala aktivitetsansvaret samt organiseringen av komvux.

 
Läs mer på skolverket.se
 
 
Rapporten: Övergången mellan gymnasieskolan och komvux
 
 

Kraftig minskning av sommarjobb

Antalet anmälda sommarjobb på Platsbanken har minskat kraftigt i spåren av pandemin. Men det finns jobb att söka, allra flest inom vård och omsorg. Pandemin påverkar stora delar av arbetsmarknaden. Som väntat minskar antalet anmälda lediga sommarjobb på Platsbanken i samtliga län, undantaget Västmanland. Det är 12 800 färre utannonserade sommarjobb i december 2020 och januari 2021 än för ett år sedan.

Vanligaste yrkena bland anmälda sommarjobb dec 2020-jan 2021
Undersköterskor (hemtjänst, äldreboende m. fl.)
Vårdbiträden
Vårdare, boendestödjare
Kriminalvårdare
Undersköterskor (vård- och specialavdelning och -mottagning)

 
Läs mer på arbetsformedlingen.se
 
 
Se utannonserade sommarjobb i varje län
 
 

Internationell konferens om validering av informellt och icke formellt lärande

Den 16 mars arrangerar UHR tillsammans med partners i fem länder och EURASHE en konferens om validering av informellt och icke formellt lärande.

 
Läs mer om program och anmälan på uhr.se
 
 
Digital SSA Rikskonferens 2021

Digital SSA Rikskonferens 2021

Den 21-22 april 2021 arrangerar Helsingborgs stad den nationella SSA Rikskonferensen, (Samverkan, Skola och Arbetsliv) med temat Likvärdiga livschanser.

Konferensen vänder sig till dig som är lärare, studie- och yrkesvägledare, skolledare och övrig skolpersonal, näringsliv, offentlig sektor, politiker samt myndigheter och aktörer inom arbetsmarknads- och utbildningssystemet.

I år kommer Rikskonferensen att bli digital.

 
Mer information till dig
 
 
Anmäl dig
 
 

Lättare att söka jobb genom tekniskt samarbete

Nu kan det snart vara slut på det tidsödande växlandet mellan olika jobbannonsplattformar för den som söker jobb. Genom ett samarbete mellan Sveriges största annons- och matchningsaktörer kommer arbetssökande att kunna få en heltäckande bild av utlysta jobb, oavsett plattform. Den tekniska lösningen testas inledningsvis i Platsbanken.

 
Läs mer på arbetsformedlingen.se
 
 

Ändrade urvalsregler inom komvux ska underlätta omställning på arbetsmarknaden

Regeringen har beslutat om förordningsändringar inom komvux med anledning av lagändringar som har beslutats genom propositionen Komvux för stärkt kompetensförsörjning. Förändrade urvalsregler och en ny högskoleförberedande examen ska förenkla för både studerande och kommuner.

Ändringarna ska börja gälla från 1 juli 2021

 
Läs mer på regeringen.se
 
 

Elever måste få veta att en del yrken innebär en risk

Yrkeslärare, idrottslärare samt studie- och yrkesvägledare är huvudgrupper för att motverka att unga personer riskerar att drabbas av arbetsskador tidigt i livet. Elever måste i skolan få kunskap om eventuell problematik med ett yrkesval, betonar Filip Bjurlid, yrkeshygieniker i projektet Hållbart inträde i arbetslivet.

Astma, eksem och vibrerande verktyg är några faktorer som kan skapa problem i arbetslivet hos unga personer. Ett sätt att motverka det är att informera elever innan de väljer gymnasieprogram.

 
Läs mer på lararen.se
 
 

Kommunsamarbete lyfter karriärvägledningstjänsterna

Under det senaste året har våra karriärvägledningstjänster utvecklats och utökats. För att sprida information om tjänsterna och öka användandet har ett samarbete inletts med kommunerna. Det har inneburit att kommunerna lagt upp Hitta yrken på sina webbplatser och använt den i samtal som tips inom sin studie- och yrkesvägledning.

 
Läs mer på arbetsformedlingen.se
 
 

Förebyggande arbete i grundskolan lönar sig

En obehörig elev i årskurs nio har inte bara en betydligt lägre sannolikhet att slutföra gymnasiet med en examen. Kommunens kostnad för denna elev är också tolv procent högre än för en behörig elev.

Det är ganska enkel matematik. Fler elever måste starta sin gymnasieutbildning som behöriga. Det skulle både öka genomströmningen i gymnasieskolan och bli billigare för kommunen.

Gymnasieexamen är idag en vattendelare. Utan en sådan har en person sämre möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden och löper en högre risk för att bli beroende av försörjningsstöd senare i livet. Det innebär ofta lidande för den enskilde och kostnader för samhället. Det förebyggande arbetet är därför viktigt och måste påbörjas redan i grundskolan.

 
Läs mer på skr.se
 
 
Rapporten som pdf – Kommunens merkostnad för en obehörig elev
 
 

Vilket material använder andra i sin vägledning på mellanstadiet?

Saknar du ett bra material som du kan använda i din studie- och yrkesvägledning på mellanstadiet? Eller har du kanske ett upplägg som funkar men vill ha ett nyare och fräschare lektionsmaterial? Något som är roligt och kreativt för dig och dina lärarkollegor och dina elever såklart.

Det finns flera vägar du kan gå men väljer du att jobba med konceptet "Choice & Brainy möter framtiden" får du in vägledningen i undervisningen på ett sätt som känns naturligt och inspirerande. Konceptet grundar sig på kända vägledningsteorier och dessa genomsyrar allt som Choice & Brainy gör och alla uppdrag som klassen får. Och det är så smart utformat -  du jobbar hela tiden med vägledningsteorierna utan att du tänker på det. Och eleverna lär sig om sig själva, sin omgivning och framtiden.

Både bok och film

Konceptet Choice & Brainy kom först ut i bokform men finns nu även som film med 8 avsnitt à cirka 10 min. Till både bok och film finns en utförlig pedagoghandledning som förklarar uppdragen mer ingående. Här finns även en förankring till läroplanen och en mängd extrauppdrag som handledaren kan välja att dela ut beroende på intresse, hur det passar undervisningen och klassen. Både bok och film kan användas var för sig men även tillsammans.

 
Läs mer och beställ
 
 
Ladda ner kostnadfri handledning till BOKEN
 
 
Ladda ner kostnadfri handledning till FILMEN
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2021