Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV FEBRUARI 2021

Lammlyftets utbildningsverktyg är klart!

Lammlyftet har tagit fram en svensk standard för lammköttskvalitet; Meat Standard Sweden lamm (MSS lamm). Standarden innehåller parametrar som påverkar olika kvalitetsegenskaper hos det svenska lammköttet oavsett kön, ras och uppfödningsmodell. 

Här finns Lammlyftets utbildningsverktyg för både producenter och slakteri.   

 

Kan rödalger minska utsläppet av metan hos idisslare?

Den tropiska rödalgen Asparagopsis Taxiformis har i ett flertal laboratoriestudier visat sig ha stor potential att minska metanutsläppen från idisslares matsmältning utan att ge några negativa effekter på fermentationen i vommen. SLU har sammanställt en litteraturstudie om metanreducerande fodertillskott till nötkreatur. Projektet är finansierat av Branschutvecklingspengen.  

Rödalger som metanreducerande fodertillskott till nötkreatur

Klövverkning på suggor minskar skador

Ett projekt, finansierat av branschutvecklingspengen, om funktionell klövverkning visar att rätt klövverkning kan ge signifikanta förändringar i belastningsfördelning i klöven. Verkning resulterade i mindre tryck mot klövens bakre del, vilket kan vara gynnsamt för förebyggandet av klövskador. 

>Läs mer i slutrapporten.  

 

Barn behöver näring och energi

Skolmatens stora uppgift är att ge näring och energi så att eleverna orkar med hela skoldagen. Att de verkligen går till matsalen och äter maten är därför viktigt. Lunchen i skolan är en stor del i att bygga hälsovanor och matvanor för framtiden. I ett projekt, finansierat Branschutvecklingspengen, har vi tillsammans med Svenskt Kött tagit fram fakta om kött. Materialet nedan är fritt att ladda ner och använda för den intresserade.


Vad är bra med att äta svenskt nöt-, gris- och lammkött?

Hur kan skolkök i Sverige bli bättre?

 

Dela gärna!

Digital auktion på köttrastjurar

26-27 mars 2021 

Nu pågår slutvägningarna för fullt och förberedelserna inför årets auktion av köttrastjurar på Gunnarp. Raserna som finns representerade är Angus, Blonde, Charolais, Hereford, Limousin och Simmental.

Liksom ifjol är auktionen online och det kommer att finnas tjurfilmer och information om tjurarna på auktionsförrättare Håkan Ottosson ABs (HOABs) hemsida www.hoab.se. Även katalog beställs från HOAB på info@hoab.se eller 040-40 13 13. 

Budgivningen startar på www.hoab.se från den 20 mars med auktionsavslut 26–27 mars 2021.

Rasfördelningen mellan dagarna för auktionsavslut kommer att se ut enligt lista nedan. Mer detaljerad information om utropstider för respektive ras och tjur kommer när det närmar sig.

Håll dig uppdaterad om köttrasauktionen genom att läsa på www.hoab.se respektive Köttrasprövningens hemsida www.kottrasprovningen.se.

 

Fredag 26 mars, från kl. 11:00

  • Charolais
  • Angus
  • Hereford

Lördag 27 mars, från kl. 10:00

  • Sim
  • Lim
  • Blo

Semin- och livdjursförsäljning januari

Seminförsäljningen minskade i januari med 4,4% januari. Försäljningen av semin från faderraserna minskade med 4,8% och försäljningen av semin från våra moderraser minskade med 1,0%. 

Seminförsäljning statistik

Livdjursförsäljningen minskade 8,3% i januari. Försäljningen av alla kategorier livdjur minskade, utom kategorin ämne som var oförändrad. 

Livdjursförsäljning statistik


Länktips!

Svenska Köttföretagen, Vasagatan 29 . 541 31 Skövde
tel 0500-48 30 65 . info@kottforetagen.se . kottforetagen.se 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.