Nyhetsbrev med senaste nytt från Skara kommun. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


MEDBORGARTIDNING 6/2020

Det goda livet, idag och imorgon. På landet, i staden och mittemellan.

Det växer en längtan

Det är mycket vi längtar efter just nu. Längtar till våren, att träffa människor som vi brukade, att pandemin ska vara över. Att Sommarland och Bokäventyret ska öppna. Allt detta kommer närmare! Men livet är nu, så även om vi kan längta efter hur det var, kan vi vara i hur det är, och glädjas åt det som kommer. Ta vara på dagen!

LEDARE

Efter drygt 3,5 år som kommundirektör i Skara är det nu dags för mig att anta nya utmaningar. Min tid i Skara har varit fantastisk och det är med visst vemod jag lämnar kommunen. Mycket har hänt under denna tid men jag ger mig inte in på att räkna upp allt här. Dock kan jag inte se tillbaka på min tid som kommundirektör utan att förundras över att vi faktiskt nu levt med en pandemi under drygt ett år. En pandemi som påverkat livet för oss alla på olika sätt men gemensamt för oss alla är att vardagen förändrats. Jag hoppas dock att vaccin i kombination med minskad smittspridning gör att vi kan börja skönja ljuset i tunneln.

I detta nummer av Medborgartidningen kan du bland annat  läsa om några olika Medborgardialoger som äger rum i syfte att inhämta medborgarnas synpunkter. En viktig del av demokratiarbetet.

Jag vill avsluta med att tacka för min tid som kommundirektör i Skara kommun. Jag är oerhört tacksam för den tid jag innehaft rollen och jag kan konstatera att ni Skarabor har mycket att vara stolta över. Vårda det väl!

Gustaf Olsson, kommundirektör

​Axvall blir regionens nav i hästnäringen

Västra Götalandsregionens fullmäktige sa på tisdagen ”ja” till att utveckla och investera i Axevalla Hästcentrum. För Skara kommun innebär regionens satsning att Axvall kan bli ett nav för hästutbildning och på sikt även ett nationellt utbildningscentrum för hästnäringen. Läs mer

Jobba i Skara kommun

Varje arbetspass gör skillnad

Tänk dig att ha ett yrke där du varje arbetspass gör skillnad för en annan människa. Där din insats gör att en annan människas vardag kan fortgå och där du har en avgörande roll. Det finns sådana jobb i sommar, och du kan söka dem nu!

Amanda började som sommarjobbare och trivdes så bra att hon nu har fortsatt vid sidan av sitt andra jobb. Läs om Amanda!

Lediga jobb inom Funktionsstöd 

Övriga sommarjobb inom Omsorgen (sjuksköterska, sjuksköterskeassistent)


Vi söker också

planarkitekt, ingenjör och turismutvecklare  Lediga jobb - Skara kommun

Hur rekryteras en kommundirektör? 
Rekryteringen av en högre tjänst som innebär en offentlig position görs genom en omfattande urvalsprocess. Denna sker via ett rekryteringsföretag som ger både sökande och kommunen de bästa förutsättningarna för en bra rekrytering. Se annonsen


På nya poster

Hur känns det inför nya jobbet och vad ser du fram emot?

Christian Månsson

Kommunsekretrerare

- Det ska bli otroligt spännande och jag ser fram emot att komma nära det demokratiska arbetet.

Mona Nilsson

Stadsarkitekt, från 1 mars.

- Det känns väldigt kul! Jag har ett grymt team med olika spetskompetenser vilket gör oss till en stark enhet.

Joakim Pettersson

Rektor, Katedralskolan

- Att vara med och driva Katedralskolan framåt med lärare och elever. Vi ska vara en skola i framkant och det arbetet har börjat.

Ett stort tack till dig som var med i dialogerna!

Höstens dialoger gav många svar

I höstas genomfördes en trygghetsundersökning, en medborgardialog kring översiktsplanen och en återkommande attitydundersökning. Vi vill rikta ett stort tack till dig som varit med och bidragit med synpunkter, tankar och idéer. Det är jättekul att så många har tagit sig tid att svara! Det är guld värt för oss.

Medborgardialog kring översiktsplanen ("Tyck till om framtiden")
Medborgarundersökningen (återkommande attitydundersökning)


Fler känner sig trygga i Skara

Det visar resultatet från höstens medborgardialog om trygghet.

Läs pressmeddelandet

Bygg, trygg och snygg

Björndammen - snart startar omgestaltningen

Vi vet att det är efterlängtat - nu tar vi ett helhetsgrepp kring Björndammen. Vi kommer att se över belysning, beläggning, plantering och trafiksäkerhet. Läs mer

SE FILMEN


Solpark vid reningsverket ger grön energi

Det byggs massor av solpaneler och installeras laddstolpar av både företag och privatpersoner. Skara Energi har byggt en egen solpark som förser reningsverket med el. Läs mer

Vatten, avlopp och fiber väster om Skara

Landsbygdsområdet "Västra Skara" är än så länge inte utbyggd. Är du intresserad av vatten, avlopp eller fiber och vill vara med i en samverkansgrupp för utveckling?

 Läs mer


Övergångsställe för djur

Hör du till dem som funderar på vad det är som byggs på E20 vid Skaraberg? Eller som aldrig har hört uttrycket faunabro? Då är det det här blogginlägget kanske någonting för dig! 
Till Bygg-, Trygg-och Snyggbloggen

Framåt i Ardala

Ardalabarnen lär sig hur ett samhälle är uppbyggt

Eleverna har fått lära sig mer om privat och offentlig sektor och hur lön och skatt fungerar. De har även planerat och byggt egna samhällen och arbetat med demokrati. SE FILMEN!

Vad en affär kan betyda för landsbygdsutvecklingen

I Ardala har den nya matbutiken gjort skillnad, inte bara för Ardalaborna utan också för landsbygden runt omkring.

SE FILMEN!

Lägesbild Corona

Var hittar jag information om vaccinering?

Alla som är 18 år eller äldre kommer att erbjudas vaccin. Regionen räknar med att börja vaccinera allmänheten i maj.

Läs mer på sidan 1177.se

Hur får jag reda på hur smittläget ser ut i Skara?

Här hittar du statistik för senast inrapporterade vecka och den sammanlagda smittan hos invånarna kommunen. Folkhälsomyndigheten

Nya bloggen Det goda livet

Kolla in nya bloggen om folkhälsa! Där delar vi med oss av tankar om det som sker i kommunen idag inom folkhälsa, till exempel frågor om jämlikhet och jämställdhet, våra levnadsvanor, tillit i samhället och barn och ungas möjligheter till ett gott liv i Skara. Ett ganska brett område, eller hur? Du hittar den på adressen skara.se/detgodalivet


Rörelseglädje på Gällkvist

I en internationell studie har Sverige halkat ner i listan när det gäller barns motion och hälsa. I Skara kommun tar vi tag i frågan. Skolorna på alla nivåer
SE FILMEN.

Må bra

Känner du någon med psykisk ohälsa?

Vad är egentligen psykisk ohälsa? Kommunen har anhörigsamordnare som kan stötta dig som anhörig till någon med psykisk ohälsa.

SE FILMEN

Varför är det viktigt att prata om våld i nära relationer?

Vart kan jag ringa om jag är orolig för någon i min närhet? Vem kan söka försörjningsstöd och har kommunen lägenheter? 

SE FILMEN

Receptet

Mer choklad!

"Glöm inte fikat!" - det brukar arbets-ledaren för våra spår och leder säga när folk hör av sig med frågor. En utomhusfika förhöjer upplevelsen oavsett var man befinner sig.

Här är ett gammalt husmorsrecept på hemmagjord varm choklad:
Tre matskedar kakao, tre matskedar socker, tre matskedar grädde. Rör ihop tills det blir en smidig massa och fyll på med hett vatten för valfri styrka. Jättegott!

Vinterquiz

Vad är det som göms i snön?

Vi är vana att se våra utemiljöer och besöksmål i sommarskrud. Men känner du igen dem på vintern? Var med i quizet och se vad som göms i snön. TILL TÄVLINGEN


Din bästa vinterbild!

Dela med dig av din bästa vinterbild så deltar du i en tävling om presentkort på Skara Handel. Vinnarbilden publiceras i våra sociala medier. Skicka bild och ditt namn senast 1 mars till kommunikation@skara.se. 

På anslagstavlan

Kommunfullmäktige

Tisdag 23 februari kl 18.30 Webbsändning

Sammantädet hålls även denna gång helt digitalt. På agendan: motion om medborgarförslag, framtida lokaler för gymnasium och vuxenutbildning och detaljplan för Brunnsbomarken m.m.


Längst upp på skara.se finns en länk till Skara kommuns officiella anslagstavla. Där kan du gå in och titta på alla kungörelser som kommunen är skyldig att anslå. Anslagstavlan

Njut av nuet

Sportlovsaktiviteter

Under sportlovet den 13-21 februari arrangeras aktiviteter i Skara kommun. Tänk på att visa hänsyn och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Till programmet


Skidor

Se aktuell snömängd i Petersburg och övriga elljusspår. Läs mer

Skridsko

Att se naturen från sjösidan kan ge en helt ny upplevelse. Läs mer

Vinterbad

En adrenalinkick utöver det vanliga. Det finns gott om sjöar med bryggor i Valle. Simma lugnt!


Fortsätt följa myndigheternas råd och rekommendationer, var källkritisk och hämta bekräftad information på krisinformation.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är bosatt i Skara kommun  eller för att du har skrivit upp dig på något av våra nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.