Nyhetsbrev nr 8, 26 februari, 2021
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Handlingsplanen genomförs:
Trygg idrott för alla.

Det har nu gått ett halvår sedan förbundets handlingsplan godkändes och sjösattes. Allt för att skapa en säker och trygg idrottsmiljö. Arbetet är långsiktigt och tar tid. Men redan nu har flera åtgärder genomförts. Exempelvis har flera dialoger med distrikten genomförts och en policy för hur olika ärenden ska hanteras tagits fram. Och arbetet fortsätter.

Ett av våra tydliga mål är få en ökad transparens och att minska tystnadskulturen. En ökad kommunikation med distrikten och att verkligen få input från dem och föreningar är en av grunderna. På så sätt lyssnar vi på hela konståkningssverige och sätter allas behov i fokus.

Vi vet att det finns otroligt mycket fin verksamhet runt om i våra föreningar. Men i den externa utredningen kom det också fram att det förekommer olika typer av missförhållanden. Det är det vi nu försöker att förändra. Genom att bara lyfta frågan och börja prata med varandra har vi påbörjat vår resa. Men jag är väldigt ödmjuk inför att förändring tar tid. Jag ser det som ett pussel - med olika pusselbitar som skapar en helhet. En pusselbit kan inte lösa utmaningarna, men tillsammans är jag övertygad om att de olika bitarna bidrar till en bra och trygg idrottsmiljö.

/ Bertil Ahlqvist, förbundschef

Här kan du läsa mer om vårt arbete med handlingsplanen. 

 

Stopp för tävlingar.

Folkhälsomyndigheten har fattat beslut att idrottsrörelsen bör avstå helt från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar oavsett ålder på deltagarna. Yrkesmässig idrott är undantagen. Beslutet träder i kraft 1 mars.

Beslutet innebär för svensk konståkning:

  • Att tävling inte är tillåtet, oavsett ålder (undantag gäller fortsatt för yrkesverksam idrott)
  • Att tester avråds med undantag från tävlingstest, så länge den genomförs med egen tränare lokalt i föreningen
  • Att lägerverksamhet som medför övernattning och/eller att deltagare träffar åkare utanför den ordinarie träningsgruppen samt behöver resa längre sträckor avråds. Dagläger kan genomföras lokalt i den egna föreningen om träning sker i ordinarie träningsgrupper.
 
Läs mer →
 
 

I pandemins spår - en artikelserie om hur pandemin påverkat svensk konståkning.

I en artikelserie i sex delar berättar olika personer ur den svenska konståkningsvärlden om sina erfarenheter från coronapandemin. I samband med att många anläggningar varit stängda eller begränsade har alla inblandade fått kämpa hårt med både träning och motivation, men gemensamt är en stark vilja att fortsätta framåt.

Först ut är 15-åriga Agnes Nylander, som åker i Team Moonlights i Nacka TK. För Agnes har säsongen 2020/2021 varit en riktig prövning då den synkroniserade konståkningen i egenskap av lagsport drabbats hårt av pandemins regler.

 
Läs mer →
 
 

Majorov klar för VM.

Svenska konståkningsförbundet har utsett Nikolaj Majorov att representera Sverige i herrklassen på VM. Mästerskapen hålls på hemmaplan i Ericsson Globe i Stockholm den 22 till 28 mars.

 

 
Läs mer →
 
 

Covid-19

Träning: SKF har tagit fram riktlinjer för träning i vilka förbundet sammanfattar de tre begränsningar som i nuläget utgör det ramverk förbund och föreningar har att ta hänsyn till med anledning av covid-19:

  • Regeringens rekommendation att stänga offentlig verksamhet som inte är nödvändig – med undantag för barn födda 2002 och senare
  • Pandemilagen
  • Folkhälsomyndighetens (FHM) föreskrifter och allmänna råd

I korthet innebär ramverket att:

  • barn och unga födda 2002 och senare får träna förutsatt att kommunen håller ishallen öppen
  • personer födda 2001 och tidigare vars träning inte kan bedrivas utomhus får träna inomhus förutsatt att FHMs rekommendationer följs och kommunen tillåter det i sina hallar


Här kan du läsa SKFs riktlinjerna för träningsverksamhet.


Tävling:
I de nationella råd som trädde i kraft den 14 december och gäller fram till den 30 juni 2021 avråds från tävlingar. Undantag görs endast för yrkesverksamma idrottare.
Läs mer här.

 

Nytt från sporten. 

Landslag

Internationella tävlingar: 

  • Matilda Algotsson,  Josefin Taljegård och Anita Östlund deltog i Tallink Hotels Cup20-21 februari. Se resultatlistan här. 
  • Greta Crafoord/John Crafoord (seniorer par) deltar i Challenge Cup 25-28 februari i Haag. Se tävlingen live här . Biljetter till eventet kommer släppas.  
  • Anita Östlund deltar i Sofia Trophy 27-28 februari i Bulgarien. Följ tävlingarna här. 

    Uttagningskriterier landslag: Sportchef och sportchefsassistent tillsammans med internationella kommittén har bjudit in till tränarmöte för landslag och utvecklingslandslag för att presentera förslag på de nya uttagningskriterierna inför kommande säsong. Tränarna för singel och par träffades den 9 februari och tränarna för synkro den 17 februari. De färdiga kriterierna kommer att publiceras på hemsidan i mars.

Digitala träningspass

Svenska Konståkningsförbundet har tagot fram digitala träningspass med bland annat före detta landslagsåkarna Joshi Helgesson, och Åsa Van Welter. Vi kommer fyllla på med fler träningspass allteftersom. Du hittar alla träningspass på vår videokanal.

 

Föreningar.

Sök projektbidrag

Har din förening haft deltagare på någon av våra digitala föreläsningar?  Kom då ihåg att ni kan söka bidrag för 100 % av kursavgiften via Projektstöd IF. Information om hur ni söker hittar ni på hemsidan. Förutom utbildningsbidrag kan föreningar även söka bidrag för speciella satsningar för att få ungdomar i ålder 13-20 år att stanna kvar längre inom idrotten. Samtliga bidrag som beviljas ska även återrapporteras. Återrapporten kan fyllas i så snart bidraget har betalats ut till föreningen.

 

Föreläsningar, utbildningar  och kurser.

Motivationsarbete i praktiken, coachande strategier från SDT och MI
(RF-SISU)
Kursen syftar till att klargöra hur tränare eller andra personer som är aktiva i föreningen kan främja motivation och skapa goda förutsättningar för utveckling i mötet med idrottarna (individuellt och i grupp). Här kan du läsa mer om utbildningen och föreläsaren Karolina Edler. 

Sista anmälningsdag är den 1 mars. Läs mer och anmäl dig via denna länk.

Kurstillfälle (2 kvällar): Ons 10 mars 18:00-21:00 + Ons 7 apr 18:00-21.00
Målgrupp: Tränare och ledare
Kursplats: Digitalt via länk
Föreläsare: Karolina Edler (socionom, arbetar som utbildare i MI och coaching, MI-handledare, författare och coach)
Kostnad: 1 000SEK/deltagare. Kontakta din förenings RF-SISU konsulent och ta reda på om ni kan få deltagaravgiften finansierad genom bidrag.

Frågor om föreläsningen eller anmälan ställs till Victoria Johanesson (RF-SISU)

Tips! Karolina Edler har skrivit två böcker om motivation:

  • Motiverande samtal – handbok för coacher och tränare inom idrotten
  • Motiverad till träning – med MI som metod

    Introduktionsutbildningen för tränare
    (RF-SISU)
    Är du Intresserad av att jobba som tränare? SISU Idrottsutbildarna erbjuder en introduktionsutbildning, vilket är det första steget in i idrotten för dig som tränare oavsett idrott. Du får inblick i vad det innebär att vara tränare samt ett antal viktiga utgångpunkter i ledarskap och träning. Förhoppningsvis också en del kraft och extra pepp in i ditt viktiga uppdrag. Detta är utbildningen för dig som är ny som tränare, oavsett idrott och om du tränar barn, ungdom eller vuxna. Se film om introduktionsutbildning för tränare.

    Gå den webbaserade introduktionsutbildningen för tränare, här.

IdrottOnline Klubb – Hemsida Grund (RF-SISU)
IdrottOnline Klubb – Hemsida Grund är utbildningen för dig som kommer hantera föreningens hemsida. Deltagarna ska efter genomgången utbildning behärska grunderna i hanteringen av en hemsida i IdrottOnline och förening skall ha skaffat sig en strategi för hur man skall arbete med hemsidan i framtiden.

Läs mer och anmäl dig via denna länk.

Kurstillfälle: Tis 9 mars 18:00-21:00
Målgrupp: För dig som kommer hantera förenings hemsida
Kursplats: Digitalt via Teams, egen dator krävs
Kursledare: Victor Sundqvist
Kostnad: Gratis

Frågor om föreläsningen, anmälan eller avbokningen kontakta Carina Sjolander (RF-SISU)

 

Glädje.Glöd.Gemenskap.

Vet du vilka tio punkter som svensk konståknings Uppförandekod består av? Uppförandekoden grundar sig i konståkningens gemensamma värdegrund och våra gemensamma riktlinjer och omfattar alla inom svensk konståkning.

I vår film på 1,5 minut går vi igenom Uppförandekoden.

 
Titta på filmen →
 
 

Tips och inspo.

Vi fortsätter samla tips om böcker, poddar m.m. under Att läsa själv på hemsidan. Vill du tipsa om något som borde finnas på sidan, skicka en e-post till info@skatesweden.se.

Har du sett våra digitala träningspass? SKF har tagit fram digitala träningspass och fler är på gång! Du hittar dem på vår videokanal.

 
Att läsa själv→
 
 

Webshop.

Du vet väl om att du kan beställa profilprodukter, skridskoskolemärken, utbildningsmaterial och testkort i vår webshop?

 

#skatesweden.

Bidra till att berätta om vad ni gör i konståkningssverige! Använd alltid #skatesweden när ni delar på sociala medier så dyker kanske just er bild upp i skateswedens flöde.

 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på länken här nedanför:

Ta bort mig från sändlistan tack.

 
Subscribe Share
Tweet