Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETSBREV NR 1 2021

"Nytt år - nya insatser..." brukar det ju heta och ja, jag antar att det är fler än jag som ivrigt väntar på att få släppa loss alla uppdämda insatser i orienteringsskogen, både som ledare, funktionär och inte minst som deltagare.

Hur 2021 kommer bli återstår att se men VOF har i alla fall förberett och planerat verksamheten utifrån att merparten av det som brukar finnas i fråga om verksamhet ska kunna genomföras, om än coronaanpassat.

Det här digra nyhetsbrevet ger i flera stycken information om planerad verksamhet 2021 så ta del och förbered ert deltagande så hoppas vi innerligt att det mesta blir av och att vi får ett betydligt bättre orienteringsår 2021!

Önskar er alla ett 2021 med mycket #merskärmtid!

Med vänliga hälsningar
Magnus Sundmark
magnus.vof@vgidrott.se
0725-447736


Ledare: Vi hör hemma i skogen

Annika Repo Wallman styrelsesuppleant i Västergötlands Orienteringsförbund och medlem i OK Skogsvargarna skriver i sin ledare tjusningen, behovet och ynnesten om att få vara i skogen.

Läs mer


Västergötlands OF inbjuder till träningsdagar:

Västergötlands OF planerar för, och har förhoppningar om att kunna genomföra två träningsdagar under mars månad. Den 20/3 och den 27/3.
Upplägget kommer naturligtvis anpassas efter då rådande coronarestriktioner, vilket gör nuvarande plan högst preliminär. Den första träningsdagen blir i syd/väst och den andra mer i norra delen av distriktet.

Läs mer


Nuläge - Coronarestriktioner för idrott

Vad är det egentligen som gäller just nu? Vem får träna var och med vilka? Någon som får tävla?

...och hur blir det framöver?

Läs mer


Härligt tävlingsprogram i vår!

Vi hoppas på en vårsäsong med möjlighet att geomföra det tävlingsprogram som står till buds. Det är ett digert ett!
Via länken hittar du översikten för vårens alla tävlingar i Västergötland!

Läs mer


Marknadsför ert arrangemang!

Nytag. Omtag. Kalla det vad du vill men blir det möjligt, utifrån Coronapandemin, att genomföra arrangemang under våren kan det vara läge för en offensiv hållning igen!
Kanske kan det vara läge att satsa lite extra på ert arrangemang?
Inför 2021 års säsong erbjuder förbundet alla arrangörer; större annonser, mer spridning och större artikel i tre olika marknadsföringspaket genom förbundets kanaler. Till samma priser som 2019 och 2020!

Läs mer


Fokus på rekryteringslyft

2020 har varit ett år som till stora delar varit lamslaget av Coronapandemin. Det har därför också gett styrelsen och kansliet möjlighet att blicka framåt och planera för kommande projekt. Här presenteras ett av de projekten, Rekryteringslyftet!

Läs mer


Ungoteket specialreportage

Det finns de som hittar nya vägar vid sidan av Coronapandemins fotspår och Alfred Johansson från OK Alehof är en av dem. När O-Ringen ställdes in tog han saken i egna händer och arrangerade Hemdagars för klubben.

Läs mer


Västergötlands OF söker konfirmationslägerledare för konfirmationslägret i Flämslätt under påsk och i sommar 2021. Är du den vi söker?

Läs mer


Kallelse till arrangemangsträffar

Alla arrangörer 2021 kallas, liksom tidigare år, till arrangemangsträffar i vår. Samma innehåll ges vid två tillfällen.
Om möjligt genomförs fysiska träffar 1 mars i Borås och 3 mars i Vara. Alternativt ges träffarna digitalt.

Inbjudan och anmälan finns nu på hemsidan!

Läs mer


Kallelse årsmötet 2021

Västergötlands Orienteringsförbunds årsmöte kommer att äga rum onsdagen den 10:e mars 2021. Plats Vara Folkhögskola, alternativt digitalt om fysiskt möte ej är möjligt.

Läs mer


Planerad verksamhet 2021

Träningsdagar, Västgötatoppen, Västgötatruppen, tävlingsresor och läger, O-Camp och OL-konfirmation, allt finns på plats i kalendern för 2021.

Läs mer


Vi hoppas på ett O-Ringen 2021!

Efter ett annorlunda 2020 blickar vi nu framåt mot sommaren. Vi har flera goda anledningar till att tro på ett O-Ringen till sommaren. Därför jobbar vi nu för fullt för att kunna välkomna er deltagare till Uppsala 2021.

Läs mer i O-Ringens senaste nyhetsbrev


Världscuppremiär i Borås 2022

Världscupen 2022 kommer att inledas i Borås och på programmet står tre sprintlopp – en perfekt uppvarvning inför VM i Danmark en månad senare. "Vi är väldigt stolta över att få hit världscupen nästa vår", säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson.

Läs mer


VÄSTGÖTATOPPEN är tävlingsserien för orienterare och orienteringsklubbar i Västergötland. Västgötatoppen startade 2018 och inför tredje omgången nu 2021, då 2020 blev inställt, görs bara ett par små justeringar i upplägget

Läs mer


SISU stöttar er förening!

SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund och arbetar med/stöttar/utvecklar föreningar och individer.

Läs mer på deras hemsida om möjligheterna för er förening och förkovra dig i deras gedigna utbildningsutbud


Använd orientering.se

Orientering.se är en sajt för utövaren. Där finns all orientering i funktionen "Hitta Orientering" och bara fliken "Så funkar Orientering" ger den ovane orienteraren behövlig basinformation. Detta kan er förening använda i informationssyfte.

Till sidan


Direktlänkar till tre fantastiska möjligheter för både förening och utövare!

Hitta aktuell information...
...om Coronapandemin

Nedan finner ni överliggande organisationers och myndigheters information om Coronasmittan, med påverkan, råd, tips och restriktioner.

SOFTs samlingssida

RF-SISUs samlingssida

Folkhälsomyndigheten

Krisinformation.se

Vi stödjer orientering i Västergötland!


Direktlänkar


Arrangemang och tävlingar

Här finns
tävlingsprogrammet
för 2021!

Tävlingar 2021 i Eventor

I Eventor finner du aktuellt läge för vilka tävlingar som genomförs och vilka som har ställts in, samt vilka träningsmöjligheter som erbjuds i ditt område

Läs mer


Ansök om tävling 2022!

Vi lämnar 2020 därhän. Hoppas på ett bra tävlingsår 2021.
Samtidigt är det redan dags för tävlingsansökningar gällande arrangemang 2022.

Sista dag för ansökan om tävling 2022 är den 31/3 och ansökan görs direkt i Eventor.

Läs mer


OK Tranan arrangerar Svenska cupen i MTBO

Helgen den 29-30/5 blir det MTBO tävlingar i Tranemo. Det gäller deltävling 3 och 4 i Svenska cupen. 
Lördagens medeldistans 29/5 räknas också som DM i MTBO för Västergötland 2021.


Sökes: Event director till världscupen i Borås 2022
Världscupen 2022 kommer att inledas i Borås och på programmet står tre sprintlopp. Nu söker vi en event director (tävlingsledare) som vill leda arbetet med att skapa en världscupomgång i världsklass.
Läs mer


Vill du bidra till ett stärkt ledarskap - bli utbildare

Är du en av våra nya utbildare? Nu rekryterar vi utbildare till Introduktionsutbildning för orienteringstränare.

Läs mer


Vill du utveckla orienteringen i Västergötland?

Med en roll i Västergötlands OFs tävlingskommitté får du medverka kring allt som rör tävlingsverksamheten i distriktet, både nu och framåt. Ett lika delar intressant som roligt uppdrag!

Läs mer


Äldre aktiva i klubben?

Har er förening medlemmar 65+ som deltar i verksamheten?
Sök ett särskilt verksamhetsstöd före 31/1!

Det här bör de allra flesta orienterings- föreningar ha möjlighet söka!

Läs mer


Digitala årsmöten

Årsmötet är idrottsföreningens viktigaste möte, men i och med coronakrisen kan det vara svårt att genomföra årsmötet fysiskt. RF och SISU Idrottsutbildarna har därför tagit fram vägledning för föreningar som vill eller ska genomföra årsmötet digitalt.

Läs mer


Utbildningshelgen inställd

Utbildningshelgen 2021 som planerats till helgen 6-7/2 i Vara ställs in på grund av den allt jämnt pågående pandemin och de restriktioner och regler det med för.

Läs mer


Förlängd behörighet för banläggare

För de av distriktets banläggare vars behörighet löpte ut 2020 förlängs giltigheten till och med 2021. Detta på grund av inställandet av Utbildningshelgen vilket, i alla fall för nu, avsevärt försvårar möjligheten för dessa att genom utbildning behålla sin behörighet.

Läs mer


Stöd- & projektmedel

Vad vill er förening utveckla och vara offensiva kring? Genom idrottens organisation finns flertalet stöd och bidrag att söka och ta del av. Nedan finns samlad information om flertalet av dessa som nu står er till buds!

Läs mer


Dags att söka LOK-stöd

Den 25 februari ska registrering av höstens ungdomsverksamhet vara registrerad och inskickad via IdrottOnline. 
Det går bra att vänta till sista minuten, om man gillar det... eller så kan man göra ansökan redan nu!

Läs mer


Mer coronastöd att söka tack vare Västra Götalandsregionen

Idrottsföreningar i Västra Götaland kan söka ekonomiskt stöd för att bibehålla verksamhet under pandemin. Stödet görs möjligt tack vare bidrag från regionen.

Läs mer


Klart man hänger med!


Nyheter från SOFT

Simma - hitta - spring

Svenska Orienteringsförbundet, Svenska Simförbundet och Svenska Friidrottsförbundet får gemensamt medel ur Svenska Spels och RF:s Rörelsefond för projektet Simma, hitta, spring. "Väldigt kreativt, roligt projekt", säger Svenska Spels Linn Rydstedt.

Läs mer


OLA version 6.0

En ny version har släppts av SOFT:s tidtagningsprogram OLA, version 6. Den har ett nytt utseende i svensk orienterings grafiska profil och med många nya funktioner och förbättringar.

Läs mer


Senaste MeOS versionen

Även MeOS har släppt en ny version relativt nyligen. Denna benämns MeOS 3.7SD (Social Distance Edition) och du kan läsa mer om detta på MeOS hemsida.

Läs mer


Uppdatering på kartfronten

Uppdaterad version av kartnormen
Några mindre justeringar har gjorts i senaste versionen av kartnormen, version ISOM 2017-2, vilken kan laddas ner här från hemsidan.
Läs mer

Uppdaterad symboluppsättning för Ocad
I samband med att IOF uppdaterat dokumentet för tryck och färgdefinitioner har SOFT tagit fram en uppdaterad symboluppsättning för Ocad.
Läs mer

Uppdaterat dokument för tryck och färgdefinitioner
I Kartnytt nr 2, 2020, skrev vi om att IOF uppdaterat dokumentet för tryck och färgdefinitioner. I den svenska översättningen var det några mindre saker som inte kom med. Dessa har nu uppdaterats.
Läs mer


Nyheter från Skogssport

Krönika: Det beror fortfarande på

Hur långt är egentligen ett snöre?

Det är, som bekant, en fråga som är i det närmaste omöjlig att besvara.

Men det är fortfarande i den där å-ena-sidan-hit och å-andra-sidan-dit-diskussionen som vi fortsatt befinner oss när det handlar om förhoppningarna att kunna arrangera smittspridningssäkrade lopp och tävlingar de kommande månaderna.

Läs mer


Det innebär det nya förslaget till likvärdigt tävlande

Vad är nytt i styrelsens reviderade förslag till likvärdigt tävlingsupplägg som svensk orientering ska rösta om vid förbundsmötet i mars? Förbundets ordförande Maria Krafft Helgesson förklarar.

Läs mer


Inget JEC i Belgien i april - "Riktigt tråkigt"

Det blir inget Junior European Cup (JEC) i Belgien i april.

Orsaken är givetvis rådande pandemi:

- Ett förståeligt beslut utifrån rådande läge, men givetvis tråkigt för de juniorer som nu inte får den här chansen att tävla internationellt i en terräng de inte är så vana vid sedan tidigare, säger juniorförbundskapten Kalle Dalin.

Läs mer


Klart med SM i sprintstafett

Många nyheter det senaste året har handlat om tävlingar som ställs in – här kommer en motsatt. Nu är det nämligen klart att sprint-SM-helgen i Norrtälje i slutet av april förlängs. Utöver de individuella SM-disciplinerna knockout-sprint och traditionell sprint arrangeras även ett SM i sprintstafett.

Läs mer


Då undantas orienteringen från deltagarbegränsningen

Folkhälsomyndigheten undantar utomhusidrotter som bedrivs över icke avgränsade ytor från deltagarbegränsningen, givet ett läge med måttlig eller låg smittspridning. Det skriver myndigheten i sin återrapportering till regeringen som delredovisades på onsdagen.

Läs mer


Vill du dela nyhetsbrevet?


Dela på Facebook
Dela på Twitter


Kontakt

facebooktwitterinstagramhomepage

Västergötlands Orienteringsförbund
www.svenskorientering.se/vastergotland 
magnus.vof@vgidrott.se - 0725-447736

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem/kontakt hos oss eller någon orienteringsförening i Västergötland, eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.