Nyhetsbrev nr 7, 29 januari, 2021
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Ett annorlunda och stjärnspäckat VM .

I över ett och ett halvt år har jag nu jobbat som projektledare för VM i konståkning som ska hållas i Ericsson Globen Arena i Stockholm den 22 till 28 mars. Vi i VM-organisationen arbetar nu hårt med att få alla delar på plats inför VM. I och med pandemin har förutsättningarna för att hålla ett evenemang förändrats väsentligt. Fokus ligger på att göra ett VM där världens bästa åkare kan tävla på ett smittsäkert sätt. Åkarna och övriga deltagares hälsa och säkerhet är vår allra högsta prioritet.

Jag har alltid älskat att titta på konståkning, men är själv ingen stjärna på isen. Under den här tiden har jag blivit allt än mer fascinerad av den fantastiska idrott som konståkning är. De otroliga tävlingarna, den mentala och fysiska kraft som krävs och inte minst det artistiska i framförandet. Det har också varit roligt att lära känna konståkningssverige bättre och möta allt engagemang som finns för sporten runt om i vårt land.

Tyvärr kommer VM inte att bli den publikfest det var tänkt. Vi kommer med all sannolikhet inte kunna ha publik på plats i Globen. Däremot hoppas jag att vi alla som älskar konståkning bänkar oss framför TV:n och följer tävlingarna som hålls på hemmaplan.

För ISU, det internationella skidskoförbundet, är VM oerhört viktigt och de är mycket måna om att evenemanget genomförs. På VM i mars kvalar åkarna dessutom till OS 2022 i Kina. Då fjolårets världsmästerskap i Montreal ställdes in med kort varsel på grund av pandemin, är det än mer angeläget att åkarna får möjlighet att tävla i Stockholm. Regeringen tog i höstas ett positivt beslut att undanta elitidrottare som ska delta på internationella evenemang, från rådande inreseförbud. Beslutet möjliggjorde då fortsatt planering av vårt evenemang. Det hade inte gått att anordna ett VM utan de stora konståkningsnationerna på plats.

Intresset från de tävlande är stort och vi ser fram emot att välkomna de största stjärnorna till Stockholm. Under några intensiva dagar kommer de olika tävlingarna att avlösa varandra. Vi kommer att få se fantastiska åk, stora känslor och förhoppningsvis mycket glädje. På söndagen den 28 mars avslutar vi med en härlig uppvisning av mästerskapets mest framgångsrika åkare.

 

/Ulrika Molin, projektledare VM i konståkning 2021

 

Covid-19

Träning: Efter förra veckans regeringsbesked om lättnader för barn- och ungdomsidrotten har SKF tagit fram uppdaterade riktlinjer för träning i vilka förbundet sammanfattar de tre begränsningar som i nuläget utgör det ramverk förbund och föreningar har att ta hänsyn till med anledning av covid-19:

  • Regeringens rekommendation att stänga offentlig verksamhet som inte är nödvändig – med undantag för barn födda 2005 och senare
  • Pandemilagen
  • Folkhälsomyndighetens (FHM) föreskrifter och allmänna råd

I korthet innebär ramverket att:

  • barn och unga födda 2005 och senare får träna förutsatt att kommunen öppnar upp ishallen
  • personer födda 2004 och tidigare vars träning inte kan bedrivas utomhus får träna inomhus förutsatt att FHMs rekommendationer följs och kommunen tillåter det i sina hallar


Här kan du läsa de uppdaterade riktlinjerna för träningsverksamhet. 


Tävling:
I de nationella råd som trädde i kraft den 14 december och gäller fram till den 30 juni 2021 avråds från tävlingar. Enda undantaget för individuell idrott är tävlingar lokalt inom den egna föreningen.
Läs mer här.

 

Brev till regeringen: Öppna upp idrotten även för aktiva födda 2004 och tidigare.

I ett brev till regeringen skriver Svenska Konståkningsförbundet om vikten av att samtliga idrottsanläggningar, som exempelvis ishallar, öppnas upp för smittsäker träning för aktiva i alla åldrar.

 
Läs mer →
 
 

Konståkare i uppmärksammad film.

Ni har väl inte missat Julius Aspmans film 100 sekunder konståkning på Orsasjön?

Solnedgång, sjöis, gnistrande snö och konståkning i en magisk kombination. Med i filmen är 16-åriga Lisa Mitazaki, Orsa KK.

 

Foto: Julius Aspman

 
Läs mer →
 
 

Nytt från sporten. 

 

Dags att ansöka om Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium.

Stipendiet ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Läs mer om stipendiet och ansöka här. Ansökningsperioden är öppen fram till och med den 2 maj 2021. I september offentliggör Riksidrottsförbundet vilka idrottare som tilldelats stipendiet. Frågor kring stipendiet kan ställas till Linda Angelsiöö på Svenska Konståkningsförbundet.

Registrera er förening i ParaMe

ParaMe är webbplatsen som främjar möjligheterna till ett fysiskt aktivt liv för personer med funktionsnedsättning. Här kan användarna enkelt hitta idrottsföreningar och andra fysiska aktiviteter. Registrera er förening gratis här.

Eventuella frågor ställs direkt till parame@parasport.se

Digitala träningspass

Svenska Konståkningsförbundet öppnar upp för digitala träningspass för er att följa med på! Redan nu ligger flera fyspass uppe med bland annat före detta landslagsåkarna Joshi Helgesson, och Åsa Van Welter. Vi kommer fyllla på med fler träningspass allteftersom. Du hittar alla träningspass på vår videokanal.

 

Föreläsningar, utbildningar  och kurser.


Digital föreläsning om feedback:
Det finns ännu platser kvar till den digitala föreläsningen om Feedback med Anne Forsell den 4 februari, 19:30-21:00. Föreläsningen riktar sig till tränare (oavsett utbildningsnivå). Anmälan via länken ovan senast söndag den 31 januari! Frågor ställs till Patrick Malmquist.


Ny elitidrottsutbildning (eftergymnasial nivå):
Avdelningen Elitidrottsstöd i samarbete med Bosön Idrottsfolkhögskola erbjuder en ny utbildning från hösten 2021 – Bosöns elitidrottsutbildning. Utbildningen vänder sig till aktiva som har gått RIG eller NIU. Det är en ettårig utbildning med start i augusti 2021. Utbildningen möjliggör för aktiva att fortsätta sin elitidrottssatsning och samtidigt studera spännande ämnen i en stimulerande miljö – på Bosön. Mer information kommer!


Nya datum för kurser i tillgänglighet och bemötande:
Under hösten höll Parasport Sverige kostnadsfria digitala utbildningskurser i tillgänglighet och bemötande. Intresset var stort och nu erbjuds ytterligare kurstillfällen; den 11 februari och den 18 februari. Anmäl dig redan idag!
Mer info och anmälan.  Sista anmälningsdag är 4 februari respektive 11 februari.


Digital föreläsning Förälder på arenan – Så kan du stötta ditt barn: 
Ibland kan det vara svårt för dig som förälder att veta vad du ska säga och hur du kan stötta på tävling eller träning. För att öka kunskap och medvetenhet kring hur ditt beteende påverkar ditt barns glädje, motivation och prestation bjuder RF-SISU Västergötland in till en föreläsning där de kommer varvar forskningsbaserad teori med samtal och exempel från verkligheten.
Mer info och anmälan. Sista anmälningsdag är den 10 februari. (För frågor om anmälan eller föreläsningen , kontakta Emma Svensson)

Kurstillfälle: 12 februari 2021, 8:30-9:30
Målgrupp: Idrottsföräldrar och ledare
Kursplats: Digitalt via länk. En länk skickas till dig i bekräftelsemailet. 
Föreläsare: Ante Andersson & Isabel Expósito
Kostnad: Gratis

 

Nyfiken på landslaget?

Vilka är egentligen våra åkare i landslaget? Vem är det som ser upp till Gracie Gold och vem skulle vilja bli domare i konståkning? Vem skriver manus på framtiden och vem älskar tv-serien Vänner? Vem har en hund som heter Cocao och vem lyssnar gärna på Slipknot? Läs mer om vårt landslag på skatesweden.se.

 

Nominera till Städa Sveriges ledarstipendium.

Städa Sverige uppmärksammar ledare som svarat för betydande insatser inom Städa Sveriges verksamhetsområden med ett årligt stipendium på 10 000 kr. Medlemsförbund i Städa Sverige och föreningar kan nominera föreningsledare som uppfyller kvalifikationerna för insatser under verksamhetsåret 2020. Här kan du läsa mer om ledarstipendiumet, kvalifikationer och nominering.

 

Glädje.Glöd.Gemenskap.

Vår uppförandekod ska säkra att vi lever och leder enligt konståkningens gemensamma värdegrund och vårt idédokument Konståkningen Vill. Du har väl inte missat att det finns ett arbetshäfte för hur ni i föreningarna kan arbeta med Uppförandekoden?

 
Ladda ner arbetshäftet →
 
 

Tips och inspo.

Vi fortsätter samla tips om böcker, poddar m.m. under Att läsa själv på hemsidan. Vill du tipsa om något som borde finnas på sidan, skicka en e-post till info@skatesweden.se.

SKF har tagit fram digitala träningspass och fler är på gång! Du hittar dem på vår videokanal.

 
Att läsa själv→
 
 

Föreningar.

Ni vet väl att föreningar kan söka bidrag för centrala utbildningar och andra ungdomssatsningar? Hemsidan är nu uppdaterad med information om bidrag och datum för 2021.

 

#skatesweden.

Bidra till att berätta om vad ni gör i konståkningssverige! Använd alltid #skatesweden när ni delar på sociala medier så dyker kanske just er bild upp i skateswedens flöde.

 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på länken här nedanför:

Ta bort mig från sändlistan tack.

 
Subscribe Share
Tweet