Nyhetsbrev om wellbeingturism februari 2021. Problem att läsa nyhetsbrevet, se det i webbläsaren.

Wellbeingturism skapar harmoni och balans för sinne, kropp och själ, för både gäster och värdar. Allt sker i ett hållbart samspel med lokalsamhället och miljön

Besök vår internationella hemsida www.wellbeingtourism.com

Var med och skapa #homesofwellbeing


Nyhetsbrev om wellbeingturism

Spakänsla med blomma, rullad handduk och en oskarp buddha med ljus i bakgrunden.

Vårsolen första strålar

Ödmjukt och lite försiktigt, men full av längtan sträcker vi oss efter det första ljuset året har att bjuda på. Förväntansfullt låter vi solstrålarna kittla och dansa runt på vår nästipp. Även när himmeln är djupt grå och molnen är tjocka som fluffiga duntäcken, snön yrar och de mjuka bomullstussarna täcker den nakna, ärliga, barmarken, blir vi var dag påminda om att våren snart knackar på. Varje dag blir lite ljusare. Och snart kommer vi kunna upptäcka allt fler vårtecken.

Med ljuset vaknar vi till liv, vi får mer energi, blir mer lustfyllda och längtar allt mer ut, ut i det fria! Även djuren och naturen vaknar till liv. Ännu är skog och mark täckt av snö, men överallt, på lite skyddade och trygga platser kan vi hitta små tecken, nya skott och små kraftfulla groddar som trotsar kylan, som längtar efter ljus och värme.

Och det är också vad vi behöver, värme och ljus, som gemensamt får oss att kliva fram och ta emot det nya året med en öppen famn, med lust och glädje för alla nya möjligheter en ny säsong kan bära med sig. Och det är just det som ligger oss varmt om hjärtat. Vi vill hjälpa och stötta dig längs vägen, och under vårens gång före dig med inspiration och kunskap om en nya hållbar turistsäsong, där både du och dina kollegor, dina gäster och samhället mår bra. Vi vill bjuda in dig och dina kollegor att vara med i vår gemensamma satsning för en gemensamt välmående framtid. Välkommen till ett nytt år med wellbeingturism!


Nya medlemmar i SB WELL familjen!

Vill du bli ett pilotföretag och via stöd från oss gå igenom de utvärderingsfrågor som gör att du kan kvalificera dig till vår hemsida - en atlas över wellbeingerbjudanden? 
Ta kontakt med oss via Joanna Kohnen

I detta nummer lyfter ytterligare ett nytt pilotföretag inom wellbeingturism i Kalmar län! Denna gång välkomnar vi Mundekulla som ägs av Anne Solveig och Peter Elmberg. I nästa nummer blir det tre nya företag som presenteras och vi kommer också få ta del av en "under-luppen" artikel om Mundekulla. 


Vi önskar ett varmt välkommen till

Mundekulla retreat center

På Mundekulla möts historia och nutid med siktet inställt på en hållbar framtid.

Mundekulla är en kursgård som ligger i mitt i den Småländska skogen. Här finner du en lugn och vacker plats för att ta en paus, reflektera och få nya insikter och inspiration. På Mundekulla anordnas en mängd inspirerande kurser, retreat och konferenser med fokus på reflektion, inre växande, yoga, mindfulness, sång, musik, skogsbad och kreativitet. Stillheten är en av Mundekullas styrka, där endast naturens ljud gör sig hörda. Till Mundekulla kommer människor från både när och fjärran för att ta tid för att vila, hämta inspiration och få nya perspektiv på livet.

Mundekulla startade i 1998 med historisk restauration av ett ödehus och växte att bli ett center för personslig utveckling, hållbarhet, stillhet och kreativitet. Långsamt växte projektet och utifrån ett ekologiskt perspektiv byggs upp som en unik anläggning bland öppna ängar och hagar, omgärdat av stenmurar, vackra vandringsstigar, utsikttorn och gammal kulturskog. På ladugårdstaket speglas solen i våra solceller, rummen är isolerade med ekologiska material och en stor del av byggnadsmaterialet är återanvänt eller kommer från vår egen skog. I matsalen serveras vegetariska och veganska rätter baserade på närproducerade och ekologiska råvaror för säsongen.

 


Förändra och förbättra

Att inte spara energi är också ett val - men att minska energianvändningen sparar pengar och bidrar till en minskad miljöbelastning! 

Ett wellbeingföretag strävar hela tiden efter förbättringar och efter att minska sin klimatpåverkan. Ibland innebär det också att det finns en möjlighet att minska sina driftskostnader!

Att minska sin energianvändningen är en sådan möjlighet. ”Att mäta är att veta” är en bra utgångspunkt-  genom att ta kontroll över din förbrukning kan du hitta många förbättringsområden. Genom att ”stänga av, släcka, täta och justera” kan du ofta med enkla åtgärder göra stora skillnader -du kan tex  ta bort standby, släcka onödig belysning, täta fönster, dörrar och lister i kylskåp och justera värmen i alla utrymmen. 

Se sedan till så att den energi du verkligen behöver till el, värme och drivmedel kommer från förnybara energikällor. 

Vill du veta mer kontakta @energikontorsydost på info@energikontordydost.se 


På gång

Webblunch Hållbarhetsluncherna tillbaka på menyn

Tillfällen: Sista fredagen i månaden Tid: 12.30-13.00
Plattform: Zoom, länk till mötet 

Energikontor Sydost bjuder åter in till digitala hållbarhetsluncher! Planera in en social lunch i hållbarhetens tecken. Träffa kollegor, diskutera idéer, informera andra eller dig själv om nyheter och lyssna till intressanta ämnen inom miljö och hållbarhet. Luncherna anordnas under våren, den sista fredagen varje månad fram till sommaren!


Webbinarium om idrott, sport och friluftsliv och Covid19

Datum: 10 februari
Tid: 09.00-11.00

Hur har pandemin ändrat våra vanor och hur har den påverkat våra framtida beteenden kopplat till friluftslivet? I detta webbinarium lyfts tre nya studier om som handlar om att öka kunskapen om pandemins konsekvenser för idrotten och friluftslivet. Arrangemanget tillhandahålls av Mistra Sport & Outdoors tillsammans med Göteborgs universitet, Malmö universitet och Mittuniversitetet. Här kommer både forskare och representanter från idrotten och friluftslivet medverka.

Länk till webbinariet, mer information och anmälan


Webbkurs Guida till lugn och fokus -Hitta lugnet i naturen & hjälp andra!

Datum: Valfritt mellan 2 februari – 2 mars Tid: 18.30
Plats: Online utemaningen.se

Välkommen till minikursen guida till lugn och fokus, här får du goda verktyg för att för att komma igång med dina friluftsaktiviteter, hur du och andra hittar lugnet och avkoppling i naturen samt hur du konkret kan lägga upp en tvåtimmars tur.

Gratisbiljetter hittar du via denna länk


Webbinarium Nationella landsbygdsträffen 2021

Datum: 10 februari 

Du som är möjliggörare och aktiv på lokal, kommunal, regional och nationell nivå är den 10 februari välkommen att delta i denna intressanta dag. Dagen lyfter de innovativa landsbygderna, utvecklingskraften och hur vi tillsammans möter framtiden. Träffen erbjuder en mängd inspiration, kunskap och samtal med hela landsbygdssverige. Mer information kommer, håll gärna utkik på Länsstyrelsen hemsida.

Anmäl dig till:  hans-olof.stalgren@jordbruksverket.se

Läs mer 


Webbinarium Välkommen till Biogas 2021 – Guldruschen 

Datum: 1- 2 mars

Välkommen att ta del av utvecklingen inom biogas – fordon, teknik, klimatnytta, hållbarhet med mera. Lär hur man får det att hända i praktiken genom exempel från hela landet och utblickar internationellt, och inte minst, ta chansen att få höra hur Kalmarregionen har lyckats lägga grunden för en guldrusch för biogas. Konferensen kommer att livesändas från en tv-studio i Kalmarsalen. Sändningen sker i två parallella spår där du som deltagare själv väljer vilket du tycker är mest intressant.
 

Konferensen är digital och kostnadsfri att delta på. 

Läs mer och anmäldig på här


Workshop i naturguidning

Datum: 10-11 mars, Tid dag 1: 10.00-17.00, Tid dag 2: 09.00-13.00
Plats: Ödevata Fiskecamp, Emmaboda
Anmäl dig senast: 19 februari

Länsstyrelsen Kalmar län bjuder in till en intressant tvådagars workshop med Marcus Eldh, Simon Green och Ann Sellbrink. Under två dagar får du en mängd inspiration och nya kunskaper om hur du kan utveckla dig inom naturguidning, syftet är att höja kompetensen och inspirera fler till att jobba som guider i naturen. Här får du lära dig grundläggande guidetekniker, hur du får dina kunder att känna sig sedda till hur man bygger upp en dramaturgi under upplevelsen. Marcus och Simon delar med sig av exempel hur de arbetar med kunskapsförmedling med hjälp av storytelling och hur man kan anpassa sin guidning efter deltagarnas förväntningar.

Anmälan sker till:annacarin.palsson@lansstyrelsen.se

Läs mer om här


Utbildning i Wellbeingturism!

Kursstart: 6:e april 
Sista anmälningsdatum: 1:e april

En fantastisk möjlighet för dig som vill utveckla dina affärsidéer och erbjudanden på ett hållbart sätt med intentionen att göra gott.

Under våren kommer Linnéunveristetet erbjuda Wellbeingturism som distansutbildning för företagare i turismbranschen. Kursen vänder sig till dig som jobbar i kultursektorn eller i besöksnäringen. 

Kursen kommer att fokusera på hur wellbeingturism skiljer sig från andra typer av turism, relevanta målgrupper och trender, unique selling points och naturligtvis: goda exempel som inspiration för att utveckla egna nya tjänster och produkter.

Genom att låta wellbeings värderingar genomsyra din verksamhet strävar du efter att ha en positiv inverkan dels på planeten och vår miljö och dels på alla människor som berörs av din verksamhet - dina gäster, dina anställda, människor som bor nära din anläggning och de människor som du gör affärer med eller samverkar med på annat sätt. Wellbeing som affärsidé skapar hållbarhet i nuet och i framtiden. 

Kursen kräver inga förkunskaper och deltagandet är helt kostnadsfritt tack vare en donation från Familjen Kamprads stiftelse.

Läs mer om Wellbeingkursen och anmäl dig här:
Wellbeing - hållbar turism med fokus på välmående och balans | lnu.se


Webbinarium Kunskapsdagar om livsmedel
Livsmedelsstrategierna Kalmar, Kronobergs och Jönköpings län

Datum del 1: 12 april, Tid: Klockan 14.00-17.00
Datum del 2: 14 april, Tid: Klockan 10.00-14.00

Varmt välkomna till två intressanta halvdagar för dig som jobbar med livsmedelsrelaterad verksamhet.

Ta del av intressanta seminarier och föreläsningar om erfarenheter och kreativa lösningar utifrån pandemin och låt dig inspireras av goda exempel som kan stötta dig i framtiden. Vidare lyfts intressanta exempel från forskningen, där du kan följa livsmedel från jord till bord, genom samverkan mellan olika företag.

Mer information hittar du via denna länk

Anmäl dig via: medlemsservice@lrf.se


Kurser Sugen på kunskap

Tips på kunskapsutveckling inom livsmedel

Under våren satsar Länsstyrelsen Kalmar län på ett flertal olika kompetensutvecklingskurser, föreläsningar, seminarier och online-träffar med fokus på livsmedel. 

 • 3 feb - Bli en klimatsmart nötköttsproducent
 • 10 feb - Vinst för miljö, plånbok & grisarna
 • 2 mars - Information om växtskydd

Håll utkik på Länsstyrelsens aktivitetskalender, fler seminarier, föreläsningar och kurser kommer att komma ut under våren. Bland annat även aktiviteter kring viltkött & vildsvin, naturturism och utomhusmatlagning!

Länk till Länsstyrelsens aktivitetskalender


Aktivitet Avstamp för friluftslivets år

Den 22 januari invigdes Friluftslivets år officiellt! Om du är nyfiken på invigningsseminariet, kan du ta del av informationen på Naturvårdverkets hemsida. Målet med friluftslivets år är att få ut 10 procent av Sveriges befolkning, gärna nysvenskar, ny-upptäckare och lite ovana friluftslivare i det fria. Satsningen handlar om att lyfta friluftslivet att inspirera så många människor som möjligt att hitta ut, må bra utomhus och tillgängliggöra alla fantastiska värden som utomhusvistelse, rörelse och naturen bär med sig.

Friluftsliv ”outdoor” är även nyckelordet bland årets trendspaningar.

Paketera, kommunicera och knyt an dina utomhusaktiviteter och låt dig inspireras av andra deltagare i friluftslivets år. Lyft dina kringliggande naturtillgångar, vackra och intressanta miljöer och få dina besökare att känna sig trygga genom att guida dem till att må väl utomhus!

Länk till information kring uppstarten

Länk till den gemensamma portalen till friluftslivets år: luftearfri.nu

Tips: Hashtagga gärna dina friluftsliverbjudanden med #luftenarfri

Följ gärna friluftslivets år på sociala medier:

facebookinstagram

Webbinarium Utomhusmatlagning – portioner under 10:an!

Följ med Hanna Olvenmark, känd för ”Portionen under tian”. Hon delar med sig av sina bästa tips för att komma ut och laga enkel och prisvärd mat. Webinariet är kostnadsfritt och ingen anmälan behövs. Dessutom kommer du ha chans att ställa dina frågor!

Se filmen 


Kunskap

Ta hand om varandra och naturen

Uppföljning på satsningen:
”Ta hand om varandra och naturen” – nu även i vintertid

Under förra året hittade allt fler ut i naturen. Intresset för utomhusaktiviteter och friluftsliv ökade, framförallt bland dem som tidigare varit lite mer ovana att röra sig i skog och mark. 

Trenden med många besökare håller fortsatt i sig och nu har Naturvårdsverket vidareutvecklat sommarens budskap ”Ta hand om varandra och naturen” för att passa vinterns aktiviteter.

Nu finns en mängd matnyttig information, hänsynsfulla tips, goda exempel och material som du kan använda till inlägg i sociala medier på Naturvårdsverkets hemsida. Sprid gärna kunskaperna vidare!


Stöd som ger möjligheter

Energieffektiviseringsfonden

Fonden fokuserar på minskad energianvändning, och ger inte stöd till exempelvis byte av uppvärmningsmetod utan att energianvändningen minskar. Det är viktigt att visa att projektet bidrar till konkret miljönytta i form av minskad energianvändning.

Rena informationsprojekt, grundforskning eller stöd till löpande verksamhet får inte projektstöd. Inventeringar, tillämpad forskning eller andra liknande projekt kan få stöd efter en särskild prövning av Naturskyddsföreningen. Det går inte att få stöd för åtgärder som måste utföras på grund av lagkrav.

Ansökan sker löpande.  Läs mer här

 • Projekt som minskar elförbrukningen till belysning utan att försämra ljusmängden eller arbets-/ boendemiljön.
 • Projekt som minskar elförbrukningen till i tryckluftssystem.
 • Projekt som minskar elförbrukningen till pumpar, motorer och fläktar med bibehållen systemprestanda.
 • Projekt som minskar elförbrukningen till vitvaror och kontorsutrustning.
 • Projekt som minskar elförbrukningen till ventilationssystem utan att inomhusmiljön försämras.
 • Projekt som minskar elförbrukningen genom att kapa tomgångsförbrukningar.
 • Projekt som minskar elförbrukningen i elvärmesystem genom isolering eller styrning.
 • Projekt som minskar överföringsförluster.
 • Projekt som minskar elförbrukningen till kylsystem utan att komfort och önskad kyleffekt försämras, t.ex. solavskärmning.

Vid inköp/byte av teknisk utrustning ska i första hand produkter tillgängliga på toptensverige.se användas.


Hållbar platsutveckling inklusive möten och evenemang

Nu finns 17 miljoner kronor att söka för platsutveckling, med särskilda möjligheter till stöd för att utveckla möten och evenemang. Vi erbjuder upp till 75 procent i stöd till projekt som adresserar platsers utmaningar i spåren av coronapandemin och möter behov hos en bredd av målgrupper – besökare, företag, föreningsliv och lokalinvånare. Projekten ska ha ett tydligt hållbarhetsfokus och kommer att ingå i en nationell insats för kunskapsutveckling. Låter det intressant?

Läs mer här!

Boka gärna ett möte med oss

Under 2021 har du fortsatta möjlighet att boka "hemma-hos" möte med oss för att få hjälp att utveckla din verksamhet eller dina erbjudanden i riktning till en hållbar turism som även inkluderar människors välmående. Vi kan hjälpa dig att hitta dina utvecklingsbehov eller ge tips och inspiration inom områden som du är intresserad av. 

Hör av dig till oss om du vill boka möte: christel.liljegren@energikontorsydost.se


Logga för SB Well och South Baltic programme

SB WELL – ska sätta södra Östersjöområdet (Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen) på kartan som en internationellt ledande, attraktiv destination som främjar välmående för besökare, samhället och aktörer. Under 2019- 2021 kommer vi att förenkla för aktörer inom besöksnäringen att erbjuda produkter och tjänster inom wellbeing och att lyfta fram våra kustnära områden som attraktiva destinationer för wellbeing turism. I Sverige samverkar vi med Borgholms kommun, Ölands turism, samt Kalmarsunds Promotion.

Vi som jobbar med projektet

Loggor för Energimyndigheten, region Kalmar län, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Linnéuniversitetet.

The contents of this newsletter are the sole responsibility of the author[s] and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar inom turism eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Energikontor Sydost är personuppgiftsansvarig för detta nyhetsbrev. Läs om hur vi hanterar personuppgifter. Nyhetsbrevet skickas ut via tjänsten Getanewsletter och dina kontaktuppgifter sparas där endast så länge du finns med på prenumerantlistan.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.