Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Foto: Linda Zachrisson

GUNNEL LINDBLOM TILL MINNE

Gunnel och jag började samtidigt på Dramaten, hon som skådespelerska; jag som presschef. Gunnel hade internationell stjärnstatus genom filmerna med Bergman. Hon kunde varit en uppburen diva men den rollen passade henne inte.
Som nykomlingar på teatern fann vi varandra nästan genast och började en livslång vänskap både yrkesmässigt och privat. Jag fick arbeta med henne vid de stora premiärerna: I Alf Sjöbergs uppsättning av Strindbergs Fadren spelade hon Laura och hon gjorde Marie i Woyzeck i regi av Bergman. Under åren spelade hon en lång rad roller på Dramaten med sin utpräglat starka sceniska närvaro och sensualism. Men hennes intresse för regiarbetet växte sig allt starkare och efter att ha jobbat som assistent hos Bergman i Vildanden började hon växla mellan skådespeleri och regi.

Sjung vackert om kärlek, Gottfried Grafströms ballad om Fröding, blev en megasuccé som följdes av hennes många tolkningar av Tjechov och Ibsen, men också Lefflers Sanna kvinnor och Slawomir Mrozeks En sommardag.
Kanske var det ändå som suverän uttolkare av Thomas Bernhard hon väckte störst uppmärksamt, eller med Jon Fosses pjäser, som hon satte upp både i Norge och Stockholm. Den mystiska och ganska svårtolkade Flicka i gul regnjacka blev 2009 en fullkomligt andlöst gripande föreställning och Fosse själv anser nog den vara av de främsta uttolkningarna i hans stora dramatisk verksamhet. Gunnel hade ”en sans för mej och en egen förståelse”, skriver han i sorgebrevet efter Gunnels död. ”Ingen läste mina dikter som hon.”

Vi ska inte heller glömma Gunnels stora musikalitet, hennes humor och hennes politiska skarpsyn. Bland hennes regiuppdrag fanns också den uppkäftiga revyn Bara hjulen börjar rulla med Owe Thörnqvist text och musiknummer.

Gunnel var generös med sin talang och sin vänskap. Hon var empatisk och insiktsfull.

Hon är djupt saknad av många, många vänner.

 

Berit Gullberg

Förläggare


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebookhomepage

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumerationklicka här.