19 februari 2021

Nya migrationslagen i sikte. 
Vad har gjorts och görs framöver?

Fortsatt intensivt arbete för att inkludera utlandssvenskarnas behov i nya migrationslagen.

Det börjar bli nedräkning till att den tillfälliga migrationslagen snart är ett minne blott och ersätts av en ny.  Vad har vi gjort fram till idag och vad gör vi nu?

 
Läs mer →
 
 

Media, mejl och möten med beslutsfattare.
Så hörs utlandssvenskarnas röst i Sverige.

Den senaste månaden har vi arbetat intensivt med två prioriterade frågor; covid-19-vaccinationen och nya migrationslagen. Vi har synts i media, fört dialoger med Socialdepartementet och riksdagspolitiker.

Men eftersom våra 29 sakfrågor spänner över ett brett spann har vi även haft möten med BankID, Skatteverket, Skatteutskottet och Socialförsäkringsutskottet. Vi ser ljusningar på vissa fronter, medan andra är fortsatt mulna. De sistnämnda kommer därför att knådas vidare på Utlandssvenskarnas parlament den 31 augusti.

Följ oss i våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad, och anslut dig gärna till oss. Ju fler vi är desto starkare hörs vår röst.

 

Vaccinfrågan för utlandssvenskar inte löst.
Stor uppmärksamhet i media.

Svenska medborgare garanteras inte vaccin i Sverige utan är man utflyttad beror det på vilket land man bor i och vad man har för sysselsättning, enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Vi har intervjuats av Ekot där vi lyfte det rimliga i att Sverige under en pandemi bör ta hand om samtliga medborgare, även de som inte bor i landet. Intervjun har uppmärksammats av ett stort antal medier.

 
Läs mer →
 
 

Behåll bankrelationen när du flyttar.
Vi reder ut frågetecken med BankID.

Att ha tillgång till e-legitimation är ett måste för att kunna identifiera sig i digitala sammanhang. Många utskrivna svenskar stöter på patrull när de vill skaffa e-legitimation, men det finns kanske en lösning i sikte. Vi har haft möte med Petter Dahl, ansvarig för regelverk och myndighetskontakter på BankID och Charlotte Pataky, kommunikatör på BankID.

 
Läs mer →
 
 
 

Internationalisering ger konkurrenskraft.
Både in- och utresande studenter behövs.

Om vi inte blir bättre på att skicka iväg studenter på utlandsstudier innebär det att färre internationella studenter kan komma hit - vilket på lång sikt riskerar att minska Sveriges internationalisering och konkurrenskraft. Konstantiana Klonari och Ellen Weiler från Erasmus Student Network berättar om fördelarna med att studera i Sverige och varför det på sikt blir problem att få svenska studenter att vilja studera utomlands.

 
Läs mer →
 
 

Nya tider, nya möjligheter.
SSCC utvecklar sin verksamhet.

Svenska Handelskammaren i Schweiz (SSCC) är en nätverksplattform för företag och individer intresserade av handel mellan Sverige och Schweiz. Möt Eva Fiorenzoni, vd sedan 2015 i denna unga och dynamiska handelskammare som har vuxit snabbt i ett land med långa handels- och diplomatiska relationer till Sverige.

 
Läs mer →
 
 

Stöd till utlandssvenska familjer.
Stipendiefonden bidrar till utlandserfarenhet.

Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom (Stipendiefonden) har som ändamål att ge stipendier åt utlandssvenska barn och ungdomar samt studenter för praktik på svenska handelskammare i utlandet och till svenska skolföreningar. Fonden delar årligen ut drygt 150 stipendier och bidrar på så sätt till att stötta utlandssvenska familjer, ge möjlighet till svenska studenter att praktisera utomlands och bidra till det viktiga arbetet som skolföreningarna gör utomlands för att upprätthålla det svenska språket och svensk kultur. Nu har en ny ansökningsperiod öppnat och stipendier kan sökas fram till och med den 30 april.

 
Läs mer →
 
 

Vässa svenskan eller lär mer om svensk kultur.
Vi har träffat en av grundarna till LYS förlag.

LYS förlag hjälper intresserade att utveckla svenska språket och möta svensk kultur i både bok- och podcastform. Vi har träffat Emil Molander som berättar om hur de jobbar. Böckerna är perfekta för de familjemedlemmar som inte är födda i Sverige, men som vill lära sig sin partners eller förälders språk och kultur. Som medlem får du 15% rabatt på deras böcker.

 
Läs mer →
 
 
 

Vinn signerad bok om svenska värderingar.
Men vad menas med det omtalade begreppet?

Vilka är egentligen de svenska värderingarna? Lennart Koskinen, biskop emeritus och tillika SVIV:s vice ordförande, har utkommit med boken "Svenska värderingar? Den svenska värdegrundarens dilemma" som du nu har chans att vinna. 

 
Läs mer →
 
 

Våren kom med en ny praktikant.
Vi hälsar Nelly Jenbrant välkommen!

Nu kan vi lägga in ytterligare en växel, tack vare att Nelly Jenbrant är på plats på kansliet. Efter bara några veckor är Nelly redan varm i kläderna och jobbar stenhårt med vårt påverkansarbete. Här berättar hon om varför hon ville praktisera hos oss, vad hon har för framtidsdrömmar och så avslöjar hon en superkraft.

 
Läs mer →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2021-02-17
Infrastrukturdepartementet svarar på resolutioner
Under Utlandssvenskarnas parlament 2019 togs 29 nya resolutioner fram. Två av resolutionerna skickades till Infrastrukturdepartementet som nu har svarat.
Läs här →

2021-02-17
CSN svarar på resolutioner
Under Utlandssvenskarnas parlament 2019 var CSN på plats och delade med sig av sin expertis. Nu har vi även fått ett skriftligt svar på våra resolutioner.
Läs här →

2021-02-15
Fika made in Sweden-tävlingen avgjord 
Grattis till Staffan Ramsey Axelsson, Anne-Charlotte Harvey och Theresa Eriksson som alla vinner varsin superfin "Fika made in Sweden"-bok signerad av författaren Stina Almroth!
Läs här →

2021-02-10
SVIV:s representant Ingrid Reinli i Swedish Press
Hur ser läget ut i Hongkong just nu och hur har den svenska diasporan påverkats av pandemin. Vår representant i Hongkong skriver om läget i landet. 
Läs här →

2021-02-10
Nu kan du betala medlemsavgift med PayPal
Flera medlemmar har hört av sig under åren med önskemål om att vi inför PayPal som alternativ betalmetod till Swish och kortbetalningar. Vi är därför glada att nu kunna presentera PayPal som alternativ. 
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.