15 januari 2021

Utlandslån av e-böcker.
Möjligheten borttagen.

Nytt beslut: Inte längre möjligt för utlandssvenskar att låna e-böcker från Stockholms stadsbibliotek. 

Stockholms stadsbibliotek har uppdaterat sina låneregler så att det nu endast går att förnya sitt lånekort genom att vara på plats och identifiera sig. Vi har kontaktat Daniel Forsman, stadsbibliotekarie på Stockholms stadsbibliotek, om vilka konsekvenser detta får för utlandssvenskar.

 
Läs mer →
 
 

Migration och vaccin.
Två aktuella och prioriterade frågor.

Vi har inte mindre än 29 sakfrågor på vårt bord, sprungna ur frustration från utlandssvenskar världen över. Från tid till annan hettar det till. Sedan i våras har vi haft extra fokus på den kommande migrationslagen; möte med Justitiedepartementet, debattartikel i SvD och upprop. Remissvaret är inskickat och nu filar vi på en debattartikelserie för lokalmedia med skräddarsydda exempel. Pandemin och tillhörande vaccination ligger också högt upp på agendan. Vi har kontaktat Folkhälsomyndigheten, Socialdepartementet och Sveriges kommuner och regioner för att få besked. Nu försöker vi få media att lyfta frågan om hur utlandssvenskarna räknas in i strategin. Följ oss i våra sociala medier för att hålla dig uppdaterad, och anslut dig gärna till oss. Ju fler vi är desto starkare hörs vår röst.

 

Coronapandemin.
Hur påverkas utlandssvenskar av inreseförbudet till Sverige?

EU:s medlemsstater har ställt sig bakom en uppmaning från Europeiska rådet och kommissionen att vidta åtgärder för att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till EU. Syftet är att mildra effekterna av coronaviruset. Vi reder ut hur detta påverkar utlandssvenskar. 

 
Läs mer →
 
 

Världsförbättrande nordist.
Barbro Osher först ut i ny serie.

Knivskarpt intellekt, stark vilja och stort hjärta. Så kan man kanske bäst beskriva Barbro Osher, först ut i Svenskar i Världens nya serie om utlandssvenskar som gjort stort intryck och avtryck. 

 
Läs mer →
 
 

Hur passar utlandssvenskarna in i vaccinationsplanen?
Ovissheten spär på en redan extrem situation.

Många hör av sig till oss just nu och undrar hur utlandssvenskarna passar in i vaccinationsplanen. Informationsflödet duggar inte tätt, kan vi konstatera, även om Sveriges kommuner och regioner har svar på vissa frågor. 

 
Läs mer →
 
 
 

Globalisering kräver internationalisering. 
Interkulturell förståelse genom erfarenhet. 

Freja Rahm har studerat och arbetat i flertalet länder. I ett reportage skrivet av vår styrelseledamot Hanna Waerland-Fager berättar hon om sina upplevelser som utlandssvensk och varför utlandsstudier och internationella erfarenheter är viktigt att ha med sig i bagaget. 

 
Läs mer →
 
 

En av de största svenskföreningarna.
Rivieraklubben självklar samlingspunkt för svenskar i södra Frankrike.

Rivieraklubben är partner till SVIV och finns till för svenskar som bor permanent, har fritidsboende eller bara tycker om att vistas i södra Frankrike. Klubben har drygt 3 300 medlemmar, vilket gör dem till en av de största svenska föreningarna utomlands. Här berättar ordförande Gunilla Forsmark Karlsson och klubbchef Kerstin Snellen om Rivieraklubbens verksamhet.

 
Läs mer →
 
 

Konfa Sweden.
En chans för ungdomar i utlandet att konfirmera sig i Sverige.

Foto: Jessica Mossberg

I fjol anordnade S:t Johannes församling för första gången konfirmation för svenska ungdomar boendes runt om i världen. Trots coronan lyckades Konfa Sweden samla konfirmander i Stockholm för en veckas läger med utbildning och sociala event. Nu finns det chans att anmäla sig till årets konfirmation.

Foto: Jessica Mossberg

 
Läs mer →
 
 

Digitial kurs utvecklar ledarskap på distans.
Erbjudande till SVIV:s medlemmar.

Är du chef eller ledare och letar konkreta verktyg för att höja motivationen och engagemanget för medarbetare som jobbar hemifrån? Då kan kursen "Remote Leadership" där SVIV:s medlemmar får 10 procent rabatt, vara något för dig.

 
Läs mer →
 
 
 

Vinn prisbelönt bok.
Få saker är så svenska som fika.

Foto: Jessica Mossberg

En smarrig kanelbulle, en kopp kaffe och ett förtroligt samtal. I boken Fika: made in Sweden beskriver författaren Stina Almroth den svenska företeelsen som har spridit sig världen över tack vare alla fikasugna svenskar. 

Nu har du chans att vinna ett eget signerat exemplar genom att vara med i vår tävling!

 
Läs mer →
 
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2021-01-14
Vad händer nu med migrationsfrågan?
Regeringen bearbetar ett nytt lagförslag baserat på utredningen och de remissvar som skickats in. Justitiedepartementet meddelar att det inte finns några specifika datum att förhålla sig till. Under tiden fortskrider vårt arbete med att lyfta frågan i media och med diverse beslutsfattare.
Läs här →

2021-01-14
Sveriges strategi för ökat EU-engagemang och antalet svenskar inom EU-förvaltningen
Erik Rudal, ämnesråd på EU-samordningen i Statsrådsberedningen i  regeringskansliet, svarar  bland annat på frågan om vad  regeringen gör för att få fler svenskar att söka jobb inom EU-instutionerna
Läs här →

2021-01-11
Vem blir Årets svensk i världen 2021?
Det är dags att nominera din favorit. I över 30 år har utmärkelsen förärats svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom olika områden och satt både sig själv och Sverige på världskartan. Vem blir det i år?
Läs här →

2021-01-07
Save the date
Vi vill redan nu puffa för våra aktiviteter i augusti, så som Utlandssvenskarnas parlament och Årets svensk i världen. Det vill du inte missa!
Läs här →

2021-01-07
Upplysande läsning om Sverige och svenskan
LYS är ett förlag som ger ut böcker om svenskhet och svenska språket, samt hur det är att flytta mellan olika länder och uppleva nya kulturer. Som SVIV-medlem får du rabatt på deras sortiment.
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.