FÄ uppdaterade nyheter pÄ ksak.se

Nr 1 2021

KSAK NYHETSBREV

KONTAKTA OSS          KOMMANDE EVENEMANG       SUNNY SWIFT          HYR KSAK-HUSET


Vilken raketstart det nya Äret började med - det lovar gott!

Vi har svarat pÄ flertalet viktiga remisser kring elflyg, UL och normalklass som ett led av att flygplanstillverkarna följer tidens utveckling och Transporstyrelsen möter upp. Vi kan ocksÄ notera lÀngre ned i nyhetsbrevet att det Àr inte bara Heart Aerospace och Pipistrel som jobbar med nya tidens flygplan och drivlinor. Brandflygsupphandlingar har kommit i gÄng och det gÀller för oss att tillsammans vinna anbuden. Tack alla flygklubbar som kÀmpar pÄ med brandflyget.

Vi lever ju dessvĂ€rre fortfarande mitt i en pandemi och en ny pandemilag har börjat gĂ€lla 10 januari 2021. StĂ€rkta begrĂ€sningarna i umgĂ€nge och nya regler införs för bl.a. idrottsanlĂ€ggningar och platser för privata sammankomster. LĂ€s HÄR hur det kan pĂ„verkara flygklubbarna.

2020 pekar pÄ ett starkt flygtidsuttag. Kanske det bÀsta rÀknat pÄ de sista 10-15 Ären, bra för svenskt allmÀnflyg. PÄ kansliet fortsÀtter vi att möta nya utmaningar positivt, arbetar vidare med lösningar och samverkan för att göra skilland för allmÀnflyget. Vacciner Àr pÄ vÀg, TS nya regelverk för UL ger oss nya möjligheter och vi verkar fortsatt flyga mer Àn tidigare. 2021 verkar lova gott.

Nu kör vi och det gör vi tillsammans!

✏ Lars-Christer Andersson generalsekreterare

 

Nu vill jag ha tips igen, för jag vill nÀmligen göra lite fler personportrÀtt av er. För vad Àr mer inspirerande för nya piloter Àn er erfarna piloter vi har runt om i landet?

SĂ„ nu behöver jag ha lite tips, vet ni om nĂ„gon inspirerande person (det Ă€r okej att tipsa om sig sjĂ€lv ocksĂ„ 😉) sĂ„ hör gĂ€rna av er till mig pĂ„ maria@ksak.se. Hör hellre av er med ett tips för mycket för lite men det gĂ€ller i och för sig med allt, vi pĂ„ KSAK Kansliet gillar ju att snacka med er!

Ni kan lĂ€sa om nĂ„gra piloter och flygentusiaster HÄR. som redan har intervjuats bland annat coola Nathalie som Ă€lskar att flyga gamla militĂ€rplan, Ivar som tog UL-cert vid 18 Ă„rs Ă„lder eller varför inte lĂ€ra kĂ€nna Tim som arbetar som flygfotograf!

 


Den efterlÀngtade distansutbilningen Àr Àntligen hÀr - ELSA

Nu lanserar KSAB Pilotshop den digitala utbildningsplattformen, ELSA (Education and Learning System for Aviation).  Alla böckerna i teoripaketet finns i digital form med anpassad pedagogik, nya uppdelningar och fler illustrationer. Det digitala formatet möjliggör att innehÄllet hela tiden hÄlls å jour med senaste uppdateringarna av regler och lagar.

 
LĂ€s mer
 


Årets flygare - MĂ„ns Theorin

MĂ„ns Ă€r en visionĂ€r som engagerar sig i allmĂ€nflygets överlevnadsfrĂ„gor och verkar för utvecklandet av sin flygklubb och sprider kunskap och medvetenhet om Flygklubben, elflyget och allmĂ€nflyget i stort. Stort grattis MĂ„ns 🎉 
LĂ€s mer
 

Till flygklubbar som har en Piper PA-28 eller PA-32:a 

HÀr kommer information om en ny FAA AD gÀllande Piper PA-28 eller PA-32. FAA har gett ut en AD med anledning av ett vingbrott som skett i luften.

I detta fall behöver flygplansÀgaren eller CAMO sÀkerstÀlla att vingbalksinspektion utförs av behörig senast 30 dagar efter den 16 februari 2021, dvs 16 mars 2021. Er tekniker kommer att behöva tillgÄng till service bulletiner frÄn Piper.

 
LĂ€s mer
 


Vissa flygklubbar Àr behov av kassör och UL-flygplan- kan du hjÀlpa till?

Har du tid över och har god vana att hantera flygklubbsekonomi Àr du vÀlkommen att höra av dig till kansliet.

Vi förmedelar kontakten till nÄgra klubbar som behöver hjÀlp. Framförallt i redovisnings Àrenden.

OmvÀnt Àr du en flygklubb som behöver stöd med redovisningshjÀlp Àr du Àven vÀlkommen.

Och om ni Àr en klubb som har överskott pÄ ett lÀmpligt UL-flygplan för andra att lÄngtidshyra under 2021 Àr du ocksÄ vÀlkommen att höra av dig. 

Mejla till lars-christer@ksak.se eller ring 076-131 46 46 sÄ förmedelar vi kontakten. 


UngdomsflyglÀger juli 2021

I sommar anordnar Segelflyget och KSAK för andra Ă„ret i rad ett utbildningslĂ€ger för segel- och motorflyg pĂ„ Ålleberg i Falköping, 3-10 juli 2021. LĂ€gret vĂ€nder sig till ungdommar i Ă„ldrarna 16-22 Ă„r. KĂ€nner du en blivande pilot? Sprid anmĂ€lan till flyglĂ€gret sĂ„ ser vi tillsammans till att flygsverige vĂ€xer! 

Har ni anslagstavla pÄ klubben eller nÄgot annat bra stÀlle att sprida ungdomslÀgret pÄ? Skriv dÄ gÀrna ut denna poster och sÀtt upp

 
LĂ€s mer
 


AnmÀlan till Flyginstruktörskursen 2021 Àr öppen

Skolchefen Sofia Jonsson och flyglÀraren Rickard Wanderydz svarar pÄ frÄgor om hur det Àr vara UL-flyginstruktör, vad det Àr som krÀvs av en blivande flyglÀrare och varför man bör ansöka! 

Har ni anslagstavla pÄ klubben? Skriv dÄ gÀrna ut denna poster och sÀtt upp

 

 
LĂ€s mer
 


Ny vikt – MTOM 600/650 kg – TSFS 2020:85

Ny föreskrift TSFS 2020:85 – sĂ€rskilda bestĂ€mmer NUL, NLF, NLH och NLS

 
LĂ€s mer
 


Nyheter frÄn EASA

HÀr kommer nyheter frÄn EASA. Du finner bland annat Äterkoppling frÄn EASAs elektrifierings- och hybrid projekt för framtida flygplan. Det Àr flertalet lÀnkar mer eller mindre lÀttlÀsta.

 
LĂ€s mer
 
 

Matti SipilÀ Àr tillförordnat Teknisk chef
PĂ„ första arbetsdagen pĂ„ det nya Ă„ret fick vi pĂ„ kansliet besked att Veli-Matti fĂ€rdades i en XC70 ambulansversion (se bilden), i drygt 190 km/h pĂ„ motorvĂ€gen frĂ„n Köping till Uppsala. Som att flyga hörde vi i efterhand. Vi kan glĂ€djas Ă„t att allt Ă€r vĂ€l med Veli-Matti som Ă€r pĂ„ bĂ€ttringsvĂ€gen och snart tillbaka till pĂ„ kansliet. 🙂Tillsvidare stöttar Matti SipilĂ€ som TC pĂ„ kansliet. Matti nĂ„s pĂ„ Veli-Mattis kontaktuppgifter.

 

Oavsett vad du har pĂ„ hjĂ€rtat, önskemĂ„l, förbĂ€ttringsĂ„tgĂ€rder eller bara vill snacka flyg. Hör av dig – du Ă€r viktig för oss! Och glöm inte följa oss pĂ„ Facebook – KSAK Motorflyg.

BÀsta hÀlsningar och trevlig helg!
Maria, Veli-Matti, Sofia och Lars-Christer

 
Maria 072-248 46 46
 
 
Veli-Matti 072-712 46 46
 
 
Sofia 070-305 74 00
 
 
Lars-Christer 076-131 46 46
 
FacebookInstagram