Under helgen visades dokumentären om Greta Thunberg, som blev världskändis på kort tid, med början 2018. Hennes uppmaning, att vi skall lyssna på forskarna, är förstås oantastlig. Vetenskapen är den bästa sanningssägaren vi har.
De som ständigt underskattas i medierna är däremot ingenjörerna. Det finns de som ser ingenjörerna som problemet. Jag ser ingenjörerna som lösningen.
När andra förlamas av, exempelvis klimatångest, tar ingenjörerna fram sina datorer och börjar leta efter lösningar. Och hittar dem, förr eller senare. Att försöka göra något är ett bra medel mot ångest. Att lyckas är förstås ännu bättre.
Listan över teknik som kommer att rädda Jorden och därmed mänskligheten är lång. Smart Maintenance finns på den listan. Genom att inte bara prediktera fel utan också lära oss av felen så att felorsakerna kan elimineras kommer vi att använda våra produktionsresurser bättre. Det gynnar både välfärden, miljön och samhället i stort.
Den ständiga utmaningen är - alltså - att få media intresserade. Vi lever i en värld där flygplan som kraschar väcker större intresse än hur mänskligheten får dem att inte krascha. Elände får en framskjuten plats i Aktuellt. Lösningarna hamnar i bästa fall i Kunskapskanalen.
Denna utmaning handlar inte bara om en lust att synas. Den är livsnödvändig för att lärarna skall kunna inspirera sina elever och för att de elever som blir intresserade skall kunna göra rätt yrkesval.
De försök som vi hittills gjort med utspel i media har i allmänhet misslyckats. Inte ens Dagens industri är intresserade av insändare som Smart Maintenance.
Vad är lösningen? Skulle någon av våra tyngsta företagsledare vilja ställa sig i spetsen för ett upprop om Smart Maintenance?
Anders Källström
Arbetande ordförande Sustainability Circle