Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Ett nyhetsbrev från näringslivskontoret i Nybro kommun som handlar om näringslivsrelaterade frågor, här tipsar och informerar om vad som är på gång inom kommunen och de kommunala bolagen men även annat matnyttigt för dig som företagare.


Framgångar för Åkrahäll i Ung Företagsamhets regionfinal

Handels- och Administrationsprogrammet vann ”Årets arbetslag” vid regionfinalen av Ung Företagsamhet. Dessutom är flera av skolans UF-företag och ytterligare två lärare kvalificerade vidare. Riktigt spännade att följa fortsättningen.

Vi önskar ett stort LYCKA TILL!

Läs mer här

 


1 april - Mötesplats Pukeberg Trygga Företag del 2

Mötesplats Pukeberg-morgonmötet som är en öppen mötesplats för de som verkar i, eller är intresserad av näringslivet, Linnéuniversitetets och Nybro kommuns verksamhet.

Nybro Kommun vill tillsammans med polisen, näringslivet verka för en trygg och säker kommun. I Trygga Företag del 1, så presenterade kommun och polis om de arbete som görs och vilka olika roller kommun och polis har. Vi redovisade statistik från polisen och den undersökning som Nybro kommun gjorde. Nu fortsätter vi på Temat Trygga Företag och ni kommer att få lite tankar och tips på hur ni företag kan jobba med säkerhetshetsfrågor.

Gästföreläsare;

·Melker Labory, Samordnare Brottsförebyggande arbete, Länsstyrelsen
Betydelsen av samverkan och kunskapsdrivet brottsförebyggande.

· VD Jonas johansson, Nybro Grus
Berättar om deras säkerhetsarbete.

· Pär Gustavsson, Riskingenjör Länsförsäkringar
Vad företagen själva kan göra för att öka säkerheten – vad säger försäkringsbolaget?

· Polisen
Vad kan du som företagare själv arbeta med förebyggande åtgärder i ditt företag.

Dag & tid: Torsdag 1 mars kl 08.00-09.00 med efterföljande frågestund kl 09.00-09.30
Plats: Digitalt via en Teamslänk som skickas via e-post, så vi behöver er anmälan

Inbjudan


Arrangör:


13:e april Näringslivslunch

Livesend näringslivslunch arrangerad av Swedbank och Nybro Företagsgrupp med temat ekonomi och näringsliv!

Den 13 april 2021, kl. 12.00-13.45

Program 

 • Företagsstöd, Elisabeth Aronsson & Kim Zakrisson, Visioner Advokatbyrå
 • Näringslivet under Pandemin, Johnny Rönnfjord, Svenskt Näringsliv
 • Prisutdelning, Årets Entreprenör 2020
 • Ekonomi efter pandemi, Arturo Arques, Swedbank

Anmälan gör ni via länk , sista dag för anmälan är den 12 april.

Frågor till helen@nfg.se


Upphandlingskola

Under 2021 kör vi i gång med Upphandlingsskola om offentlig upphandling. Vi vill göra det lätt att göra rätt när det handlar om att delta i Nybro kommuns och andra offentliga upphandlingar och visa på möjligheterna.

Träffarna genomförs som digital livesändning genom Teams, med möjlighet till dialog och frågor. 

 Syfte med upphandlingsskolan

 • Lätt att göra rätt
 • Fler godkända anbud
 • Öka dialogen med näringslivet
 • Öka kunskap om offentlig upphandling
 • Öka kunskap om det lokala näringslivet

Uppstart med Svenskt Näringsliv den 22 april kl 11.30-13.00

Deltagandet är kostnadsfritt och du anmäler dig här

Håll koll på upphandling!

De köp som kommunen gör skall göras enligt lagen om offentlig upphandling (LOU). Lagen, som bygger på EG-direktiv, föreskriver olika förfaringssätt vid upphandling, beroende på kontraktets värde och vad som köps. Här kan du läsa mera om detta.

Planerar du att lämna anbud och behöver veta mer om upphandlingen rekommenderar vi att du beställer Tendsign Anbud. Där kan du också söka bland annonserade upphandlingar, hämta upphandlingsdokument med mera.

Kommunens riktlinjer för upphandling.

Nybro kommuns upphandlingar

Region Kalmar läns upphandlingar

Var med och bidra i länets nya besöksnäringsstrategi!

Region Kalmar län ska ta fram en besöksnäringsstrategi för 2022-2030, för att skapa en gemensam inriktning för länets besöksnäring. Var med och bidra i länets nya besöksnäringsstrategi!

Foto: Cornelia Höglind.

Region Kalmar län ska ta fram en besöksnäringsstrategi för 2022-2030, för att skapa en gemensam inriktning för länets besöksnäring. Det är turbulenta tider och besöksnäringen står inför utmaningen att omstarta, och dessutom göra det hållbart. Frågorna vi behöver jobba med rör nuläge och framtid för besöksnäringen i regionen. Vi vill att den här processen ska präglas av engagemang och delaktighet, varför vi bjuder in till en workshop för alla som på något sätt jobbar med besöksnäringen i länet. Den leds av framtidsstrategerna på Kairos Future och äger rum den 14 april kl. 08:30-12:30. Kan du inte vara med då så kör vi också ett kortare uppsamlingsheat den 16 april kl. 13:00-15:00. Ta chansen att anmäl dig och tipsa dina kollegor i branschen om vårens workshop.

Läs mer och anmäl dig här: www.regionkalmar.se/besoksnaring 


Kunskapsseminariet: Underlätta resan för dina besökare genom paketering

Vi bjuder nu in er som är verksamma inom besöksnäringen i Småland och på Öland till ett kunskapsseminarium. Seminariet anordnas av projektet Klimatsmarta resor i besöksnäringen i Småland och på Öland som har pågått sedan i januari 2020. Mer information om projektet hittar ni här.

Eftermiddagen kommer innehålla föreläsningar kring följande ämnen:

-   Cykelturism och paketerbjudande - vad finns det för potential?
-   Paketering av upplevelser – erfarenheter och goda exempel
-   Lagar, regler och paketerbjudande - vad behöver vi hålla koll på?
-   Projektet Klimatsmarta resor i besöksnäringen

Datum 27/4
Tid  13-16
Plats: Digitalt

 Anmälan krävs för deltagande och görs genom att fylla i denna länk.


Presentkort- Gynna lokal handel och service

Nybro kommun och näringslivet i kommunen har valt att stötta handel och service i Nybro genom att satsa på handla lokalt i form av presentkort/julgåvor till sina anställda för nästan 1,5 miljon kronor tillsammans, vilket känns riktigt bra. Vi har cirka 60 företag i dag som tar emot de olika presentkorten och vi hoppas på fler framöver. Vi ser att presentkorten löses in !

TiPS ! Fortsätt att köpa presentkorten vid uppvaktningar, gåvor osv som Nybro Företags grupp tillhandahåller. Idag är det 35 företag inom handel och service som har anslutit sig, fler blir det. Ni kan köpa presentkorten via Grattes, Bomans Bokhandeln eller via Nybro företagsgrupp.

OMVÄRLDSBEVAKNING

TA HJÄLP AV STUDENTER FRÅN LINNEUNIVERSITETET

Nu finns chansen att samarbeta med studenter nu inom en superspännande kurs Information Systemsdriven Business Development, 7.5 credits inom open innovation. Företaget definierar en problem-, frågeställning som studenterna jobbar med inom en process och ska sedan föreslå en digital IT-relaterad lösning. 
Företag/kunden behöver snarast inkomma med en:

 • projektidé, en IS/IT baserad problembeskrivning
 • definiera målgrupp användare
 • definiera vad som ska visas på den poster som studenterna presenterar på pitch/poster seminariet

V-17 presentation av idéer/uppslag för studenterna. V-22 presentation av resultat via poster session. Studenterna kommer med en IS/IT baserad lösning eller en innovativ idé på detta problem. Kontakta Linda Leonhardt för mer information eller skicka in ert case.
 

KLIMATKLIVET ANSÖKNINGSPERIOD NR 2 ÄR ÖPPEN 13-27 APRIL

Klimatklivet ger stöd till fysiska investeringar. De åtgärder som har störst klimatnytta får stöd. Därför är beräkningen av utsläppsminskning ett av de viktigaste underlagen i ansökan. Den som söker ska kunna visa hur utsläppen skulle se ut både med och utan investeringsstöd. De åtgärder som beräknas kunna ge störst minskning av växthusgaser per investerad krona är de som får stöd. Läs mer om klimatklivet. Läs även om vilka stödmöjligheter som finns till investeringar i laddstationer.
 

INDUSTRIKLIVET HAR ÖPPNAT FÖR ANSÖKNINGAR

Energimyndigheten har öppnat en möjlighet att söka bidrag till initiativ som minskar industrins processrelaterade utsläpp av växthusgaser. Det kan vara förstudier, pilot-, demonstrations eller investeringsprojekt. Energikontor Sydost hjälper dig att se möjligheter för din organisation. Läs mer på sidan om utlysningar.
 

INFORMATION FRÅN  KOMMERSKOLLEGIUM

Många frågor om avtalet med Storbritannien
EU:s avtal med Storbritannien har trätt ikraft och frågorna från företagen fortsätter att komma in till Kommerskollegium. Många gäller tull och ursprungsregler. Frågor kring moms och e-handel, tekniska regler och standarder och märkning av produkter är också vanliga. Läs mer 

Nytt digitalt verktyg för att märka livsmedel inom EU
Nu har EU ett nytt digitalt verktyg för producenter och importörer av livsmedel. Verktyget ska hjälpa företag att märka livsmedlen korrekt inom EU. Läs mer

 

KALENDARIUM

26 mars 12:00-12:45 Promotionlunch Framtidens handel
Under webbsändningen tittar vi på statistik och trender. Möter grundaren av en lokal e-handelsjätte och en kreativ butiksägare. Mer information och anmälan.

26 mars startar nästa Boost Chamber - Gör din idé till verklighet tillsammans med Kalmar Science Park
Programmet består av tio tillfällen under tolv veckor och efteråt är du redo för nästa nivå - fortsätta i vår inkubator eller flyga på egen hand. Du behöver inte ha några förkunskaper, men vi vill att du är en driven person som är villig att avsätta
den tid som programmet kräver. Mer information och anmälan.

31 mars 9:00-10:20 nypremiär för Verksamt.se LIVE först ut generell information STARTA EGET - digitalt,
En hel webbinarieserie för att möta behovet av lättillgänglig, digital myndighetsinformation om att starta företag. I serien ingår ett generellt webbinarium om att starta eget och fyra fördjupande temawebbinarier som tillsammans kommer att utgöra 11 sändningar i vår. Länk till anmälan.

7 april 9:15-10:00 Öppna data skapar nya affärsmöjligheter - digitalt.
Du kommer att få ta del av konkreta exempel på hur öppna, offentlig data kan användas för olika ändamål och vilken affärsnytta det kan leda till. Mer information och anmälan.

FÖR INDUSTRI- OCH TEKNIKFÖRETAG
23 mars kl. 9:00-9:45 Välkommen till Industriellt UtvecklingsCentrum Kalmar läns (IUC) allra första industrifika.
Niklas Richardsson, försäljningschef på Yaskawa, berättar om sina erfarenheter från robotautomation i stort och smått. Kort presentation av IUC:s utbud av digitala utbildningar och vad som är på gång på IUC. Anmäl dig via den här länken

 

27 april kl 09.00-12.00 - digitala teknikworkshop med IUC & RISE 
Vilka möjligheter finns för att öka automatiseringsgraden för momenten hängning och nedplockning? Vad klarar dagens system av och vilka krav ställer det på processen?Det och mycket mer behandlas under denna digitala teknikworkshop den 27 april kl. 9-12.
Information & anmälan 

 

FÖR BESÖKSNÄRINGEN OCH LIVSMEDELSFÖRETAG
12 april kl. 14:00-17:00
 Livsmedelsföretagande i pandemitider. Inspiration och kunskap om hur omställning i kristider kan se ut. Goda exempel från bland andra ASA Herrgård, Carolas Eko samt FC-gruppen i Jönköping. Anmäl dig via mail.

14 april kl. 10:00-14:30Vad kan forskningen göra för dig och din verksamhet? 
Häng med oss på en spännande kunskapsresa från jord till bord, där vi bland annat får lyssna till forskning om företagande på landsbygden, jakten på det perfekta köttet samt forskningens bidrag till vegetabiliska produkter och svensk vinproduktion, Anmäl dig senast 8 april.


FÖR SKOGSBRANSCHEN
 24 mars 14:00-15.30 Framtidens skogsskötsel - tall eller gran eller både och?
Vad säger forskningen? Vad har trädslagen för betydelse för friluftslivet? Möjligheter och problem från ett skogsföretags perspektiv. Frågor och diskussion. Information och anmälan.
 
7 april 14:00-15.30 Framtidens skogsskötsel - skötsel av generell naturhänsyn – när, var och hur?
Vad säger forskningen? Möjligheter och problem från en miljöorganisations perspektiv. Möjligheter och problem från ett skogsföretags perspektiv. Frågor och diskussion. Information och anmälan.

 


Nybro Kommun- Näringslivsenheten
Dunderbergsgatan 2 382 40 Nybro 
Växel 0481-450 00 
Facebook Näringsliv Nybro 
Hemsida www.nybro.se

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.