Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Nyhetsbrev från kultur & näringslivsenheten

Sunne 13 april, 2021

Hej!   

Vårvindar friska - ja det kan en verkligen säga att de senaste veckorna bjudit på, dock med inslag av det vita guldet och vintern som verkar hålla oss i sitt grepp ännu ett tag. 

Vårt fokus ligger fortfarande mycket i olika stöttande insatser för utsatta branscher i pandemins spår men också andra satsningar som är viktiga för framtiden. 

Många spännande utvecklingsinsatser är på gång i näringslivet och vi försöker stötta på de sätt vi kan genom ex vår företagsservice. Väldigt viktigt och värdefullt för samhällsutvecklingen att de företag som tuffar på vågar investera och satsa för framtiden och agera lok för de företag som har det tufft just nu.  

Med hopp om snar värme och sol från en klarblå himmel! 

Per, Maria, Marielle och Åsa 


Nya satsningar för besöksnäringen

Sunne kommun stärker besöksnäringen med nya satsningar 2021.

– Besöksnäringen är den bransch som drabbats hårdast i pandemin. Vi i majoriteten gav därför kultur- och näringslivsenheten i uppdrag att ta fram förslag på hur vi kan stötta våra lokala företag utöver det vi gjorde 2020, säger Kristina Lundberg (C), kommunstyrelsens ordförande.

Stärker Sunnes attraktivitet

Besöksnäringen i Sunne är viktig ur flera aspekter.

– Den gör platsen attraktiv för besökare, för oss som lever här och den skapar viktiga arbetstillfällen. En besöksnäring i utveckling stärker Sunnes attraktivitet. Vi är därför glada över att vi kan presentera olika insatser som behövs för att branschen ska komma ur krisen så snabbt som möjligt.

Lokala insatser viktiga

De förlängda stöden som regeringen med samarbetspartier ger är nödvändiga och välkomna.

– Samtidigt är lokala insatser viktiga för att vi ska ta oss igenom pandemin tillsammans med näringen, säger Tobias Eriksson (S), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Följande åtgärder sätts in för att stötta besöksnäringen i Sunne:

  • Slopade avgifter för alkoholtillstånd under 2021
  • Slopade avgifter för markupplåtelse
  • Förlängd utomhussäsong (ser över möjligheterna att inte alls begränsa utomhussäsongen)
  • Tidigarelägga investeringar som exempelvis upprustning av bryggor i Lysvik, Västra Ämtervik samt gästhamnen i Sunne
  • Ny webb för besöksnäring
  • Kulturpaket tillsammans med boendeanläggningar och kulturinstitutioner (inleddes 2020 och slog väl ut).

Finansieringen sker dels inom näringslivsbudgetens ram, investeringsbudgeten samt de medel som fanns avsatta för Rally Sweden 2021.

Arrangemangsbidrag

Den politiska majoriteten ska lägga fler förslag om åtgärder som långsiktigt stärker Sunne som destination i budgeten 2022. Bland annat vill de införa ett arrangemangsbidrag. Bidraget ska kunna sökas för större arrangemang och förmera besöksnäringens egna satsningar, som till exempel att förlänga säsongen.

– Vi vet att det ofta är föreningar som hjälper till vid större arrangemang. Vi ser denna satsning som mycket viktig då den delvis kan minska de negativa konsekvenserna för föreningarna som flytten av Rally Sweden orsakat, säger Tobias Eriksson.

Läs mer här


Förstudien Digital Track beviljades medel

Nyligen blev Kultur och näringslivsenheten, Sunne kommun beviljade 600 000 kr i förstudiemedel av Region Värmland. Förstudien - Digital Track som pågår under de kommande 9 månaderna ska titta närmare på hur ett förändrat grundläggande beteende hos företag och organisationer kan bidra till att nationell och internationell spetskompetens som är relevant för företagens behov och utmaningar kan kopplas till verksamheten. Företagen ges ökad kunskap om digitaliseringens fördelar i relation till tillväxt och kompetens. Förstudien genomförs i samverkan med Torsby kommun. 

Just nu planerar vi för en kick-off, workshops och seminarier som exemplevis berör ämnen så som framtidens arbetsmarknad och rekrytering, employer branding, mångfald & inkludering mm. 

Inbjudan kommer inom kort - så håll utkik! 


Google digitalakademin livestreamar kurser våren 2021

Här kommer något för dig som vill utveckla din verksamhet och bli mer digital. 

Under 2021 kommer Google Digitalakademin att fokusera på små- och medelstora företagare och erbjuda kostnadsfria livestreamade kurser som sänds från samtliga 21 län, från Skåne i söder till Norrbotten i norr. Målsättningen är att utbilda 21 000 företag i alla Sveriges 21 län under 2021. Deltagarna kan se fram emot att få de digitala verktyg som behövs för att lyckas med att ta sina företag online. Föreläsarna är några av Sveriges mest framstående digitala experter inom sina respektive områden med lokal förankring och fokus på just små och medelstora företag. 

Digitillväxt och Act Mediebyrå erbjuder gratis onlinekurser för företagare i Värmland. Läs mer om innehåll, upplägg och datum för våren här: 

https://digitillvaxt.se/lan/varmland


Aktuella och planerade upphandlingar

Här kan du ta del av Sunne kommuns aktuella och planerade upphandlingar 


Upphandlingsträff med Företagarna 16 april

Upphandlingsträff för företagare med Företagarna Sunne, Kristinehamn och Torsby. 
Träffen ger en grund i offentlig upphandling och ger dig handfasta tips på hur små företag kan bli leverantörer till kommunen. 
När: 16 april kl. 07.45
Var? Träffen sker digitalt 

Läs mer och anmäl dig här


Företagsbesök

Vi fortsätter träffa företag i olika branscher digitalt varje vecka. Vi har t ex träffat dessa under början av 2021:
Anva
Tetra Pak
A-Ö
Svanviks Handel
HQprint
Hälsolänken
Västra Ämterviks bryggeri
Berglunds Auktioner
Studio Anna Granath
Böttcher
Optipack
Besterman
Marvaco
Webk
Technoalpin
AMV
Suannedesign
Sunne Byggnads AB

Vill du också boka ett digitalt företagsbesök? Välkommen att maila naringsliv@sunne.se

Vi skriver om alla våra företagsbesök på Facebook - ta gärna en titt i vårt flöde. 


facebook

Kontakta oss gärna: 

naringsliv@sunne.se

0565-16000 (Sunne kommuns vxl)


Marielle Magnusson

företagscoach, 072-2079092

Maria Nordmark
turismutvecklare, 072-2013512
Åsa Gertling
EU-samordnare, näringslivsutvecklare, 
076-1005044
Per Branzén 
kultur och näringslivschef, 0565-16380
 

 

 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration? Klicka här