Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Med hopp om ett annorlunda 2021..

Ett år har gått och mycket har hänt. Vi lever mitt i en pandemi. Corona har påskyndat trender, förändrat våra vanor och gjort om spelplanen för många företag. Det vi med säkerhet kan säga är att framtiden kommer att se annorlunda ut och utvecklingen går fort.

"Låt aldrig en kris gå till spillo." Ett klokt citat av Winston Chuchill som vi har tagit till oss. Under pandemins nya förutsättningar har vi skruvat upp tempot i olika projekt. Fokusområden är och har varit på materialadministrationen, vår webbshop samt utesäljorganisationen. 

 

1) Material Administration Göthes Industribeslag, även kallat MAGI. Ett effektiviserings-projekt som vi under senaste åren har spenderat mycket tid och resurser åt. Utvecklingsfasen är nu i steg tre och projektet kallas därför internt MAGI 3.0. I vårt förbättringsarbete har vi sett över rutiner och investerat i ny lagerkapacitet.

- Vi pratar inte leveranstid - Vi pratar ankomsttid, säger logistikansvarige Josef Strandin

2) E-handel är under ständig utveckling, nya smarta och användarvänliga funktioner tillkommer allt eftersom. Förutom vår investering i en fotomaskin som tar 360 graders bilder fylls webbshopen kontinuerligt på med nya funktioner. 

- Webbshopar får mer funktioner och blir därför mer komplexa, vår uppgift är att bryta ner komplexiteten i användarvänlighet. GIBs webbshop ska vara en marknadsplats som spar användaren tid, resurser och verka i form av kunskapsbank, säger webbshopsansvarige Nils Danielsson

3) Vår utesäljarorganisation växer och det från norr till söder. Vi finns idag i Stockholm, Falun, Göteborg, Malmö och Huskvarna. Det är en naturlig utveckling i syfte att komma närmare våra kunder. (Längre ner i nyhetsbrevet ger vi en mer personlig bild av vårt utesäljarteam). 

- GIB utesäljteam består idag av fem säljare där vi täcker hela Sverige på ett effektivt sätt och finns alltid nära våra kunder, enligt mantrat; närservice med närkompetens, säger försäljningsansvarige Per Yman. 

 

I vår kvartalstidning Team News som nu är på tryck kan du läsa mer om våra pågående projekt. Får du den inte skriv gärna till mig på patrik.ostlund@gothes.se så lägger jag till din address.   

Vi på Göthes Industribeslag önskar dig en riktigt god jul och ett gott nytt år. Tack för att du läser Up To Date och ta hand om dig.

 

 

Med vänliga hälsningar

Patrik Östlund

DÖRRSTOPP D1 SVART

Dörrstopp D1 kan med fördel monteras i anslutning till dörrar och entréer i offentlig miljö som skolor, sjukhus, idrottsanläggningar mm.
Lämplig för aluminium, stål och trädörrar inom och utomhus. Dörrstoppen skonar dörrblad, karm, gångjärn, dörrstängare/dörrautomatik. Även fasaden skyddas när dörren öppnas. Dörrstoppen tar emot och dämpar dörren.

LÄS MER >

DÖRRSTOPP D3 MED MONTERINGSKIT ROSTFRI

Dörrstopp D3 skonar dörrblad, karm och gångjärn samt dörrstängare/dörrautomatik. Samtidigt ökar säkerheten och minskar underhållskostnaderna. Passar även i glaspartier i fasad med sidoljus. Dörrstoppet tar emot och dämpar dörren vid öppning. Lämplig för aluminium-, stål- och trädörrar inom och utomhus. Dörrstopp D3 kan med fördel monteras i anslutning till dörrar och entréer i offentlig miljö som skolor, sjukhus, idrottsanläggningar med mera.

LÄS MER >


SAFETRON MOTORLÅS 6500 / 6600

SAFETRON 6500/6600 är två av marknadens mest kompletta motorlås som nu fått en modern kolvplacering. Motorlåsen frånreglar under 0.1 sekunder och därför behövs normalt sett inget separat daglås på högfrekventa dörrar.

Motorlås 6500 har en förstärkt hakregelkolv och är anpassad för dörrautomatiker medan 6600 är försedd med både förstärkt hakregelkolv samt fallkolv för tryckesfunktion och har i och med det igenhållande egenskaper i t.ex. brandcellsgräns. 

Motorlås i 6000-serien använder 128-bitars kryptering för högsta säkerhet och tillåter kabellängder upp till 100 meter mellan motorlås och styrenhet. Detta innebär att styrenheten kan installeras i skyddade miljöer såsom elcentraler eller serverrum. Typiska användningsområden är dag-, natt- och säkerhetslåsning inom handel, kontor och industri samt där det ställs mycket höga krav på säkerhet.

Precis som tidigare kan motorlås 6500/6600 förses med SAFETRONS nödutrymningsbehör 795 och 796 som en certifierad enhet enligt SS-EN 179.
Motorlåsen är certifierade enligt SS-EN 14846 grade 7 samt SSF-3522 låsklass 2B, 3, 4 och 5.

PS. SAFETRON 6500/6600 lanseras i februari 2021. 

MOTORLÅS 6500 TC-CU2 SATS SAFETRON

MOTORLÅS 6500 TC SAFETRON

MOTORLÅS 6600 TC-CU2 SATS SAFETRON

MOTORLÅS 6600 TC SAFETRON

Källhänvisning: Göthes Industribeslags webbshop


Nytt skjutdörrslås från Hawa

Under våren 2021 finns ett nytt skjutdörrlås från Schweiziska Hawa på marknaden. Detta skjutdörrrslås behöver inte några extra karmar eller dylikt. Kan låsas både i framkant eller i bakkant beroende på var man vill placera slutblecket. Låset är för trädörrar och det manövreras enkelt med integrerat handtag i dörren alternativt ett elegant trycke. 

För mer information om Hawas nya skjutdörrlås kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se

Källhänvisnig: Text Göthes Industribeslag & bild Hawa Sliding Solution


Hamburg i svart matt, aluminium innerdörrshandtag

Det är inte utan anledning varför svart är en så populär färg för dörr och fönsterhandtag - beroende på hur de kombineras kan de skapa väldigt olika effekter i rummet: elegant och diskret eller kontrastfullt och levande.

Gillar man svart finns ett stort urval av olika dörr- och fönsterhandtag hos HOPPE i svart matt, i färgbeteckningen F9714M. 

HOPPE, som enda leverantör av dörr- och fönsterhandtag har uppnått högsta möjliga nivå hos Byggvarubedömningen (BVB).

HOPPE dörr- eller fönsterhandtag samt behör har en 10-års garanti på mekaniska funktion.

För mer information kontakta Göthes Industribeslag på vårt order- & servicenummer 010 48 34 025.

Källhänvisning: Text och bild från HOPPE


ATHMER klämskydd NR-32

Ett klämskydd för dörrens bakkant, som täcker springan mellan dörrblad och karm. Passar utmärkt för trä-, glas- och ståldörrar. Stilren design och dold montering med klicksystem. 


Egenskaper: 

 • En modell för alla applikationer.  
 • Snabb montering med klicksystem med hjälp av specialnyckel. 
 • Snabb demontering (med specialnyckel) för rengöring av dörren eller service av gångjärn. 
 • Kan monteras på brandklassade dörrar. 
 • Begränsar passagebredden med 32 mm. 
 • Tyget kan dras ut max 260mm.
 • Går att beställa med max utdrag 320mm (variant NR 32-XL).

Finns i färgerna silver, brun och vit. Klämskyddet går att komplimentera med ett påkörningsskydd. 

HS-25 Klämskydd för dörrens anslagssida

 • Förhindrar okontrollerade tillslag av dörren 
 • Vredet kan anpassas till övriga dörrbeslag
 • Används för ökad säkerhet mot hand och fingerskador på främst dagis, skolor och äldreboende.

Teknisk information:

 • För slagdörrar av trä
 • Monteras på dörrens anslagssida
 • Rekommenderad minsta montagehöjd 1,7 m från golv.
 • För innedörrar av trä med en tjocklek på upp till 90 mm
 • Skall inte användas på entrédörrar

För mer information om klämskydd från Athmer kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se

Källhänvisning: Text från Göthes Industribeslag och bild från Athmer

"DETALJER ÄR INTE DETALJER. DE GÖR SKILLNADEN"

Även om detaljer bara är en liten del av helheten, kan de göra eller förgöra den. Dörrbeslag är en sådan detalj och spelar en viktig roll för helhetsupplevelsen. Det är delvis tack vare samarbetet med flertalet designers som FORMANI®’s produkter har etablerat sig inom designsvärlden att vara mer än just en detalj.

FORMANI tillverkar exklusiva dörr-, fönster- och möbelbeslag och grundades i Holland 1989.

Namnet FORMANI är en kombination av de italienska orden forma och mani som betyder; ”shape for the hands”.

Sedan 2008, när Pim Aarts, VD och ägare förvärvade företaget, har FORMANI kommit att bli en ledande tillverkare och ett välkänt internationellt varumärke inom ”holländsk design” med en rad populära och ikoniska produkter som säljs i 45 länder över hela världen. Exklusiv partner i Sverige är Göthes Industribeslag.

Formani har tillsammans med Göthes Industribeslag nu utvecklat och lanserat en serie designtrycken och beslag anpassade för skandinavisk låsstandard. Med FORMANI får du en genomgående design på beslagen i hela huset, från dörr och fönster till badrumsinredning.

För mer information, kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se alt. vår orderavdelning order@gothes.se eller 010-482 40 25

Dörrautomatik - DWSR102BT

Digiway SR är en elektromekanisk slagdörrsautomatik med returfjäder och motor för både inner- och ytterdörrar.

Tack vare den kompakta elmotorn är automatiken mycket diskret och tyst, samt saknar traditionell hydraulik som ofta ger det typiska ”dörrpyset”.

Digiway SR levereras som en komplett automatik godkänd enligt EN16005 med High Performance och Low Energy i samma enhet. LCD-display med svensk text,

BLE modul som erbjuder möjligheten att programmera via en app i telefonen, montageplatta, kåpa, loggbok, svensk manual, radiomottagare och en radiosändare ingår alltid.

Källhänvisning: Text och bild från CDVI

Full kontroll över stålsvarvningen

Alla tillverkare står inför en rad utmaningar vid stålsvarvningsoperationer. Bland annat hur man ska öka spånavverkningshastigheten, få fler detaljer per egg, korta cykeltiderna, minimera avfallet och optimera bruket av lagerstyrning. Sandvik Coromants nya stålsvarvningssorter GC4415 och GC4425 kan hjälpa dig att uppnå detta – även i sega och komplicerade ISO-P-material. Valet av skärsort är viktigt för att göra stålsvarvningen effektivare och produktivare. För att få full kontroll över stålsvarvningen måste du ta hänsyn till hela verktygskonceptet, allt från avancerade skär och verktygshållare till användarvänliga digitala lösningar som CoroPlus® Tool Guide.

För mer information eller beställning kontakta Göthes Teknik på 010 483 40 80

Källhänvisning: Text och bild från Sandvik Coromant

Standarder med mera..

Snart är 2020 slut. Ett år fullt av anpassningar och ändrade rutiner. De digitala möjligheterna att kommunicera fungerar, men visst saknar man de personliga mötena.

 

Standarder

Standardiseringen i Europa och Sverige har trots allt fortsatt och kommer att fortsätta 2021.

Några standarder att hålla lite extra kolla på:

 • EN 1627 – EN 1630 Inbrottsskyddande dörrar och fönster beräknas komma ut på Final Vote (sista steget innan publicering) i februari. Det betyder att de kan bli publicerade till sommaren 2021. Uppdateringen är efterlängtad då bland annat elektromekaniska lås cylindrar omfattas.
 • EN 16005 – Maskindrivna dörrar - Säkerhet vid användande - Krav och provning. En reviderad version är på remiss till och med 11 januari.
 • SS 817340 – Dörrar, kodsystem. Är omarbeta av SIS TK 179 och är på remiss till och med 18 februari
 • Läs mera om standarder på remiss på SIS.se
 • Ett antal EN standarder för lås och beslag är planerade att uppdateras och revideras under 2021.

 

Boverket – Möjligheternas byggregler

Arbetet har kommit igång och avsnitt 7 – Bullerskydd är nu ute på remiss tom 9 april. Remiss Förslag till Boverkets föreskrifter om skydd mot buller i byggnader och förslag till ändring i Boverkets byggregler - Boverket

Arbetet med avsnitten 5 – Brandskydd och 8 – Säkerhet vid användning kommer att dra igång i början av 2021. Läs mer >

 

CPR Aquis

Kommissionen håller på att starta upp de två första styr- och arbetsgrupperna. Först ut är M100 - Prefab betong och M120 - Stålkonstruktioner.

Startgroparna för M101 - CPR verkar dock vara av den djupare sorten och i skrivande stund är ingen tidplan kommunicerad. Det mesta tyder på att de två förstnämnda ska komma ett eller ett par steg vidare i processen innan CPR arbetet med att tillsätta styr- och arbetsgrupper kommer igång. Läs mer >

 

SEM Group

SEM Group värd för ARGE* konferensen 9-10 september. Konferensen är planerad att hållas i Stockholm förutsatt att pandemin gör det möjligt att genomföra den.

*ARGE - The European Federation of Associations of Locks and Builders Hardware Manufacturers

Källhänvisning: Text från SEM Group


Nya tolkningar och tillägg till SSF normer!

SSF 1092, Tillägg T1 2020-12-03 Mekaniska låshus för fast montering - Inbrottsskydd – Krav och provning

Avsnitt 6.2.6.2 i SSF 1092, Regelns förreglingsmotstånd med borrskydd - Borrprov klass 1 - 3.

Borrvinkeln i provet har förtydligats med ny text samt med ny figur. Läs mer >

 

SSF 1093, Tolkningsdokument 2020-12-03 Elektromekaniska lås för fast montering – Inbrottsskydd –Krav och provning

Avsnitt 6.2.6.2 i SSF 1093, Regelns förreglingsmotstånd med borrskydd - Borrprov klass 1 - 3.

Borrvinkeln i provet har förtydligats med ny text samt med ny figur. Läs mer >

 

SSF 1095, Tolkningsdokument 2020-12-11 Elektromekaniska slutbleck för fast montering– Inbrottsskydd –Krav och provning

Avsnitt 5.6 Manipulation, Tabell 1 i SSF 1095.

I Tabell 1 under avsnitt 5.6 Manipulation, har krav 5.6.3 Manipulation av kablage samt krav 5.6.4 Manipulation med elektromagnetism kompletterats med refererande standards och tillämpbar level (nivå) för provningen. Läs mer >

Källhänvisning: Text från Stöldskyddsföreningen

Åtta snabba med GIB utesälj

För att du som kund ska ha tillgång till bästa möjliga service och support har vi säljkontor förutom i Falun även i Stockholm, Göteborg, Huskvarna och Malmö.

Med våra fem säljteam som täcker hela Sverige, finns vi alltid nära våra kunder, enligt mantrat; Närservice med Närkompetens!

Tveka inte att kontakta någon ur vårt säljteam om du önskar en genomgång av vår Webbshop 3.0, MAGI 3.0, information om senaste produktenheter eller önskar att gå igenom ert behov av lås- & beslag och vilka mervärden vi kan tillföra. 

Per Yman, 54 år

Familj: Gift med Pia sedan 22 år, tre tonårsbarn

Bor: Hus i Vällingby, strax väster om Stockholm

Bakgrund: Gymnasieingenjär 4-årig maskinteknisk inriktning. Div. påbyggnadskurser i bl. a. ekonomi, inbrottsskydd m. fl. Tidigare arbetsgivare A.M. de Jong AB, Tormax Sverige AB, Kaba AB.

Fritidsintressen: Löpning, utförsåkning, resa, fiske   Favoritsport & lag: Fotboll FC Barcelona & Brommapojkarn   Oanad talang: Grillkung   Äter & dricker helst: Grillar året runt och dricker gärna en god Rioja   Livsmotto: Ser ljuset i tuneln, allting ordnar sig!   Favoritpryl: Hobbybilen Ford Mustang GT från 2015   Tre goda egenskaper:Målinriktad, stresstålig, gott humör   Drömresa: En lång ”roadtrip” i USA

Markus Orr, 45 år

Familj: Gift i snart 23 år, dotter 22 år och en son som är 20 år

Bor: Villa i Bisberg

Bakgrund: Utbildad möbelsnickare på Carl Malmsten i Stockholm och jobbat med snickeri i ca 20 år. Kommer senast från Säters Snickerifabrik.

Fritidsintressen: Husrenovering, golf, längdskidor / rullskidor   Favoritsport & lag: Hockey, Brynäs / Leksand   Oanad talang: Kan / har spelat tre olika musikinstrument   Äter & dricker helst: En väl tillagad köttbit med ett gott vin till   Livsmotto: Fyller åren med liv, inte livet med år   Favoritpryl: Varierar, men just nu min Garminklocka   Tre goda egenskaper:  Noggrann, envis & tänker ”utanför boxen”   Drömresa: Segla i medelhavet

Thomas Larson, 56 år

Familj: Gift med Katarina sedan 22 år, två tonårsbarn

Bor: Hus i Sävedalen, strax utanför Göteborg

Bakgrund: Säljare

Fritidsintressen: Tennis, utförsåkning, sommarstugan   Favoritsport & lag: Fotboll Arsenal   Oanad talang: Hitta kantareller   Äter & dricker helst: Fisk & skaldjur och en kall lager från Poppels   Livsmotto: Du missar 100% av skotten du inte skjuter   Favoritpryl: googleradio   Tre goda egenskaper: driv, vilja, engagemang   Drömresa: Nya Zeeland

Fredrik Öblom, 50 år

Familj: Fru Lina & tre tonårsbarn

Bor: Hus i Skärstad, norr om Huskvarna

Bakgrund: 2-årig barnskötare, tidigare arbetsgivare handikappomsorgen i Jönköpings Kommun. Lastbilschaufför, Rudenstams Parti AB. Säljare Svenssons i Tenhult AB, Säljare Intressanta Hus AB.

Fritidsintressen: Sol & bad, utförsåkning, padel, scouting, musik, familj & vänner   Favoritsport & lag: Vintersporter med såklart ishockey och HV71   Oanad talang: Trolleri   Äter & dricker helst: Grillad fläskfilé, potatissallad och Rudenstams Svartvinbärs Nektar   Livsmotto: För att lyckas måste vi först tro att vi kan   Favoritpryl: Just nu mina Airpods   Tre goda egenskaper: Flexibel, positiv, utåtriktad   Drömresa: Revelstoke Kanada

Sebastian Harnesk, 30 år

Familj: Har tillsammans med min sambo en son på två år och väntar tillväxt till våren

Bor: Hus i Lomma, strax norr om Malmö

Bakgrund: Läst idrottsvetenskap (kandidat), inriktning sport management på Malmö Universitet. Kommer senast från Sony Mobile där jag tillhörde sales and marketing organisationen

Fritidsintressen: Utöver att umgås med familjen så renoverar vi vårt hus. Får jag tid över spelar jag gärna padel och golf   Favoritsport & lag: Innebandy, ligger varmt om hjärtat med följer i princip all fotboll. Malmö FF, Sveriges bästa lag   Oanad talang: SUP (Stand up padel, inget annat :)   Äter & dricker helst: Pasta med ett glas rött   Livsmotto: Gör alltid så gott du kan, i alla situationer   Favoritpryl: Vår robotdammsugare (har hund…)   Tre goda egenskaper: Trevlig, lyhörd, strukturerad   Drömresa: En veckas skidåkning i alperna följt av två veckors rehab, gärna i en hängmatta i Tulum (Mexiko)


EKU blir Hawa

I syfte att underlätta för kunder och partners kommer varumärket EKU från Hawa att få ett nytt namn. Ändringen gäller från årskiftet.

Det nya namnet blir kort och gott Hawa. Dvs allt som ändras är några bokstäver. Till exempel blir EKU Porta, Hawa Porta  och EKU Banio, Hawa Banio.

I och med ändringen kommer också domänerna hawa.ch och eku.ch att stängas ner och ersättas av hawa.com.  


Göthes väggkalender

Vi har tagit fram en ”Göthes Logistik Kalender” för kommande verksamhetsår 2021. Denna visar ett urval av våra mer än 50 olika varumärken av lås & beslag som vi idag lagerför vid vårt Material - & logistikcenter i Falun.

Den fungerar utmärkt att hänga på väggen och har måtten 485 x 340 mm.

Är detta något du tror att du och dina kollegor skulle uppskatta?

Om ja, vänligen återkoppla till Josef på josef.strandin@gothes.se med önskat antal så skickar vi dessa till Er så snart som möjligt. Observera dock att vi har ett begränsat antal och "först till kvarn" principen gäller..

PS. Vi håller öppet under dagarna runt Jul & Nyår och står därmed redo att svara på Era frågor, ta emot beställningar samt leverera gods i vanlig ordning!  


Mannerströms saftiga köttbullar

INGREDIENSER - 4 PORTIONER

 • 400 g nötfärs
 • 400 g blandfärs
 • 1 dl gräddmjölk (½ dl mjölk ½ dl grädde)
 • 1 dl ströbröd
 • 1 ägg
 • ½ dl vatten
 • 2medelstora kokta potatisar
 • 2 små gul lökar
 • 1 msk farinsocker
 • 3 msk ansjovisspad
 • 2 msk koncentrerad kalvfond
 • 2 msk soja
 • salt och nymalen vitpeppar
 • smör till stekning

SÅ LAGAR DU

1. Rör ihop gräddmjölken, ströbrödet, ägg och vatten till en lös smet. Låt dra i ca 10 minuter.

2. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun.

3. Mosa sönder den kokta potatisen med en gaffel.

4. Blanda ihop alla ingredienser till en smidig smet, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

5. Forma runda små köttbullar ca 25g st och stek gyllenbruna i smör.


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


Följ oss på Social Media

facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.