Nyhetsbrev om wellbeingturism december 2020. Problem att läsa nyhetsbrevet, se det i webbläsaren.

Wellbeingturism skapar harmoni och balans för sinne, kropp och själ, för både gäster och värdar. Allt sker i ett hållbart samspel med lokalsamhället och miljön

Besök vår internationella hemsida www.wellbeingtourism.com

Var med och skapa #homesofwellbeing


Nyhetsbrev om wellbeingturism

Spakänsla med blomma, rullad handduk och en oskarp buddha med ljus i bakgrunden.

Tid för reflektion

Året lider mot sitt slut och det kan kännas skönt att summera ihop året som gått. Ta tillfället vid er gemensamma lunch eller vid fikastunden och reflektera över era hållbarhetslöften. Även om det ibland kan vara en utmaning att verka cirkulärt och hållbart fullt ut, är det bra att då och då stämma av. Är ni på rätt spår?  Vad har ni gjort bra och vad kan ni bli ännu bättre på?

Stäm av med kollegorna och kika på er hållbarhetsstrategi, avfallsplaner eller liknande. Har ni kunnat följa era planer eller policys? Och hur har de rådande omständigheterna påverkat ert hållbarhetsarbete? Har ni minskat på skräpet, hur går det med matsvinnet och återanvändandet av material för inslagning av presentkorgar och produktförpackningar? Hur hållbara är era julgåvor?

Prata gärna lite om hållbarhet varje dag, då kan det bli en naturlig del av er företagsanda. Lyft varför ni måste bli mer hållbara och hur ni tillsammans kan bidra och hjälpas åt! Att tänka lite extra klimatsmart under december kan göra att det blir lättare att fortsätta även efter helgdagarna!

Digitalt julmys med kollegorna

Höj stämningen inför julen, anordna ett digitalt julmys, eller jul-after work tillsammans med dina kollegor. Passa på att planera in och avsätt tid för att spendera lite extra tid tillsammans när ni fritt kan prata om det ni känner för.

Prata om det gångna året, era nyvunna erfarenheter, nya möjligheter och kunskaper ni har samlat på er. Prata om allt det goda ni åstadkommit tillsammans och blicka framåt. Förbered med en rolig huvudbonad, en rolig jultröja eller förgyll mötet med fika eller njut av en god bit lokalproducerad mat tillsammans. Anordna ett online bingo, frågesport eller varför inte spela ett spel tillsammans? Var kreativ och låt fantasin flöda!

Det viktigaste är att ni får tid tillsammans och får tid för varandra för omtanke och gemenskap. Planera gärna in några trevliga sammankomster under nästa år redan nu, då har ni något gemensamt att se fram emot!


Tipsa om dina hållbara julklappar

Marknadsför dina wellbeing-erbjudanden som hållbara klappar!

I advent kommer SB WELL ha en digital julkalender med 24 klimatsmarta tips för ett hållbart julfirande. Bland annat kommer vi att lyfta fem hållbarhetsutmaningar. En av dessa utmaningar handlar om att endast ge bort hållbara julklappar.

Julklappstips till dina följare:  Lyft dina erbjudanden som hållbara wellbeing klappar!

Ett tips är att schemalägga ett antal inlägg på dina Facebook, Instagram, eller andra sociala medier sidor där du lyfter dina erbjudanden med jämna mellanrum. Använd populära hashtags som många följer och använder och kopplar an till hållbarhet, wellbeing, ditt företag och dina erbjudanden.  Påminn era kunder och besökare att de kan ge bort en riktigt hållbar wellbeing gåva i jul! Det kan vara en naturupplevelse, en yogalektion, en ridtur, fårsafari, en presentkorg med dina och/eller kringliggande gårdsbutikers produkter eller en dag på en bondgård!

Erbjud traditionella presentkort eller en fin låda, en sten, en träbit eller något annat hållbart som ersätter ett vanligt presentkort. Sälj det i din butik, på hemsidan eller på Facebook!

 

Du hittar vår wellbeing adventskalender på våra två besökssidor

facebookinstagram

Hashtagga dina inlägg

Glöm inte att tagga dina inlägg. Koppla även an taggningar och hashtags till dem du samskapar dina erbjudanden med. Nedan har vi sammanställt några användbara hashtags

#jul
#wellbeing
#wellbeingklapp
#hållbarjul
#wellbeingxmas
#julklappstips
#julklappar
#hållbarjulklapp
#hållbarhet
#homeofwellbeing


Tips om ett hållbart nyårsfirande

Nu närmar de sig! Var ute i god tid och förbered inför nyårsafton, tänk hållbart och naturligt

 

Maten - Erbjud en färgsprakande meny från växtriket! Komponera en fullvärdigt, hälsosam vegetarisk eller vegansk nyårsmeny. Välj ekologiska och kravmärkta varor, handla lokalt och närproducerat. Se dig omkring för att se vad som erbjuds i dina lokala gårdsbutiker och lanthandlar. Köp lagom mycket mat för att undvika matsvinn!

 

Drycken - Erbjud ekologiska och kravmärkt bubbel. Idag finns många fina alkoholfria och närproducerade varianter. Många lokala mikrobryggerier erbjuder spännande alternativ. Testa något nytt, och kom ihåg att skippa flaskvatten på borden, erbjud kranvatten istället!

 

Avfallet - Undvik engångsmaterial, skippa sugrören, platsglittret och engångsporslinet!  Hjälps åt att diska och gör en kul aktivitet av det! Be dina kunde ta med egna förpackningar eller kärl om de köper mat för avhämtning!

 

Dekorera hållbart - Återanvänd dekorationer från andra kalas eller gör dina egna nyårsdekorationer tillsammans med dina kollegor eller nära och kära. Var kreativ och pynta med vackert naturmaterial, grönsaker eller torkad frukt. Det är vackert att titta på och gott att mumsa på.

 

Ljus upp natten hållbart - Undvik alla former av fyrverkerier och smällare. Både djur, natur och människor är tacksamma för att du väljer hållbara och snälla alternativ för att fira in det nya året i din verksamhet. Idag finns många hållbara alternativ. Såpbubblor, hållbart producerade lyktor, installera discolampor utomhus mot en husvägg eller ett träd, det kan ge häftiga effekter!


Var med och utveckla wellbeing turism

Hjälp oss genom att svara på vår enkät!

Hur kan vi nå olika målgrupper inom wellbeingturism?

Det har på flera sätt varit ett utmanande år, inte minst för turismbranschen. Många företag har fått tänka i nya vägbanor och fått skapa innovativa lösningar för att matcha marknadens behov. Det har varit ett år som ställt oss inför förändringar som vi aldrig varit med om tidigare... men på toppen av berget visar sig en hel utsikt med nya möjligheter inom wellbeingturism.

För att få en bild av hur vi människor tänker, känner och tycker angående wellbeingturism har vi utformat en enkät där vi mäter olika resebeteenden och resemönster. I syfte att få en bättre förståelse för olika målgrupper skulle vi gärna vilja veta mer om dina resepreferenser och behov. Alla svar är anonyma och enkäten tar endast några minuter av din tid. Svara på enkäten här

Dina svar är värdefulla för oss och för utvecklingen av långsiktig wellbeingturism. Låt oss rusta oss inför framtiden och bli redo att möta marknaden starkare än någonsin.  Tack på förhand!

Vi önskar dig en riktig god jul och ett ljust, gott nytt år.

Jul och nyår närmar sig allt mer. Vi hoppas att december, trots nya rekommendationer och föreskrifter, öppnat upp för nya möjligheter och att du har haft en blomstrande adventstid. Du flesta är troligtvis fortfarande mitt uppe i försäljning, i take away-julbords-tider eller är ute och rullar för hemleverans av diverse klappar och annat juligt, i ett högt tempo. Mitt i allt detta vill vi bara påminna om att ta hand om dig själv, dina kollegor och nära och kära. Ert välmående är det som är mest betydelsefullt för er hållbarhet. Stanna upp, andas och reflektera. Se gärna tillbaka på allt det goda och vackra som har varit positivt under det gångna året och se fram emot nya möjligheter under det kommande året.  Med detta vill vi önska er en fortsatt framgångsrik juletid, härliga helgdagar med möjligheter för umgänge med era närmsta i liten skala, gemenskap och värme.

// Team SB WELL


På gång

Regional miljömålskonferens Kalmar 2021 – Smartare, grönare Sverige

Välkommen till en helt digital miljömålskonferens. Syfte med de regionala konferenserna är att erbjuda en mötesplats som bidrar till ökad drivkraft i genomförandet av Sveriges miljömål och synliggör synergier mellan miljömålsarbetet och Agenda 2030. Konferensen inriktas på klimat, cirkulär ekonomi och vårt värdefulla vatten – och hur vi ur ett brett perspektiv kan säkra vårt vatten genom innovativa lösningar. Allt detta lyfts i intressant föreläsningar med en mängd inspiration, kunskap och konkreta exempel. Varmt välkommen att delta!

Läs mer


Nationella landsbygdsträffen 2021
Du som är möjliggörare och aktiv på lokal, kommunal, regional och nationell nivå är den 10 februari välkommen att delta i denna intressanta dag. Dagen lyfter de innovativa landsbygderna, utvecklingskraften och hur vi tillsammans möter framtiden. Träffen erbjuder en mängd inspiration, kunskap och samtal med hela landsbygdssverige. Mer information kommer, håll gärna utkik på Länsstyrelsen hemsida.

Datum: 10 februari

Anmäl dig till:  hans-olof.stalgren@jordbruksverket.se

Läs mer 


Invigning: Äntligen dags för friluftslivets år!

Save the date – fredagen den 22 januari invigs friluftslivets år, som också går under namnet ”Luften är fri”. Satsningen invigs officiellt med ett webbinarium och kommer bland annat lyfta aktiviteterna som kommer att anordnas under året. Inbjudan går ut via aktivitetskalendern, nyhetsbrev och sociala kanaler i slutet på december.

Nu börjar även webbplatsen för luftenärfri.nu bli färdigställd. Här kan du hitta en mängd bra information om satsningen och de olika månadsteman, fakta och forskning om friluftsliv och tips och inspiration på vad du kan göra!

 

Anordna aktiviteter under flaggen Luften är fri

Ett av målen med satsningen är att synliggöra friluftslivet nationellt och visa på bredden av friluftsliv och att det är tillgängligt. Därför önskar initiativtagarna att så många som möjligt vill arrangera aktiviteter under projektets flagg och visa delaktigheten i friluftslivets år samt delar projektets målsättningar.

Läs mer på: Luften är fri 

Om du anordnar egna friluftsaktiviteter aktiviteter kan du kan lägga in- och publicera dem på luftenärfri.nu aktivitetskalendern. Via hemsidan nedan kan du också får tips och riktlinjer hur du arrangera aktiviteter under flaggen Luften är fri. Det går bra med aktiviteter till självkostnadspris.

Läs mer: Anordna aktiviteter 

 

Teman under året:

Januari Invigning Friluftslivets år 2021

Februari Inspiratör friluftsliv

Mars Friluftskompis

April Hela Sveriges friluftsdag

Maj Friluftsliv i skyddad natur

Juni Äta ute

Juli Sova ute

Augusti Jag har aldrig…

September Gilla friluftslivet

Oktober Lära ute

November Må bra ute

December Dialog friluftsliv

Följ gärna friluftslivets år på sociala medier:

facebookinstagram

Kunskap

Ett smörgåsbord med matiga seminarier

Passa på att ta del av Mats (Mötesplatsen för en närproducerad, småskalig och hållbar måltid)  14 digitala seminarier. Här erbjuds du att ta del av en hel kunskapsbuffé om allt från andelsjordburk, upphandling för småproducenter, försäljning i gårdsbutik, vilthantering och supermat till hur man blir mathantverkare. Föreläsningarna riktar sig till dig som producerar, förädlar, bedriver lantbruk, gårdsbutik eller funderar på att starta livsmedelsföretag. Seminarierna ligger kvar året ut!

Läs mer 


Rapport och rekommendationer om besöksnäringen efter corona

Tillväxtverket har tagit fram en nuläges- och scenarioanalys, en rapport om coronaepidemins påverkan och rekommendationernas effekter på turism och besöksnäringen. Flera olika insatser har gjorts för att stödja näringslivet genom krisen, som stöd för det kommande året och fortsatt planering och prioritering inkluderar denna rapport en scenarioanalys med tre olika, möjliga scenarier med olika ambitionsnivåer. Här lyfts hur olika vägval, risker och möjligheter kan mötas samt en rad olika rekommendationer för fortsatt utveckling under kommande år.

Läs mer 

Har du koll på Tillväxtverkets hemsida? Här hittar du en mängd bra analyser, rapporter, trendspaningar, projekt och andra satsningar inom turism och besöksnäringen. 


Älgen i rummet – konsten att kommunicera allemansrätten

Allt fler har hittat ut i naturen och intresset för friluftslivet utvecklas allt mer. Vi har bland anammat nya resmönster och beteenden. Nya grupper hittar ut i det gröna och vill uppleva allt det vackra och goda naturen har att erbjuda. Under 2021 kommer även Friluftslivets år igång för att öppna upp för att ännu fler kan ta del utomhuslivet. Samtidig måste vi komma ihåg att kommunicera och påminna om vår allemansrätt så att vi alla kan bidra till att uppleva på ett hållbart sätt! SLU bjuder nu in till ett digitalt seminarium med fokus på hur vi kan kommunicera allemansrätten till olika målgrupper, skapa ökad förståelse och medvetenhet och höja kunskapen och öka delaktigheten.

Läs mer: Älgen i rummet – konsten att kommunicera allemansrätten

Datum: 28 januari 2021

Tid: 08.45 – 12.00
Kostnadsfritt, anmälan sker via länken ovan.


Sugen på mer kunskap?

Passa på att utveckla dig själv tillsammans med dina kollegor när ni har lite extra ledigt i kalendern. Passa på att gå en onlinekurs! Det finns en mängd olika webbkurser, som inte är tidsbegränsade, som ni kan göra när ni vill och hur ofta ni vill!

Vi vill tipsa om att bredda era kunskaper inom tillgänglighet!

På tillgänglighetsguiden.se kan du får information om hur du kan anpassa din anläggning samt tydligt informera via symboler och skyltar. Läs mer 

Naturvårdsverkets utbildning för en förbättrad tillgänglighet i natur- och kulturområden. Läs mer 

Läs även gärna handboken, den finns också som ljudbok, perfekt att lyssna på under julstädningen eller promenaden. Läs eller lyssna här.


Webbutbildning om marknadsföring och kommunikation under covid-19

Att kommunicera med dina gäster är nu viktigare än någonsin. Du som är aktiv och engagerad i mötet och samspelet med dina kunder har en större chans att lyckas med att hantera de ”nya” utmaningarna coronasituationen bär med sig.

I början av sommaren släppte Region Kalmar län en webbutbildning i två delar om kommunikation och marknadsföring i kristider.  Det handlar dels om att våga kommunicera och vikten av att prioritera digitala kanaler. Du får även handfasta råd om hur du kan jobba i sociala medier och med din hemsida. Oavsett om denna utbildning är ny för dig eller om du redan hunnit kika på den är det bra att kunna gå tillbaka till och reflektera för att se om det finns utrymme för förbättring!

Läs merStöd som ger möjligheter

För kommuner, andra fastighetsägare och tomträttshavare

Nytt stöd för gröna och trygga samhällen

Den 15 december kom Regeringen med en ny förordning med stöd för gröna, trygga och långsiktigt hållbara samhällen. Tillgången till grönområden, parker och andra gröna ytor i städer och tätorter är betydelsefulla och behövs för människors välbefinnande.

Syftet med stödet är att utveckla gröna och hälsofrämjande områden och samtidigt skapa trygga, trivsamma och inkluderande utemiljöer med särskild hänsyn till åtgärdernas gestaltning. Genom att anpassa olika platser för olika besökare, skapa platser där människor kan mötas och gemensamt vara aktiva, kan även tryggheten ökas i olika områden. Stödet kan sökas av kommuner, andra fastighetsägare och tomträttshavare.

Läs mer: Regeringen inför ett stöd för gröna och trygga samhällen


Boka gärna ett möte med oss

Under 2021 har du fortsatta möjlighet att boka "hemma-hos" möte med oss för att få hjälp att utveckla din verksamhet eller dina erbjudanden i riktning till en hållbar turism som även inkluderar människors välmående. Vi kan hjälpa dig att hitta dina utvecklingsbehov eller ge tips och inspiration inom områden som du är intresserad av. 

Hör av dig till oss om du vill boka möte: christel.liljegren@energikontorsydost.se


Logga för SB Well och South Baltic programme

SB WELL – ska sätta södra Östersjöområdet (Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen) på kartan som en internationellt ledande, attraktiv destination som främjar välmående för besökare, samhället och aktörer. Under 2019- 2021 kommer vi att förenkla för aktörer inom besöksnäringen att erbjuda produkter och tjänster inom wellbeing och att lyfta fram våra kustnära områden som attraktiva destinationer för wellbeing turism. I Sverige samverkar vi med Borgholms kommun, Ölands turism, samt Kalmarsunds Promotion.

Vi som jobbar med projektet

Loggor för Energimyndigheten, region Kalmar län, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Linnéuniversitetet.

The contents of this newsletter are the sole responsibility of the author[s] and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar inom turism eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Energikontor Sydost är personuppgiftsansvarig för detta nyhetsbrev. Läs om hur vi hanterar personuppgifter. Nyhetsbrevet skickas ut via tjänsten Getanewsletter och dina kontaktuppgifter sparas där endast så länge du finns med på prenumerantlistan.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.