Heimbygdas nyhetsbrev december 2020. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Nu byter vi dräkt!

Nu har Heimbygda fått en ny logga och en ny grafisk profil som ni ser här i nyhetsbrevet. Vi behövde en logga som bättre speglar Heimbygdas roll i dag och vad vi står för. Dessutom måste vi ha en logga som är anpassad för olika typer av media då de digitala kanalerna blir allt viktigare. Det är också självklart att bygga vidare på den långa historia vi har och vår koppling till Jamtli som en av dess stiftare och hitta balansen mellan tradition och nytänkande. Vi tycker att allt detta har fått plats i den nya loggan.

Nu är vi strax på väg in i ett nytt år och det blir spännande att se vad det för med sig för utmaningar. Det enda som känns rätt säkert är att det också kommer att bli ett svårplanerat år. Vi i Heimbygda kommer att satsa på ett antal digitala temakvällar under våren för att diskutera erfarenheter och utmaningar med syfte att vara bättre rustade för att möta nya krav och förutsättningar. Det är viktig att träffas i föreningarna även om det inte går att göra det som tidigare och Heimbygda hjälper gärna till så att fler kan nyttja digitala möjligheter till möten, föreläsningar och umgänge. Digitala möten kan också öppna upp för nya möjligheter, tex att samtal om specialintresse oavsett om man bor långt ifrån varandra.

Pandemin har lett till att många vill semestra på hemmaplan och har tid att upptäcka lokala spännande ställen att besöka och behov av säkra mötesplatser. Allt tyder på att det är något som kommer att hålla i sig och det innebär nya möjligheter och ökat intresse för hembygdsrörelsen och det vi gör.

Det har varit ett utmanande år på många sätt med nya förutsättningar som har krävt nya arbetssätt och lösningar. Jobbigt ibland men också lärorikt och utvecklande. Tack för allt fantastiskt arbete ni i hela hembygdsrörelsen i länet gör som engagerade, kunniga och aktiva föreningsmänniskor. Det skall vi vara stolta över tillsammans!

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!

Önskar Heimbygdas styrelse genom ordförande Trine Amundsen


Vårens temakvällar klara!

För några veckor sedan genomförde vi vårt första webbinarie med fokus på hur vi bäst kan förbereda oss inför kommande sommar. Det blev en lyckad kväll och utifrån era önskemål på vad vi ska ta upp så har vi nu gjort följande program: 
27 januari: DIGITAL MÖTESTEKNIK
23 februari: CORONASÄKRADE EVENEMANG (valborg, nationaldag, midsommar)
13 april: CORONASANPASSAD CAFÉVERKSAMHET
5 maj: HUR BLIR MAN ETT BRA BESÖKSMÅL (med Jämtland Härjedalen Turism)

Tid för alla är 18-20 och de kommer att ske i zoom. Det kommer mer detaljerad inbjudan till vardera webbinarie, men du kan redan nu anmäla dig till det/de du vill delta i till kristina@heimbygda.se. 


Det nationella föryngringsarbetet blir digitalt

Som vi berättat i tidigare nyhetsbrev så har Heimbygda det nationella uppdraget att leda föryngringsarbetet för Sveriges hembygdsförbund. Den ursprungliga planen var att hålla regionala träffar runtom i landet men den planen har vi förstås fått revidera, så under detta år kommer vi att jobba digitalt istället med webbinarier. Det positiva med det är att det blir möjligt för alla föreningar i hela Sverige att delta samtidigt. Så är du eller din förening intresserad och vill veta mer, se till att prenumerera på nyhetsbrevet för projektet där all information kommer ut. Här anmäler du dig till det.  


Ni har väl inte missat hembygdsförsäkringen?

Med anledning av de inbrott och stölder som en del hembygdsföreningar tyvärr har råkat ut för så vill vi denna gång lyfta hembygdsförsäkringen lite extra. Det är en försäkring som alla som är medlemmar i Heimbygda och därmed Sveriges hembygdsförbund automatiskt har. En av de som drabbats av inbrott är Hede Hembygdsförening och ordförande Barbro Nässelqvist är väldigt nöjd med den hjälp försäkringen gav:

- Vi fick ersättning för allt förra hösten. Nu har vi betalat tillbaka en del eftersom vi fått tillbaka grejer. Enkelt och smidigt att kommunicera med skaderegleraren, säger Barbro. 

Hembygdsförsäkringen är en medlemsförmån för föreningar anslutna till Sveriges Hembygdsförbund. Grundförsäkringen som ingår i medlemsavgiften till Sveriges Hembygdsförbund omfattar ansvars-, förmögenhetsbrotts-, rättsskydd och olycksfallsförsäkring. Alla som går studiecirkeln "säker föreningsgård" får en självriskscheck till ett värde av 9300 kr. Läs mer om försäkringen här


Månadens hembygdsgård: Ströms hembygdsgård. Foto från fjolårets julmarknad Fotograf: Susanne Kvarnlöf. 

Nominera till textilkommitténs utmärkelser

Känner du till bra exempel på hembygdsföreningar eller personer i Jämtland Härjedalen, som du anser bör uppmärksammas för sitt textila arbete i någon av dessa kategorier under det senaste året? Det är tillåtet att nominera sig själv.
Föreningarna/personerna uppmärksammas med diplom som delas ut vid Heimbygdas förbundsstämma.

De föreningar/personer som ska uppmärksammas utses av Heimbygdas textilkommitté.
Utmärkelserna delas ut i följande två kategorier:
Kategori 1. Dräkt eller textilt arbete i hembygdsförening
Kategori 2. Utveckling och tolkning av det textila kulturarvet


Senast den 31 december skall förslagen vara inne, här gör du din nominering. 

Byggnadsvård i ropet

De senaste åren har intresset för traditionellt hantverk och byggnadsvård ökat markant. På sociala medier finns både grupper för byggnadsvård och konton där man kan följa hur hus och gårdar varsamt renoveras. På TV drar program som "Det sitter i väggarna" stor publik. 

Med anledning av detta så har Heimbygdas byggnadsvårdskommitté sammanställt några lokala tips. Vi vill också passa på att påminna om att det snart är dags att nominera till vårt byggnadsvårdspris, mer information om det kommer på vår facebook-sida.

Instagram:

@byggnadsvardmitt

@traditionshantverk

@byggetpahygget

@nygarnfarlivigen

@glashuset_

Facebook: 

Gruppen Byggnadsvård

SVT play: Det sitter i väggarna från Glashuset i Hammerdal. 


Fler webbinarier hos SHF

Ni har väl inte missat att Sveriges hembygdsförbund erbjuder en mängd olika webbinarier? Här kan du lära och inspireras om hur du bygger hemsida i hembygdsportalen, om turismprojekt, om vårt föryngringsprojekt mm mm. Läs mer här. 

Digital träning

Orkar du inte vänta till den 27 januari eller vill du börja fördjupa dig i detta med zoom redan nu? Här hittar du en tydlig genomgång hur det funkar. 


Råd och stöd om coronasituationen

Sveriges hembygdsförbunds sida hittar du löpande information på nationell nivå. Här läggs de olika ekonomiska stöd som finns upp så kolla av denna sida med jämna mellanrum.  

På vår hemsida har vi lagt upp en sammanställning över de olika lokala stöd och insatser som kan vara relevanta för föreningslivet.

Vi lägger också ut på vår facebooksida, så följ oss här om du inte redan gör det!För mer information om Heimbygda gå in på vår hemsida eller facebooksida

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är medlem i Heimbygda  eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.

Sent with Get a Newsletter