SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare →

2020-12-14

20% rabatt på alla produkter fram till jul

20% rabatt på alla produkter fram till jul!

Passa på att beställa våra produkter innan året är slut. Vi ger 20% rabatt på hela vårt sortiment fram till jul. Rabatten gäller på ordinariepris och kan inte kombineras med andra rabatter. Rabatten gäller inte på katalogen Programväljaren eller på fraktkostnad.

Använd rabattkoden Jul2020 när du kommer till kassan i webbshopen här på hemsidan så dras rabatten innan du skickar din beställning. Du kan också skicka ett mejl med din beställning direkt till order@tremedia.se.

Observera!
Priserna som visas i webbshopen är ordinariepriser och rabatten dras först efter du lagt in rabattkoden i kassan

 
Gå till webbshopen →
 
 

Faktura innan nyår?

Vill du ha faktura innan nyår så är det inga problem. Alla ordrar som läggs innan den 22 december fakturerar vi innan nyår. Vill du att vi väntar med att fakturera så kan vi också ordna detta. Ange det i rutan "meddelande" i webbshopen.

Leverans när vårterminen börjat?
Skulle du vilja att vi håller leveransen tills vårterminen eller om du vill att vi skickar leveransen till din egen hemadress så ange det vid leveransadress eller meddelande i webbshopen. Du kan också mejla din beställning till oss på order@tremedia.se.

 

Tremedias julgåva går till Bris

Bild på julgåva till Bris

I år väljer vi på Tremedia att skänka vår julgåva till Bris. När samhället stänger ner är det extra viktigt att barn fortfarande kan få hjälp. Många barn i Sverige lever under svåra förhållanden – med missbruk, våld och ensamhet. Detta blir extra påtagligt nu när många sitter i isolering i hemmet.

Tillsammans vill vi hjälpa till att ge fler barn möjlighet att berätta och ta steget mot en bättre och tryggare tillvaro!

Ta hand om dig och dina nära och kära i jul men kom ihåg att hålla avstånd.

Digitala kramar från oss på Tremedia!

 

451 000 personer arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka jämfört med motsvarande månad i fjol. På ett år har antalet inskrivna arbetslösa ökat med 87 000 personer.

I slutet av november var närmare 451 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det motsvarar en arbetslöshetsnivå på 8,7 procent, att jämföras med 7,2 procent för ett år sedan. Dock har arbetslöshetsnivån stabiliserats under hösten. Av de inskrivna arbetslösa är närmare 245 000 öppet arbetslösa. Det är 48 000 fler än i fjol.

I en jämförelse mellan män och kvinnor har den största ökningen det senaste året skett bland män, med närmare 50 000 till 240 000 personer. Bland kvinnor är ökningen 37 000 personer till 211 000. Under samma tid har ungdomsarbetslösheten ökat med 13 000 personer till 63 000, vilket motsvarar en arbetslöshetsnivå på 11,8 procent.

 
Läs mer på arbetsformedlingen.se →
 
 

Fortsatt hög andel i jobb efter YH-examen

Sjukvårdspersonal sätter fast venkateteter på patient

Trots att pandemin drabbat den svenska arbetsmarknaden hårt har nio av tio av de som tog examen från yrkeshögskolan förra året fått jobb efter examen.

Myndigheten för yrkeshögskolan presenterar ny statistik som visar att andelen examinerade i jobb ett år efter examen fortsatt ligger på en hög nivå. Av de studerande som avslutade sin utbildning 2019 har idag 87 procent fått jobb. I jämförelse med fjolårets rekordresultat på 93 procent är det en nedgång.

 
Läs mer på myh.se →
 
 

Vad vill du göra i framtiden?

Hjälp

Lennart på Tremedia 11 år, klass 5B

Det här är jag för drygt 40 år sedan. Jag var 11 år gammal och gick i mellanstadiet, klass 5B.

I skolan gillade jag Svenska - uppsats (som jag tror att det hette då). Då fick tankar och idéer röra sig fritt och jag var helt uppslukad ända tills läraren sade att vi kunde lägga ner pennan och gå på rast. Jag ville oftast bara skriva liiite till. 

Ett annat favoritämne var Teckning. Här försvann uppfattningen av tid och rum och jag upplevde ett skönt flow av inre bilder. Allt rann sedan ur penseln och blev till roliga färgglada figurer i fantasifulla miljöer. 

Tänk om någon på skolan frågat - Vad vill du göra i framtiden? 

Men ingen frågade eller åtminstone frågade de inte på ett sådant sätt så jag minns det. Tänk om någon sett mig och sagt - du kan ju skriva och teckna! I vilka jobb gör man det? Bra, kan du komma på några fler jobb då? Bra...intressant! Okej, lyssna här - tills imorgon ska du dubbla de jobben du kommit på, okej?

Tänk om jag och flera andra i klassen löste uppgiften tillsammans och lärde oss massor om olika jobb. Alla kunde blivit engagerade och fått testa nya saker. Jag kunde ha testat att använda fel hand en hel dag, det skulle varit svårt men kul. Nästa dag kunde klassen provat att inte skratta - säkert ännu svårare...

Tänk om jag hade kommit fram till att min superkraft var att jag kunde översätta alla språk i hela världen. En supertolk som gjorde att alla kunde prata med alla.

Och genom att fråga "Varför?" kunde jag få svar på varför man läser vissa ämnen i skolan. Utifrån svaren hade jag kommit på den bästa användningen av mina skills i framtiden. Jag kunde gjort en lista med jobb där man ska vara bra på att skriva och teckna. Den listan skulle blivit lång!

Och jag kunde kommit fram till att jag om 20 år skulle bygga en översättningsapparat som gör att kungar och presidenter kan prata med varandra och inte bråka och starta krig och sånt. Himla smart alltså!

Allt detta kunde blivit verklighet om min skola fått möjlighet att arbeta med ett koncept som Choice och Brainy möter framtiden!

Du kan göra det möjligt för dina elever!

Ta chansen. Arbeta med dina elever i ett tidigt stadium och hjälp dem att förbereda sig för framtiden på ett nytt spännande sätt! Vi har ett färdigt och fungerande koncept för detta.

 
Jag vill förbereda mina elever för framtiden →
 

Choice och Brainy möter framtiden finns som bok och film. Se trailern här:

Bild på trailer Choice och Brainy möter framtiden
 

Mot 7000 quizare 🚀🚀🚀

Nu går det undan!

Snart har 7000 elever upptäckt och provat vår quiz Programväljarkollen. 

Vad är Programväljarkollen?
Programväljarkollen är en kostnadfri quiz för elever som ska välja till gymnasiet. Quizet är utformat för att göra eleverna mer förberedda för sitt gymnasieval och kan göras på såväl dator som surfplatta och mobiltelefon.

Vad är fördelarna?

 • Tillgängligt dygnet runt alla dagar i veckan
 • Snabbt och enkelt, men också utmanande och lärorikt
 • Uppdaterat för de som söker till gymnasiet med start hösten 2021
 • Funkar på lektionstid och kan besvaras enskilt, i grupp eller helklass - välj det som passar
 • Ökar elevernas möjligheter att göra ett väl underbyggt gymnasieval
 • Det är helt kostnadfritt

Tipsa dina elever du också!

 
Till Programväljarkollen →
 
 

Svensk högskola fyller flera syften

I den nya rapporten Så använder studenterna högskolan har syftet varit att få en bättre bild av högskolans roll för kompetensförsörjningen. Traditionellt tänker man sig kanske den typiska högskolestudenten som en relativt ung person som börjar studera på ett program, tar examen utan dröjsmål och sedan ger sig ut på arbetsmarknaden. Men det svenska högskolesystemet är ovanligt flexibelt och omfattar studenter med olika studieavsikter

 
Läs mer på uka.se →
 
 

Arbetskraftsbarometern 2020 – Vilka utbildningar ger jobb?

Arbetskraftsbarometern visar hur arbetsgivarna själva har svarat på frågor om vilka utbildningar som har brist på arbetssökande och inte. Det gör att informationen om vilken kompetens som behövs på arbetsmarknaden kommer direkt från de som står för rekryteringen.

I 2020 års Arbetskraftsbarometer är det tydligt att bristen på personal inom hälso- och sjukvården fortsätter att vara stor. Distriktssköterskor är den utbildningsgrupp som arbetsgivarna anger störst brist. Anställningsbehovet på tre års sikt är störst för utbildade civilingenjörer med inriktning mot energi- och elektroteknik. Inom utbildningsområdet teknik och tillverkning rapporterar arbetsgivarna också att de har ett behov av att öka antalet anställda för många utbildningsgrupper på tre års sikt.

 
Läs Arbetskraftsbarometern 2020 som pdf →
 
 

Bli en bättre vägledare på 100 minuter!

Högskolestudenter

iGlappet och sen = digital utbildning + bok

Under den pågående coronapandemin kan det vara svårt att hitta intressanta och kompetenshöjande kurser för studie- och yrkesvägledare. För att tillgodose behovet av fortbildning har Leif Andergren utformat en lärorik onlinekurs på 100 minuter uppdelad i 15 avsnitt. Här får du goda möjligheter att inspireras och hålla ditt kunnande i trim.

Passa på att utnyttja vårt nedsatta pris - 20% rabatt vid beställning innan jul! Ange kod "Jul2020" i webbutiken.

Kursen gör dig till en bättre vägledare
Kursen är utformad på ett sätt som ska passa alla som arbetar inom studie- och yrkesvägledning vare sig du är ny på jobbet eller har varit yrkesverksam i flera år. Kursen är framtagen i syfte att du ska få möjlighet att bygga på din kompetens, utveckla ditt arbetssätt och göra dig mer kreativ i din användning av kända teorier och modeller.

Utveckla dig som vägledare på 100 minuters kurstid uppdelad i 15 avsnitt
Kursen är uppdelad i 15 avsnitt som gör att du själv kan läsa den i den takt som passar dig. När du beställer kursen får du en användarlicens som ger dig tillgång till kursen under ett helt år! Sammantaget ger det dig stor frihet när du ska planera för hur du ska läsa kursen. 

Några viktiga fördelar med denna onlinekurs är att:

 • den är utformad för att inspirera dig som studie- och yrkesvägledare att bli mer kompetent och kreativ i jobbet
 • den är förankrad i välkända vägledningsteorier och modeller
 • du kan läsa den när, var och på det sätt som passar dig bäst - i din dator, läsplatta eller smartphone.
 • den varvar relevanta teorier med praktiska moment
 • du kan läsa kursen själv eller i grupp med dina kollegor
 • användarlicensen ger dig tillgång till kursen under ett helt år 
 • 1 exemplar av boken iGlappet ingår per användarlicens

Se trailer med Leif Andergren 

 
Beställ kurs och bok här →
 
 
Högskolestudenter

Fler antagna till vårens högskoleutbildningar – särskilt unga och karriärväxlare ”mitt i livet”

Under början av hösten 2020 har Skolinspektionen genomfört en granskning baserad på intervjuer med rektorer och ett urval elever på 260 grundskolor och grundsärskolor. Under intervjun fick rektorerna och eleverna göra egna skattningar av hur arbetet har gått och vilka eventuella utmaningar som kvarstår under höstterminen.

 
Läs mer på uhr.se →
 
 

Fler elever tar gymnasieexamen

För sjätte året i rad ökar andelen elever på nationella program i gymnasieskolan som tar examen inom tre år. Ökningen sker på samtliga högskoleförberedande program och på de allra flesta yrkesprogram.

– Det är givetvis positivt att fler gymnasieelever tar examen och att ökningen fortsätter år efter år. Med en gymnasieexamen kan ungdomarna söka högre utbildningar och lättare få jobb, säger Torun Rudin, chef för gymnasieenheten på Skolverket.

 
Läs mer på skolverket.se →
 
 
Dekorationsbild

Flickorna har gått om pojkar i alla ämnen

Lägre meritpoäng, sämre provresultat och fler som går ut nian utan gymnasie­behörighet. Pojkarna är skolans förlorare. Det visar Lärarens stora granskning av niornas slutbetyg.

 
Läs mer på lararen.se →
 
 

Ny studie om elevers kunskaper bekräftar positivt trendbrott

Kunskapsresultaten i matematik och naturvetenskap hos elever i årskurs 4 och 8 ligger kvar på samma nivå som 2015, då den internationella kunskapsmätningen TIMSS genomfördes förra gången. Det betyder att 2015 års trendbrott med förbättrade kunskapsresultat kvarstår och bekräftas i TIMSS 2019.

– Resultaten i TIMSS 2019 visar att svenska elevers kunskaper stabiliserat sig på en bättre nivå än 2011 när resultaten låg som lägst. Det överensstämmer och bekräftar den utveckling av svenska elevers kunskapsresultat vi sett i andra internationella studier, säger Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket.

 
Läs mer på skolverket.se →
 
 

Högst andel studerande lånar till undervisningsavgifter i Östeuropa och Australien

Merkostnadslånet i studiemedlet är vanligast bland studerande i länder med höga undervisningsavgifter. Högst andel studerande med merkostnadslånet finns i Östeuropa och Australien.

Utlandsstuderande söker ofta om extra lån, så kallade merkostnadslån, utöver ordinarie studiebidrag och studielån. I fjol betalade CSN ut drygt 1 miljard kronor i merkostnadslån till cirka 20 000 studerande utlandet.

 
Läs mer på csn.se →
 
 

Digitala produkter
20% rabatt innan jul! Ange kod "JUL2020"

iGlappet och sen – En onlinekurs av Leif Andergren
Detta är en onlinekurs på cirka 100 minuter uppdelad på 15 avsnitt eller moment med mellanliggande reflektionsuppgifter. Du ser den när du vill och i din egen takt. Boken iGlappet ingår.

Presentation Programväljaren
Presentation Programväljaren hjälper dig att på ett enkelt och överskådligt sätt presentera det som är viktigt att veta om gymnasieskolan. Den är tänkt att användas vid klassgenomgångar, föräldramöten och liknande sammanhang. Presentationen innehåller fotografier från alla gymnasieprogram och inriktningar och här finns även många foton från arbetsplatser. Fotona visar på elever och personal som gör saker som på ett bra sätt representerar respektive gymnasieprogram.

Planera ditt gymnasieval
Planera ditt gymnasieval är en PowerPoint-serie som presenterar gymnasieskolan på ett sätt som passar elever i åk 7 och 8.

PowerPoint om gymnasiesärskolan
Presentationen om Gymnasiesärskolan är gjord i PowerPoint. Den är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Presentationen innehåller 39 bilder men tanken är att du själv ska kunna anpassa din presentation utifrån dina elever och deras föräldrar.

Digitala Jobbkort
Detta är en digitalisering av vår kortlek Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

FILMEN – Choice & Brainy möter framtiden
Det nya konceptet innehåller film, PowerPoint-bilder med elevuppdrag och en digital pedagoghandledning med teorianknytning till varje kapitel. Nu halva priset!

Att söka till högskolan: PowerPoint
Presentationen vänder sig till dig som arbetar som studie- och yrkesvägledare inom gymnasieskolan och komvux eller inom andra områden där du ansvarar för studieinformation till unga vuxna.

Här finns information för både utbildningar som startar innan 1 juni 2022  och utbildningar som startar efter juni 2022.

Eftergymnasiala studievägar: PowerPoint
"Eftergymnasiala studievägar" är en PowerPoint-serie för dig som ska presentera alla de möjligheter till studier som finns efter gymnasieskolan. Serien vänder sig till dig som arbetar som studie- och yrkesvägledare inom gymnasieskolan och komvux eller inom andra områden där du ansvarar för studieinformation till unga vuxna.

 
Tremedias samliga produkter →
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2020