Nyhetsbrev nr 39 från Sveriges unga akademi, december 2020. 
Läs nyhetsbrevet i webbläsarenTipsa en vän

Ledamöter och personal i Sveriges unga akademi. Foto: Erik Thor/SUA
Ledamöter och personal, Sveriges unga akademi. Foto: Erik Thor/SUA

Jag håller på att lära mig crawla. Vissa träningar har jag flyt, andra gånger känns det som att jag bara sjunker och kippar efter andan. Ungefär så har 2020 också känts.
     Akademimötet i november fick flytta från Örebro till Zoom. Ett uppskattat inslag var walk and talk. Vi promenerade och pratade i telefon med varandra om bedömning av kvalitet inom olika ämnen, flera aha-upplevelser rapporterades.
     Vill du också bli ledamot i en inspirerande, progressiv och handlingskraftig akademi med stort hjärta? Skicka in din ansökan nu – eller tipsa en yngre kollega – invalet är öppet till den 13 januari.
     Två webbinarier tillsammans med RIFO har det blivit under hösten. Först om akademisk frihet och nu senast om framtiden för svensk infrastruktur. Båda viktiga ämnen och roligt att de var så välbesökta. Tillsammans med Unga tankar om musik gör vi också ett digitalt panelsamtal: Kreativitet på beställning. Alla tre kommer finnas tillgängliga efterhand. Jag rekommenderar också Akademipoddens senaste avsnitt: Att leda kreativ verksamhet. Där möts en forskare, en dirigent och en styrelseordförande från teatervärlden i ett livligt samtal.
     En av få fysiska aktiviteter som skett var när ledamöter spikade upp SUA:s ledarskapsmanifest på dörren till Uppsala universitet i oktober. För den som inte hade vägarna förbi går det även att läsa debattartikeln i Curie och på vår hemsida. Där finns också BUL-rapporten nu i engelsk översättning Assistant Professorships in Sweden — an Evaluation.
     I måndags levererade vi manus till förlaget för vår kommande barnbok. Forskardrömmar dyker upp i handeln i februari, lagom till sportlovet.

Var försiktiga därute och simma lugnt!

Anna Wetterbom Foto: Erik Thor/Sveriges unga akademi

VD Anna Wetterbom


Välkommen att söka till Sveriges unga akademi! Invalet öppet för 2021.

Nya ledamöter 2020

Tipsa gärna framstående forskare om att söka. Som ledamot får du tillgång till ett forum där ett urval av Sveriges ledande yngre forskare möts för att diskutera och behandla frågor som i vid mening berör forskning och vetenskap. 

Läs mer »


Framtiden för svensk forskningsinfrastruktur

Framtiden för svensk forskningsinfrastruktur

Rifo och Sveriges unga akademi bjöd in till webbinarium med regeringens utredare Tobias Krantz och Vetenskapsrådets huvudsekreterare för infrastruktur Björn Halleröd. Tillsammans med forskare och politiker diskuterade de hur framtiden ser ut och hur Sverige kan säkra att de stora investeringar som görs verkligen kommer till nytta.

Läs mer »

SUA och UTOM, Samtidsarenan

I dag: Kreativitet på beställning, lyssna på SUA och UTOM på samtidsarenan, fredag 4 dec.

Läs mer »


Ledarskapsmanifest spikas Foto: SUA
Ledarskapsmanifestet spikas

Sveriges unga akademis Ledarskaps-manifest 

Läs mer »


Assistant Professorships – an Evaluation

Report on career paths at Swedish universities – Now in English 

Läs mer »


Akademimöte

Akademipodden: Att leda kreativ verksamhet med Christoffer Nobin, Ulrika Årehed Kågström och Sanna Koskiniemi.

Läs mer »

Akademimöte

Novembermöte med akademin

Läs mer »Anna T. Danielsson, Martin Leijnse Foto: Erik Thor/SUA

ForskarFredag! med Anna T. Danielsson och Martin Leijnse.

Läs mer »


Gustaf Edgren Foto: Erik Thor/SUA
Gustaf Edgren, medicinprisexpert.

Ledamöter svarar på 5 frågor om Nobelprisen. 

Läs mer »


 

Sveriges unga akademi är en tvärvetenskaplig akademi för ett urval av de bästa yngre forskarna i Sverige, med en verksamhet som vilar på fyra ben: forskningspolitik, internationalisering, tvärvetenskap och utåtriktade aktiviteter ofta med fokus på barn och unga. Akademin är en oberoende plattform som ger yngre forskare en stark röst i den forskningspolitiska debatten. Inom akademin möts unga forskare över lärosätes- och disciplingränser för att samtala om forskning och forskningsrelaterade ämnen. 
Sveriges unga akademi bildades på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien 2011 och har mellan 35 och 40 ledamöter

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss: 
info@sverigesungaakademi.se  http://sverigesungaakademi.se/kontakt