För dig som inte kunde vara med på plats eller via webben kommer här en kort sammanfattning från ”ESDAs annual meeting i september 2020”.
Bakgrund är att i USA är det ESDA (ESD Association) som motsvarar vårt SEK/TK101 när det kommer till att hantera – och utveckla – gällande ESD-standard, det som är våra viktigaste dokument. I Europa jobbar vi efter ICE 61340 och i USA och i stora delar av världen är det ANSI 20.20 som gäller. Glädjande nog stämmer de båda dokumenten bra överens. Om du gör affärer utanför vår egen lilla ankdamm så är det nog bra om du – ditt företag – lägger lite kraft på att hänga med. Kontakta mig, patrik@armeka.se, om du vill ställa frågor om standardisering! Armeka jobbar på med både IEC och ANSI för att vara on-top.
Årets symposium i Reno blev som allt annat sargat av Covid-19. De flesta föreläsningar skedde digitalt med de fördelar och nackdelar som det medför. Vi har ju själva under året ”lärt oss” att jobba digitalt i en allt högre grad. Som alltid på en internationell nivå så samlas topparna i världen och delar med sig av sina kunskaper. Förutom rena workshops och diskussioner så tycker jag att årets upplaga hade en djupt teknisk botten. Dvs, en nivå som oftast ligger på komponentnivå – vilket naturligtvis är grymt viktigt – men ganska långt ifrån det praktiska ESD-skydd vi alla försöker få till hemma i verkstan.
Om jag skulle våga mig på att sålla ut lite av de tankar som rör vår praktiska hantering så ser min framtidsspaning ut såhär:
- Kommer standardens nivåer att räcka till, dvs HBM 100V, CDM 200V och IC 35V, eller kommer vi att behöva minska sifforna? Vi har ju jobbat på den här nivån länge.
- För att förstå och kunna utveckla skyddet måste större förståelse skapas för ESD-skyddets betydelse i hela produktionsprocessen.
- Ett större fokus kommer nog att behöva sättas på vår produktionsmiljö i framtiden, dvs i form av layout, renhet och luftfuktighet.
- Ett i högre grad fungerande grundskydd, tex sko-golv, kommer att krävas. Här har vi idag i Sverige just nu ett stort problem med ”godkända” skyddsprodukter som inte fungerar i praktiken.
- Ovanstående kommer att kräva en större kunskap i företagen för att kunna genomföra ”product qualification” före inköp för att inte bara lita på leverantören och plötsligt inse att man sitter med ”foten i kläm”.
- Koordinatorns roll – personen eller gruppen – kommer att bli ännu viktigare. Och kommer nog att kräva en allt större naturvetenskaplig kunskap för att bygga en brygga mellan R&D och produktion.
Vill du veta mer om någon så delar jag gärna med mig av mina tankar!