Sidhuvud månadens nyhetsbrev

Kortfattad information från Svenska Orienteringsförbundet inom arrangörsområdet. Se det i webbläsaren.

   

Arrangörsnytt nr 2, 2020

[ 30 december ]

Hej arrangörsvänner!

Coronapandemin satte sin prägel på tävlingarna 2020. Nu ser vi fram emot ett förhoppningsvis mer normalt 2021.

Huvudnyheter i det här numret:

 • Coronapandemin: Mer pengar till idrotten – och träffsäkrare regelverk på gång?
 • Arrangörer sökes för SM och Swedish League 2022 och 2023
 • Nya OLA i nytt utseende
 • Nyheter i Eventor
 • Över 2000 kartor i Omaps
 • Appar och tjänster för egen träning

God fortsättning och gott nytt år!

Henrik Skoglund
, projektledare SM och Swedish League, samt teknisk support för Eventor och OLA

Joacim Ingelsson, mark- och miljöutvecklare

Niklas Wrane, arrangörsutveckling, inkl. frågor om tävling, IT, kartor, regler och ranking


Coronapandemin: Mer pengar till idrotten – och träffsäkrare regelverk på gång?

Strax före jul meddelade regeringen att idrotten får ytterligare 335 miljoner som kompensation för januari och februari 2021.

Riksidrottsförbundet, som tidigare har äskat om 2 miljarder för hela 2021, konstaterar att det nya stödet är viktigt men att det inte kommer att vara tillräckligt.

- Pandemin tar inte slut i februari. Ska vi orka hålla i, hålla ut och även hålla ihop måste idrottsrörelsen också få besked som ger oss möjlighet att se en framtid för hela rörelsen på lång sikt. RF kommer den 19 januari att presentera fyra scenarier över 2021 och 2022 och de behov vi ser är både för kompensation och omställning. Vi ser att det uppgår till minst 2-4 miljarder kronor beroende på vilket scenario som inträffar och vi har tidigare äskat 2 miljarder, säger Björn Eriksson, ordförande i RF.

Läs mer

 

Den 15 januari väntas nya riktlinjer och möjligheter

När det handlar om möjligheterna för svensk orientering att träna, tävla och bedriva övrig verksamhet är 15 januari ett viktigt datum.

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att se över möjligheten att göra undantag från ordningslagen. SOFT har varit med i processen och är försiktigt positiva. Nästa återrapport från FHM är den 15 januari. Då hoppas vi få mer klarhet i om det anses möjligt med undantag, för vilka och vilka förutsättningar det kan komma att ge oss inom orienteringen.

Tisdagen den 22 december meddelade regeringen också att man har för avsikt att till den 15 januari ha en ny pandemilag på plats, något som ger andra förutsättningar och verktyg i kampen mot smittan. Tidigare var regeringens besked att pandemilagen skulle träda i kraft först den 15 mars.

Då pandemilagen generellt ska skapa möjlighet för mer träffsäkra åtgärder ser SOFT positivt på att processen påskyndas.

SOFT kommer efter den 15 januari, när vi förhoppningsvis har mer fakta gällande pandemin, pandemilagen och möjligheter till undantag från ordningslagen, att påbörja arbetet med att fram informationsmaterial med riktlinjer och råd till föreningar och arrangörer framåt.

Läs mer


Arrangörer sökes för SM och Swedish League 2022 och 2023

Det finns fortfarande luckor i tävlingsprogrammet för SM och Swedish League 2022 och 2023. Därför söker Svenska Orienteringsförbundet arrangörer som vill ta sig an värdskapet för dessa värdetävlingar framåt.

Ansökningstiden går ut i morgon den 31 december, men finns det intresse, skicka iväg ett mejl till Niklas om hur tankarna går, så kan det kompletteras med en mer formell ansökan i början av januari. 

Läs mer


Nytt utseende i nya OLA

En ny version har släppts av SOFT:s tidtagningsprogram OLA, version 6. Den har ett nytt utseende i svensk orienterings grafiska profil och med många nya funktioner och förbättringar.

Läs mer


Nyheter i Eventor

Ny länk till aktiviteter och räknaren av anmälda tillbaka i kalendern

För att enklare hitta sidan över aktiviteter finns numera en länk överst i tävlingskalendern. Det går sedan enkelt att växla tillbaka till tävlingskalendern genom motsvarande länk överst på aktivitetssidan.

Antal anmälda i en tävling, liksom antalet anmälda från din egen klubb till tävlingen, är tillbaka i tävlingskalendern. 


Flera uppdateringar i juni

Eventor utvecklas kontinuerligt och ett antal uppdateringar gjordes i juni månad. Bland annat blev det enklare att sortera tävlingsprogrammet efter olika tävlingstyper.

Läs mer


Eventor World lanserades i februari

Eventor gick på export för snart tio år sedan. I februari 2020 lanserades Eventor World som förhoppningsvis kommer att göra Eventor till en global succé.

Läs mer


Framtida utveckling

På SOFT:s hemsida finns aktuella utvecklingsärenden för Eventor samlade. 

Läs mer 


Över 2000 kartor i Omaps

Nu har vi nått över 2000 kartor i Omaps, svensk orienterings kartdatabas för söktjänsten Hitta orientering, GPS-tjänsten Livelox och orienteringsaktiviteten hittaut. Omaps är perfekt som register för era kartor i klubben och i distriktet, inte minst tack vare exportfunktionen till Excel.

Läs mer


Appar och tjänster för egen träning

Så här i coronatider kan inte träningen bedrivas som vanligt och det blir ofta orientering på egen hand. Som arrangör, erbjud gärna aktiviteter som passar för egen träning.

Här är några appar och tjänster ni kan använda:   

 • Livelox – svensk GPS-tjänst som ger sträcktider utan stämplingssystem
 • GPS-orientering – mobilapp utan att behöva sätta ut kontroller
 • UsynligO – mobilapp utan att behöva sätta ut kontroller
 • O-range – app för Garmin-klockor utan att behöva sätta ut kontroller
 • Veckans bana i Eventor – finns många banor med utsatta kontroller, samt Livelox-stöd
 • Veckans bana – webbsida som kompletterar Eventor
 • iOrienteering – mobilapp som visar orienteringsevents världen runt och som erbjuder tidtagning  

För dig som utövare rekommenderas Runbit, där du förvandlar din stad till ett spel. Fly från monster, fånga djur eller plocka föremål med hjälp av kartan i mobilen. Om du inte själv är intresserad av appar och spel, tipsa gärna någon som är! 

Även orienteringsaktiviteten hittaut finns på tre orter i vinter – Hässleholm, Västervik och Katrineholm.

Tävlings-programmet för 2021

Programmet för 2021 års tävlingar var klart i november. Kika gärna igenom och vid frågor och funderingar, mejla Eventor-supporten. 


Allt från tävlings-konferensen i november

Tävlingskonferensen hålls årligen för distriktens tävlings-ansvariga. I år blev det en digital variant den 14 november med över 30 samlade framför datorskärmarna. Dokumentation finns på SOFT:s hemsida.

Läs mer


Nytt basprogram ute

Basprogrammet visar kommande nationella och internationella tävlingar i en kalender. En ny version för 2021 och framåt finns på SOFT:s hemsida.

Läs mer


Att arrangera klimatsmart - nytt stöddokument

Ett stödokument för arrangörer att arrangera klimatsmart togs fram inför 2020 års säsong. Det hittas bland övriga stöddokument på hemsidan.

Läs mer


Sverigelistan fullt tillbaka i vår?

Sverigelistan, poänglistan för alla med en ålder av 15 år och uppåt, fick ett nytt utseende inför säsongen 2020. Sedan kom coronan och tjänsten pausades till i höstas då den öppnades igen. Till 2021 års säsong hoppas vi den är tillbaka för fullt.

Mer om det nya utseendet finns att läsa på länken nedan.

Läs mer


Bli coach - och ingå i SOFT:s arrangörs-landslag!

Som arrangörscoach får du möjligheten att stötta, motivera och inspirera arrangörer till våra värdetävlingar. Du får besöka arenorna och vara med och utveckla kvalitén på våra största och viktigaste tävlingar i landet.

Vi söker speciellt kvinnor. Var med på den digitala coachträffen och utbildningen av arrangörer i slutet av januari för att se om det verkar vara något för dig.

Om du inte kan eller vill, tipsa gärna andra du tror skulle vara lämpade! 

Läs mer om att bli coach 

Läs mer om SOFT:s arrangörscoacherDet här nyhetsbrevet plockar i första hand information från SOFT:s hemsida och nyhetsbreven Kartnytt och IT-nytt, men också från andra källor. 

Du får nyhetsbrevet eftersom du har någon form av arrangörsuppdrag i en förening eller ett distrikt, alternativt att du anmält intresse om att få e-post om arrangörsnyheter från SOFT.

 • Saknar du prenumeration eller vill få Arrangörsnytt till en annan mejladress, anmäl dig här!
 • Vill du läsa tidigare nummer av Arrangörsnytt, klicka här!
 • Avsluta prenumerationen:
  Vill du avsluta din prenumeration, klicka här! 

Om du är intresserad av andra nyhetsbrev inom svensk orientering, klicka här!


Svenska Orienteringsförbundet, Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm
Telefon: 010-4765360. E-post: info@orientering.se. Hemsida: svenskorientering.se