Nyhetsbrev nr 3, 27 november, 2020
Ser nyhetsbrevet konstigt ut? Klicka här för att se nyhetsbrevet i din webbläsare.
Inte prenumerant än? Skriv upp dig för prenumeration här!
Tipsa en vän om vårt nyhetsbrev! Klicka här

Längtar till ishallen och tävlingar!

Att utveckla och ansvara för tävlingsverksamheten inom Svenska Konståkningsförbundet är vansinnigt roligt. I vanliga fall skulle det vara högsäsong nu och vi skulle jobba intensivt med att förbereda SM i singel/par och andra tävlingar. SM är årets höjdpunkt för åkare, tränare, tekniska funktionärer, publik och för oss som hjälper till att arrangera dem. Men som alla vet så är ingenting som vanligt.

På grund av den rådande pandemin och nya skärpta restriktioner ställer vi in och skjuter upp våra tävlingar. Det är oerhört tråkigt. Och värst drabbas så klart alla åkare. Åkare som har lagt dagar och timmar i ishallen och off-ice för att kunna mötas och tävla runt om i Sverige och ibland också ute i världen. Jag känner med alla er åkare och tränare, men är övertygad om att vi tillsammans kan ta oss igenom denna annorlunda och tuffa tid. Det kommer en tid när vi kan samlas igen och träna och tävla och inspireras tillsammans igen!

Jag vet att många föreningar jobbar med alternativa träningar och försöker att genomföra en del träningar digitalt. Det är ett bra sätt att orka fortsätta att hänga i. Många ser säkert denna säsong som förlorad och delvis blir den det. Det kommer inte att bli kval till elitserien och morgondagarserien till nästa säsong baserat på resultat från denna säsong, utan vi kommer genomföra kval på annat sätt. Exakt vad det blir jobbar vi med nu och här återkommer vi från förbundets sida.

Just nu pågår tillsammans med Tävlingskommittén ett samarbete med Internationella Kommittén kring ett digitalt landslagssammandra och tekniska lösningar för programgenomgångar och bedömningar. Om det faller väl ut finns all anledning att utvärdera möjligheten att utveckla konceptet. Kanske göra någon tävlingsliknande event med resultatframställan. Och naturligtvis anpassas planeringen hela tiden efter rådande restriktioner här och nu samtidigt som det finns beredskap att köra i gång igen så fort förutsättningar som finns.

Tills det är möjligt att för alla att träna ordentligt och så småningom mötas i ishallen kring tävlingar hoppas jag att vi alla kan hitta glädjen i alternativa träningsmetoder, känna gemenskapen trots att vi inte ses och inte minst behålla glöden för den konståkning som vi alla älskar så mycket.

Ta hand om er!

/ Camilla Fredman, Tävlingsansvarig

 

Kort om Camilla

  • Tidigare åkare, tränare och domare på internationell nivå.
  • Tävlingsansvarig på förbundet sedan 2009.
  • Man och son 13 år, katt
  • Bor i Närkes Kil utanför Örebro
  • Tycker om att resa,  gå på teater, åka slalom, fixa i trädgården
  • Udda kunskap: Kan Sankrit och Hindi
 

Tack Scott och lycka till.

Under sportchef Scott Rachuks ledning har svensk konståkning fått ett par helt nya ögon som fört in mängder av ny kunskap och engagemang i sporten. Nu väljer han att lämna sitt uppdrag av personliga skäl, och idag, den 27 november gör han sin sista arbetsdag.  

Hur ser Scott på sin tid som sportchef i Sverige? Vilket är hans starkaste minne? Och vad väntar honom nu? 

 
Läs mer om Scott →
 
 

Anna Burvall - ny interim sportchef.

På måndag börjar Anna Burvall som interim sportchef på Svenska Konståkningsförbundet. Anna Burvall har lång och gedigen erfarenhet inom konståkning.

 

 

 
Läs mer om Anna →
 
 

Stockholm 2021 - ett annorlunda VM.

I mars är det dags för VM i konståkning i Ericsson Globe i Stockholm. Just nu arbetar VM-organisationen i Sverige intensivt tillsammans med ISU för att genomföra ett storslaget mästerskap på ett annorlunda sätt. Stjärnorna finns på plats och genom TV och digitala lösningar kommer intresserade att få ta del av kampen om medaljerna samt komma åkarna nära.

 
Läs mer om VM 2021 →
 
 

Nytt från sporten. 


Interim sportchef.

Anna Burvall kliver in som interim sportchef med start måndagen den 30 november. Läs mer här.

 

Landslaget .

NRW Trophy 26-29 november, Dortmund : Från Sverige deltar Matilda Algotsson och Josefin Taljegård (seniorer damer) samt Greta Crafoord/John Crafoord (seniorer par). 


Välkommen till Team Sweden: Svenska Konståkningsförbundet har tagit fram informationsfoldern Välkommen till Team Sweden vars syfte är att ge vägledning i vad som gäller när aktiva i landslag, utvecklingslandslag, ledare och domare representerar Svenska Konståkningsförbundet. 

  • Välkommen till Team Sweden

    Virtuellt sammandrag:  Landslagsåkarna (singel) bjuds in till ett virtuellt sammandrag i mitten på december. Sammandraget ger åkarna ett tillfälle att visa upp sina program för internationella tekniska specialister och domare, att bli bedömda och få personlig feedback via virtuella möten. Detta liksom tävlingsresultat från höstens nationella och internationella tävlingar ligger sedan till grund för uttagningskriterierna till internationella tävlingar under våren.
 

Synkro.

Team Seaside har under November månad deltagit i ett internationellt ISU projekt - On-line Element Evalutation. Alla svenska juniorlag var inbjudna att delta på projektet men endast Team Seaside hade möjlighet att delta. 

Team Seaside fick en noggrann digital genomgång av levels och GOE, på tre i förväg utvalda element, från internationella tekniska specialister och domare. 

Nu hoppas Therese Arvidsson, tränare för Team Seaside att laget snart kan komma tillbaka till träning och jobba vidare på sina program och specifika element. Målet är att bli uttagen och delta på Junior-VM i Synkro i mars. 

 

Antidoping.

Har du som aktiv gjort Svensk Antidopings webutbildning Ren Vinnare? Utbildningen är ett stöd för den enskilde att på ett enkelt sätt kunna ta sitt ansvar och öka sina kunskaper om antidoping. Innehåll och upplägg passar både etablerade elitidrottare och den som är i början av sin idrottskarriär. Utbildningen finns både på svenska och engelska och du hittar den här.

 

Utbildningar och kurser.

Nu finns det en mängd olika digitala kurser och utbildningar hos RF-SISU. Många av dessa är utan kostnad. Du hittar RF-SISU:S kursutbud på deras hemsida.

Tränare i förening ansluten till Svenska Konståkningsförbundet kan ansöka om projektbidrag för en utbildning under säsongen 2020/2021. Här kan du läsa mer om projektbidraget.

 
 

Nytt från styrelsen.

Förbundsstyrelsen vill informera om att vi nu tar nästa viktiga steg i Svenska Konståkningsförbundets vidareutvecklingsarbete där distrikten kommer att ha en central roll.

Genomförande av handlingsplan kommer ske i dialog med distrikten med start i december.

Förbundsutvecklingsplanen i justerad form ska ske dels i dialog med distrikten som i sin tur får i uppdrag att förankra planen med föreningarna, dels från Svenska Konståkningsförbundets sida i direkt dialog med landslags- och utvecklingslandslagstränare. Avsikten är att en förbundsutvecklingsplan ska kunna beslutas av förbundsstyrelsen under våren 2021 för att träda i kraft inför säsongen 2021/22.

En översyn sker av tränarutbildningen med avsikt att ett nytt tränarutbildningssytem ska träda i kraft inför säsongen 2021/2022. 

Översyn av en utvecklingskommitté för svensk konståkning pågår och mer information kommer efterhand.

Vi är glada att välkomna Anna Burvall som interim sportchef och är övertygade om att Anna med sin gedigna bakgrund och erfarenhet inom svensk konståkning kommer kunna bidra till vår fortsatta utveckling. Vi tackar också Scott Rachuk för hans insatser för svensk konståkning och önskar honom lycka till i framtiden.

Tillsammans för svensk konståkning!
Vi i förbundsstyrelsen ser med fortsatt tillförsikt, stark framtidstro och glädje fram emot de kommande åren och konstaterar att förändrings- och utvecklingsarbete tar tid och att vi alla –förbund, kommittéer, distriktsförbund, föreningar, tränare och åkare – måste arbeta uthålligt, långsiktigt och tillsammans för att uppnå ett ändamålsenligt resultat. Tillsammans och utifrån värdegrunden glädje, glöd och gemenskap ska vi göra varandra och svensk konståkning bättre!

/Förbundsstyrelsen

 
Läs hela styrelseinfon →
 
 

Covid-19

Svenska Konståkningsförbundet följer den dagliga rapporteringen kring myndigheters rekommendationer och beslut och samlar löpande relevant information på hemsidan.

Lokala skärpta råd är infört i flera regioner. På Folkhälsomyndighetens webbplats hittar du allmänna råd region för regionHåll er uppdaterade om vad som gäller i just er region!

 
Till info om covid-19 →
 
 

Glädje.Glöd.Gemenskap.

Implementeringen av Handlingsplanen tar ytterligare kliv framåt med hjälp av distriktsdialoger. SKF träffar alla distrikt digitalt under december med syfte att få en inblick i de olika distriktens utmaningar, behov och möjligheter utifrån handlingsplanens nivåer. 

 
Till Handlingsplanen →
 
 

Tips och inspo.

Vi fortsätter samla tips och inspiration på vår hemsida under rubriken Att läsa själv. Senaste tillägget är tv-serien Idrottens himmel och helvete som granskar och belyser problematik som både de som idrottar och de som leder idrott ställs inför.  Här kan du se alla se alla säsonger. 


Kostnadsfria webinarium

Motivationsrevolutionen - Olof Röhlander 7 december 18.00-18.30
Så leder du människor på distans - Antioni Lacinai 8 december 10.15-10.45
Skapa vinnande team - Susanne Pettersson 28 januari 10.15-10.45

 
Till Att läsa själv →
 
 

Glöm inte.

15 december - skicka in föreningsrapporten!

Svarsperioden för föreningens Föreningsrapport  (medlemsstatistik) för 20191201-20201130 är nu öppen.  Här hittar du en guide till hur du skapar och skickar in rapporten.

 
Läs mer →
 
 

Webshop.

Du vet väl om att du kan beställa profilprodukter, skridskoskolemärken, utbildningsmaterial och testkort i vår webshop?

 
Till webshopen →
 
 

Följ svensk konståkning.

FacebookInstagramYouTubeHome Page

 

Det här nyhetsbrevet skickas ut av Svenska Konståkningsförbundet. Du får nyhetsbrevet eftersom du är en del av konståkningssverige. Ifall du inte vill ta emot fler nyhetsbrev, klicka på lönken här nedanför: