FÄ uppdaterade nyheter pÄ ksak.se

Nr 10 2020

KSAK NYHETSBREV

KONTAKTA OSS          KOMMANDE EVENEMANG       SUNNY SWIFT          HYR KSAK-HUSET

 

Stort tack för ett gott flygÄr!

Vi har haft ett omvÀldande Är med anledning av pandemin som har pÄverkat vÄrt flygande bÄde positivt och negativt.

Vi har reflekterat över efterlÀmnade familjer efter tvÄ olyckliga haverier. DÄ kÀnns det bra att flygÄret 2021 kommer vi att lÀgga stor energi pÄ flygsÀkerhet. HÀr kommer Àven Transportstyrelsen att stötta med resurser.

Vi kan notera att framtiden Àr hÀr med Aeroklubben i Göteborgs fina Velis Electro SE-KWH. En av Europas första normalklassade el-flygplan kom till SÀve flygplats i somras. Vidare har flera av flygklubbarna börjat att förnya sin flygplanspark, bÄde med nytt och beganat. Det tolkar vi pÄ kansliet positivt. Vi söker fortsatt efter en lösning pÄ flygklubbsfinansierade flygplan. KÀnner du till en lÀmplig finaisieringspartner uppskattas en kontakt i frÄga.

Distansutbildning kommer att levereras frÄn KSAB under början av nya Äret 2021. Redan nu har vi förstÄtt att det Àr en utbildning av bÀsta kvalitet.

Vi kan konstatera frÄn flera spridda fllygklubbar över landet att allmÀnflygsverige verkar mÄ bra och har allra bÀsta förutsÀttningar för att fÄ ett ökat flygande.

DÀrmed ser vi med tillförsikgt pÄ ett spÀnnande flygÄr 2021. Men med baktanke av att vi har mÄnga utmaningar för vissa rent personligen men ocksÄ för allmÀnnflyget.

Vi kÀmpar pÄ för att varje dag göra skilland. Tillsamman kommer vi att inspireras och lÄta oss fortsÀtta med de vi vill helst göra, flyga, flyga flyga! 

God Jul och Gott Nytt År önskar vĂ€nnerna pĂ„ kansliet!

✏ Lars-Christer Andersson generalsekreterare

 


Den 15 december firade KSAK 120 stolta Är allmÀnflygets tjÀnst. Och vi ser fram emot flera hÀrliga Är tillsammans med er medlemmar. 
Jag personligen vill att vi de nÀrmaste Ären fortsÀtter att visa magin med flyget för barn och ungdomar i vÄr omgivning, de Àr trots allt de som Àr vÄr framtid.
Kan inte ni som sitter inne pÄ bra tips och trix om hur vi ska fÄ in fler ungdomar i flygklubbarna höra av er till mig pÄ maria@ksak.se sÄ kan jag sÀtta ihop en sida med inspiration alla flygklubbar kan ta del utav.

Nu gĂ„r vi mot ett flygande 2021 đŸ›©ïž

 

SÄ hÀr ser status ut i Europa för Opt-OUT 600/650 kg.

För er som flyger, Àger UL luftfartyg och Àr intresserade av UL kommer en hel del nya regler till flygÄret 2021. En hel del positivt med utökade vikter och möjlighet att flyga mörker och AVA.

För mer information om vad som gÀller för nya vikter och flygtillstÄnd för UL flygplan (NUL/NLL) lÀs hÀr.

För dig som Àr intresserade om vad som gÀller för UL certifikat tryck pÄ knappen nedan

 
LĂ€s mer
 

Nu Àr mörker och vintern hÀr och flyger gör vi! Ta tillfÀllet i akt att samla medelmmarna i klubben, virtuellt eller fysiskt vad som Àr mest lÀmpligt, och gÄ igenom FlygsÀkerhetskompenidierna Mörker och Vinter flygning. Dessa tvÄ hÀften finner du tillsammans med andra FlygsÀkerhetsdokument du hÀr

 
FlygsÀkerhetsprogrammet
 


En förebild ur tiden - Chuck Yeager

Ett flygaress Àr ur tiden. VÄra tankar gÄr till Chuck Yeager som började sin flygkarriÀr som mekaniker i Amerikanska flygvapnet september 1941. Efter en kortare tid gavs Yeager möjligthet att söka till pilotutbildning. Yeager deltog som stridspilot i andra vÀrlskriget, Koreakriget och Vitneamkriget. Han flög sammantaget 155 olika stridsflygplan. Den merit som Àr mest omnÀmnd för Àr att han bröt ljudvallen oktober 1947. 

Chuck Yeager ska ha haft en medfödd kĂ€nsla för samspelet med ett flygplan, och han uppges haft förmĂ„gan att behĂ„lla lugnet under tillbud och i strid. I sina memoarer ”Yeager”, 1985, uttryckte han det sĂ„ hĂ€r: ”Om nĂ„got utmĂ€rker rĂ€tta virket för en pilot sĂ„ Ă€r det erfarenhet. Hemligheten bakom mina framgĂ„ngar Ă€r att jag alltid lyckades hĂ„lla mig vid liv sĂ„ att jag kunde flyga Ă€nnu en dag. Jag sĂ„g till att lĂ€ra mig allt om planet och nödutrustningen. För jag var alltid rĂ€dd att dö. Alltid.

Chuck Yeagers historia Ă€r en del av det amerikanska 1900-talet, dĂ€r framtidstron stod högt i USA. Han kan ses som modell för seklet som hela tiden blickade framĂ„t – större, snabbare, högre, lĂ€ngre. Allt var möjligt. Men Yeager kan ocksĂ„ tjĂ€na som symbol för celebritetskulturens grunder:                Vilka beundrar vi och varför beundrar vi dem?

Med det som Àr sagt pÄ ovan (kÀlla Wikipedia och DN) kan vi pÄ kansliet konstatera vikten av goda förebilder. NÄgra har vi i vÄrt flygsverige inte minst BrandflyghjÀltarna och som pilot i allmÀnhet sÄ vinner vi ofta respekt hos gemene man.

Mer om Yeager som blev 97 Är finner du hÀr. Född 13 februari och avliden 7 december 2020.

KSAK 120 Ă„r! 🎉

Nu laddar vi för kommande 120 Är av framtid och utveckling.

För 120 Är sedan, tisdag den 15 december grundades KSAK och sedan dess har vi verkat för allmÀnflygets bÀsta. Det vara pÄ Riche i baren den 15 december Är 1900 som man bildade SAS, Svenska Aeronautiska SÀllskapet.

Pelle Signal (aeronaut och flyghistoriker) berÀttar. "Efter första vÀrldskriget som slutade 1918 var ballonger ej i ropet. Det fanns mÄnga flygplan över efter första vÀrldskrigets slut. I England kunde man köpa ett flygplan billigt. Det gjorde nÄgra de svenska auronaterna. DÄ Àndrades namnet pÄ klubben som blev en Kunglig klubb till namnet Kungliga Svenska Aeroklubben, KSAK. Jag var med vid 100 Ärsfirandet 2000 som ledamot i KSAK DM styrelse. Vi firade med en kvÀllsmiddag pÄ Riche i Stockholm samt var i baren i samma lokal dÀr SAS bildades Är 1900".  

Tack samtliga medlemmar för ert stöd under dessa alla Är. Utan er  Àr KSAK ingenting. Tillsammans med er bygger vi nu vidare pÄ nÀsta 120 Ärsperiod och arbetar oavbrutet för allmÀnflygets fortlevnad och utveckling. UngdomsflyglÀger 2021

I sommar anordnar Segelflygförbundet och KSAK för andra Ă„ret i rad ett utbildningslĂ€ger, 3-10 juli 2021, för segel och motorflyg pĂ„ Ålleberg i Falköping. LĂ€gret vĂ€nder sig till ungdommar i Ă„ldrarna 16-22 Ă„r. KĂ€nner du en blivande pilot? Sprid anmĂ€lan till flyglĂ€gret sĂ„ ser vi tillsammans till att flygsverige vĂ€xer!

 
LĂ€s mer
 

AnmÀlan till Flyginstruktörskursen 2021 Àr öppen

KSAK driver Sveriges UL-flygskola genom anslutna klubbar och för att kunna möta tillströmningen av elever behövs ytterligare UL-flyglĂ€rare pĂ„ flera hĂ„ll i landet. Nu Ă€r anmĂ€lan öppen för aspiranter till 2021 Ă„rs flyginstruktörskurs (FIK) UL. Utbildningen sker i internatform pĂ„ Ålleberg, 2 veckor under tiden 8 maj – 23 maj 2021.

 
LĂ€s mer
 
 
 

Oavsett vad du har pĂ„ hjĂ€rtat, önskemĂ„l, förbĂ€ttringsĂ„tgĂ€rder eller bara vill snacka flyg. Hör av dig – du Ă€r viktig för oss! 

God Jul och Gott Nytt År!
Maria, Veli-Matti, Sofia och Lars-Christer

 
Maria 072-248 46 46
 
 
Veli-Matti 072-712 46 46
 
 
Sofia 070-305 74 00
 
 
Lars-Christer 076-131 46 46
 
FacebookInstagram