Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Hur väl skyddar kamerabevakning?

Välkommen till november-numret av Up To Date!

Kamerabevakningen av våra företag, lokaler och offentliga miljöer ökar i snabb takt och syftet är att vi ska känna oss trygga och förhindra brott.

Men hur väl skyddar kamerabevakning?

Jag har tagit del av Brottsförebyggande Rådets (BRÅ) rapport Fungerar kamera brottsförebyggande.

I deras rapport har man kartlagt effekterna av kamerabevakning i olika miljöer, samt mätt skillnaden mellan enbart passiv kameraövervakning och aktiv kamerabevakning med ytterligare åtgärder.

Med Passiv kamerabevakning menas kameror som spelar in material, utan att någon aktivt hanterar utrustningen och bilderna under bevakningen medans aktiv bevakning innebär att personer i realtid tittar på bildmaterialet och gör olika insatser beroende på situationen.

Resultatet i rapporten visar att aktiv kamerabevakning minskar narkotikabrott (-20%), Fordonsbrott (-14%) och egendomsbrott (-14%), men att det inte påverkar ordningsstörning och våldsbrott.

Man kan också läsa att aktiv kamerabevakning med flera andra insatser (ex. belysning, väktare, polis) minskade brottsligheten med 34%, medan kamerabevakning med en eller ingen extra insats inte hade någon säkerställd effekt.

Sammanfattningsvis så för att uppnå minskad brottslighet så krävs uppkopplad kameraanläggning till larmcentral, bättre belysning, samt insatser från väktare eller polis. 

Har Ni frågor och funderingar kring kamerabevakning och hur Ni på bästa sätt kan skydda Ert företag, är Ni välkomna att kontakta mig eller mina kollegor för att diskutera mera.

 

Jag önskar Er en trevlig läsning!

Lars Brandt

 

P.S kom ihåg att du som är kund inom Falun och Borlänge kan få kostnadsfri utkörning!

Nu är vi partner till SOS Alarm kameratjänster!

Kameratjänster hos SOS Alarm leder till ökad trygghet, bättre brottsförebyggande och kostnadsbesparande effekter. Nedan ser du tjänster som kan erbjudas.

 

Kameratjänster: 

 1. Kamerabevakning (med analys)
 2. Kameraverifierat larm
 3. Kamera rondering
 4. Kamerainpassering

 

 • Brottsförebyggande - genom hög närvaro med högtalarutrop
 • Pågående brott avvärjs - både genom högtalarutrop men även andra åtgärder.
 • Rätt åtgärd direkt. SOS Alarm vidtar de överenskomna åtgärderna. Det kan röra sig om att skicka resurser till platsen, t ex. väktare, vaktmästare, polis, ambulans eller räddningstjänst.
 • Sänkt kostnad. Det gör vi genom att undvika t ex. skadegörelse eller genom att effektivisera bevakningen med kamera.
 • Skapa trygghet. Med denna typ av aktiv kamerabevakning kan vi öka tryggheten på brottsutsatta platser.

Källhänvisning: Text och bild från SOS Alarm


Ny teknologi för skåplås

Salto Bluenet Wireless utvecklades för att möta höga krav relaterade till säkerhet, anslutning och användarvänlighet. Tekniken har nu utvidgats till Salto XS4 skåplås BLE.

Genom att integrera BLE-teknologi (Bluetooth Low Energy) och det elektroniska skåplåset har Salto Systems utvecklat en produkt som kan utöka passerkontroll även för skåp, lådor och liknande där man vill kunna hantera säkerhet i realtid.

– När världen blir mer digital, har behovet av att införa den senaste tekniken även för skåp på arbetsplatsen, lager, detaljhandel, hälso- och sjukvård och utbildning aldrig varit större, säger Aznar Sethna CSMO på Salto Systems.

– Det nya skåplåset Salto XS4 med BLE-teknik skapar en flexibel miljö och gör det möjligt för användare att öppna skåpet med mobilapp eller smartphone, var de än befinner sig.

Det finns olika behov för att säkra innehåll i skåp. På arbetsplatsen kan skåp innehålla egendom eller dyr utrustning. I gym har skåp i omklädningsrum kläder och personliga tillhörigheter. Skåp inom det medicinska området kan till exempel innehålla läkemedel, och i detaljhandeln kan skåp innehålla kontanter och andra värdesaker.

Den nya versionen av skåplås med BLE-funktionalitet blir en gamchanger i dessa verksamheter, menar man på Salto Systems.

 

För mer information och beställning kontakta Göthes Säkerhet på 010 483 40 60

Källhänvisning: Text och bild från securityworldmarket.com


Nu lanserar Axema deras nya VAKA info- & bokningstavla!

Snyggare, större, lättare, precis lika enkel att använda och mycket enklare att installera! 

Installationsförbättringar:

 • Utrustad med multiläsare (EM, MIFARE Classic, MIFARE DESFire)
 • Den nya tavlan ersätter de tre tidigare varianterna
 • Lättare att nå reset-knapp
 • Förbättrad fästplåt för att enklare fästa och hänga upp tavlan
 • Kan justeras i djupled vid ojämn vägg

 

För mer information och beställning kontakta Göthes Säkerhet på 010 483 40 60.

Källhänvisning: Text och bild från Axema


Köhantering för säker passaering

Under våren stängde många arbetsplatser på grund av COVID19. Precis när vi trodde vi kunde börja lätta upp våra restriktioner har nu smittan ökat vårt personliga ansvar med social distansering och tex handhygien. Vi har lösningarna för att skapa en trygg passagemiljö, både för medarbetare och besökare. För att undvika trängsel i livsmedelsbutiker, restauranger och varuhus säljer FAAC nu ett kö-hanteringssystem i bland annat Italien. Självklart kan du få samma lösning här i Sverige. 

 

För mer inforamtion och beställning kontakta Göthes Säkerhet på 010 483 40 60

Källhänvisning: Text och bild från FAAC


Beröringsfri passerkontroll

Vi erbjuder ett brett sortiment av öppnaknappar som är beröringsfria med infraröd sensor. Läsavståndet är justerbart från 3cm till 15cm för att kunna anpassas efter installationens behov. Öppnaknapp WaveX finns för både in- och utvändigt montage och givetvis kan vi anpassa dom med er logo, även i mindre kvantiteter. Kontakta oss för mer information och priser på 010 483 40 60

Källhänvisning: Text från Göthes Säkerhet och bild från Seriline

SSF normer på remiss!

prSSF 114 Larmöverföring och prSSF 1120 IoT Uppkopplade enheter på remiss

prSSF 114 larmöverföring (beteckningen prSSF betyder att det är ett förslag till norm och ännu ej fastställd) har under 2020 reviderats och är nu ute på remiss. Nuvarande utgåva 2 av SSF 114 innehåller bl.a. gamla referenser mm. Teknikutvecklingen och nya Europastandarder har beaktats i denna revidering.

Remissutgåvan skiljer sig från tidigare utgåva främst genom att tillgänglighetskrav gäller tjänsten larmöverföring och inte enbart på produktnivå, vidare har målet varit att följa standarden SS-EN 50136 med så få undantag som möjligt.

Den nya utgåvan tillvaratar ny teknik samt de erfarenheter som inkommit från marknaden under tillämpning av nuvarande utgåva 2.

Remisstiden pågår till den 16e december och remissen kan rekvireras via förfrågan till mats.moberg@stoldskyddsforeningen.se

 

prSSF 1120 IoT Uppkopplade enheter är en ny norm som tagits fram under 2020.

En av de stora utmaningarna gällande IoT produkter är säkerheten.

Desto fler produkter som kopplas samman, ansluts och sköts via internet desto större blir risken att systemet kan hackas och missbrukas.

Även fast det utvecklas nya sätt att skydda sig mot cyberhot är det ändå en ständig kamp eftersom hackers ständigt kan hitta nya kryphål att missbruka. En vanlig form av cyberattack där IoT produkt är sårbar är när flera produkter hackas och tillsammans används för att slå ut ett system.

Idag blir det allt vanligare att våra inbrottsskyddande och övervakande produkter är en IoT produkt. Det smarta låset, kameran och inbrottslarmens komponenter är idag ofta uppkopplade och sammankopplade. Detta ställer höga krav på att vi ska kunna lita på produktens säkerhet och funktion

En produkt som uppfyller SSF 1120 uppfyller även skallkraven i ETSI EN 303 645. Målsättningen är att detta ska medföra harmonisering av säkerhetskrav från olika europeiska aktörer. SSF 1120 ger även stöd för praktisk tillämpning av utvalda delar av GDPR.

Remisstiden pågår till den 22a december och remissen kan rekvireras via förfrågan till mats.moberg@stoldskyddsforeningen.se

Källhänvisning: Text från Stöldskyddsföreningen

Lars Thorwalls har varit en del av Göthes sedan hösten 1997. Eftersom jag har intresse för elektronik sökte jag jobbet som lås och larmtekniker. Jag arbetade de två första åren som lås- och larmtekniker, sedan har resterande åren tillbringats på kontoret. Jag insåg snabbt att Göthes var den rätta platsen för mig, säger Lars som idag arbetat inom koncernen i snart 23 år.

Idag arbetar Lars som säkerhetsadministratör och är en spindel i nätet på Göthes Säkerhet. Dagarna handlar om allt från att ta emot extrabeställningar av nycklar till planering av låsprojekt och projektering av låsscheman, inköp och marknadsföring. Eftersom Lars varit med så pass länge på företaget får han reda ut många frågor både internt som externt.

-Under de år jag arbetat i säkerhetsbranschen har den tveklöst största utvecklingen skett inom elektroniska produkter. Våra kunder önskar idag mer komplexa lösningar där vi tar hand om allt från mekanisk låsning till komplett dörrstyrning med dörrautomatik.

På fritiden ägnar Lars tiden att vara med sin fru och tre barn. Mycket av tiden går till båtturer på sjön Runn. Vintertid är det längdskidor som står på schemat. Eftersom Lars bor vid sjön Runn och Göthes ligger vid Runns strand är det garanterat Lars som har rekordet i olika transportsätt till Göthes. Det kan handla om allt från bil till cykel, rullskidor, skridskor, längdskidor, snöskoter, motorbåt och paddla kajak.

-Jag har ännu inte simmat till jobbet berättar Lars med ett leende på läpparna.


För att förbygga eventuell spridning av Covid-19 samt förenkla din vardag med onödiga resor erbjuder vi nu ert företag kostnadsfri utkörning av beställningar i orterna Falun och Borlänge.

Läs mer om erbjudandet eller ring vår Order & Kundservice 010-483 40 60


Vi arbetar efter gällande GDPR bestämmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


facebooklinkedininstagramyoutube

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.