Problem att se innehållet? Se det i webbläsaren

Vi är mer förberedda nu

Den andra vågen av Covid-19 härjar inte bara i Sverige utan också på flera platser i världen.

Efter en lugnare sommar ökar nu igen nyhetsflödet kring Covid-19 och restriktionerna är lokalt striktare än tidigare. Samtidigt har vi en större erfarenhet av viruset. Sjukvården vet bättre hur patienter ska prioriteras och behandlas. Gemene person vet vikten av att hålla avstånd. Till det hör positiva vaccinnyheter som kan börja distribueras till de mest behövande inom en snar framtid. 

För oss har det varit stora anpassningar. Vid den här tiden på året arbetar vi normalt med full bemanning i våra lokaler, tar emot och gör kund- & leverantörsbesök samt planerar för vårens alla aktiviteter. Just nu råder det pausläge i den rutinmässiga planeringen, möten sker digitalt och många jobbar hemifrån. Något vi vant oss vid och som känns allt mer normalt. 

Vi hoppas att läget förändras till det bättre snart, men behöver samtidigt förbereda oss efter olika scenarier.

På Göthes har vi anpassat vår digitala teknik för online möten och arbete på distans, vi har tagit tag i arbetsuppgifter som inte annars alltid hinns med.  Den fysiska avskärmningen mot omvärlden gör oss helt enkelt mer digitalt kompetenta och fokuserade. I förlängningen är och blir vårt affärssystem med webshopen en viktig del i den pågående transformationen från analog till digital teknik.

Vi måste med andra ord alltid tänka framtid och förändring. Parametrar varför vi också klarat av att ställa om snabbt under pågående pandemi. Nedan kan du läsa mer om vår investering i handsprutor och desinfektionsmedel. Andra åtgärder för att värna om det humana kapitalet är distansarbete av inne sälj och administration samt investeringar i ny teknik och arbetsmiljö.

 

Med vänliga hälsningar

Patrik Östlund

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 NYCKEL MATTKROM

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 NYCKEL MÄSSING

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 NYCKEL MATTSVART

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 WC 6MM MATTKROM

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 WC 6MM MÄSSING

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 WC 6MM MATTSVART

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 EURO-CYLINDER

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 EURO-CYLINDER

LÅSHUS POLARIS 2XT-50 EURO-CYLINDER

Magnetiska regellås särskilt lämplig för moderna innerdörrar tack vare den smala designen. Polaris 2XT kännetecknas av den extraordinära tysta stängningen och precisionen i den mekaniska kopplingen mellan låshus och slutbleck som ger en behaglig känsla i handtag och nyckelrörelse.

Finns i olika varianter och ytbehandlingar. Låshusen har 50- dorn och går att få med:

 • 90 mm lång nyckel
 • 6mm fyrkantshål för wc behör
 • Urtag för europacylinder

PIVOTGÅNGJÄRN SYSTEM ONE

FritsJurgens® System One utmärker sig i sin enkelhet. En ledpunkt. Rotation 360 ° eller 90 ° i kombination med dörrkarmar. Systemets prestanda är enastående. Perfekt för stora, tunga och höga dörrar passar både för inner- och ytterdörrar, både i privatbostäder och kommersiella miljöer. Golvplattans fästelement behöver bara fräsas ner 8 mm i golvet, vilket betyder att System One också kan kombineras med golvvärme. System One stödjer stora och tunga dörrar upp till max 500 kg tack vare högpresterande och korrosionsbeständiga material som duplex rostfritt stål och anodiserat aluminium.

Nedan kan du läsa mer vad FritsJurgen erbjuder.

Källhänvisning: Göthes Industribeslags webbshop


HOPPEs miljövänliga handtagsprogram

Vet ni att alla HOPPEs handtag och tillbehör i aluminium rekommenderas i Byggvarubedömningen.

HOPPE dörr- och fönsterhandtag tillverkas i Europa i certifierade produktionsanläggningar och är enbart producerade av högkvalitativa material.

Miljöskyddet är en självklarhet - det är en ”grundregel” för HOPPE. HOPPE, som enda leverantör av dörr- och fönsterhandtag med tillbehör har uppnått högsta möjliga nivå hos Byggvarubedömningen (BVB) och Sundahus.

Bedömningen baseras på produktens miljömässiga innehåll och livscykelkriterier så därför är alla HOPPE Aluminiumhandtag rekommenderade av Byggvarubedömningen för miljömässigt hållbart byggande.

HOPPE innehar även högsta miljöklassificering i Sundahus dvs. bedöming A.

HOPPE aluminiumprodukter tillverkas av en högklassig, korrosionsbeständig och återvunnen aluminiumlegering som i sin tur är 100% återvinningsbart.

Miljögodkända produkter enligt ledande Svenska certifieringsorgan RISE och SBSC.

Produkterna ar godkända enligt EN 12472:1998 och EN 1811:1998 gällande nickelfrisättning, båda hänvisar till EU-direktiv för nickel, 94/27/EG.

HOPPE dörr- eller fönsterhandtag får också en 10-års garanti på mekaniska funktion.

För mer information kontakta Göthes Industribeslag på vårt order- & servicenummer 010 48 34 025.

Källhänvisning:. Text och bild från HOPPE


RUNDUMDICHT Universal M-12

Komplett tätningsbeslag för skjutdörrar

 • För utanpåliggande enkeldörrar av trä, metall och glas
 • Effektiv tätning mot ljud
 • Effektiv tätning mot rök
 • Effektiv tätning mot drag
 • 4-sidig tätning
 • På dörrens under och överkant, automatiska tätningströsklar
 • Tätningshöjd 11 mm
 • På de vertikala fram- och bakkanterna, specialdesignad magnettätningslist som håller dörren i stängt läge och hindrar dörrvibration
 • Inget behov av dörrkarm
 • Passar alla dörrtjocklekar
 • Enkel planering och installation
 • Testat enligt DIN EN 1527 klass 6 (200 000 cykler)

Athmers nya automatiska tätningströskel Schall-Ex L 15/30 WS

Den senaste plattformen för trädörrar, särkilt avsedda för:

 • Brandklassade dörrar
 • Ljudklassade dörrar
 • Rökklassade dörrar
 • Tillgänglighetsanpassade entréer

Den nya STADI familjen

Athmersnya tätningströsklar STADI är baserade på en gemensam modern plattformför systemdörrar av stål och aluminum, särkilt avsedda för:

 • Ljudklassade dörrar
 • Brandklassade dörrar
 • Rökklassade dörrar
 • Tillgänglighetsanpassade entréer

För mer information om RUNDUMDICH UniversalM-12, Schall-Ex L 15/30 WS och STADI familjen kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se

Källhänvisning: Text och bild från Athmer


Innovation från ECLISSE

ECLISSE har förstärkt och designat om de horisontella montageprofilerna för regelvägg versionerna. De är nu förborrade vilket gör installationen snabbare och profilerna starkare.

Källhänvisning: Text från Göthes Industribeslag och bild från ECLISSE

FritsJurgens pivotdörr-lösningar

FritsJurgens pivotgångjärn för dörrar är unika eftersom gångjärnen är helt inbyggda upptill och nedtill i dörren. Endast små golv- och takplattor är synliga. Tack vare det innovativa systemet kan pivotdörrar lätt monteras i nya och befintliga miljöer.

FritsJurgens grundades år 2008. Företaget har idag 40 personer anställda vid sin anläggning i
Kolham, Groningen i Holland.
Man ville skapa pivotdörr-lösningar som skulle göra förverkligandet av varje typ av pivotdörr möjligt - från stora till små, från experimentell till gjorda för daglig användning.

Av egen erfarenhet visste grundarna av FritsJurgens att många kreatörer och skapare kämpar med samma frågor. Stora dörridéer krossas ofta av omfattande standardisering. FritsJurgens erbjuder en lösning för detta med pivotgångjärn som är integrerade i dörren istället för i golvet, vilket gör att man undviker problemen med t.ex. golvplattor, och kraftigt ökar viktkapaciteten och dörrens rörelseförmåga.

 

Premiumprodukter utan kompromisser
FritsJurgens har utvecklat pivotgångjärn som löser de centrala frågor som marknaden möter, utan kompromisser:

 • Inga fler golvplattor, utan ett gångjärn som är dolt inuti dörren
 • Kvalitet och styrka för att klara även de största dörrarna
 • Endast en liten golv- och takplatta är synlig för att istället låta dörrens design tala
 • Lätt att installera i befintliga och nya miljöer, även med radiell golvvärme
 • Passar nästan alla möjliga dörrmaterial

 

Kreativ frihet
Alla pivotgångjärn från FritsJurgens lämpar sig för nästan alla typer av applikationer. Från  innerdörrar  till  ytterdörrar,  och från  marmordörrar  till  trädörrar.  Gångjärnen har en viktkapacitet på 20 kg upp till 500 kg, och dörrens höjd är obegränsad för varje pivotgångjärn. Alla typer av dörrdesign är möjlig.

 

FritsJurgens produkter
Det finns fyra pivotgångjärnsystem tillgängliga, alla med olika funktioner, för att skapa en lösning för varje typ av pivotdörr: 

 • System One, ett pivotgångjärn med en enda pivotpunkt som tillåter 360° rotation. Viktkapacitet  0-500  
 • System 3, ett självstängande, 360° roterande pivotgångjärn med uppställningslägen. Viktkapacitet 40-350  
 • System M, ett självstängande, justerbart pivotgångjärn för både enkel- och dubbelverkande dörrar med mjukstängning, öppningsbroms och uppställningslägen. Viktkapacitet 20-210  
 • System M+, ett självstängande, justerbart pivotgångjärn för både enkel- och dubbelverkande dörrar med mjukstängning, öppningsbroms, tillslagseffekt, extra justerbar dörrörelse och uppställningslägen. Viktkapacitet 20-500 kg.

För mer information, kontakta gärna Per Yman på per.yman@gothes.se alt. vår orderavdelning order@gothes.se eller 010-482 40 25

Beröringsfri passerkontroll

Göthes Säkerhet erbjuder ett brett sortiment av öppnaknappar som är beröringsfria med infraröd sensor. Läsavståndet är justerbart från 3cm till 15cm för att kunna anpassas efter installationens behov. Öppnaknapp WaveX finns för både in- och utvändigt montage och givetvis kan vi anpassa dem med er logo, även i mindre kvantiteter. Kontakta oss för mer information och priser på 010 483 40 60

Källhänvisning: Text från Göthes Säkerhet och bild från Seriline

Sandviks Coromants nya stålsvarvningssort GC4425

Förutsägbar verktygsförslitning har blivit allt viktigare i modern svarvning, särskilt vid produktion med begränsad övervakning. Den nya stålsvarvningssorten GC4425 har förbättrats ur alla aspekter, från verktygslivslängd till motståndskraft mot förslitning och värme, och ger fler detaljer per egg med färre stopp för skärbyten. Sandvik Coromant testade GC4425 för att jämföra dess funktion mot konkurrenternas sorter. Kolla in filmen! Om du vill läsa om fler framgångsrika tester av våra nya stålsvarvningssorter, gå hit.

Ett borr för alla material: CoroDrill® 860-GM

Den koreanska biltillverkaren har fått 1 150 % ökad verktygslivslängd med CoroDrill® 860-GM. Men CoroDrill 860-GM ger fler fördelar än bearbetningssäkerhet och förbättrad verktygslivslängd. Borrdesignen är nyckeln.

» Läs mer

För mer information eller beställning kontakta Göthes Teknik på 010 483 40 80

Källhänvisning: Text och bild från Sandvik Coromant

Möjligheternas byggregler och CPR Aquis

Möjligheternas byggregler

Boverket har påbörjat en översyn av byggreglerna - Möjligheternas byggregler.

Syftet med projektet Möjligheternas byggregler är att skapa ett förenklat och konsekvent regelverk. 

En del i de kommande förändringarna är att referenser till standarder inte kommer att göras på det sätt som det görs idag.

Det första avsnittet i BBR som har genomgått översynen är avsnitt 7 bullerskydd.

Nu startar avsnitten 5 Brandskydd, 6 Hygien, hälsa och miljö, 8 Säkerhet vid användning

SIS deltar i Boverkets projekt och genom att SEM Group är med i SIS kommittéer så kan SEM Groups medlemmar vara informerade och påverka.

CPR Aquis

Att Byggproduktförordningen - CPR är ett komplext regelverk har många konstaterat.

Det finns många orsaker till att det tar lång tid att förändra en Europeisk förordning.

Frågor om vad som kommer hända och när finns det fortfarande inte några konkreta svar på.

EU kommissionen har nu tagit ett omtag – CPR Aquis. Det innebär att kommissionen avser tillsätta ett antal arbetsgrupper med representanter från medlemsländerna och inte från standardiseringen för att ta fram förutsättningarna för en reviderad CPR och ny standardiseringsbegäran.

Inbjudan att anmäla svenska representanter har skickats till Finansdepartementet. Sverige har ännu inte anmält några representanter till arbetsgrupperna. 

Det är inte bara CPR som är på kommissionens agenda. Flera förordningar och direktiv är uppe för diskussion. Kommission har genom att fråga medlemsstaterna skapat en prioriteringslista där CPR rankas på plats 4.

Källhänvisning: Text och tabell från SEM Group


SSF normer på remiss!

prSSF 114 Larmöverföring och prSSF 1120 IoT Uppkopplade enheter på remiss

prSSF 114 larmöverföring (beteckningen prSSF betyder att det är ett förslag till norm och ännu ej fastställd) har under 2020 reviderats och är nu ute på remiss. Nuvarande utgåva 2 av SSF 114 innehåller bl.a. gamla referenser mm. Teknikutvecklingen och nya Europastandarder har beaktats i denna revidering.

Remissutgåvan skiljer sig från tidigare utgåva främst genom att tillgänglighetskrav gäller tjänsten larmöverföring och inte enbart på produktnivå, vidare har målet varit att följa standarden SS-EN 50136 med så få undantag som möjligt.

Den nya utgåvan tillvaratar ny teknik samt de erfarenheter som inkommit från marknaden under tillämpning av nuvarande utgåva 2.

Remisstiden pågår till den 16e december och remissen kan rekvireras via förfrågan till mats.moberg@stoldskyddsforeningen.se

prSSF 1120 IoT Uppkopplade enheter är en ny norm som tagits fram under 2020.

En av de stora utmaningarna gällande IoT produkter är säkerheten.

Desto fler produkter som kopplas samman, ansluts och sköts via internet desto större blir risken att systemet kan hackas och missbrukas.

Även fast det utvecklas nya sätt att skydda sig mot cyberhot är det ändå en ständig kamp eftersom hackers ständigt kan hitta nya kryphål att missbruka. En vanlig form av cyberattack där IoT produkt är sårbar är när flera produkter hackas och tillsammans används för att slå ut ett system.

Idag blir det allt vanligare att våra inbrottsskyddande och övervakande produkter är en IoT produkt. Det smarta låset, kameran och inbrottslarmens komponenter är idag ofta uppkopplade och sammankopplade. Detta ställer höga krav på att vi ska kunna lita på produktens säkerhet och funktion

En produkt som uppfyller SSF 1120 uppfyller även skallkraven i ETSI EN 303 645. Målsättningen är att detta ska medföra harmonisering av säkerhetskrav från olika europeiska aktörer. SSF 1120 ger även stöd för praktisk tillämpning av utvalda delar av GDPR.

Remisstiden pågår till den 22a december och remissen kan rekvireras via förfrågan till mats.moberg@stoldskyddsforeningen.se

Källhänvisning: Text och bild från Stöldskyddsföreningen

Diplomerad dörrmästare

Nytt år nya möjligheter att bli diplomerad dörrmästare, för vem vill inte kunna göra snygg entré och samtidigt bättra på sitt CV med Glasbranschföreningens renommerade utbildningar? Den teoretiska utbildningen den 16-17 mars är den första hybridutbildningen vilket innebär att du väljer om du vill delta fysiskt på Glasskolan i Katrineholm eller om du föredrar att delta digitalt från den plats som passar dig bäst. Oavsett vilket sker provet digitalt under inseende av vår duktiga kursledare. Den teoretiska utbildningen följs upp av två praktiska utbildningar, dörrfunktion 1 den 14–15 april eller 15-16 september samt dörrfunktion 2 den 26–27 maj. Kvalitetsstämpeln Diplomerad Dörrmästare ger tyngd åt din marknadsföring som en garant och trygghet för beställaren att arbetet blir fackmannamässigt utfört.


Handsprutor och desinfektionsmedel för bekämpning av virus

Som en del i vårt miljöarbete och hållbarhetsperspektiv har vi nu investerat i handsprutor och desinfektionsmedel. Lite mer information från tillverkaren följer här: 

Ecotrecs erbjuder det senaste inom virus och bakterieskydd. Med våra elektrostatiska sprutor kan ni med heltäckande resultat desinficera allt från transportmedel till stora lagerlokaler. Sprutorna är utrustade med joniseringsteknik, vilket gör att desinficeringen söker sig till all materia och kapslar in den. Här finns betydande tid att spara, t.ex så desinficerar man ett 40 kvm stort rum komplett på 2 minuter. Med vårt desinfektionsmedel Biotrec by LifeClean avdödar man Coronavirus inom 30 sekunder, utöver det så är den även effektiv mot t.ex vinterkräksjukan, förkylningsvirus, svartmögel, sjukhussjukan, salmonella.


Därför ska du hälla diskmedel i toaletten

Strunta i kemisk starka lösningsmedel. Du kan få bort en propp i toaletten med helt vanligt diskmedel.

Läs mer här

Missen som sprider miljontals bakterier hos dig

Den här vanliga missen gör att miljontals bakterier sprids i ditt badrum.

Läs mer här

Lös upp det brända i en kastrull med socker

Du kan rengöra en bränd kastrull med helt vanliga sockerbitar.

Läs mer här


Vi arbetar efter gällande GDPR bestälmelser. Vår policy hittar du via nedan knapp.


Följ oss på Social Media

facebooklinkedininstagramyoutubepinterest

Om du inte vill ha fler nyhetsbrev från Göthes, klicka här.