Nyhetsbrev med senaste nytt från Hovgården. Problem att visa det? Visa utskicket i webbläsare.

Fredag 27 november 2020

Nya lagkrav – nya utmaningar

Hej!

Som vi skrev i föregående nyhetsbrev har den nya lagen för bygg- och rivningsmaterial börjat gälla. Jag ser att det är långt till uppfyllnad av kraven för detta och här måste ni avfallsproducenter se till att börja uppfylla lagkraven. Avfall från bygg och rivning ska sorteras i följande fraktioner: trä, mineraler (sten och betong), metall, glas, plast och gips. Vi tar även emot andra fraktioner som bland annat brännbart, isolering och asbest. Detta innebär att ni till exempel inte kan lägga trämaterial i brännbart.

Det är inte heller bra om ni börjar köra de sorterade fraktionerna i storsäck eftersom dessa är tillverkade av plast och endast används en gång.

Dispens från lagen kan endast utfärdas av miljökontoret i Uppsala. Då ska denna dispens visas upp innan vi kan ta hand om ert material.

Vi kommer fortfarande ha kvar fraktionen för osorterat avfall till sortering för att kunna ta emot grov- och verksamhetsavfall som inte kommer från bygg och rivning.

Nu får vi kavla upp ärmarna och se till att vi uppfyller de nya lagkraven.

Ha det gott!

Conny Karlsson
Sektionschef Hovgården


Camilla - miljöcontroller på avfallsavdelningen

För att driva Hovgårdens avfallsanläggning krävs tillstånd och tillsyn från myndigheter. Sådana frågor jobbar vår miljöcontroller Camilla Ek med.

Hon kan allt om vilka krav som ställs på vår anläggning för att uppfylla tillräckliga miljö- och hälsoskydd. Tillsammans med vår utredningsingenjör har hon bra koll på vad Hovgården släpper ut från reningsverket och hur olika avfall påverkar miljön. Camilla har även koll på Uppsala Vattens biogasanläggning och alla återvinningscentraler.


Ladda din elbil då du är på besök hos oss!

Med tanke på den ökade mängden hybrid- och elbilar i samhället har vi nu skaffat två besöksparkeringsplatser med laddare för elbilar.

Vi står med dem rustade inför framtiden då coronarestriktionerna lättar och vi kan börja besöka varandra igen.


Ny grundläggande karakterisering

När ni kör in avfall till Hovgårdens deponi - glöm inte att ha med den senaste versionen av Uppsala Vattens grundläggande karakterisering!

Här kan du ladda ner blanketten för karaktärisering (öppnas i ett nytt fönster som PDF)”.


Rapporteringsskyldigheten för farligt avfall

Nu har vi rapporterat farligt avfall i snart en månad och det har gått bra. Vad är det som gäller nu egentligen med alla blanketter? Här kommer en sammanfattning!

  • Asbest - Vi behöver ha in en grundläggande karakterisering, precis som för allt annat till deponi. Ni som kör materialet behöver ha ett transportdokument.
  • Tryckimpregnerat trä och slipers - Ni som kör materialet behöver ha ett transportdokument, som vi vill se och ta kopia på.

Visste du att...

Sedan 2017 drivs alla fordon på Hovgården av Hvo100, vilket är ett 100 procent förnybart och fossilfritt dieseldrivmedel.

Hovgården gör årligen av med ungefär 207 000 liter drivmedel och sedan övergången från diesel till Hvo100 har vi minskat vårt utsläpp från 627 ton CO2eq till 63 ton CO2eq.


Besök oss på Hovgårdens webbplats där du hittar blanketter och prislistan.

Du når alltid anläggningen på telefon 018-727 93 80
eller e-post hovgarden@uppsalavatten.se


Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, .klicka här

Sent with Get a Newsletter