Nyhetsbrev om wellbeingturism november 2020. Problem att läsa nyhetsbrevet, se det i webbläsaren.

Wellbeingturism skapar harmoni och balans för sinne, kropp och själ, för både gäster och värdar. Allt sker i ett hållbart samspel med lokalsamhället och miljön

Besök vår internationella hemsida www.wellbeingtourism.com

Var med och skapa #homesofwellbeing


Nyhetsbrev om wellbeingturism

Spakänsla med blomma, rullad handduk och en oskarp buddha med ljus i bakgrunden.

Tipp, tapp, tipp, tapp…

Snart närmar vi oss en av de mysigaste tiderna på året!

Vi plockar fram våra lådor med vackra tyger, tomtar, pappersgirlander och skimrande glaskulor, i alla möjliga former och variationer, och så naturligtvis alla ihop-nystade ljusslingor. Varje år ställer de vårt tålamod och inre lugn på prov. Det är vackert när de är på plats, och lyser upp vår tillvaro i det långa mörkret. Men vägen dit kan vara lite utmanande! Och lite så kan det kännas för en del av er i år.

 

Vi har alla längtat, för många av er är det en extra lönsam tid, en vacker tid, med extra utrymme för det vackra, med allt pynt, med extra kärlek och omtanke, och all det goda, maten, alla fina råvaror som färdädlas så att smakupplevelserna når oanade höjder. I år utmanas istället uppfinningsrikedomen. En del har omtänksamt ställt in, andra ställer med stor försiktighet om. Hur ni än väljer att göra, behöver vi alla se om oss själva och varandra lite extra mycket i år, så att vi orkar att hålla i och hålla ut!

I detta nummer välkomnas tre nya Wellbeingföretag från Kalmar län in till wellbeing- familjen. Ta del av deras inspirerande verksamheter och engagemang. Du har också möjlighet att läsa en längre artikel om Lisesgårdens sinnesvandring. Redan blickar vi bortom årsskiftet och fortsätter tipsa om onlinekurser och kommande utbildningar.

Det är också dags att börja förbereda oss inför julens högtid. Vi hoppas inspirera dig om hur du kan vara mer hållbar i din verksamhet och fira på ett klimatsmart sätt. För trots alla utmaningar och nya möjligheter får vi tillsammans komma ihåg våra gemensamma Globala mål, och skapa en riktigt hållbar jul.

Vi hoppas att du har hittat en trivsam plats, kanske med en stor varm kopp lokalproducerat te, en värmande handvirkad filt eller ett par lurviga fårskinnstofflor. Kanske hinner du pausa och luta dig tillbaka en stund för att läsa det som ligger oss varmt om hjärtat.

Trevlig läsning önskar Team SB WELL


Nya medlemmar i SB WELL familjen!

Vi fortsätter att lyfta våra pilotföretag inom wellbeingturism i Kalmar län! Denna vecka lyfter vi tre andra företag som är med i vår satsning. I våras började vi sakteligen med att besöka företagare som var intresserade av att medverka. Under sensommaren och hösten 2020 har vi fortsatt vårt arbete och besökt allt fler företag som är nyfikna att hoppa på. Vi har nu även börjat testa våra wellbeingkriterier, ett självutvärderingstest där både företagare och vi inom SB WELL kan se om företagens affärsidé ligger i linje med wellbeingkonceptet, visar en helhetlig hållbarhet och dessutom gör gott för kropp, sinne och själ, för besökare, sig själva och sin omvärld.

 

Är du intresserad av att synas och är nyfiken på att gå med i satsningen? Hör gärna av dig till oss. Våra kontaktuppgifter hittar du längst ned i detta nyhetsbrev.


Vi önskar ett varmt välkommen till


Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp

I den vackra vildmarken, en bit utanför Emmaboda, där skog möter sjö, ligger Ödevata Gårdshotell & Fiskecamp. Ödevata är en semesterdestination där besökaren får möta naturen, själv eller tillsammans med andra. Här driver Malin och Magnus en cirkulär verksamhet med fokus på naturupplevelser och hållbarhet.

Det erbjuds boende och konferens i en unik, rogivande miljö, med plats och möjligheter att bli ett med naturen. Besökare kan campa, bo i stugor eller övernatta i det imponerande gårdshotellet. Här välkomnas alla att upptäcka och uppleva skogen, till fots, på cykel eller i kanot. Ödevata är omringad av totalt fem sjöar! Här erbjuds även upplevelserika paket med utomhusmatlagning och olika fiskeupplevelser, ett utomhusspa med bastu, badtunna eller härligt svalkande bad i den intilliggande sjön.

Ödevata är en plats där glädje och inspiration till en hållbar livsstil genomsyrar hela verksamheten. Här har Malin och Magnus har en liten djurhållning, odlar, bygger och arbetar med olika projekt inom miljö- och hållbarhet. Just bedrivs två spännande satsningar med aquaponiodling och med egentillverkning av biokol.

Fiddekulla trädgård

Här i Fiddekulla driver mor och dotter, Cilla & Lovisa, en charmig liten blomsterträdgård. Vackert belägen där naturbetesmarker varvas med åkrar och grönskande barrskog. Gården ligger intill den lilla byn Vissefjärda, straxt utanför Emmaboda. Här erbjuds bland annat självplock av frilandsodlade snittblommor, gräs, bärbuskar, örter, olika sorters lökar, sticklingar samt andra perenna växter som trivs i vår växtzon. Under våren och sommaren kan besökare plocka en uppsjö av olika sorters tulpaner och andra vårblommor som narcisser och allium.

Senare in på säsongen erbjuds det istället frilandsodlade snittblommor som exempelvis dahlior, zinnior, solrosor och gräs. Besökare som inte vill plocka blommor välkomnas att bara vara på gården och titta och njuta av allt det vackra. Här brukas jorden på ett småskaligt och hållbart sätt med god hand. Verksamheten kompletteras med en liten gårdsbutik med ekologiska tilltugg, egen- och hållbart producerat hantverk och presenter, böcker samt vackra och användbara ting till den egna trädgården.

Mittlandsgården

Caroline, som driver Mittlandsgården tillsammans med sin man, är biolog och naturvägledare (Ölandsguide). Med utgångspunkt från gården bjuds besökare in till intressanta och naturguidningar genom betesmarker och den lummiga mittlandskogen. Här erbjuds bland annat avslappnande skogsbad, fårsafari och salamanderspaning. Mittlandsgården ligger vackert belägen mellan blommande och grönskande ängar, åkrar och betesmarker mitt i det unika öländska landskapet. Verksamhet står på många ben. Förutom guidningarna jobbar makarna även med landskapsvård med fårhållning och olika provodlingar av exempelvis bönor, bovete, sötpotatis och tomater.  

På Mittlandsgården finns även en liten gårdsbutik där besökarna kan handla det som produceras på gården, allt från honung, skön får-konst, ull- och fårskinnshantverk. Här erbjuds besökare att bli fodervärdar för gårdens får, hantverkskurser och honungsprovning. Carolines intresse och entusiasm för hållbarhet tar både ung och äldre in i en värld av nya kunskaper, om hur alla kan bidra till en hållbar natur och göra gott för djur, människa och samhället.


Artikelserien - Under luppen

Sinnesvandring, en ingrediens till välmående i Lisesgårdens skafferi

”Ett skafferi av olika härligheter, upplevelser som förgyller tillvaron och oförglömliga minnen. Ro, återhämtning och avslappning, möjligheten att bara vara”. Det är var Liselotte (Lise) och Margareta (Maggan) erbjuder sina besökare på Lisesgården.

När vi besöker de båda nyföretagarna sprudlar de av värme, glädje och energi. Det finns många idéer om hur de vill utveckla verksamheten. Lise sammanfattar att Lisesgårdens upplevelser kan ses som ett välfyllt skafferi, där varje syltburk innehåller en aktivitet eller en upplevelse som inte enbart bidrar till välmående, utan även berikar besökaren med kulturhistoria och kunskaper om vad som gör gott för naturen.

Läs hela artikeln


Tio klimatsmarta tips för en hållbar jul!

Med medvetna val och små förändringar kan din jul bidra till en hållbar utveckling istället för att skapa negativa effekter på natrur, djur, miljö och människa. Tänk igenom vad du kan förändra i dina förberederlser, ditt pynt, din mat, dina julklappar och kom i håg att fokusera på att ta hand om varandra och låt din hållbarhet smitta av sig till andra. 

Julmaten- Tänk hållbart och växtbaserat!

 • Följ gärna WWFs rekommendationer för hållbara livsmedel. I deras rekommendationer kan du se om en produkt är hållbart producerad, hur du med dina livsmedelsval påverkar om du köper ekologisk och vad du bör undvika. Konsumentguiderna finns för en mängd olika livsmedel, grönsaker, frukt, nötter, mejeri, kött, fisk och fågel.
 • Välj miljömärkta och hållbarhets- och ekologiskt certifierade livsmedel. Även om en del råvaror inte bör köpas i en större mängd på grund av hög vattenanvändning och energiåtgång vill du kanske ändå kunna unna dig något lite mer lyxigare till jul, exempelvis nötter eller torkad frukt. Satsa då på att lyxa till det med ekologiska och Fair Trade producerade produkter!
 • Tänk växtbaserat. Var kreativ och låt dig inspirera av det vegetariska och veganska köket. Eller se dig omkring vad närliggande mathantverkare, producenter och gårdsbutiker säljer. Utmana dig själv och kör på en växtbaserad månad – då blir det även lättare att fortsätta äta mer grönt senare!
 • Om du ändå väljer att erbjuda eller äta produkter från djurriket, välj gärna naturbeteskött, ekologiskt eller se dig omkring på dina lokala gårdsbutiker! Naturbeteskött, viltkött och tacka, är riktigt ”gröna” och hållbara köttalternativ. Väljer du att servera jultallrik eller anordna ett julbord för din familj, ställ då läckra rotfrukter, sallader och andra grönsaker först på bordet, och låt dem ingå i som huvudråvara i dina jultallrikar och take aways och minska ned på köttet!
 • Planera dina inköp! Gör dina erbjudanden bokningsbara på förhand och räkna ut åtgången av maten noggrant. Erbjud mindre portioner och undvik matsvinn.

Julpynt - Tänk naturligt, traditionsenligt och second-hand!

 • Titta runt knuten, eller ta en promenad i skogen. Vad kan du hitta där? Gillar du att pyssla och vara kreativ kan du skapa eget julpynt av nedfallna kvistar och grenar, tyg, halm, papper eller torkade blommor, frukt eller kryddor! Engagera hela familjen eller dina anställda, anordna en mysig pysselkväll med ekologisk glögg och go’fika!
 • Julbelysning tillhör julen, nästan lika mycket som granen och gröten. Kolla igenom dina ljusslingor, de bör innehålla LED lampor. De är inte bara mer energismarta utan även mer brandsäkra då de inte blir lika varma! Installera timers och se över övrig energianvändning när du ändå är igång!
 • Byt ut plasten! Girlanger, plastgranar och annat julpynt består ofta av plast. Glitter och granar kan bestå av mikroplaster och släppa strån och ”barr”. Såklart ska du återanvända, men glöm inte att se över om det ändå inte är dags att återvinna! Funderar du på att köpa nytt? Byt med grannen, köp dekorationer i naturmaterial, second-hand eller välj andra biologiskt nedbrytbara alternativ. Girlanger i papperskonst, kanel, stjärnanis eller vinteräpplen ger inte bara god känsla utan doftar även gott!
 • Granen – välj om möjligt en kravmärkt gran. Se dig omkring, kanske har du en lokal ”granodlare” med ekologisk certifierade granar i närheten. Annars kan du också beställa en på nätet eller prata med en skogsägare, kanske har hen ändå tänkt att gallra i skogen! Känner du ingen eller är avstånden och transportvägarna för en krav-märkt gran för långa kan du välja en svensk rödgran, den kräver minst gödsel- och bekämpningsmedel!
 • Tänk hållbart när du slår in paket eller dina varor och produkter, exempelvis presentkorgar. Skippa cellofan, julklappspapper, plastsnören och plastglitter. Prova använda återvunnet papper, som en gammal tidning, en tapet eller återanvänd papper och annat förpackningsmaterial från förra julen! Vik egna kartonger, använd naturmaterial eller gör etiketter av wellpapp! Du kan dekorera med grenar, kvistar, torkade bär, gräs eller blommor. Använd gamla tyger, gardiner, eller uttjänta jeans, bordstabletter, förkläden, sängöverkast – vad som faller dig i smaken, och sy presentpåsar eller fina kassar! Zick-zack-stygn räcker gott eller stryk en fals, det behöver inte vara så krångligt!

SB WELLs julkalender - 24 klimatsmarta tips för en hållbar jul

Om du vill ha fler goda råd om hur du kan förbereda dig för en miljövänlig jul kommer vi under december månad vill vi stötta dig med 24 klimatsmarta tips för ett mer hållbart julfirande! Varje dag öppnar vi en ny lucka på Facebook och Instagram. Håll utkik och följ oss gärna även på våra svenska sidor för wellbeingbesökare @Wellbeingsemester!


Årets julklapp är utnämnd – stormköket!

Att vara i det fria, laga mat ute, umgås, njuta och smaka av naturen och vara kreativ tillsammans är mer populärt än någonsin. Kanske för att det gör så gott för både sinne, kropp och själ. Oavsett om du lagar en trerätters eller enkelt kokar en näve bönpasta med några höstsvampar, blir det oftast en fantastisk smakupplevelse. Mat smakar alltid lite godare utomhus, särskilt tillsammans med gott sällskap.

Stormköket är en riktig allsidig pryl, till skillnad från engångsgrillar skänker dig stormköket glädje i många år och är mer klimatsmart! Du minskar även på brandrisken och lämnar inga tydliga spår efter en eld. Det är lätt och kan smidigt byggas ihop så att det tar lite plats i ryggsäcken. Det finns en mängd olika tillbehör som gör att du kan steka, grilla eller koka din mat. Det ligger dessutom helt rätt i tiden!

Vår längtan att vistas utomhus, med nära och kära i små sällskap, är större än någonsin. Det ger dig chansen att andas och återhämta dig och återkoppla till det naturliga. Nästa år, 2021 anordnas dessutom ett helårsevent ”Friluftslivets år” där du tips och vägledning till hur du kan ge dig ut i naturen och friluftsliva på ett bra sätt. Hejja stormköket! Luften är fri!


Julmatrundans karta

– här hittar du många av länets gårdsbutiker

I förra numret informerade vi om att Länsstyrelsen tillsammans med länets gårdsbutiker och mathantverkare skulle anordna en Julmatrunda.  Med anledning av de skärpta råden som gäller i Kalmar län till och med den 8:e december valde dock Länsstyrelsen att inte att marknadsföra rundan som planerat. Syftet var att få allmänheten att handla lokal mat utan trängsel på julmarknader och julmässor. 

Att julmatrundan inte marknadsförs innebär dock inte att deltagande aktörer stänger sina verksamheter. Många gårdsbutiker, mathantverkare och liknande har dock fortsatt öppet och nödvändiga livsmedelsinköp kan göras även i gårdsbutikerna. Många företagare erbjuder även coronasäkra lösningar.

Julmatrundan fick ett stort gensvar från er producenter, gårdsbutiker och mathantverkare. Över 70 företag i länet skulle ha medverkat. Rundan som koncept kan istället komma att anordnas när tillfälle ges igen!

Kartan som arbetades fram i satsningen finns dock tillgänglig att använda. Den ger er en bra överblick över många gårdsbutiker runt om i Kalmar län. Kanske hittar du en ny kollega att samskapa, samverka eller bolla med? Det ger också en bra inblick i vart du i framtiden kan handla dina lokala råvaror, ingredienser och mathantverk till din egen verksamhet!

Här hittar du kartan över anmälda företag!


Kunskap

Har du koll på TD – Tillgänglighetsdatabasen?

Tillgänglighetsdatabasen (TD) är Sveriges enda som erbjuder information till invånare och besökare om fysisk tillgänglighet i vardagen. Det handlar om allt från besöksmål som badplatser, hotell och kulturhistoriska sevärdheter men även bibliotek och vårdcentraler.

TD skapar förutsättningar och sprider kunskap om att även små insatser kan göra olika miljöer tillgängliga. Att vara tillgänglig och välkomna alla är inte enbart en förutsättning för ett gott företagande utan öppnar även upp för en målgrupp som gärna kommer på återbesök – om tillgängligheten är god. Vid ombyggnationer och andra större insatser måste kommuner och företag reflektera över tillgänglighet, det gäller både vid byte av lokaler och upphandlingar av olika slag.

Ditt arbete med tillgänglighet leder till ökad hälsa, demokrati och delaktighet för besökare och invånare. TD bidrar till att skapa både mänskliga och ekonomiska vinster.

Läs mer här om du vill veta mer om tillgänglighetsdatabasen.


Föreläsning om kolinlagring för klimatet

Att binda kol i odlingsmark kan motverka utsläppen av klimatgaser, det handlar om att genom fotosyntesen få ned den kol som finns i atmosfären ned i marken. Samtidigt ökar det mullhalten i åkermarken. Lyssna till tre intressanta föreläsare om produktionen och hantering av biokol, mätmetoder och vilka nyttor det kan bidra med. 

Sista anmälningsdag: 1 december

Anmälan sker till: nina.h.nilsson@lansstyrelsen.se

Mer information


Frukostföreläsning med KRAV inför de nya reglerna

Krav bjuder in till ett onlinemöte för att presentera de nya reglerna som kommer att gälla från och med årsskiftet. På träffen får ni lyssna till Kravs VD och till Elin Röös som forskar om hållbar mat på Sverige Lantbruksuniversitet (SLU). Under träffen lyfts hållbar utveckling kopplat till KRAV certifieringen, nya regler kring klimat, växtodling och djurvälfärd.

Datum: 26 november

Tid: 08.30-09.15

Anmäl dig senast: 23 november

Anmälan sker till: anmalan@krav.se

Mer information kan du läsa om här


En ny omgång av Matnästet- ett innovationsprogram inom förädling av livsmedel

Funderar du på att utveckla en ny produkt eller vidareutveckla en av dina befintliga produkter? Sök till den andra omgången av Matnästet med start i januari 2021.

Syftet med Matnästet är att små & medelstora företag i Kalmar län ska få hjälp att öka sin lönsamhet genom att få ut nya och innovativa produkter på marknaden. Det kan vara nya livsmedel, maträtter eller nya användningsområden för en befintlig produkt, eller restprodukt. Innovationsprogrammet syftar till att hjälpa dig utveckla det som är unikt och säljbart på marknaden. Tanken är att du parallellt med programmet arbetar med utvecklingen av din produkt.

Datum/tid: 6 halvdagar under januari - maj 2021
Kostnad: 2 900 kr per deltagande företag

Anmälan sker till: annacarin.palsson@lanstyrelsen.se

Läs mer.


Förädling av sötpotatis och äpple

Välkommen till en inspirerande och innovativ dag där allt kretar kring hur du som småskalig livsmedelsproducent kan förädla och ta tillvara på sötpotatis och äpplen. Dagen innehåller teori om hur du kan kombinera de båda råvarorna samt en praktisk del där du får stå i köket och laborera!

Datum: 19 februari
Plats: Färjestaden, Öland

Senaste anmälningsdag: 12 februari 2021
Anmälan sker till: cecilia.kilbride@lansstyrelsen.se

(Max 8 personer)


Populära bi-kurser

Under hösten har Länsstyrelsen Kalmar län anordnat flera olika kurser, bland annat ”Ätliga Bi-produkter från bikupan” och ”Bi-produkter för hudvårdsprodukter”. Kurserna var välbesökta och väldigt populära. Nu planeras nya kurser till våren. Håll utkik på Länsstyrelsen aktivitetskalender, var gärna ute i god tid med din anmälan! 

Håll utkik efter efter nya datum i Länsstyrelsens kalender.


Nu kan du se Naturturismföretagens ”Forum för naturturism 2020” online!

Den 10 november anordnade Naturturismföretagarna tillsammans med Tillväxtverket ”Forum för naturturism”, en stor sammankomst där naturturismföretag, regioner, kommuner, föreningar, destinationer och andra myndigheter vanligtvis representeras för dialog, erfarenhetsutbyte och utvecklingsarbete. Denna konferens anordnades i år digitalt med ca 125 personer som deltog.

Du som inte hann anmäla dig eller råkade missa konferensen kan nu i efterhand se en del av klippen online på naturturismföretagens hemsida! Läs mer


Välkommen till SLUs Miljökommunikationsdagarna - Att kommunicera för hållbarhet

SLU bjuder in till två spännande dagar där du kan ta del av vad kan du göra i din kommunikation för att skapa engagemang och delaktighet kopplat till hållbarhet. SLU välkomnar dig som är nyfiken och vill inspirera dig och sprida erfarenheter om de senaste insikterna och verktygen när det gäller miljökommunikation och att kommunicera för en mer hållbar värld.

Datum: 26-27 november

Mer information finns på SLUs hemsida

Har du koll på SLUs aktivitetskalender?

Fler intressanta onlineföreläsningar om hälsa, natur, mat & svinn, klimat och andra hållbarhetsrelaterade ämnen, kan du hitta i SLUs aktivitetskalender. Här finns många olika forskningar att lyssna till under vintern! Läs mer


Webbinarium: Hur får vi ett friluftsliv för alla?

Ett av friluftspolitikens mål är ”Tillgänglig natur för alla”. Det innebär att alla människor i Sverige ska ha möjlighet att vistas  ute i natur- och kulturlandskapet, samt ha kunskap om och känna sig välkommen i olika naturmiljöer.

Hur kan friluftsliv och naturturism kan bli mer inkluderande så att fler får möjlighet att vistas i det fria berättar doktoranden Kristin Godtman Kling, på Mittuniversitet, om på ett öppet seminarium under ”Forskarfredagen” den 25 november.

Datum: 25 november

Tid: 10.00-10.45
Ingen föranmälan krävs, du går med i föreläsningen via länken!


Internationella funktionshindersdagen 2020 - Nationell samling. Fem spår för delaktighet och jämlikhet

Sveriges länsstyrelser och Myndigheten för delaktighet uppmärksammar den Internationella funktionshinderdagen 2020 i december genom att bjuda in till en nationell samling. Här kommer ledande experter delge metoder för att stärka kommunalt och regionalt funktionshinderspolitiskt arbete inom fem spår för delaktighet och jämlikhet:

 • Arbetsmarknad
 • Agenda 2030
 • Barnrätt
 • Styrning och ledning av funktionshinderspolitiken
 • Digitalt innanförskap

Konferensen anordnas digitalt och är kostnadsfri
Datum: 3 decemeber 2020

Sista anmälningsdag: 20 november 2020

Läs mer och anmäl dig

 

Tips! Nyfiken på mer information, forum och diskussioner om social hållbarhet? På Länsstyrelsens aktivitetskalender hittar du en mängd olika online event! Läs mer


Utbildning i Wellbeingturism! 

I förra numret tipsade vi om utbildningen på Linnéuniversitetet inom wellbeingturism. Det går fortsatt bra att anmäla sig till kursen fram till den 26 november.

Läs mer om wellbeingkursen och anmäl dig.
Läs mer


Stöd som ger möjligheter

Omsättningsstöd till näringsidkare

Näringsidkare som på grund av coronapandemin har fått ett större omsättningstapp kan nu ansöka om ekonomiskt stöd. Länsstyrelsen handlägger stödet men ansökan görs hos Boverket.

Mer information hittar du här.


Boka gärna ett möte med oss

Under hösten har du möjlighet att boka "hemma-hos" möte med oss för att få hjälp att utveckla din verksamhet eller dina erbjudanden i riktning till en hållbar turism som även inkluderar människors välmående. Vi kan hjälpa dig att hitta dina utvecklingsbehov eller ge tips och inspiration inom områden som du är intresserad av. 

Hör av dig till oss om du vill boka möte: christel.liljegren@energikontorsydost.se


Logga för SB Well och South Baltic programme

SB WELL – ska sätta södra Östersjöområdet (Sverige, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen) på kartan som en internationellt ledande, attraktiv destination som främjar välmående för besökare, samhället och aktörer. Under 2019- 2021 kommer vi att förenkla för aktörer inom besöksnäringen att erbjuda produkter och tjänster inom wellbeing och att lyfta fram våra kustnära områden som attraktiva destinationer för wellbeing turism. I Sverige samverkar vi med Borgholms kommun, Ölands turism, samt Kalmarsunds Promotion.

Vi som jobbar med projektet

Loggor för Energimyndigheten, region Kalmar län, Energikontor Sydost, Länsstyrelsen Kalmar län och Linnéuniversitetet.

The contents of this newsletter are the sole responsibility of the author[s] and can in no way be taken to reflect the views of the European Union, the Managing Authority or the Joint Secretariat of the Interreg South Baltic Programme 2014-2020.

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar inom turism eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev.

Energikontor Sydost är personuppgiftsansvarig för detta nyhetsbrev. Läs om hur vi hanterar personuppgifter. Nyhetsbrevet skickas ut via tjänsten Getanewsletter och dina kontaktuppgifter sparas där endast så länge du finns med på prenumerantlistan.

Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.