Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.
Foto: Christina Garbergs Gunn
MÄRTA TIKKANEN
Märta Tikkanen debuterade för precis 50 år sedan!
Märta avlade sin fil. kand. vid Helsingfors universitet 1958 och arbetade därefter både som journalist och som lärare; 1972–79 var hon rektor för Helsingfors svenska arbetarinstitut. Som kolumnist har hon skrivit i såväl svensk- som finskspråkiga tidningar. År 1963 gifte hon sig med konstnären och författaren Henrik Tikkanen. Äktenskapet varade fram till Henriks död 1984.
Romandebuten begicks 1970 med Nu imorron och 1975 utkom Män kan inte våldtas, som skapade stor debatt. Den episka diktcykeln Århundradets kärlekssaga från 1978 skildrar ett äktenskap där mannen är alkoholist och är dedikerat ”Till Henrik”. I Arnaía kastad i havet från 1992 använder Märta den antika myten om Odysseus väntande hustru Penelope.
Märta Tikkanen har bl.a. erhållit följande priser: 1979 – Nordiska Kvinnors Litteraturpris 1999 – Tollanderska priset 1999 – De Nios Vinterpris 2001 – Fredrika Runeberg-stipendiet 2002 – Svenska Akademiens Finlandspris 2014 – Signe Ekblad-Eldhs pris
Siv Storå och Johanna Holmström har i dagarna utkommit med två sinsemellan helt olika biografier om Märta Tikkanen.
I centrum för berättelsen står den skrivande kvinnan som försöker göra sin röst hörd. Hon reflekterar över sin och andra kvinnors situation. En poetisk saga växer fram; en saga som berör livets svåraste stunder och de vackraste av ögonblick.
Tre kvinnor i olika faser av livet gestaltar den skrivande kvinnan i Hedvig Claessons dramatisering av Århundradets kärlekssaga. Tillsammans skildrar kvinnorna en universell historia om kärlek, allvar och drömmar, som är lika aktuell idag som när den skrevs.
"Det är en bekant och fruktansvärd historia. Men Märta Tikkanen berättar den med den desperatas skärande ironi och sarkasm." /SvD
"Att låta Märta spelas av tre kvinnor öppnar upp för ett dynamiskt spel som både förhöjer poesin och förankrar dess gestaltning i det vardagsnära genom dialog." /UNT
Roller: 3 (3k) Språk: Sv
Foto: Sören Vilks, Kulturhuset Stadsteatern
MÄN KAN INTE VÅLDTAS Dramatisering: Lo Kauppi
Bibliotekarien Tova ska fylla 50 år. Hon är nyskild med två tonårssöner: Jockum och Mick. Tovas liv är på många sätt ett vanligt liv, likt ditt och mitt. På sin födelsedag går Tova ensam ut på restaurang för att fira. Hem går hon tillsammans med Martti. Han våldtar henne.
Tovas liv raseras fullständigt, men hon bestämmer sig för att inte polisanmäla. Vad skulle det tjäna till? Istället tänker hon hämnas. Hon ska våldta Martti och förödmjuka honom så som han förödmjukade henne. Är hon galen? Män kan ju inte våldtas?
"Djupt och på allvar" /SvD
"Att rysa av igenkänning" /UNT
"... en man blir våldtagen och förnedrad på scenen, inför allas ögon. Det är pinsamt och oerhört obekvämt att titta på, trots alla år av våldtäkter mot kvinnor som tv-underhållning" /DN
Roller: 6 (3k, 3m) Språk: Sv
Foto: Vadstena-akademien
ARNAIA - KASTAD I HAVET
"Du rörde vid mej mera än nåndera av oss hade tänkt sej
nu kan ingen av oss hejda stenarna att rulla snabbare och snabbare
Vad hade du tänkt ha mej till?"
Arnaia blev som nyfödd kastad i havet, på sin faders order. När en flock sjöfåglar räddade henne och förde henne tillbaka till hemmet, så lät hennes föräldrar henne leva och gav henne ett nytt namn: Penelope.” Det handlar om att dölja sig bakom en mytbild. Det handlar om kvinnan som väntar och som talar till mannen om kärlekens död och om den omöjliga pånyttfödda kärleken. Kvinnans tankar växlar mellan dåtid och nutid. Hon är sig själv, men hon är också alla kvinnor som lever idag, och de som har funnits för länge sedan.
Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.