Ett nyhetsbrev från Colombine Teaterförlag. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.


Foto: Simona Bajada

LISA LANGSETH

Lisa Langseth gör just nu stor succé med Netflix-serien Kärlek & anarki.

Lisa är i grunden dramatiker, utbildad vid DI i Stockholm. Hon har skrivit nio pjäser, som samtliga finns att beställa för läsning via Colombine. Här nedan presenteras hennes två monologer.

Trots en allvarlig tematik i Lisa Langseths pjäser finns både humor och bett i dialogen. Lisas formspråk bygger på hennes fascination för människor och hur vi kommunicerar; en kommunikation som ofta leder till frontalkrockar istället för ökad förståelse.


Foto: Marta Boixo/Unsplash

KVINNAN SOM FÖRVANDLADES TILL ETT TRÄD

Kvinnan som förvandlades till ett träd är den unga kvinnan Dafnes personliga berättelse om vår tid. Monologen tar avstamp i den grekiska myten där Dafne förvandlas till ett lagerträd när verkligheten blir omöjlig att hantera, men den här gången är Dafne placerad mitt i samtiden. Pjäsen är både en samtidskritisk studie av vad som händer med oss i en tid som hyllar den mätbara rationaliteten över allt annat och samtidigt en dagsaktuell klasskildring. Det är en både tragisk och rolig berättelse om vad som händer när materialismen som enda ideal har ätit sig in i vårt innersta. Den går också att läsa som en hyllning till själens revolt, en hyllning till det oförklarliga hav av längtan efter mening och en större gemenskap som vi alla, trots allt, någonstans bär inom oss.

Kvinnan som förvandlades till ett träd är utvecklad inom ramen för Bergman Studio. Pjäsen väntar på sin urpremiär!

Roller: 1 (1k)  Språk: Sv, Eng


ur "Till det som är vackert". Bild: Svensk Filmdatabas

DEN ÄLSKADE

En monolog om en ung kvinna som försöker bryta sig ur sitt folkhemsurssprung och ett trist förhållande. Ett byte av jobb och en ny älskare öppnar portarna in till finkulturens allra heligaste. Väl där ser hon med förakt och hat på sitt torftiga och bildningsfattiga förflutna. Med samma intensitet dyrkar hon sin nya, sköna värld. Det blir en klassresa med fatala konsekvenser.

Pjäsen Den älskade ligger till grund för Lisa Langseths långfilmsdebut från 2010, den framgångsrika Till det som är vackert.  Langseths filmmanus fick pris för Bästa manus vid 2011 års Guldbaggegala.

”Langseth skildrar en balansakt, stigandet och fallandet parallellt. En stark pjäs om tvång och frihet, om kultur som transformator och som fälla. Langseth visar det komplexa hos en kvinna som inte förmår skapa sig en ny roll som inkluderar allt hon är.” /Lars Ring, SvD

Urpremiär hösten 2004 på Dramaten.

Roller: 1 (1k)  Språk: Sv, Eng, Ty, Fra


Vill du läsa?

Vi skickar så gärna!

Berit, Sara, Franka & Lena


Colombine teaterförlag, Gaffelgränd 1A, SE-111 30 Stockholm, tel: +46 (0)8 411 70 85/46 (0)8 411 80 85, E-post: info@colombine.se

facebooktwitter

Du får detta nyhetsbrev eftersom du arbetar med scenkonst eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.