Nyhetsbrev med senaste nytt från nätverket ROS, Regional Omställning i Samverkan. Tipsa en vän
Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

Framtidsstafetten

December 2020, nyhetsbrevet från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS): Vi önskar dig en fin advent och jul med några jultips och annat att förströ dig med.

Handla giftfritt till jul

Bild från Sveriges konsumenter. Kläder.

Julen närmar sig och kanske ska du ge bort någon julklapp? Hur kan du handla hållbart och giftfritt som varken skadar vår miljö eller hälsa? Det är inte lätt som konsument att välja rätt. 

Sveriges Konsumenter har tagit fram 6 tips för en mer giftfri konsumtion. Läs om den på www.sverigeskonsumenter.se.

Vill du testa något vegetariskt till jul?

Kanske har du börjat att äta mer vegetarisk mat på sistone? Eller har någon i familjen som är vegetarian? På internet kan du hitta många recept, även samlingar med julmat:

kålrotsskinka. Foto:
Griljerad kålrot från Väldigt vego

Jordens framtid i Antropocen

Johan Rockströms intressanta föreläsning för Vetenskapsakademien i november kan du nu se på YouTube. Här berättar han om den senaste forskningen om riskerna för att passera planetära gränsvärden, och argumentera för behovet av att sätta upp gränser för ett manövreringsutrymme som håller jordsystemet i ett jämviktsläge och föreslå utformningen av en förvaltning för en planet i jämvikt. Efter föredraget svarar han på frågor från publiken. 

Johan Rockström

Andelsjordbruk - Delat ansvar, delad skörd

Andelsjordbruk är ett partnerskap baserat på direkt kontakt mellan producent och konsument, där riskerna, ansvaret och belöningarna från produktionen delas genom ett långsiktigt bindande avtal.

Fokus kommer att vara på grönsaker för att förstå principerna men de kan appliceras på alla slags jordbruksprodukter, som ägg, kött, honung, spannmål, frukt eller blommor. I staden eller på landsbygden, som ett företag eller ett kooperativ. Grunden är att det ska vara ekologiskt, ekonomisk och socialt hållbart – både för producenten och för konsumenten, som gör detta tillsammans.

Läs mer om distanskursen (25%) Andelsjordbruk - Delat ansvar, delad skörd, Karlskoga folkhögskola. Sista ansökningsdatum: 15/12.

ROS har svarat på remiss om energi- och klimat

Örebro läns energi- och klimatprogram 2021-2025 är tänkt att stötta länets aktörer i arbetet med energi- och klimatfrågor samt även vara vägledande och inspirerande. Vårt nätverk har samlat synpunkter från våra organisationer och sammanställt ett svar. Det vi framförallt vill trycka på är den brådska det är att agera skynsamt i praktiken. Det behövs tydliga verktyg, det ska vara lätt att göra rätt. 

Vi saknar mål för lokal produktion av livsmedel och ser gärna stöd till ekologisk produktion samt regionalt mål för självförsörjningsgrad för några baslivsmedel.

Vi vill minska fokus på att ersätta det materiella som finns med nyproducerat och öka fokus på att renovera, dela/låna/hyra, energieffektivisera. Att underlätta alternativa sätt och livsvillkor som hjälper oss att styra om till ett hållbart samhälle.

Remissvaret skickas till Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län. Här hittar du remissen och missivet.

Kalender

Vill du anmäla in ett arrangemang till vårt nyhetsbrev? Mejla till  ros.orebrolan@gmail.com.

Blandade surftips


Detta nyhetsbrev kommer från nätverket Regional Omställning i Samverkan (ROS).

ROS består av aktörer i Örebro län som vill lyfta fram hållbarhetsfrågorna och genom lokala initiativ bidra till en regional omställning. Sedan 2013 har representanter från Hela Sverige ska leva Örebro län, Naturskyddsföreningen Örebro län, Örebro läns bildningsförbund, Coompanion Örebro, Omställning Örebro, Hållbart Latorp, Omvända vär(l)den och Framtiden i Våra Händer samarbetat med akademi, offentliga, ideella och privata aktörer under paraplyet ROS. Från 2019 är representanter från ABF och JAK med i nätverkets arbetsgrupp. 2020 anslöt Svenska kyrkan, Örebro pastorat.
För kontakt, mejla ros.orebrolan@gmail.com

Starta en prenumeration på Framtidsstafetten. Tipsa en vän

ROS finns på Facebook och på en egen webbplats örebrolän.omställning.net.

facebook

Du får Framtidsstafettens nyhetsbrev eftersom du ingår i vårt nätverk, tidigare fått info om Framtidsveckan eller för att vi tror du är intresserad av vårt nyhetsbrev.
Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.