Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

NYHETER 18 NOVEMBER 2020


Unga Klara ställer in höstens föreställningar

Bilder från höstens föreställningar Manhattanprojektet och De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Stefan Hansen, vd Unga Klara. Foto Mats Bäcker och Gustav Ågerstrand.

Publiktaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sänks från 50 till 8 personer. Unga Klara har hållit öppet så länge det varit möjligt och spelat för 50 personer i publiken, men följer nu de skärpta restriktionerna från regeringen och Folkhälsomyndigheten och ställer in alla publika aktiviteter till och med den 22 december.

- Unga Klara har under hösten mött en begränsad, men mycket entusiastisk publik, säger Stefan Hansen, vd Unga Klara.

- Vi har hållit öppet så länge det varit möjligt och lagt ner ett stort arbete på att säkra publikens och personalens trygghet. Publiken har agerat exemplariskt! Vi känner oss därför trygga i att ett besök hos oss kan genomföras på ett säkert sätt även framöver, och ser fram emot att kunna öppna upp teatern igen så snart restriktionerna hävs. Vi fortsätter att tillgängliggöra våra föreställningar digitalt och vi har flera pågående digitala utbytesprojekt med studenter och branschkollegor i Sverige och internationellt.

- Det är Unga Klaras övertygelse att konstens betydelse och styrka är helt central för ett samhälle och det offentliga samtalet. Just nu är det många barn och unga som riskerar att bli helt utan levande kultur och möten med scenkonstnärer och andra vuxna än de inom sin egna familj och i skolan. Vi oroar oss för bristen på samtal och alla uteblivna möjligheter till dialog mellan unga och vuxna, som riskerar att ställas in även nästa år, tyvärr. Därför måste alla vi vuxna som arbetar med kultur för barn - ansvariga politiker, tjänstemän, skolpersonal och konstnärer - kraftsamla för att möjliggöra konstupplevelser och samtal för och med barn och unga - även under en fortsatt pandemi.


Internationellt mentorskapsprojekt i dramatiskt skrivande för barn och unga

Deltagare och mentorer i projektet Writing Theatre For Young People. Foto Julian Vigil.

I samarbete med den sydafrikanska teatern Drama For Life genomför Unga Klara under hösten 2020 och våren 2021 projektet Writing Theatre For Young People: A Writing and Mentorship Workshop and Programme: ett internationellt samarbete med sju länder i fyra världsdelar med barnperspektivet i fokus. Fjorton konstnärer från Turkiet, Rwanda, Tanzania, Kenya, Uganda, Sydafrika och USA arbetar tillsammans med projektets mentorer Ann-Sofie Bárány och Erik Uddenberg från Sverige och Tamara Guhrs från Sydafrika.

I projektet skapar deltagarna varsin nyskriven pjäs för barn och unga, under ledning av de tre mentorerna. Deltagarna tar fram sina texter bland annat genom att göra övningar ur workshopen Memories for use, som är skapad av Unga Klaras grundare Suzanne Osten och dramatikern och psykoanalytikern Ann-Sofie Bárány.

- Projektet går mycket bra och det är väldigt rörande berättelser som kommer från deltagarna, säger Tamara Guhrs, en av mentorerna.


Se Unga Klaras klassiker online

Grafisk form samtliga affischer Parasto Backman, förutom Lammungarnas fest Daniel Bjugård.

Vill du uppleva scenkonst trots de rådande restriktionerna? Via Unga Klaras streamingtjänst Unga Klara On Demand ser du kostnadsfritt ett tiotal av våra klassiska föreställningar: 

X (2015), Vitsvit (2015), Girls will make you blush (2016), För att jag säger det (2019), Alltet (2016), Torget (2018), Lammungarnas fest (2014), Som man sår (2017) och Ocean (i samarbete med Lumor teater 2018). Filmversionen av teaterföreställningen De jag egentligen är (2020) finns tillgänglig både på svenska och engelska. Du kan även ta del av föreställningen Ögonblicket (2020) som ljudverk.

Expressen Kultur lovordade Unga Klara On Demand i en recension i våras:
"Unga Klara ligger mil före de stora institutionsteatrarnas medvetenhet om representation, och i sin självklara utgångspunkt i de olika språk, dialekter, sociolekter, genuskoder, generationer och ursprung som hörs och syns på scenen skapas här en levande överensstämmelse med den värld vi lever i. Det är normkritik på ett helt otvunget och organiskt vis." Hanna Nordenhök, Expressen, 30 mars 2020


Unga Klara är en teater i barns och ungas tjänst. Vårt uppdrag är att spela om det allra viktigaste och att göra livsbejakande teater även om det svåra, farliga och obekväma. Vi arbetar normkritiskt, feministiskt och antirasistiskt för mångfald, jämlikhet och människors lika värde.

Vill du också bli delägare och medlem i Unga Klaras Vänner?

Swisha till 123-330 61 72.
50 kr/år för dig upp till 25 år och 150 kr/år för dig över 25 år.

Glöm inte att sända din epostadress till oss på info@ungaklara.se. Då kan vi hålla dig uppdaterad om vad som händer på Unga Klara, bjuda in till visningar, seminarier, Unga Klara salonger och annat dit du har företräde.


Vill du ändra något?

Vi uppdaterar våra adresslistor kontinuerligt efter mottagarnas önskemål. Kontakta oss gärna om du inte vill ha nyhetsbrev från oss eller om du vill ändra dina kontaktuppgifter: info@ungaklara.se.

 

UNGA KLARA

Sveriges nationella scen för barn och unga

 Med blicken inställd på framtidens barn bedriver Unga Klara sin verksamhet, ständigt i dialog med samhälle och publik i den konstnärliga processen. Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff är Unga Klaras konstnärliga ledare sedan 2014. Unga Klara grundades av Suzanne Osten 1975 och har sedan dess bedrivit en med tiden världsberömd forskande teaterverksamhet med barns och ungas villkor i fokus.


facebookinstagramyoutubehomepage

Unga Klara AB
Box 164 12
103 27 Stockholm 
Sweden
Copyright © 2020 Unga Klara AB


 Avregistrera  -  Kontakta oss 

Du får detta nyhetsbrev eftersom du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.