SENASTE NYTT OM STUDIE- OCH YRKESVÄGLEDNING
Har du problem med visningen? Se e-nytt i online i din webbläsare →

2020-11-19

20% rabatt på alla produkter fram till jul

20% rabatt på alla produkter fram till jul!

Passa på att beställ innan jul och få decemberrabatt på 20% på alla ordinarie priser!

Använd koden Jul2020 så dras rabatten när du kommer till kassan i webbshopen eller ange koden i ditt mejl med beställning som du skickar till order@tremedia.se.

Rabatten gäller på ordinariepris och kan inte kombineras med andra rabatter. Rabatten gäller inte på katalogen Programväljaren eller på fraktkostnad. 

Observera!
Priserna som visas i webbshopen är ordinarie priser (ej redan rabatterade mängdrabatter) och rabatten dras först efter du lagt in rabattkoden i kassan.

 
Gå till webbshopen →
 
 

Svårt att hitta rätt material för din vägledning på mellanstadiet?

Gör som Choice & Brainy i kapitel 2 - Testa nya saker och lär dig mer om dig själv och omvärlden

Saknar du ett bra material som du kan använda i din studie- och yrkesvägledning på skolan? Eller du kanske har ett upplägg som funkar men vill ha ett nyare och fräschare lektionsmaterial. Något som är roligt och kreativt för dig och dina lärarkollegor...och dina elever såklart.

Det finns flera vägar du kan gå men väljer du att jobba med konceptet Choice & Brainy får du in vägledningen i undervisningen på ett sätt som känns naturligt. Konceptet grundar sig på kända vägledningsteorier och dessa genomsyrar allt som Choice & Brainy gör och alla uppdrag som klassen får. Och det är så smart gjort att du faktiskt inte märker att du hela tiden jobbar med teorierna. För det enda du märker är allt det där som gör att du bara längtar till nästa lektion, och sedan till nästa lektion, och nästa...

Så här säger läraren Ida och hennes elever om hur det var att arbeta med Choice & Brainy:

Läraren Ida:
– Med Choice och Brainy har det varit enkelt att få in studie- och yrkesvägledning med spännande diskussioner i undervisningen. Genom att få uppleva och utföra bokens uppdrag har mina elever fått upp ögonen för många nya jobb, arbetsmarknaden, sig själva och världen utanför deras egen.

– Eleverna har fnittrat mycket åt Brainy och tyckt historien varit spännande och skriven med ett språk som tilltalar dem. De har särskilt uppskattat de kreativa övningarna vi gjort tillsammans i klassrummet. Det bästa ur mitt perspektiv har varit den pedagogiska handledningen, så enkel att följa och anpassa efter mina elever. Boken har verkligen engagerat alla elever i klassen, alla kan relatera och vill diskutera bokens roliga och viktiga ämnen! ”

Elever i åk 5:
”Den är ju rolig denna boken för den är ju både verklig men ändå overklig”.

En elev till hela klassen: ”Glöm inte Choice & Brainy- läxan”

”Va? Är det gratis med utbildning i Sverige?”

”Vad gör man egentligen på en arbetsintervju?”

”OJ vad många jobb det finns som man inte tänker på”

”Är president ett jobb?”

 
Ok, jag är övertygad - ta mig till webbshopen →
 

PS - Du kan ladda ner en utförlig lärarhandledning till boken och en lärarhandledning till filmen. Tänk också på att boken och filmen kan användas var för sig men att de funkar allra bäst tillsammans❤❤ 

 

Tipsa dina elever om webbplatsen programvaljaren.se!

Skärmdump för sajten www.programvaljren.se

Som komplement till katalogen Programväljaren hittar du på webbplatsen www.programvaljaren.se en mängd information som inte fick plats i katalogen samt annan information som kan vara extra viktig för eleverna att tänka på innan de väljer. Informationen gäller för elever som ska börja gymnasieskolan höstterminen 2021.

programvaljaren.se finns information om ansökan och antagning till gymnasieskolan, behörighet till gymnasieskolan, högskolan och yrkeshögskolan samt en uppställning med samtliga program och inriktningar inkl. länkade pdf-filer med alla programöversikter.

Under menyn Övriga utbildningar finns även mer information om:

  • Utbildningar med riksrekrytering
  • Spetsutbildningar och estetiska spetsutbildningar
  • Fristående gymnasieskolor
  • International Baccalaureate
  • Idrottsutbildningar
 
Gå till webbplatsen programvaljaren.se→
 
 

Tre högskoleprov möjliga nästa år

Bild på provblad ur högskoleprovet

Tre högskoleprov kommer att kunna genomföras 2021, varav två på våren. Det är UHR:s slutsats i delredovisningen av regeringsuppdraget att ta fram fler högskoleprov.

 
Läs mer på uhr.se →
 
 

16 000 fler sökande utan tidigare högskolestudier

Betydligt fler personer utan tidigare högskolestudier sökte till universitet inför hösten 2020. Totalt var ökningen 13 procent. Bland yrkesexamensprogrammen ökar antalet sökande till läkare- och sjuksköterskeutbildningarna, men populärast att söka är civilingenjörsprogrammen.

 

 
Läs mer på uka.se →
 
 

Webbinarium: Yrkesutbildningens utmaningar

Vilka är problemen med den gymnasiala yrkesutbildningen och finns lösningarna i Lars Stjernkvists utredning?

Svenskt Näringsliv bjuder in till ett webbinarium, den 9 december kl. 09.00-10.30. Det blir panelsamtal med politiken och samtal mellan branschföreträdare, LO och SKR. Inledningsvis presenterar Svenskt Näringsliv en rapport som belyser problematiken kring dagens gymnasiala yrkesutbildning.

 
Läs mer på svensktnaringsliv.se →
 
 

Tänkvärd statistik från Programväljarkollen

Programväljarkollen är en quiz för elever som ska söka till gymnasiet med början höstterminen 2021. Quizen gör eleverna bättre förberedda och ökar deras möjligheter att göra ett väl underbyggda gymnasieval.

Snart har 6000 personer gjort quizen och här kan ni se hur svaren fördelat sig på en av frågorna.

På frågan  "När är slutantagningen till gymnasiet klar?" har:

- Drygt 20 % av eleverna svarat omkring 1 april

- 30 % har svarat omkring 1 juni

- Knappt 50 % har svarat omkring 1 juli (Rätt svar)

Färre än hälften har koll på tidpunkten för slutantagningen. Men det är mycket som händer nu och det är inte lätt att hålla reda på allt. Särskilt inte sådant som ligger ett halvår framåt i tiden. Sannolikt kommer fler ha bättre koll på detta ju närmare vi kommer. 

 
Gå till quizet på programvaljaren.se →
 
 

Fler riskerar långtidsarbetslöshet

I slutet av oktober var drygt 455 000 personer inskrivna arbetslösa. Av dem har mer än 100 000 varit arbetslösa i sex till tolv månader och riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet.

 
Läs mer på arbetsformedlingen.se →
 
 

Övergång till ämnesbetyg kan ge yrkeselever bättre möjlighet till högskolebehörighet

Regeringen ger Skolverket i uppdrag att förbereda ett framtida införande av ämnesbetyg. I uppdraget ingår även att undersöka möjligheterna att skapa reellt utrymme för elever på alla yrkesprogram att läsa de ämnen som krävs för att få grundläggande behörighet till högskolestudier.

– Nu tar vi ännu ett steg på vägen till ämnesbetyg i gymnasieskolan. Betygen ska spegla faktiska kunskaper, främja och fokusera på lärande och uppmuntra elever att anstränga sig, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Uppdraget ska slutredovisas den 1 juni 2022

 
Läs mer på regeringen.se →
 
 
Bild på kontor med många datorskärmar

Webbtjänst för bedömning av utländsk utbildning – nu på engelska

Nu finns Universitets- och högskolerådets (UHR:s) webbtjänst för bedömning av utländsk utbildning på engelska. Tjänsten, som visar vad en utländsk utbildning motsvarar i Sverige, innehåller information om drygt 700 utbildningar från 50 länder.

 
Läs mer på uhr.se →
 
 
Gå till bedömningstjänsten på engelska →
 
 

UHR på Sacos digitala utbildningsmässa

UHR ger information och inspiration till högskolestudier. Besökare kan läsa, lyssna på webbinarier och ställa frågor i vår chatt om högskolestudier i Sverige och utomlands via våra utbytesprogram.

24 november 2020 kl 09:00 – 27 november kl 16:00

 
Läs mer på uhr.se →
 
 

Digitala produkter

iGlappet och sen – En onlinekurs av Leif Andergren
Detta är en onlinekurs på cirka 100 minuter uppdelad på 15 avsnitt eller moment med mellanliggande reflektionsuppgifter. Du ser den när du vill och i din egen takt. Boken iGlappet ingår.

Presentation Programväljaren
Presentation Programväljaren hjälper dig att på ett enkelt och överskådligt sätt presentera det som är viktigt att veta om gymnasieskolan. Den är tänkt att användas vid klassgenomgångar, föräldramöten och liknande sammanhang. Presentationen innehåller fotografier från alla gymnasieprogram och inriktningar och här finns även många foton från arbetsplatser. Fotona visar på elever och personal som gör saker som på ett bra sätt representerar respektive gymnasieprogram.

Planera ditt gymnasieval
Planera ditt gymnasieval är en PowerPoint-serie som presenterar gymnasieskolan på ett sätt som passar elever i åk 7 och 8.

PowerPoint om gymnasiesärskolan
Presentationen om Gymnasiesärskolan är gjord i PowerPoint. Den är tänkt att användas som underlag för genomgångar med elever och föräldrar, enskilt eller i grupp. Presentationen innehåller 39 bilder men tanken är att du själv ska kunna anpassa din presentation utifrån dina elever och deras föräldrar.

Digitala Jobbkort
Detta är en digitalisering av vår kortlek Jobbkort och innehåller 110 bilder/fotografier på människor inom vitt skilda arbetsområden. Tillsammans med bilderna levereras en handledning på hur du kan använda filerna och samtliga bilder är numrerade för att underlätta distansarbete.

FILMEN – Choice & Brainy möter framtiden
Det nya konceptet innehåller film, PowerPoint-bilder med elevuppdrag och en digital pedagoghandledning med teorianknytning till varje kapitel. Nu halva priset!

Att söka till högskolan: PowerPoint
Presentationen vänder sig till dig som arbetar som studie- och yrkesvägledare inom gymnasieskolan och komvux eller inom andra områden där du ansvarar för studieinformation till unga vuxna.

Här finns information för både utbildningar som startar innan 1 juni 2022  och utbildningar som startar efter juni 2022.

Eftergymnasiala studievägar: PowerPoint
"Eftergymnasiala studievägar" är en PowerPoint-serie för dig som ska presentera alla de möjligheter till studier som finns efter gymnasieskolan. Serien vänder sig till dig som arbetar som studie- och yrkesvägledare inom gymnasieskolan och komvux eller inom andra områden där du ansvarar för studieinformation till unga vuxna.

 
Tremedias samliga produkter →
 
 

Följ oss gärna på Facebook
och besök vår hemsida med webbshop!

FacebookHome Page

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här →

Tremedias e-nytt skickas ut oregelbundet.
© Tremedia i Borås AB 2020