17 december 2020

Utlandssvenskars röst i migrationspolitiken.
Tusentals underskrifter och berättelser ur verkligheten tillsammans med remissvar.

En ny migrationslag ska börja gälla under 2021. Denna gång måste utlandssvenskarnas perspektiv in i lagtexten. 

Nu har vi sagt vårt: det måste bli ett stopp på splittrandet av familjer under handläggningstiden, försörjningskravet måste bort och vi föreslår en särskild ansökningskategori som adresserar svenska medborgare som vill flytta hem med sin familj. 

Tack till Elison Wahlin Advokatbyrå som pro-bono har hjälpt oss att sammanställa vårt remissvar!

 
Läs mer →
 
 

Stort tack för i år!
Vi blickar tillbaka och tar ny sats inför 2021.

När nyårsklockorna senast ringde anade ingen vilket år som låg framför oss. Men trots sorg och begränsande restriktioner har Svenskar i Världen uträttat mer än någonsin. Förutom flera digitala initiativ har vi ihärdigt lyft utlandssvenskarnas utmaningar och behov i olika möten, rapporter och remissvar. En sammanfattning av vad vi har gjort hittar du här. När årets nyårsklockar klingat ut kavlar vi upp ärmarna inför Utlandssvenskarnas parlament, fler Livefikor, nya viktiga remissvar och korandet av Årets svensk i världen, bara för att nämna några av de saker vi har framför oss. Vi hoppas att även du vill vara en del av det arbetet. Slutligen önskar vi dig en riktigt God Jul och Gott Nytt År!

 

 

Ökad logistik och kortare giltighetstid för barn ger högre kostnader när nytt ID-kort införs.
Hänsyn måste tas till utlandssvenskarna. 

Nytt ID-kort som kräver biometriska data ska införas inom EU. I vårt remissyttrande fokuserade vi på att hänsyn måste tas till den mer omfattande logistik och därmed ökade kostnader för svenskar som måste skaffa och förnya sitt ID-kort utomlands, inte minst vad gäller barnfamiljer.

Stort tack till Frydman Advokatbyrå som pro-bono hjälpte oss med remissyttrandet!

 
Läs mer →
 
 

Vår nya rapport visar:
Så får vi ut fler svenska studenter i världen. 

Globaliseringen ska inte avvecklas efter pandemin – den ska utvecklas. Det kräver att Sverige får ut fler studenter på utlandsstudier. Men en ny rapport från SVIV och Swedish International Students and Alumni, SISA, visar att utvecklingen går åt fel håll.

Ta del av rapporten som också ger konkreta tips till lärosäten om hur de kan öka internationaliseringen, läs vår debattartikel i GP och se vårt webinar ”Hur ska Sverige öka andelen svenska utlandsstudenter?” med experter från Lunds universitet, Handelshögskolan i Stockholm och SISA.

 
Läs mer →
 
 

Handelskammaren i Singapore:
Nya initiativet SESG; kreativt och nytänkande.

Handel mellan Sverige och Singapore går långt tillbaka i tiden och landet är idag en av Sveriges största handelspartners inom APAC. Så gott som alla svenska multinationella företag finns på plats i Singapore, och många har sina regionala huvudkontor där. Här berättar Lisa Ferraton, vd på Handelskammaren i Singapore, om hur handelskammarens verksamhetsår har sett ut och hur pandemin har lett till nya spännande initiativ.

 
Läs mer →
 
 

Tydligare rättsläge vid internationella familjemål.
Förslaget gynnar barns delaktighet och förtydligar rättsläget. 

Det är viktigt att de förslag om barns delaktighet och hörande som lagts fram leder till ny lagstiftning så att rättsläget i Sverige bättre kan klarläggas för parter i internationella familjemål. Vi ser därmed positivt på den föreslagna anpassningen av svensk rätt.  Tack till Advokatbyrå Tove Sjövall som pro-bono hjälpte oss med remissyttrandet!

 
Läs mer →
 
 

Påverkar pandemin Migrationsverkets och utlandsmyndigheternas ärendehantering?
Ta del av expertens svar.

Pandemin påverkar på många olika sätt. Vi har fått frågor från medlemmar om hur pandemin påverkar Migrationsverket och utlandsmyndigheternas ärenden. Migrationsverket bringar klarhet i hur läget ser ut just nu.

 
Läs mer →
 
 
 

Familjens Jurist och Fonus:
Fler tjänster och bättre medlemsförmåner.

Som medlem i SVIV får du 20 procent rabatt på alla produkter och tjänster hos Familjens Jurist. Med hjälp av Fonus International kan du få all hjälp du behöver vid ett dödsfall utanför Sverige genom att ringa ett telefonnummer.

 
Läs mer →
 
 

Hur funkar UD:s avrådan av resor?
I mars fattades ett unikt beslut. 

Hur sköter UD systemet för avrådan av resor till olika länder? Vad är rutinen kring hur dessa sedan uppdateras? Vi har varit i kontakt med Ulf Samuelsson, kansliråd, gruppen för konsulär krisberedskap vid enheten för konsulära och civilrättsliga ärenden på UD, som berättar hur det ligger till.

 
Läs mer →
 
 

Senaste nyheterna.
Fler nyheter finns på vår hemsida. 

2020-12-16
SveaBritt-40 år av nätverkande
SveaBritt grundades 1981 av en grupp svenska kvinnor som arbetade i Storbritannien. Idén var att skapa ett forum för professionella svenska kvinnor i Storbritannien med träffar i London.
Läs här →

2020-12-02
SVIV:s arbete i migrationsfrågan i Swedish Press
I årets sista nummer av Swedish Press kan du  bland annat läsa en artikel om vårt arbete för utlandssvenskar i frågan om en långsiktigt och hållbar migrationspolitik.
Läs här →

2020-12-01
Nytt nummer av Bulletinen ute
Bulletinen, en tidning för svenskar i Hongkong och södra Kina innehåller mycket mattnyttigt. Bland annat en artikel om SVIV.
Läs här →

 
Alla nyheter →
 
 

Sist, men inte minst, vill vi uppmärksamma våra fantastiska partner! 

Tack till Volvo Group, Medicover, H&M, Essity, SEB, Handelsbanken, Atlas Copco, Ericsson, Novare, Ecolean, Elekta, Alfa Moving, Grant Thornton, IDTM, IKEA, Lundin S A, Mellby Gård, Oriflame Cosmetics och alla ni andra som stöttar oss.